KREDITI

Sta mislite po pitanju nevidjivog novca tj. kredita

• Za kredite

• Protiv kredita

• Neodlucan

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
TOTALNO NELJUDSKI, tako savetujes coveka, pa sta si ocekivao u ovoj drzavi, svi su naucili da dobijaju dzabe od drzave, preslo im u naviku, sad misle da ce evropa da im da (dace im patku i gusku).
NISU NI SVESNI DA POSTAJU JEFTINA RADNA SNAGA I DA JE OVA BESPARICA PREVASPITAVANJE (PRIMER CRNA GORA PRE 3 GOD ISTO), DA SVI MORA DA RADE OD JUTRA DO SUTRA DA BI SAMO PREZIVELI I TO JE ???, DA ZA CIGUSANE, GEEEYAVE, I POLITICARE IMA, A ZA VOJNE INVALIDE, DECU I POSTENE NEMA NISTA. KAD HOCES DA UNISTIS NEKU DRZAVU, DA JE OKUPIRAS-PUSTIS KORUPCIJU-BOLEST (PRIMER GRCKA) I POLA POSLA JE ODRADJENO, ONDA TOLIKO POSLA IM GURNES DA POSTENI NEMOGU NI DECU DA PRIUSTE, NAKARADE LOPOVE I KRIMINALCE NESMES DA DIRAS JER CES TI U ZATVOR, ZAROBE TE KREDITIMA,(KAO I DRZAVU! -EVO POMOC, POLITICARI TO POKRADU PODELE, DRZAVA U DUGU KOJI NECE DMOCI DA VRATE SLEDECIH 300 GODINA) DOBIJU TRZISTE ZA NJIHOVU ROBU, I STA CE IM VOJSKA, TREBACE NAM SLEDECIH 40 GODINA DA SE OPAMETIMO, DO TADA CE MO KAO NEMCI DA OSTANEMO BEZ DECE- NASLEDNIKA ZAVLADACE ONI ZA KOJE OVA DRZAVA NIJE BITNA.............OVO JE CINJAENICA STA SE DESAVA, NE PREBACIVANJE KRIVICE IZ SUPLJEG U PRAZNO
TO SU SAMO PARE :bye:

Poslednja izmena:
Od banke. U stvari, radi se o dugu po tekućem računu (dozvoljeni minus). Jedina garancija je bila plata koja je išla preko banke, i na osnovu nje je taj "minus" i odobren...

Pa mislim da te u tom slucaju i ne mogu teretiti nesto posebno, raspitacu se kako se to zatvara kad se tako desi.Uostalom, otidji kod direktora te banke, objasni mu o cemu se radi i dogovori s njim dinamiku isplate tog minusa koja tebi odgovara, koju mozes da otplacujes pa makar to bilo i 10eur mjesecno, siguran sam da ce pristati na bilo koji broj rata da mu predlozis jer nema cime da te "satjera uza zid".

Šta raditi u tom slučaju? ...ako dužnik, na primer, nema nikakva primanja i nema nikakvu imovinu...

Ako si ostao u medjuvremenu bez primanja, tvoj dug preuzima zirant, ili se naplacuje iz rucne zaloge ili hipoteke, naravno, ako je kredit hipotekarni.

Ako si kredit uzeo bez ziranta , i bez hipoteke, banka ce da te tuzi, ali u principu, moze samo da te mrzi..ne smeju da ti diraju nekretnine , a stolove i stolice da ti iznose iz kuce za naplatu duga, to tesko...nije zabelezeno u srbiji .

Ukratko, nakon sudjenja, kada se ispostavi da nemas pare, nemas imovinu , proglasavas licni bankrot, i dovidjenja...svako svojim putem. Banka moze da pocepa tvoj ugovor, a ti idi pa se opusti malo.

I jos nesto...supruznici, roditelji, rodbina , deca nemaju nikakvu obavezu da vracaju tvoj kredit, sem ako nisu ziranti.

Mirno spavaj

Ako si ostao u medjuvremenu bez primanja, tvoj dug preuzima zirant, ili se naplacuje iz rucne zaloge ili hipoteke, naravno, ako je kredit hipotekarni.

Ako si kredit uzeo bez ziranta , i bez hipoteke, banka ce da te tuzi, ali u principu, moze samo da te mrzi..ne smeju da ti diraju nekretnine , a stolove i stolice da ti iznose iz kuce za naplatu duga, to tesko...nije zabelezeno u srbiji .

Ukratko, nakon sudjenja, kada se ispostavi da nemas pare, nemas imovinu , proglasavas licni bankrot, i dovidjenja...svako svojim putem. Banka moze da pocepa tvoj ugovor, a ti idi pa se opusti malo.

I jos nesto...supruznici, roditelji, rodbina , deca nemaju nikakvu obavezu da vracaju tvoj kredit, sem ako nisu ziranti.

Mirno spavaj

Jedini ce ti gubitak biti sto ce ovi iz banke da prestanu da ti se uljudno javljaju...

Mirno spavaj
jedna moja drugarica je bila zirant i sada mora da plati oko 500.000 valjda .nikad ne budi garncija ni rodjenom

Ljudi moji,dal ste sigurni da dug ne prelazi na majku,oca,brata,sestru itd itd???
moj prijatelj je umro nekim tragicnim slucajem,naglo i mlad,e sad,zvali su mu zenu,i rekli,vas muz je u banci imao kreditno zaduzenje...koje sada vi morate da izmirite,i sta ce zena,nastavi da otplacuje njegov dug...mislim,covek nije namerno uzo opare i umro,a nije bio cica,pa dfa to bude i logicno,znaci ocigledno je da se raduilo u nesrecnom slucaju,a opet,ovi su mrtvi ladni trazili da im se ta i ta suma vrati?
e sad...ima ovde i pismenih ljudi,pravnika
koliko je osnovano ovo sto neko u predjasnjem postu rece...ne mogu ti nista porodici,mirno spavaj
jel to tako stvarno??

Mogu da ti traže da vraćaš dugove pokojnika samo do vrednosti ostavštine koja si nasledio od njega (ili čak manje, u slučaju nužnog nasledstva, ne razumem se najbolje). Nisam pravnik, samo imao nedavno sličan problem. Banke štite svoj interes, tako da i kada nemaju osnova za potraživanje pokušavaju da te ubede da je tvoja obaveza da vratiš taj iznos.

Ljudi moji,dal ste sigurni da dug ne prelazi na majku,oca,brata,sestru itd itd???
moj prijatelj je umro nekim tragicnim slucajem,naglo i mlad,e sad,zvali su mu zenu,i rekli,vas muz je u banci imao kreditno zaduzenje...koje sada vi morate da izmirite,i sta ce zena,nastavi da otplacuje njegov dug...mislim,covek nije namerno uzo opare i umro,a nije bio cica,pa dfa to bude i logicno,znaci ocigledno je da se raduilo u nesrecnom slucaju,a opet,ovi su mrtvi ladni trazili da im se ta i ta suma vrati?
e sad...ima ovde i pismenih ljudi,pravnika
koliko je osnovano ovo sto neko u predjasnjem postu rece...ne mogu ti nista porodici,mirno spavaj
jel to tako stvarno??

Kreditna obaveza prelazi na ženu, decu, šogore, kučiće i mačiće... U slučaju da su isti zakoniti naslednici.

pokušavaju da te ubede da je tvoja obaveza da vratiš taj iznos.

Poslovanje većine banaka nije osmislio komšija Krsta kod kojeg se zadesio prazan podrum pa rešio da malo zelenaši. Ko veli, što da mu zjapi go lokal.
Pravne službe postoje s razlogom; i u njima rade profesionalci koji se razumeju u svoj posao.

Naravno, pre će ti sudski izvršitelj doći na vrata u Švedskoj, nego u zemlji Srbiji; ali to je samo pitanje vremena. A i tema za neki drugi pdf. :mrgreen:

Ja se ne bih pouzdavala u miran san.

Kreditna obaveza prelazi na ženu, decu, šogore, kučiće i mačiće... U slučaju da su isti zakoniti naslednici.

Ja se ne bih pouzdavala u miran san.
Sad, moguće da je Zakon o nasleđivanju koji sam našaozastareo, i da u nekom novom i mačići odgovaraju za dugove i kada za pokojnim ne postoji zaostavština, ali u ovom piše:

III ODGOVORNOST NASLEDNIKA ZA DUGOVE OSTAVIOČEVE
Obim naslednikove odgovornosti za dugove
Član 222
Naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine.
Član 223
Naslednik koji se odrekao nasleđa ne odgovara za ostaviočeve dugove.
Odgovornost sanaslednika
Član 224
Sanaslednici solidarno odgovaraju za ostaviočeve dugove, svaki do visine vrednosti svog naslednog dela, bez obzira na to da li je izvršena deoba nasledstva.
Dugovi se među sanaslednicima dele srazmerno njihovim naslednim delovima ako iz zaveštanja ne sledi što drugo.
Odvajanje zaostavštine
Član 225
Poverioci ostaviočevi mogu u roku od tri meseca od dana otvaranja nasleđa zahtevati da se zaostavština odvoji od imovine naslednika. U tom slučaju naslednik ne može raspolagati stvarima i pravima iz zaostavštine sve dokle se ne naplate poverioci koji su odvajanje zahtevali, a ako je tim stvarima i pravima do odvajanja raspolagao, ta raspolaganja ostaju punovažna.
Član 226
Poverioci naslednikovi ne mogu se namiriti iz odvojene zaostavštine sve dokle se ne namire ostaviočevi poverioci koji su zahtevali odvajanje.
Član 227
Poverioci ostaviočevi koji su zahtevali odvajanje mogu svoja potraživanja naplatiti samo iz zaostavštine.
Odvojenoj zaostavštini sud može postaviti staraoca.

Ne spavam mirno, ali to nije zbog ove teme. U mom slučaju ne postoji imovina koja čini zaostavštinu, te ni moja obaveza da preuzmem dugove pokojne osobe. Iz banke sam doduše dobio sasvim korektnu ponudu za otplatu dugovanja, koju bih, da sam morao, rado prihvatio, ali 'profesionalizam' se malo izgubio kada sam im predočio situaciju i moje namere. Detaljisanje bi već bilo ogovaranje i pripisaću sve to neobučenosti službenika, kao i preteranoj privrženosti svojoj firmi.

Poslednja izmena:
a sta ako neko digne kredit,i recimo ode iz zemlje.prosto onako
sta onda biva??

Planiraš da pobegneš? :mrgreen:

U principu, malo ili ništa. Bar u dogledno vreme.
Recimo tip uzme kredit. Recimo da ostane bez posla, ili da otkaz, ili već šta. I odseli na Novi Zeland. Ako nije imao jemca, solidarnog dužnika ili hipoteku; blanko menicu je imao sigurno; međutim, kao što sam već gore pisala, uterivanje dugova sudskim putem u ovoj zemlji ide jako teško i sporo. Pogotovo ako begunac (što se često dešava) uz sve pobrojano nije, što bi paor kazo: "na sebi", imao nikakvu imovinu. Već, šta znam, živeo u roditeljskoj kući, vozio tatin auto, i slično. U takvom slučaju (a takvih je slučajeva više nego možeš da zamisliš); sredstva obezbeđenja kredita ne vrede ni ič. Administrativna zabrana - šta s njom kad čovek više nije u radnom odnosu. Ne možeš da naplatiš kredit od jemca jer ga nema. Ne možeš mu pleniti kuću ni imovinu jer kredit nije bio hipotekaran, a nema ni imovine koja je lično njegova.
Ostaje ti blanko menica koju je potpisao (obično dve najmanje); ali šta kog đavla s njom da radiš kad... Sve ono gore pobrojano.

Da se vratimo na temu, ispada kako je stvarno izvodljivo uzeti pare i jednostavno ih ne vratiti. Međutim, koliko dužnika je spremno, ili u stanju, otperjati na Novi Zeland u takvoj situaciji?

A i jednom se možda vratiš kući.

Držim ti palčeve da tvoj slučaj zastari, brate. :mrgreen:

Odakle vam te crne sumnje kako je moguće tek tako nakalemiti nečije dugove njegovoj porodici, rodbini, kučićima i mačićima? Nema tu što je neko nekom brat, sestra, otac, majka: banka potražuje samo od onoga sa kome je zaključen ugovor i njegovih žiranata.Kada se utvrdi da neko ne poseduje sredstva kojima bi ispunio svoje obaveze mogu da potražuju od trećeg lica samo ono što je to lice dobilo(na neki način, npr poklon) od strane dužnika, i to nakon što je dug (tj obaveza) nastao, do visine koristi koju je to treće lice time ostvarilo. Ja ovo sve laički, ako baš grešim voleo bih da me neko (argumentovano) ispravi.

No, pa znaš, možda je brat
trećeg lica samo ono što je to lice dobilo(na neki način, npr poklon) od strane dužnika, i to nakon što je dug (tj obaveza) nastao, do visine koristi koju je to treće lice time ostvarilo.

Šta ako se radi o upravo takvom trećem licu?

Jel sme tad da sumnja? I da vata avion za Novi Zeland?

No, pa znaš, možda je brat

Šta ako se radi o upravo takvom trećem licu?

Jel sme tad da sumnja? I da vata avion za Novi Zeland?

A jeste ga sad zakomplikovali!

Valkyriur, odlicno si gore iznad objasnila sve slucajeve i mislim da ih vise i ne postoji, kakvo prenosenje duga na brata, zenu itd.Posvadjas se sa bratom i onda uzmes kredit i nagu.is ga da vraca tvoj dug?E pa nema smisla.

" Kako vratiti kredit kad se ostane bez primanja ? "

Odgovor je - Nikako ! :) Oni koji žele da žive na visokoj nozi,da voze nov automobil,kupuju raznorazne krpice,putuju po svetu ... a pritom troše pare koje u stvari nemaju (i koje će nakon svega morati da vrate po 20% većem iznosu) po mom skromnom mišljenju su ljudi bez mozga,kakvih je u Srbiji bar 90%. :)

Onaj ko nema novac za nešto,to nešto ne treba ni da kupuje,dok novac ne zaradi.U suprotnom samom sebi pravi problem i upada u sve veću krizu.

Dakle,da bi vratio jedan kredit,moraš da se zadužiš na drugoj strani.I tako u isti mah praviš dvostruke dugove,plus kamate,a da ne pričam o izgubljenom vremenu i eventualnoj sekiraciji.

Pošto čitav narod,a i sama država žive na kreditima,očekujte za 2-3 godine Grčki scenario. :)

" Kako vratiti kredit kad se ostane bez primanja ? "

Odgovor je - Nikako ! :) Oni koji žele da žive na visokoj nozi,da voze nov automobil,kupuju raznorazne krpice,putuju po svetu ... a pritom troše pare koje u stvari nemaju (i koje će nakon svega morati da vrate po 20% većem iznosu) po mom skromnom mišljenju su ljudi bez mozga,kakvih je u Srbiji bar 90%. :)

Onaj ko nema novac za nešto,to nešto ne treba ni da kupuje,dok novac ne zaradi.U suprotnom samom sebi pravi problem i upada u sve veću krizu.

Dakle,da bi vratio jedan kredit,moraš da se zadužiš na drugoj strani.I tako u isti mah praviš dvostruke dugove,plus kamate,a da ne pričam o izgubljenom vremenu i eventualnoj sekiraciji.

Pošto čitav narod,a i sama država žive na kreditima,očekujte za 2-3 godine Grčki scenario. :)

Odakle si ovo iskopirao?Ajd priznaj odmah!

ima raznih kredita u potreba za njih..ne bih rekao za ljude da nemaju mozak...
npr,neko placa stanarinu pa sto en bi sebi pokusao tako da otplati stan,ne gubi nista,nekom treba za prosirenje posla i sl...da ne nabrajam dalje
jeste glupost uzimati kredit za kola,neke prohteve ali tema je kako probati izbeci placanje ili odloziti,a lepo je navedeno i moze

Evo sta kaze ekonomista koji se dobro razumije u tu problematiku: mozes mirno da spavas!Nemas ziranta, nemas imovine, nemas posao, nemaju ti sta obustaviti, znaci, nemaju nacina da te primoraju da im vratis kredit.To je ono sto se zove rizik prilikom davanja kredita, banka na sebe preuzima rizik za slucaj da se desi to sto se desilo u tvom slucaju, imaju oni i posebni fond iz kog ce pokriti taj gubitak, ali tebi nista ne mogu.

Back