KREDITI

Sta mislite po pitanju nevidjivog novca tj. kredita

• Za kredite

• Protiv kredita

• Neodlucan

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da li neko zna gde se moze uzeti kredit za pokretanje sopstvenog biznisa? Pokusao sam preko NZS. Imam razradjen posao za koji mi trebaju finansije. Posao je isplaniran jos pre godinu dana. Uspesnost je 99%! Prijavio sam se preko NZS za subvenciju ali posle nekoliko meseci cekanja nisam je dobio. Danas sam saznao da ih vise nece biti ove godine. Da li postoji neki drugi nacin da dobijem neki kredit koji bi mi pomogao da pokrenem taj posao?

Pa ako vec mislis da ti je posao izvjestan i siguran zasto ne rizikujes i uzmes kredit od komercijalne banke, jest da su kamate nesto vece, ali bar ne moras traziti veze.

Ja sam u ideju koju sam imao ulozio kredit dobijen po vrlo nepovoljnim uslovima, krenuo sam sa nule, dinara imao nisam, ali se isplatilo jer su to zanemarljivi gubici nakon nekoliko godina kad se u obzir uzme dobit koju ostvaris u periodu dok bi cekao taj povoljniji kredit, razumijes?

Pa kad "stanes na noge" onda lovi i povoljnije kredite, ali racunaj da ti treba minimum 5 godina rada da bi napravio nesto od firme i razvio biznis.

Pa ako vec mislis da ti je posao izvjestan i siguran zasto ne rizikujes i uzmes kredit od komercijalne banke, jest da su kamate nesto vece, ali bar ne moras traziti veze.

Ja sam u ideju koju sam imao ulozio kredit dobijen po vrlo nepovoljnim uslovima, krenuo sam sa nule, dinara imao nisam, ali se isplatilo jer su to zanemarljivi gubici nakon nekoliko godina kad se u obzir uzme dobit koju ostvaris u periodu dok bi cekao taj povoljniji kredit, razumijes?

Pa kad "stanes na noge" onda lovi i povoljnije kredite, ali racunaj da ti treba minimum 5 godina rada da bi napravio nesto od firme i razvio biznis.

Zar ne trebas za taj kredit kod komercijalne banke da budes u radnom odnosu?

Koliko sam ja primetio- treba ti debela veza... Isti slucaj kod mene...

Zar ne trebas za taj kredit kod komercijalne banke da budes u radnom odnosu?

Trebas biti zaposlen, naravno, i treba ti i zirant, zavisno od visine kredita.Jesi li negdje zaposlen pa razvijas dodatni posao ili ti je ovaj biznis o kom pricas jedini posao?

Ako nisi vec zaposlen, onda lovi vezu, nema ti druge...

U Rep.Srpskoj se osniva tzv.Garantni fond u koji ce Vlada uloziti sredstva koja ce biti kao garancija malim privrednicima i ljudima koji ulaze u posao, bas tom sektoru koji pokrece biznis, tj. onima koji traze kredite, znaci, snosice rizik po pola zajedno sa bankom kad ti banka odobri kredit, raspitaj se ima li tu nesto slicno jer je malo nezgodno sto nemas nikakvu garanciju dati banci da bi dobio kredit.Ili probaj ici na varijantu da garantujes svojom imovinom ili imovinom tog preduzeca koje osnivas ako bi ulagao u neke aparate, opremu itd.Sudski procjenitelj procijeni imovinu koju kupujes od kredita koji trazis i to ide kao zalog banci, ako banka pristane, vjerovatno nece pristati na odnos 1.1, ali probaj naci neku varijantu s njima, jedan dio tako, a drugi dio garantuje firma od prijatelja, rodjaka itd.

Poslednja izmena:
Koliko lepih ideja je ostalo samo ideja...ehhh...ja sam ih bar imao 4-5 ako ne vise ali novac je uvek bio kocnica a niko da pripomogne...i onda kaze neki tamo ekonomista u "BLICU" u Srbiji se ekonomija oslanja 80% na trgovinu,usluzne delatnosti,transport a samo 20% na proizvodnu delatnost,pa kako da se nenaslanja kad svaku ideju ubije nedostatak novca a kada ga drzava daje onda su obavezne veze i vezice a onaj koji nema neka crkne...joj sto nemogu da pobegnem na severni pol i da lovim ribu i foke kao oni eskimi i da me boli ona stvar.

Koliko lepih ideja je ostalo samo ideja...ehhh...ja sam ih bar imao 4-5 ako ne vise ali novac je uvek bio kocnica a niko da pripomogne...i onda kaze neki tamo ekonomista u "BLICU" u Srbiji se ekonomija oslanja 80% na trgovinu,usluzne delatnosti,transport a samo 20% na proizvodnu delatnost,pa kako da se nenaslanja kad svaku ideju ubije nedostatak novca a kada ga drzava daje onda su obavezne veze i vezice a onaj koji nema neka crkne...joj sto nemogu da pobegnem na severni pol i da lovim ribu i foke kao oni eskimi i da me boli ona stvar.

E upravo to sto drzava jos uvijek nema sluha za te male biznise, u tome je nasa nedaca!Kad pokreces biznis sa nule najteze je dobiti kredite i obezbijediti garancije za iste, kad udjes u posao i razradis ga poceces sam sebe da guras, tad si vec isplivao i ides dalje bez problema, ti si rijesen slucaj, ali taj pocetak je najtezi i taj pocetni problem i odbije najveci broj ljudi koji imaju, ponekad, genijalne ideje, ali...

Ministre je briga za obicne smrtnike kao sto smo mi. To je cinjenica. Oni koji imaju ti ce da dobijaju jos i da se jos vise bogate. A oni koji nemaju ti ce da crknu, sto kazes. Ja zivim u Zajecaru u Srbiji, imam 23 godine... na leto punim 24. Nemam posao. Svakog bozijeg dana idem u grad obilazeci sve od prodavnica do sudova u nadi da cu ga naci. NISTA! Najvise sto sam dobio je bilo mesec dana i jos sam bio zamena nekoj trudnici u sudu. Inace sam pravni tehnicar. Imam verenicu, nemam stan, nemam auto. Stanujemo kod njenih. Jedva sam uspeo preko veze da ubacim nju da radi u prodavnici. NZS mi je dao nadu rekavsi mi da ce biti subvencija za samozaposljavanje. Inace posto nemam sopstvenih sredstava to bi mi doslo kao kec na desetku. Ja sam zajedno sa drugom programerom planirao nekih godinu dana posao koji bi zahtevao malo ulaganja, mali rizik od gubitka, i mogucnost velike zarade. Trazili smo ideje po kojim bi bili posebni,ama bas sve. Samo nam je falilo nesto da nas pokrene-finansije. Danas je sve palo u vodu kada sam saznao da od toga nema nista. Mozda bismo za nekoliko godina bili uspesni kao majkrosoft...

Nemoj da te to pokoleba, moras nastaviti traziti sredstva za svoju ideju i vjerovati u nju dok je ne realizujes, tih problema ce ti uvijek biti, ali nemoj odustajati, moras biti istrajan i uporan, inace nikad neces poceti posao.Raspituj se po opštini, dosadjuj, interesuj se i javice se neka ideja kako do novca, a usput trazi posao u struci, ako ga nadjes moci ces na racun toga uzeti sredstva i krenuti.Poenta je u tome da budes uporan i ne predajes se, nista danas nije lako, ali je najlakse predati se!

A sta je sa kreditima za pokretanje privatnog posla ako je u pitanju invalid, imali su neke subvencije oko zaposljavanja, pomoc drzave, dali to vazi i za otvaranje firme, recimo da ima sigurnog ziranta, dali bi odobrili neki niskokamatni kredit i kolika je njima kamata otprilike.

... Uspesnost je 99%! Prijavio sam se preko NZS za subvenciju ali posle nekoliko meseci cekanja nisam je dobio. ...Da li postoji neki drugi nacin da dobijem neki kredit koji bi mi pomogao da pokrenem taj posao?

Postoji, jesi li razmisljao o investitorima? Ako je tako dobar posao kao sto pises obrati se njima pa ukoliko uspes da ih ubedis dobices pare, naravno uz odredjene uslove...

Procena troškova određenih administrativnih procedura u Srbiji
Procena urađena za potrebe akcije “Iz lavirinta” Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)
Tatjana Karaulac
Centar za visoke ekonomske studije
Beograd,

Ova analiza je rađena sa ciljem rešavanja postojećih problema i unapređenja pravnog okvira, a sve radi omogućavanja ubrzanog razvoja, povećanja konkurentnosti i olakšavanja svakodnevnog poslovanja privrednih subjekata. Metodologijim koja se upotrebljava u većini razvijenih i velikom broju zemalja u razvoju pokušali smo da procenimo koliko opterećenje za privredu predstavljaju odabrane procedure.
Ustanovili smo da su tri izabrane procedure koje se javljaju u svakodnevnom poslovanju privrednih subjekata proizvele trošak od minimum 1,8 milijardi dinara u 2007. godini što je iznosilo 0,09% stvarenog BDP – a u istoj godini. Ako uzmemo u obzir da je sprovedenom akcijom „Iz Lavirinta” identifikovano 245 procedura koje izazivaju nepotrebne troškove, iznos ukupnih troškova je mnogo veći, dostižući verovatno nekoliko procenata BDP – a. Iznos posmatranih troškova čini 3,44% od ukupno ostvarenog profita privradnih subjekata u 2007. godini izuzimajući bankarski sektor.
Ovi troškovi predstavljaju gubitak i za državu i to ne samo u smislu usporavanja razvoja privrede. Troškovi analiziranih procedura čine 19,24% od ukupno naplaćenog poreza na dobit preduzeća (izuzimajući bankarski sektor) u 2007. godini. Takođe, stavljajući u kontekst troškove sa subvencionisanjem preduzeća od strane države, došli smo do sledećeg rezultata:
- administrativni troškovi su veći za oko 23% od ukupno dodeljenih start – up kredita:dash::dash::dash::dash::dash:

Објасните ми простим српским речником. :confused: Камата 10 посто је на месечном нивоу? 700 евра, за три месеца ја њима дам 700+210(3x70)= 910 evra Јел то то?

Објасните ми простим српским речником. :confused: Камата 10 посто је на месечном нивоу? 700 евра, за три месеца ја њима дам 700+210(3x70)= 910 evra Јел то то?

Mislim da je to ako te ne mrzi baci pogled po netu i ponude banaka

Objasni ti meni GDE postoji kamata sa 10% na MESECNOM nivou (tj. 120%) na godisnjem?

To je tako kod privatnih zelenasa, a ne u bankama.

Poslednja izmena:

Back