Крипто тржиште

Bitkoina ima ukupno 20 miliona, Eterijuma ima 100 miliona a XRPa ima 100 milijardi komada.

Eto zašto.
Da li postoji sansa da se zaustave na 59 milijardi koje se koriste trenutno? Sta mislis za Ethereum, da li moze da ide na desetine hiljada ili ne?
Takodje, u slucaju da XRP bude globalno prihvacen i koristen za transakcije banaka itd, ovo sto najavljuju, da li ce imati znacaja broj coina i dalje?

Da li postoji sansa da se zaustave na 59 milijardi koje se koriste trenutno? Sta mislis za Ethereum, da li moze da ide na desetine hiljada ili ne?
Takodje, u slucaju da XRP bude globalno prihvacen i koristen za transakcije banaka itd, ovo sto najavljuju, da li ce imati znacaja broj coina i dalje?
Tih preostalih 40 milijardi koina sada vredi oko 150 milijardi usd, jel misliš da će ih se neko odreći?

Kao i na pravoj berzi tako i na kripto berzi vrednost koina nema podlogu u upotrebi, nego u emocijama onih koji to trguju, u perspektivi. Kada se objavi neka bitna vest cena obično padne (sell the news efekat).

Tih preostalih 40 milijardi koina sada vredi oko 150 milijardi usd, jel misliš da će ih se neko odreći?

Kao i na pravoj berzi tako i na kripto berzi vrednost koina nema podlogu u upotrebi, nego u emocijama onih koji to trguju, u perspektivi. Kada se objavi neka bitna vest cena obično padne (sell the news efekat).
Ali cekaj, ozbiljno pitanje. AKo se desi ovo sto se po Americi najavljuje, ako se ostvari ludacki hype oko XRP, da li je u tom slucaju moguce da cena ode na 100 dolara recimo? Neki pricaju da ako se preuzme deo swifta, ako SEC odobri to sto treba da odobri (ne razumem se), da ce cena ici u nebo, nevezano za kolicinu coina u opticaju.

Poslednja izmena:
Ali cekaj, ozbiljno pitanje. AKo se desi ovo sto se po Americi najavljuje, ako se ostvari ludacki hype oko XRP, da li je u tom slucaju moguce da cena ode na 100 dolara recimo? Neki pricaju da ako se preuzme deo swifta, ako SEC odobri to sto treba da odobri (ne razumem se), da ce cena ici u nebo, nevezano za kolicinu coina u opticaju.
Ja sam te škole izučio, ako je nešto jak indikator za prodaju to je kad narod masovno krene da kupuje i licitira sa astronomskim cenama.

Ja sam te škole izučio, ako je nešto jak indikator za prodaju to je kad narod masovno krene da kupuje i licitira sa astronomskim cenama.
Ok, verujem da si u pravu jer ja iskustva nemam uopste u ovome. Ali ima nesto kod ovog XRP, u Americi ih smatraju maltene kultom :D Navodno idioti koji se godinama kunu u njega i cekaju nesto neverovatno, neko mesijansko prikazanje gde ce XRP otici na 100 pa cak neki tvrde i da ce zameniti bitcoin

Here’s what would happen if Trump actually tries to fire Powell​

gettyimages-2221380181.jpg

https://edition.cnn.com/2025/07/22/economy/faq-if-trump-fires-powell

Oво је амерички ћаци који кочи крипто заједницу, јер неће да слуша Трампа и да спусти каматне стопе.

Da li bi smenom Pauela Tramp automatski dobio niže kamatne stope?
Ne.
Predsednik Feda je samo 1 od 12 članova koji glasaju o kamatnim stopama. Čak i ako Pauel ode, ostali članovi mogu da zadrže sadašnju politiku.

Zaključak:
Čak i ako Tramp pokuša da ga smeni, to ne znači da će kamate odmah pasti. Morao bi da prođe pravni proces koji bi trajao, a i dalje ne bi imao garanciju da će nova osoba na čelu Feda oboriti kamate koliko on želi.

Да ли ће остати исто или ће оборити за 0,25 или чак 0,5 што би изазвао цунами.

Hoce li ici jos gore? Imam i ja nesto sitno tu. Ali XRP mi je opsesija, i uopste ne mogu da skapiram zasto kao treca most valuable crypto ima cenu od 3.5
Не знам за АДА, надам се пошто је међу последњима у трци.
XRP ће сигурно расти до краја овог була, али не знам ко верује попут тебе да може х30. То је претерано. А тек те бајке да било ко може заменити БТЦ.
Ljudi, sta sada mislite o XRP? To je prvi token koji sam kupio i za koji sam se ovde raspitivao. Kupio sam 260 komada kada je kostao 2.15 cini mi se, sada je na oko 3.60. I ne znam za tamo, ali u Americi se bas mnogo provlaci kroz medije, drustvene mreze itd, pominju se astronomske cifre.
Ти си већ остварио одличну добит од 67,44%

Ok, verujem da si u pravu jer ja iskustva nemam uopste u ovome. Ali ima nesto kod ovog XRP, u Americi ih smatraju maltene kultom :D Navodno idioti koji se godinama kunu u njega i cekaju nesto neverovatno, neko mesijansko prikazanje gde ce XRP otici na 100 pa cak neki tvrde i da ce zameniti bitcoin
XRP није званично „амерички коин“, али га је развила америчка компанија Ripple Labs, са седиштем у Сан Франциску. Због тога га често повезују са САД, али сам XRP као криптовалута је глобална и децентрализована (бар делимично).

✅ Може ли XRP да замени Биткоин?​

Укратко: Вероватно не. Ево зашто:

🔷 1.​

• Биткоин (BTC) је направљен као децентрализована алтернатива новцу — „дигитално злато“.
  • XRP је фокусиран на брзе и јефтине трансакције, посебно за банке и финансијске институције (тј. међубанкарске трансфере).

🔷 2.​

• BTC је потпуно децентрализован.
  • XRP има критику да је превише централизован, јер Ripple поседује велики број XRP токена и контролише развој.

🔷 3.​

• Биткоин држи највећи тржишни удео (dominance) и има највише поверење.
  • XRP је често у топ 10, али далеко испод BTC по вредности и прихватању.

🔷 4.​

• Ripple је био у дугом судском спору са SEC-ом у САД (због тога што је XRP наводно био нереистровани хартија од вредности). То је створило несигурност. Иако је Ripple делимично победио у спору, то и даље није крај приче.

✅ Закључак​

XRP неће заменити Биткоин као водећи крипто-актив, али може имати значајну улогу у трансферима новца, посебно ако банке и институције прихвате RippleNet и сличне системе. Ако тражиш стабилност и бренд лидерства – BTC. Ако тражиш шпекулативни потенцијал у области финансијских трансфера – XRP.

XRP није званично „амерички коин“, али га је развила америчка компанија Ripple Labs, са седиштем у Сан Франциску. Због тога га често повезују са САД, али сам XRP као криптовалута је глобална и децентрализована (бар делимично).

✅ Може ли XRP да замени Биткоин?​

Укратко: Вероватно не. Ево зашто:

🔷 1.​

• Биткоин (BTC) је направљен као децентрализована алтернатива новцу — „дигитално злато“.
  • XRP је фокусиран на брзе и јефтине трансакције, посебно за банке и финансијске институције (тј. међубанкарске трансфере).

🔷 2.​

• BTC је потпуно децентрализован.
  • XRP има критику да је превише централизован, јер Ripple поседује велики број XRP токена и контролише развој.

🔷 3.​

• Биткоин држи највећи тржишни удео (dominance) и има највише поверење.
  • XRP је често у топ 10, али далеко испод BTC по вредности и прихватању.

🔷 4.​

• Ripple је био у дугом судском спору са SEC-ом у САД (због тога што је XRP наводно био нереистровани хартија од вредности). То је створило несигурност. Иако је Ripple делимично победио у спору, то и даље није крај приче.

✅ Закључак​

XRP неће заменити Биткоин као водећи крипто-актив, али може имати значајну улогу у трансферима новца, посебно ако банке и институције прихвате RippleNet и сличне системе. Ако тражиш стабилност и бренд лидерства – BTC. Ако тражиш шпекулативни потенцијал у области финансијских трансфера – XRP.
Hvala ti puno na ovim informacijama! Pazi, kao sto rekoh iskustva nemam, a nemam ni para za BTC. Koliko god da donosi, on verovatno donosi vema spor prihod jer za nesto vece i brze morao bi uloziti ogromne svote. Jedini razlog zasto preferiram XRP su ove price da ce postati nesto veliko, da ce uleteti u nesto slicnu SWIFT-u ili preuzeti deo, cak neki kazu i zameniti. I ovo sto si napisao, sada je XRP zvanicno na trecem mestu sto se tice valjda prometa ili cega vec, zato mi je skroz nejasna niska cena. Solana je 200, Uniswap jebeni 10-12, a XRP 3.5. Nema mi logike, ali opet kazem ne razumem pa mozda zato i nema.

Mnogo još moraš da učiš...
Не мора да учи много, колико мора да смањи ту ''америчку похлепу''. :D

Можда сам ја скроман, јер долазим са берзе где је плафон 10-12 % годишње, па ми је ово све ту мач хај. :lol:

Hvala ti puno na ovim informacijama! Pazi, kao sto rekoh iskustva nemam, a nemam ni para za BTC. Koliko god da donosi, on verovatno donosi vema spor prihod jer za nesto vece i brze morao bi uloziti ogromne svote. Jedini razlog zasto preferiram XRP su ove price da ce postati nesto veliko, da ce uleteti u nesto slicnu SWIFT-u ili preuzeti deo, cak neki kazu i zameniti. I ovo sto si napisao, sada je XRP zvanicno na trecem mestu sto se tice valjda prometa ili cega vec, zato mi je skroz nejasna niska cena. Solana je 200, Uniswap jebeni 10-12, a XRP 3.5. Nema mi logike, ali opet kazem ne razumem pa mozda zato i nema.
Користи АИ, сазнај што више о сваком коину, пре него што уложиш нешто, прати на ЈТ и на форумима, када те већ занима. Мада некад и превише информација и ''знања'' може покварити посао.

@Kraken , aко нису пук'о на другим коинима, ти си боље одрадио позиције него ја. Само са Х-ом ти је одлична добит.
Pokupio sam sve, izpraznio jutros pre ovog totalnog pada. Pukao sam malo na Solanu jer sam sinoc kupio za 210 a onda panicna prodaja jutros na 190 :D Neiskustvo jbg. Ali na XRP sam okej prosao. Nego, sta sad da radimo? Cekamo da popada jos sve pa opet kupovina? Pricaj :D

Pokupio sam sve, izpraznio jutros pre ovog totalnog pada. Pukao sam malo na Solanu jer sam sinoc kupio za 210 a onda panicna prodaja jutros na 190 :D Neiskustvo jbg. Ali na XRP sam okej prosao. Nego, sta sad da radimo? Cekamo da popada jos sve pa opet kupovina? Pricaj :D
Ja сам такође све продао, углавном прерано, осим нешто БТЦа што ми стоји на одличној позицији од 80к, само дно је било у априлу 74к.

Сада ми је баш досадно, па сам ипак купио нешто АДА 0,81 и СОЛ 190, јер они баш заостају па се надам да ће мало живнути ... не мора сада, може и до позне јесени.

Можда си правилно поступио што си се повукао из СОЛ, aли ја никада не радим те паничне продаје које се мере сатима, чак ни данима, јер ипак овде је најбитније бити сталожен и дугорочније гледати.

Ja сам такође све продао, углавном прерано, осим нешто БТЦа што ми стоји на одличној позицији од 80к, само дно је било у априлу 74к.

Сада ми је баш досадно, па сам ипак купио нешто АДА 0,81 и СОЛ 190, јер они баш заостају па се надам да ће мало живнути ... не мора сада, може и до позне јесени.

Можда си правилно поступио што си се повукао из СОЛ, aли ја никада не радим те паничне продаје које се мере сатима, чак ни данима, јер ипак овде је најбитније бити сталожен и дугорочније гледати.
Slazem se, ali ja imam kockarski mentalitet pa cim sam video haos odma sam se povukao i onda uzeo LTC pa prodao i to o tako. Glupiranje. Znaci ides na Solanu ipak? Cardano se vidim odrzava, a XRP kako stvari stoje da cekamo da padne na 2.80 opet

Slazem se, ali ja imam kockarski mentalitet pa cim sam video haos odma sam se povukao i onda uzeo LTC pa prodao i to o tako. Glupiranje. Znaci ides na Solanu ipak? Cardano se vidim odrzava, a XRP kako stvari stoje da cekamo da padne na 2.80 opet
Па је л се коцкаш тамо у казинима на слотове, рулете итд ?

Види, циљ је да купиш на што нижим позицијама. Ја радим спуштање позиција, када ми се укаже прилика. Рецимо купио си Солану на 205 и видиш да је то превисока цена и да је то пик и да цена пада. Немој да продајеш, него купи за исти износ новца или исту нову количину сада када је пала на 186.
Оставиш обе позиције да мирују и сутра или прекосутра, кад опет скочи на 205, још боље на 206, продаш је и скинуо си ту лошу позицију (на нули си са њом), а сачувао бољу на 186.

Ја сам тако ЕТХ спустио са 3к на 2,4к, а БТЦ са 90к на 80к. Мада у суштини и да нисам ништа продавао, био бих у још већем плусу, али то радиш ако имаш ограничени буџет или када немаш превелико поверење у неки коин.

БТЦ је постао као СНП 500, можеш да га купујеш сваког месеца од уштеђевине и да не гледаш каква је сезона. DCA — Dollar-Cost Averaging, односно просечно улагање кроз време.

Trump je pustio kriptovalute s lanca. Ovo će promijeniti sve​

Višeslav Raos

Višeslav Raos
Više o autoru
~5 min
22.07.2025 u 18:01
Donald Trump praktički pretvara kriptovalute u instrument mirovinske štednje, što može dovesti do potresa na tržištuDonald Trump praktički pretvara kriptovalute u instrument mirovinske štednje, što može dovesti do potresa na tržištuIzvor: EPA / Autor: PABLO GIANINAZZI

Bionic
Reading

Trumpova administracija nastavlja svoju krajnje zanimljivu i neobičnu mješavinu ekonomskog protekcionizma te izrazite otvorenosti spekulativnom i vrlo rizičnom ulaganju. Ilustrativni primjer toga njegova je politika prema kriptovalutama

Nedavno se dogodio ključni pomak. Najavljeno je omogućavanje ulaganja u kriptovalute i alternativnu imovinu – poput fondova rizičnog kapitala (privatni kapital, tj. private equity) i nekretnina – u okviru najpopularnijeg oblika mirovinske štednje u Sjedinjenim Državama koji se obično naziva 401(k). Radi se o mirovinskoj štednji prilikom koje zaposlenici odvajaju dio svoje bruto plaće prije poreza u tržišno orijentirane investicijske fondove, a njihovi poslodavci obično uplaćuju istovjetan iznos (matching). Za razliku od klasičnog mirovinskog osiguranja ili suvremenih europskih mirovinskih sustava s više stupova ulaganja, 401(k) je u potpunosti oslonjen na financijsko tržište.

vezane vijesti​

• NOVI UZLET BITCOINA

Ne snalazite se u svijetu kriptovaluta? Pripremili smo mini vodič i popisali ključne pojmove​

• kriptobiznis

Predsjednik trlja ruke: Tko je misteriozni čovjek koji je Trumpu donio još desetke milijuna dolara​

• Povjesničari će padati u nesvijest: 'Trump je kriptovalutama legalizirao mito'
    PREKRETNICA

Povjesničari će padati u nesvijest: 'Trump je kriptovalutama legalizirao mito'​

U Europi, primjerice u Hrvatskoj, dominiraju sigurniji, strože regulirani sustavi. Istovremeno nas povijest upozorava na potencijalnu destruktivnost spekulativnog kapitala. Kriza azijskih valuta 1997.-1998. godine pokazala je da potpuno slobodan protok financijskog kapitala, bez ikakve smislene regulacije, može uništiti cijele ekonomije. Ako uzmemo u obzir ulazak kriptovaluta u mirovinski sustav, ulogu privatnog, rizičnog kapitala i ulogu valutne volatilnosti, možemo lako zaključiti da je pred nama potencijalno izrazito nestabilno razdoblje koje nosi sa sobom ugroze o kojima već danas treba povesti raspravu.
Kriptovalute poput bitcoina i ethereuma bit će tretirane kao standardna imovinaIzvor: Profimedia / Autor: Omar Marques / Zuma Press / Profimedia

• Bitcoin
  • Bitcoin
  • Bitcoin

Čemu promjena?

Američki mirovinski fondovi dugo su vremena također bili konzervativno orijentirani u svojim ulagačkim strategijama i fokusirali su se na sigurne dionice velikih kompanija koje donose predvidljive dividende (blue chip), državne obveznice te na ulaganja u mješovite investicijske fondove. Trumpova administracija želi dinamizirati tržište mirovinskih fondova i običnim građanima približiti trgovanje rizičnim kapitalom, uključujući ulaganje u kriptovalute, što znači da će osiguranici uskoro moći držati kriptovalute u svojim mirovinskim portfeljima.

Ova promjena donijet će dostupnost viših prinosa malim ulagačima, diversificirat će strukturu ulaganja te omogućiti (dodatni) rast velikih investicijskih fondova. Privatni, rizični kapital, kao i kriptovalute poput bitcoina i ethereuma, bit će tretirani kao standardna imovina, što će doprinijeti njihovoj vidljivosti i prihvaćenosti u društvu. No uvođenje privatnog kapitala donosi i nedostatak transparentnosti i visoke naknade. Kriptovalute dodatno uvode ekstremnu volatilnost te nedostatak jasnih i regulatornih jamstava.

Što je privatni kapital?

Privatni kapital, često poznat i kao rizični kapital, obuhvaća investicije u vrijednosne papire koji nisu izlistani na burzama. Od takvih vrijednosnica može se očekivati više, pa i jako visoke povrate na ulaganje, no likvidnost takvih vrijednosnih papira je ograničena te su cijene podložne subjektivnim procjenama, a i opterećeni su visokim dodatnim naknadama, kojih nema prilikom tradicionalnog burzovnog poslovanja. Obično pristup ovakvim ulaganjima imaju privilegirani (izrazito bogati) investitori pojedinci i investicijski fondovi.

Integracija u 401(k) je prekretnica: novac osiguranika ući će u fondove rizičnog kapitala i hedge fondove poput BlackRocka, Vanguarda i Fidelityja te će na način nastati financijske izvedenice, odnosno složeni financijski instrumenti i proizvodi. Međutim uz to dolaze niska predvidljivost i smanjena likvidnost.
U Uniji - osobito u Francuskoj - prisutan je otpor protiv naglih promjena u mirovinskom sustavu, a Francuzi se ne libe prosvjedovati protiv togaIzvor: EPA / Autor: TERESA SUAREZ

• +6

Europski mirovinci

U Europskoj uniji mirovinski sustavi naginju sigurnosti. Prednjači trojna struktura, kakvu hrvatski osiguranici poznaju već godinama. U prvi, državni stup izdvaja se 15 posto bruto plaće te se iz njega podmiruju tekuće obveze prema sadašnjim umirovljenicima (s time da to u slučaju Hrvatske nije dovoljno zbog nepovoljne demografske strukture, pa se razlika mora nadoknađivati i izravno iz proračuna). Drugi stup je obvezan, no privatan i tržišno definiran, a uključuje pet posto izdvajanja iz bruto plaće, no većinom uz konzervativne ulagačke strategije, pri čemu prednjači držanje državnih obveznica. Treći stup je dobrovoljan i uključuje državne poticaje na ulaganje, no također je strogo reguliran. U Europskoj uniji stoga kod mirovinaca nema mjesta za privatni rizični kapital ili kriptovalute. Ulaganja su strogo određena konzervativnim pravilima, općom regulacijom poslovanja na tržištu kapitala, kao i visokim zahtjevima za održavanjem minimalne likvidnosti.

Hrvatski obvezni mirovinski fondovi su u lanjskoj godini uravnoteženo ulagali u dionice i obveznice, s time da su od dionica prednjačile vrijednosnice najvećih domaćih kompanija u industriji, brodarstvu i turizmu. Premda se s vremenom povećava i udio ulaganja u rizičnije izvore (ovisno o kategoriji fonda A, B ili C, pri čemu je kategorija A najrizičnija i prikladnija za najmlađe osiguranike, one koji će dugo uplaćivati), strogi domaći, odnosno europski zakonodavni okvir sprječava 'izlete' u preopasne investicije.

Nasuprot tome, legalizacija kriptovaluta i privatnog kapitala u američkim 401(k) mirovinskim fondovima predstavlja strukturni zaokret – prelazak sa sigurnosti na model visokog rizika i krajnju liberalizaciju tržišta kapitala.

Tečajna volatilnost

Za vrijeme azijske valutne krize 1997.-1998. godine lokalne valute, poput tajlandskog bahta i malezijskog ringita, bile su vezane za američki dolar. Spekulativni napadi hedge fondova, uključujući one povezane s velikim investitorom i često osporavanim dobrotvorom Georgeom Sorosem, pokrenuli su val panike među investitorima. Malezijska je valuta izgubila oko 50 posto svoje vrijednosti, bruto domaći proizvod pao je za oko šest posto, banke su krenule propadati, a država je morala oštro intervenirati i uvesti stroge kontrole raspolaganja kapitalom. Danas je upravo Kambodža, najsiromašnija zemlja članica ASEAN-a, krajnje dolarizirana ekonomija, uz dvostruko istaknute cijene u većim dućanima i na turistički frekventnijim mjestima, što je ponovno čini potencijalno ranjivom.

Valja istaknuti to da fiksni valutni tečajevi čine ekonomije ranjivima, a neregulirani financijski kapital može imati snažne negativne utjecaje na bankovni sustav i cjelokupnu ekonomiju. U takvim situacijama državna intervencija, nažalost, postaje nužna, a 'zaraza lošeg kapitala' lako se širi dalje, kao što je krajem 1990-ih godina to bilo diljem Azije, što je dovelo do usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

Kriptovalute funkcioniraju kao devizni sustav bez državnih granica – samo mnogo volatilniji i bez stabilizacijskih mehanizama – a pad ključnih kriptovaluta mogao bi mjesecima utjecati na financijska tržišta i cijelu ekonomiju.

Uvoženje valutnog rizika

Omogućavanje kripta u ulagačkim strategijama za 401(k) mirovinske fondove dovodi do ranjivosti i izloženosti slične onoj u Aziji 1997. Ako bitcoin padne 40 posto u jednom danu, mirovinski portfelji će se urušiti, a te gubitke snosit će osiguranici, mirovinski fondovi i – vjerojatno – porezni obveznici.

Institucionalni čimbenici su važni: velike investicijske kuće zarađuju na naknadama, no loši rezultati portfelja mogu prebaciti trošak na državu, recimo kroz sanacije banaka ili proširen teret osiguravanja socijalnog mira putem novih socijalnih transfera iz proračuna.

Ravnoteža inovacije i opreznosti

Da bi ova inovacija mogla funkcionirati bez potencijalnog urušavanja sustava, potrebno je ograničiti udio kriptovaluta, odnosno rizičnog kapitala, u strukturi mirovinskih fondova na najviše dva do pet posto. Nadalje je potrebno osigurati likvidne rezerve da bi u slučaju većih tržišnih potresa osiguranici mogli imati svoja ulaganja nadohvat ruke. Pored toga su potrebne redovite procjene rizika, uz provođenje stres-testova u investicijskim fondovima. Uz to, treba ojačati transparentnost poslovanja privatnih fondova i kriptofondova te provoditi kampanje osvješćivanja i educiranja građana o naravi kriptovaluta.

https://www.tportal.hr/komentatori/...-s-lanca-ovo-ce-promijeniti-sve-foto-20250722

Back