KRETANJE NE POSTOJI

Ljubo2

Iskusan
Poruka
5.467
Stavimo čeoveka na stolicu da sedne i postavimo pitanje da li čovekovo kretanje postoji? Naravno, odgovor će da glasi da be postoji. Postoji samo čovek koji sedi. Čovekovo kretanje bi postojalo samo u slučaju kada bi mogli da opazimo istovremeno i čobeka koji sedi i njegovo kretanje, koje se kreće odvoojeno od čoveka koji sedi. A to, niti je logično, niti je moguće.

Zatim recimo ćoveku da istane sa stolice i da počne da se kreće. Pa se upitajmo da li sada čovekovo kkretanje postoko? Odgovor će opet da bude negativani, Gasiće da ne postoji nikakvo čovekovo kretanje, Već da sada postoji samo čovek kao kretač koji se kreće. Isto kao što je i ranije , dok je čovek sedeo, postojao samo ćovek koji sedi, a ne čovekovo sedenje.

Možda će ova tema na prvi pogled da izgleda besmislena, ali šta ako po ovoj logici, po kojoj kretanja ne može da bude bez kretača, dođemo do zaključka da ni čovek ne postoji, jer i ceo njegov organizam je sačinjen od kretanja čestica i polja energije koja se kreće. I da čovek nestaje kao da ga nikad nije ni bilo, kad te čestice i polja u njegovom organizmu prestanju da se kreću i rade.

A da je problem još i mnogo veći, tu je i činjenica da su i čestice i polja od kojih se sastoji i čpvekovo teli i ceo univerzum, samo oblici kretanja i rada i ddam kad one prestanu da se kreću i rade nestaje i ceo Univerzum i ne ostaje ništa koje bi mogli da identifikujemo kao kretača koji se kretao. Ostaje samo prazan prostor, koji fizičari zovu imenom "Kvantni vajuum" koji je postojao i pre neko se nešto u njemu pokrenuli i svojim kretanjem i radom izgradilo ceo univerum i čoveka u Univerzumu,

Sve se ovo u fizici več zna i zato fizičari i kažu: "sve je kretanje". A pošto je logično da kretanja ne može da bude bez kretača, a noikakvog kretača nikkada niko nije opazio i dokazai da postoji, pitanje na koje vi sada treba da odgovorite glasi: ko ili šta je kretač koji se kreče i svojim kretanjem gradi ceo Univerzum i život u Univerzumi i gde se on nalazi? Izvolite!

Tvoj prst se kretao pogrešno Ljubo pa je napravio barem sto pedeset tipografskih i gramatičkih grešaka tokom kucanja ovog upisa.

Probaj sledeći put da pokreneš prst pravilno, da izbegneš greške kad pišeš o tome da ne postoji kretanje prsta.

Zemlja se rotira oko svoje ose, kruži oko Sunca. Solarni sistem kruži oko centra galaksije a galaksija putuje u jednom pravcu itd što znači da čak i kad sedi, čovek se kreće, nikad ne ispunjava isti prostor niti se ikad vraća na isti prostor.

Iz koje su ti škole ove aporije* Ljubo ?
To je logika - filozofija, pomoću koje se jedino mogu rešiti tri najveće svetske tajne, koje do danas nisu rešene. To su Kvantni vakuum, Svest i Bog. Ta tri fenomena su jedan i isti fenomen. Krenimo od Kvantnog vakuuma.

Iz nematerijalogi kvantnog vakuuma, koji izgleda kao ništa i kao da ne postoji, po načinu njegovog samopokretanja, nastao je Univerzum, koji se sastoji od čiulno i vančulno opažljivih i spoznatljivih fizičkih i psihičkih radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, miđljenja i razumevanja. Te radnje vrše čestice i polja Kvantnog vakuuma. Ali ne možemo da ih opazimo kao takve, jer ome kad se napregnu i pokrenu, poprimaju fizička svojstva sile i mase i tada polinjemo da ih opažamo kao energiju, odnosno, kao kretanje i rad. I tako saznajemo šta je energija za nas kap posmatrače iz vana. A ne možemo da saznamo da je energija za sebe i u sebi Svest ili pak, kako vernici veruju, Bog koji je stvorio svet iz ništa, koji se nalazi svudge i na svakom meti i kojeg mžemo da spoznamo samo u sebi.

Ovde je mudrost shvatiti da mi da su Svest ili pak Bog kao kretač i njegovo kretanje nedeljivi jedno od drugog. I kada mi opažamo energiju i Univerzum, mi tada,zapravo, opažamo Svest, odnosno Boga . Već postoji filozofski pracac, pamteizam, koji stoji na stabovištu da su Bog i Univerzum jedno i isto. Dakle, treba samo da razumemo da je Bog= Svest. Uostalom, šta bi Bog bio kad ne bi bio svest, tj. kad ne bi bio svestan ničega? Nebi bio ništa.

Tvoj prst se kretao pogrešno Ljubo pa je napravio barem sto pedeset tipografskih i gramatičkih grešaka tokom kucanja ovog upisa.

Probaj sledeći put da pokreneš prst pravilno, da izbegneš greške kad pišeš o tome da ne postoji kretanje prsta.
Žao mi je zbog greški. Obnevideo sam i moj vid se više ne može popraviti. Ali dobro je ako makar donekle može da se razumešta sam hteo da kažem.

Zemlja se rotira oko svoje ose, kruži oko Sunca. Solarni sistem kruži oko centra galaksije a galaksija putuje u jednom pravcu itd što znači da čak i kad sedi, čovek se kreće, nikad ne ispunjava isti prostor niti se ikad vraća na isti prostor.
Da, sve se kreće I čovekov organizam jje sačinjem od kretanja. Ali je problem što kretanje ne postoji, već uvek o samo kretač koji se kreće, koji je nedeljiv od svog kretanja. Mi tog kretača nikada nismo opazili i ne možemo ga opaziti, iako samon postoj, bilo da se kreće ili ne kreće. Kad se kreće vidimoga kao kretanje koje nema značenje postojanja. A kad se ne kreće me vidimo ga uopšte

Može da se donekle razume (jasno ti je zašto sam pomenuo Aporije,?).
Odakle ti te teorije ? Ili aporije
Ovo da je Bog = svest, (mož-da bidne, al' ) kakve veze sa kretanjem?

Kvantni vakum ?
Po čemu bi se razlikovao od nekvantnog vakuma ?

Back