Kriptovalute

Vrdaj ti ali znaš da tu pada svaka tvoja teorija. Da, poverenje je osnova, a svaka valuta može da gradi poverenje na drugi način.

Tvoja kratkovidost je u tome da ne prihvataš da se poverenje može izgraditi na nekoj osnovi sem ove dve koje smatraš "validnim" iako je u istoriji već bilo drugih primera.

BTC ima jači osnov poverenja od fiata i zlata, jer kod njega nema ničeg skrivenog ili nasilnog, otvoreni softverski kod koji niko ne diktira stvara najjače poverenje koje postoji.

Kontam da propagirate da je kripto bolji od fiata i mozemo da hvalimo i pljujemo mane i koristi od papirnog novca al sad preterujes

Kako kripto ima vece poverenje od zlata, sa recimo 10.000 godina istorije poverenja u zlato?

Zlato je prezivelo nestanke celih civilizacija.
Istrebljivanje istih po drugim kontinentima.
Ratove. Bolesti. Kataklizme majke prirode.

Zlato je neunistivo.

Kripto menja cenu 10 20% ko ping pong jer neko tvituje nesto, spinovani clanci po novinama, i tako, menja cenu bez ikakvog osnova.

Ako je neki Rimljanin zakopao 2 poluge zlata, negde u sumi Lombardije bezeci od invazije Hanibala i Kartaginjana, to zlato je jos tamo,

Neunistivo

Ja ne znam, kako se poverenje u zlato i srebro kao najdugotrajnije plemenite metale moze uopste porediti, makar i u paralelnom univerzumu, sa prakticno bilo cime sto imamo na trzistu i kao gotov produkt, i/ili kao konceptualnu ideju.

Cak ni dijamanti i drago kamenje nemaju takvu istoriju, bez obzira na vrednost u danasnjoj ekonomiji

Objasnite vi "stručnjaci" nama glupima šta je osnova vrednosti svake valute.

Pazi, ne prihvatam odgovor "za fiat novac je ovo, za zlato ono", hoću da mi date suštinu vrednosti, ono što je zajedničko svim valutama u trenutnoj upotrebi ali i onima koje su se koristile nekada u istoriji.

Da čujem, koja je suština vrednosti valuta?
Valuta je sredstvo placanja, to je jos jedna velika zamena teza iz koje gradite vase uverenje da kripto ima vrednost, dok je Satosi lepo napisao da je smislio da se placa koinima.

Nigde nije napiso stavicemo 7 koina na 7 godina umesto 7 poluga zlata tokom krize da bi imali store of value

Sto sam vec pokazao nedvosmileno da kripto to nije

I dodao bih da otvoren kod bitkoina kao pojedinacne pojave, da zanemarimo sada buljumentu drugih kopija, nema nikakvog znacaja u argumentaciji jer i Linux je otvoren kod, pa ne kupujemo njime lubenicu i paradajz na pijaci.

Tvoja kratkovidost je u tome da ne prihvataš da se poverenje može izgraditi na nekoj osnovi sem ove dve
Pa možda i može, ali vi niste pokazali Gde je ta osnova kod BTC.

A niste objasnili jer je i nema.

A nema je jer ste bili uvereni da može "na prazno," jer ste mislili da $ tako radi.

Craig Wright a.k.a. Satoshi i jeste vrlo slab u ekonomskim naukama, iako je dosta obrazovan načelno gledano.

Ti si onaj koji ne razume, promašio si temu sedi 1.

Da ti pojasnim značenje pojma necenzurabilno. To znači da ne može niko unapred da mi zabrani da šaljem novac.

Kapiraš? Ja neću da to krijem, mada bih mogao, ja samo ne želim da mi neko zabrani da nešto uradim. Ako sam slanjem tog novca prekršio zakon ok, odgovaraću za to, nema problema. Ali reći "ne možeš da šalješ novac nikome u Iran zato što bi tim novcem mogao da se finansira terorizam" e to neće moći, nema niko pravo na to.

Tu je osnova vrednosti bitkoina, to je jedna od onih glavnih stvari koje ne možeš da radiš u ovom trenutnom, nakaradnom sistemu. Ja ću da čuvam moj novac, niko ne može da ga po želji doštampa, niko ne može da mi ga oduzme bez mog pristanka i niko ne može da me spreči da ga nekome pošaljem.

To je njegova osnovna vrednost, ono što ni zlato ni fiat ne mogu da urade i ono na šta vi trolovi nemate odgovor.
Evo pa odgovori

Objasnite vi "stručnjaci" nama glupima šta je osnova vrednosti svake valute.

Pazi, ne prihvatam odgovor "za fiat novac je ovo, za zlato ono", hoću da mi date suštinu vrednosti, ono što je zajedničko svim valutama u trenutnoj upotrebi ali i onima koje su se koristile nekada u istoriji.

Da čujem, koja je suština vrednosti valuta?

Povjerenje

Poslednja izmena:
Nešto razmišljam, ne dao Svevišnji da je zla baba u stvari kriptaš...

Bila bi ovo mnogo gora tema...

Svaki put kad bi BTC otišao gore, ona bi se trtila koliko je pametna i počinjala svadju sa ciljem da pokaže je njoj BTC skočio više nego svima drugima.

Svaki put kad bi otišao dole, svako na ovoj temi bi joj bio kriv za to.

A joj pakla kad bi ušla u altkoine, sva drama bi se umnogostručila.

Plus ne vidim da postoji čovek u širokim okvirima normale kome bi bilo OK da bude grupisan sa zlom babom.

Ali voleo bih da imamo razložne kritičare, nekog ko će odgovorno i pošteno da otprati ovu celu kripto priču sa suprotnog gledišta, nekog koga bi poštovali. Nažalost imamo samo zlu babu i onu nezrelu karikaturu Kartmena koji počinje postove sa "Pa"... ne znam da li i dalje zagadjuje ovaj prostor, njega sam stavio na ignore.

Ova tema je važna. Ja sam se registrovao na krstaricu samo zbog ove teme. Ovo je jedini široko narodski exYUforum koji priča o kriptu (postoje specijalizovani npr Benchmark) i ekstremno je važno da narod što više usvoji kripto pre nego što velika kriza dodje.

100 Million Stimmys To Be Delivered In Next 10 Days: How Much Will Go Into Bitcoin | ZeroHedge

Analiza koliko će te Kovid pomoci otici u BTC

Izgleda dosta

ako udje 40 milijardi, to bi po multiplikatoru 21 znacilo skok od jos pola triliona kapitalizacije, sto mu dodje da BTC ide na 75-80, samo od ove pomoci. Ne zaboravimo ceo plimni talas ostalih ulagaca.

Lepo sto je rok 10 dana, znaci znacemo da je efekat gotov u cetvrtak sledece nedelje (sreda u Americi, ali oni su 5-8h iza nas)

1615842120331.png

Hodling aint easy

To je realnost, daj mi primer kada je nekome bila stopirana kripto transakcija?
Da ali zamenio si pojmove "novac" i "kripto."

To je kao da si rekao "Želiš li da letiš kao ptica? Sad možeš! Pod letenjem naravno mislim na sedenje."

Znači takva izjava je čista prevara.

Nakon bombastičnih obećanja da ste izmislili sistem za slanje para, u stvari nam kažete da ne šaljete dolar nego bulja-coin.

To je to, jedino za šta možeš da se uhvatiš u svom bolesnom negiranju stvarnosti. Bitkoin ne vredi jer ti kažeš da ne vredi, iako se njime trguje u celom svetu po vrlo visokoj ceni.

Ne postoji ništa što može da parira prenosu vrednosti pomoću kripta, osvajanje slobode se događa pred tvojim očima, koliko god se ti trudiš da žmuriš.

Kako to mislis njime se trguje

Zar nije kripto, novac za placanje, kako sad trgujete novcem. Trgovina je kad roba razmeni ruke kupca i prodavca. Novac je sredstvo placanja.

Jel to neka nafta, lubenice, ruda aluminijuma, deonice neke avio kompanije kojom se leti naMesec, fabrika vakcina, nekretnina?

Ili bi trebalo trgovati robom, a placati kriptom, kao novcem? Cekaj, ili to ipak nije novac, cim ga trgujete i placate novcem, koji je gle fiat.

Nesto tu ne stima. Uopste.

To je to, jedino za šta možeš da se uhvatiš u svom bolesnom negiranju stvarnosti. Bitkoin ne vredi jer ti kažeš da ne vredi, iako se njime trguje u celom svetu po vrlo visokoj ceni.

Ne postoji ništa što može da parira prenosu vrednosti pomoću kripta, osvajanje slobode se događa pred tvojim očima, koliko god se ti trudiš da žmuriš.
Da ali Zašto ga ljudi kupuju.

Isključivo jer misle da će tako da se obogate bez motike.

Zapitaj se, da li je taj perpetuum mobile stvarno u skladu sa zakonima poznavanja prirode.

Ne postoji valuta kojom se ne trguje.

Zapitaj se, da li je taj perpetuum mobile stvarno u skladu sa zakonima poznavanja prirode.
Kupuju ga iz različitih razloga, prvenstveno jer ga vide kao "sigurnu luku" za svoj novac. Svako ko nije iz visokorazvijenih zemalja zna da fiat novac može da ih izneveri, zna da država može da upadne u haos, svašta može da se dogodi. Ja se osećam mnogo sigurnije ako imam neki štek koji mogu da koristim čak i ako sutra izbije rat i preko noći moram da bežim sa ženom i decom, kao što se dogodilo u Libiji, Siriji ili na našim prostorima pre samo tri decenije. Ljudi iz EU ili Australije tako ne razmišljaju, ali bi trebalo da budu svesni mogućnosti hiperinflacije, konflikta itd. Dovoljno je da se osveste i shvate koliko inflacija obezvređuje njihovu ušteđevinu, milsim da se i to polako događa.

Ti imaš vrlo iskrivljen pogled na kripto jer si sebe ubedila da je to prostor u kome su jedino džabalebaroši koji se kockaju, što apsolutno nije istina jer lično znam mnogo ljudi koji poseduju kripto. Veliki broj nas smo ozbiljni porodični ljudi sa dobrim poznavanjem tehnologije i odličnim prihodima. Skloniš neki novac u kripto "za svaki slučaj", unapred se oprostiš njega ali vreme je pokazalo da se broj tih ljudi povećava a poverenje raste, sa dobrim razlogom.

Zato što je to nova tehnologija, zato što su sigurni od inflacije, kradje, zamrzavanja sredstava, zato što je deflatorna valuta koja će da promeni paradigmu o novcu i time spreči čovečanstvo da troši resurse preko mere. I još mnogo razloga koje odbijaš da uzmeš u obzir

Zla baba projektuje svoje zlo na druge ljude. Prekini s time.
Bogaćenje se dešava u ovom trenutnom periodu, kao sporedni efekat, isključivo zato što jako mali obim ljudi zaista zna za BTC. Da svi kupe BTC u istom trenutku, niko se ne bi obogatio, samo bi svi preneli svoj rad u sigurniji medijum. BTW ti licno svojim postovima kad god sprečiš (tačnije pauziraš, jer ući će kasnije)nekog da udje u BTC, samo pojačavaš tu asimetriju i više "bogatiš" one koje su več ušli, odn one koje mrziš. Ironija, ne?

BTC nema veze sa perpetuum mobile. Beskonačno štampanje fiata ima...

Zašto zla baba toliko voli fiat, inflaciju, siromašenje ljudi, zagadjivanje okoline i ratove (jer ratovi ne idu bez inflacije i štampanja novca)? Pa zato što je zla baba. Njena omiljena fantazija je da svi kriptaši prose na ulici (primetite koliko pominje slučajne prolaznike u njenom buncanju).

U drugim vestima, BTC ponovo pao jutros, trenutno se drži na 55. Očekujte postorgazmične vriske pobede zle babe danas.

zato što su sigurni od inflacije, kradje, zamrzavanja sredstava, zato što je deflatorna valuta
Kad bih ja verovala da je to Sredstvo, Valuta, onda ne bi morao ni da ideš u dalju raspravu.

Onda bi bio vredan čak i da može da se inflatira, krade, zamrzne.

Problem je što niste dokazali da je to uopšte vredno, možda je samo "lažni torent" kako ga ja zovem.

Što će reći, nešto što sadrži podatke, ali ti podaci nikom ne trebaju.

Koliko ljudi u Srbiji ima kripto?

Srbija, uz sve svoje mane, je kompjuterski jedna od najpismenijih zemalja u evropi, i na svetu, pa je vrlo moguće da smo jači od proseka po broju kriptaša.

Ako se dobro sećam, ECD je izjavio da ima negde 25000 klijenata, a definitivno imaju 140000 transakcija.

Ako neko ima još neki podatak ili neku priču iz ličnog života, slobodno neka objavi.

Back