Posle 3 godina ja i dalje ne znam nikog da koristi Lightning, a realni scaling dobici od Schnorr/Taproot mislim da se neće ni primetiti.
Eth2 dolazi "uskoro" još od 2016, a i tranzicija neće biti tako glatka. Videćemo kad se pojavi, ne verujem im na reč.
Ostanite na zemlji.
Ne, burazeru... jednostavno ne.
Tehnologija BTCa se ne prevodi u rast ili pad tako direktno. Sami projekti su važni za početak, što je slučaj sa praktično svim altcoinima, ali BTC i cena istog je na kompletno drugačijim nogama.
Mešanje BTC sa altovima će samo da zamulji diskusiju.
BTCu ne treba nadogradnja u ovom trenutku. Cena istog iskljucivo zavisi od toga koja masa novca će da udje u isti po osnovu uloge u kojoj se dokazao (SoV), i ako tako ograničimo diskusiju doći ćemo do jasnih ciljeva i jasne prognoze.
Prema rezultatima iz 2020, 1 dolar koji udje u BTC rezultuje u porastu od 21 dolar ukupne mase BTCa (jer svaka kupovina podiže cenu BTCa). #ovaj odnos 1:21 će da bude još veći kako manje BTCa bude na tržištu#
Trilion dolara koji udje u BTC rezultuje u ukupnoj kapitalizaciji od 20 i kusur triliona, odn. ceni koja je komotno veća od 1 mil za BTC.
Odakle nam trilion?
- Privatni investicioni fondovi drže oko 100 tril, 1% od toga u zlatu kao antiinflatornom assetu. Sad, u kontrakovanoj privredi na svetskom nivou, taj 1% će najverovatnije da bude povećan na 5% i da bude sav u BTC (BTC već de facto zamenjuje zlato u toj ulozi).
- Saylorova ideja da se aktivan obrtni kapital firme čuva u BTC je uhvatila korene. Procena aktivnog kapitala USA firmi je oko 10 tril. dakle investicija od 10% (skromno) će da iznedri taj 1 trilion.
Da ne zaboravimo evropske i kineske firme (grubo isti red veličine kao i američki kapital) koje malo kasne ali očigledno prihvataju ideju.
Dakle zdrave osnove za milku po coinu postoje, pitanje je koliko je vremena potrebno za taj prelaz kapitala. Prema primeru Stoneridge, cenim 6 meseci od odluke do same investicije u okviru jedne firme, odn triput toliko da bi većina kompanija krenula tim putem - što nas nosi u 2022.
Ostaje pretnja velikog pada u nekom trenutku, ukoliko se to desi ovaj bull run će zaista ispasti repriza 2013/2017.
Razlozi zašto se taj pad neće desiti, po meni (opet da se ogradim, ukoliko neko želi da obori ove razloge ili doda svoje, slobodno, to je diskusija):
- i 2013 i 2017 pad se desio u decembru (kao i 2x u medjugodinama). Razlog je primarno USA poreski sistem gde su ulagači u BTC računali da je bolje sad prodati i preneti taj novac kao $$ u sledeću godinu, što je uzrokovalo kritičnu masu prodavanja na tržištu i uz ostale nestabilnosti rezultovalo kolapsom.
Sada imamo malo drugačiji poreski sistem u USA, USA holderi više nisu tolika većina na svetskom nivou i najvažnije, institucije su tu, koje neće prodavati u tom periodu već će kupiti dipove.
- Ako neko izadje iz BTC, uradio je sebi medvedju uslugu, izaći će u fiat koji je inflatoran i koji garantovano ide nadole, za razliku od 2013/2017 gde je $$ smatran čvrstim (opet, realno ili ne, tako je bilo). Jako puno čak i običnih ljudi to vidi. Ovo je takodje razlog zašto ne vidimo velike korekcije uprkos mnogo većim pritiscima u odn. na 2017.
Na kraju, milka po BTCu nije sanjarenje već nam daje dugoročnu izvesnost i sklanja pažnju od ovih efemeričnih skokova i padova danas-sutra. Čvršće stojiš na zemlji imajući u vidu sigurnost u toj velikoj cifri za godinu-dve.
Da ponovim, ogradjujem se od altova, ja sam čisti BTCer.