Kreativno pisanje

Smatram da je posle kurseva „Kako napraviti ikebanu“ , „Kako napraviti sarmu za 15 minuta“, „Kako nervirati komšiju“, „Kako okopavati rasad posle tri dana kiše“ krajnje neophodno i od presudne važnosti pohađati još i ovaj kurs.
Garant su ga Molijer, Tolstoj, pa verovatno i Gorki, pohađali.
Još bolje je pohađati kurs „Kako da neko napiše knjigu (i to kreativnu) umesto vas“.

Dajem bonu za prethodni post.

Možda je do mene, :mrgreen:, ali zaista nikad nisam razumela ideju kursa iz pisanja, kreativnog ili bilo kakvog.

Možeš da naučiš da pendžetiraš cipelu, naprimer; ali naučiti se pisanju?

I čak da te nauče ( uvod, zaplet, razrada, blabla ); na šta bi to, kog vraga, ličilo?

Kreativnost nije šablonizirana i uredna. Vrednom delu vodi uporan rad; obzirom da uporan rad nagoni na razvitak i preispitivanje; ali ništa od toga nema ni najmanjeg smisla ako čoek nema - žicu.

Čikam bilo koga da me uputi na bilo šta što daje - žicu.

Nema razloga da se omalvažavaju ovakvi kursevi.
Neće tu niko ko nema nikakve veze sa pisanjem da postane pisac, ali neko ko to inače pokušava može mnogo da nauči, ako je kurs dobar. Naravno, da li će postati dobar pisac zavisiće od njegovog talenta, ali talentu treba pomoći da se izrazi.

I meni su vjezbe na fakultetu iz kreativnog pisanja bile totalno besmislene. I ne samo meni, vec i vecini studenata. Mi kako god da napisemo esej, onaj profesor ima neke zamjerke jer nismo ispostovali neke sablone. Onda mu ova neka djevojka rece:''Pa profesore, napisite vi za sledeci put taj idealni esej, da vidimo kako izgleda!'' Naravno, profesor se tu zbunio i nije dao neki pametan odgovor.

Danas se toliko eksploatiše tržište da nema kraja najrazličitijim budalastim naslovima koji se pojavljuju kao što je na primer čuveni serijal knjiga-prevara Tonija Buzana: brzo čitanje, savršeno pamćenje, kreativno razmišljanje, kreativno pisanje..samo još fali kreativno opoganjenje..tako da danas postoje književni kuvari (ne znam da li je kod nas prevedeno nešto od toga) u kojima se analizira koliko treba roman da sadrži kojeg elementa kao da je reč o čorbi..a sve u cilju zarade..od tih knjiga niko nikad nije naučio ništa ozbiljno, vredno ili upotrebljivo..a sve to podseća na čuvenu anegdotu kada je onaj dečak pitao Mocarta da mu da savet kako da komponuje na šta mu je Mocart odgovorio da je još rano, na šta je dečak malo uvređen rekao "ali kako rano, pa Vi ste u mojim godinama uveliko komponovali", a Mocart je rekao "Da, ali ja nisam nikoga pitao kako se to radi!".

Poslednja izmena:
Pisanje se ne uči - to ili imaš ili nemaš u krvi
Da,ali se usavrsava,kao i svaki talenat.

Meni su takvi kursevi odlicna ideja,jer te ponekad navedu da razmisljas,te i da zapises, nesto cemu obicno ne pridajes paznju i da tako izvuces nesto iz sebe sto u svojim dotadasnjim radovima nisi ispoljio etc....ne moze da skodi.
Sa talentom se radjas,ali je rad majka vestine...iii zbog toga nikad od mene nece biti pisac,niti ikakav vrli ekspert,kad smo vec kod toga.

Poslednja izmena:
Usavršava se, ali nije neophodan online kurs za to, nego konstatno višečasovno pisanje i čitanje u sopstvenoj režiji

tako se razvija stil - mada je to samo moje vidjenje, ali opet, ne vredi ni suditi o nečemu što nisi probao

siguran sam, svakako, da je uživo taj kurs daleko bolji nego ovakvo nabadanje preko neta

U kom smislu kolotečinu? Ne vidim na koji se tu način može upasti u kolotečinu, prosto čitaš, pišeš što više... recimo Hemingvej je svakog dana ustajao u pet i pisao, pisao pisao, kao i mnogi drugi

sad, to zavisi od inspiracije - ali kad je imaš, treba tako raditi

Mada, protivnik sam čitanja bilo kojeg dela dok sam pišeš roman recimo, da ne bi bilo ikakvih svežih uticaja

Sjetio sam se necega. Nasao sam na netu neki program, mislim da je na hrvatskom jeziku, sluzi za pisanje poezije. Poenta je da ukucate neku rijec i onda vam program izbaci rijeci koje se rimuju sa njom.
Svaka cast na izumu, ali to je bez veze!

Sjetio sam se necega. Nasao sam na netu neki program, mislim da je na hrvatskom jeziku, sluzi za pisanje poezije. Poenta je da ukucate neku rijec i onda vam program izbaci rijeci koje se rimuju sa njom.
Svaka cast na izumu, ali to je bez veze!

to oduzima duh poeziji..kao sto su racunari velikim delom unistili duh sahu i prete da ga skroz uniste kao igru izmedju ljudi..

U kom smislu kolotečinu? Ne vidim na koji se tu način može upasti u kolotečinu, prosto čitaš, pišeš što više... recimo Hemingvej je svakog dana ustajao u pet i pisao, pisao pisao, kao i mnogi drugi

sad, to zavisi od inspiracije - ali kad je imaš, treba tako raditi

Mada, protivnik sam čitanja bilo kojeg dela dok sam pišeš roman recimo, da ne bi bilo ikakvih svežih uticaja
Ja ne znam kako neko moze da upadne u stilsku kolotecinu,tako da ne vidim kako "citanje i pisanje" tu moze da pomogne-naravno,govorila sam o vidu inspiracije,i posmatranja stvari iz razlicitih aspekata-poput ove igrice koja postoji na ovom pdf-u,sastavi pricu-nije li to vid kreativnog pisanja?
Zapravo,Hemingvej je pisao iskljucivo 500 reci dnevno,ali recimo da je covek,inspiracije radi,voleo da gleda pobesnele bikove kako lome ljude,i voleo malo da puca po ratovima,tako da njegova inspiracija sigurno nije dolazila iz jutarnjih ispijanja kafe.

Sto se poslednjeg tice,ne znam,nisam nikada pisala roman,niti nameravam,pravo da ti kazem.

p.s-kreativno pisanje postoji kao fakultativan predmet na filoloskom fakultetu pri katedri za srpski jezik i opstu knjizevnost,ali dobro,kao da je bitno

Poslednja izmena:

Back