КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Је л' ти уопште разумеш ту реч А-ТЕИСТА - опет је у корену те речи ТЕИСТА што значи да су а-теисти стварали ПРОТИВЕЋИ СЕ ОНДАШЊИМ БОГОВИМА ---
зашто није уобичајена нека друга реч која у себи нема ТЕИЗАМ...:cool:

Anti nije isto sto i prefix A mito:lol:

a prefix znaci odsustvo necega u ovom slucaju boga,bezboznistvo.

A sad izvini pocinje mi Monday night football :bye:

Не лажем, не изврћем и не клеветам, а то би могао и да ти докажем бројним већ исписаним постовима од стране еволуциониста.

Slobodno, mada sam ja više puta dokazivao da lažeš. :bye:

Чињеница је да сте увек када сте притерани уза зид на крају изјављивали да ето ви у ствари не желите измену него ако може да не буде тзв."буквално тумачење" - а када вас човек пита какво ви то тумачење замишљате а онда ви кажете - па ето да СПЦ призна тачност Т.Е., а када вас питам па како би онда гласила 1.Књига Мојсијева ШЕСТОДНЕВ - е ту већ креће свађа и прича о протестантским еволуционистима - свима је све познато.

Navedi poruku koja potkrepljuje ovo što si napisao, ili opet izvrćeš i lažeš.

Али укидањем Веронауке ја видим један други, далеко значајнији проблем - а то је интелектуално сакаћење деце, јер ни једно дете не може ваљано савладати: КЊИЖЕВНОСТ, ИСТОРИЈУ, ИСТОРИЈУ УМЕТНОСТИ или ФИЛОСОФИЈУ БЕЗ ДОБРОГ ПОЗНАВАЊА СВЕТОГ ПИСМА.. Европа и Америка су хришћанске - ми припадамо хришћанској цивилизацији и не може ни један мамлаз да ми се позива на причу о томе да ето постоје и друге религије као разлог за избацивање Веронауке. Сви хоћете да се бавите МОЗГОМ а многи "везе с мозгом немају" јер није довољно само зурити у испреплетане нити материје кроз микроскоп и играти се компјутерских игрица са кацигама, човек мора добро познавати и друге области као што је, рецимо, неуропсихијатрија или психологија е да би себи дозволио да о тако озбиљним питањима суди и о могућим последицама донетих одлука. Вршењем насиља над генетским памћењем само се онемогућава избор у добу зрелости а добро знаш да сам ја ЗА слободу избора али онај који бира мора знати између чега бира.

Sve navedene discipline postoje i van avramskih religija, širom sveta. :rtfm:
Toliko si neobrazovan da nisi u stanju da vodiš smislenu diskusiju na temi koju si sam otvorio. :thumbdown:

Ti Jakove opet nesto brkas - pa ti ljudi nisu imali knjizevnost, istoriju umetnosti, ni umetnost (osim u uzem smislu), niti sve ostale "teorije". Nisi dobro shvatio, naime...

Egipat, Maje, Inke, Kina, Koreja, Japan, Indija, Grčka, Rim, itd., nisu imali književnost?! :hahaha:
Indijci su izmislili gramatiku i pisali su traktate iz gramatike u vreme kada jevrejski čobani još nisu počeli da prepisuju tuđe mitove.
Jesi li ti išta naučila u osnovnoj školi? :eek:

То чији сам ја човек садржано је у мом ник-у

:confused:

Уопште се "не правим" да знам и никада нисам написао МИШЉЕЊЕ СПЦ јер оно ће бити једино валидно кроз САОПШТЕЊЕ СПЦ, већ да сам сигуран и да знам шта СПЦ НЕЋЕ УРАДИТИ, и то увек судећи пре свега по себи.

Kao što smo već napisali, potpuno razumemo da misliš da si iznad Sabora, nema potreba da ponavljaš.

Ви сте до сада изнели неке захтеве а то су:

1. избацивање Веронауке као изборног предмета
из школског образовања

2. признавање тј. објављивање од стране СПЦ
да је Т.Е. тачна

3. "померање угла" црквеног тумачења Шестоднева
тј. Постања од стране СПЦ, тј.забрану
тзв.буквалног тумачења Св.Писма и јавно
ограђивање од протестантских еволуциониста

Сигуран сам, тј.тврдим да СПЦ оваквим захтевима
НЕЋЕ изаћи у сусрет а како ће да их реши ја то не знам.
Бог зна.

Prvim zahtevom se bavi Ministarstvo prosvete Republike Srbije, a ne SPC. :rtfm:
Ispunjavanje drugog zahteva, na primer, na način na koji je to uradila RKC, ili episkop Ignjatije, donosi samo dobrobit vernicima SPC.
Zar SPC bukvalno tumači Sveto pismo? Od kada to? :think:
Uzgred, problem je u prezentovanju bukvalnog tumačenja mita o postanku kao činjenice. :rtfm:

СПЦ ће изнаћи решење и начина да се не супротставља науци и да се не меша у науку АЛИ ОД СВОГ УЧЕЊА НЕЋЕ ОДСТУПИТИ јер сигурно неће себи дозволити да стави катанац на храмове. Када би овакве 3 тачке СПЦ прихватила ја више не знам шта бих тражио у цркви а сигуран сам и за
многе вернике, тј. још нисам срео неког верника који не мисли као ја.

Ah, opet paranoja i širenje panike. :roll:
Vidim da je RKC stavila katance na hramove... :lol:

Pretpostavljam da ti je trebalo za takmičenje.

2) Ja ne napadam vec branim.

Napadaš teoriju evolucije, o kojoj ništa ne znaš.
Ja sam napravio poređenje.

Plače mi se kada vidim unakažene, srpske, mlade mozgove, nesrećne žrtve našeg školskog sistema, koji omogućava svakome da dođe do diplome, bez obzira da li je išta naučio ili ne. :sad2:

Је л' ти уопште разумеш ту реч А-ТЕИСТА - опет је у корену те речи ТЕИСТА што значи да су а-теисти стварали ПРОТИВЕЋИ СЕ ОНДАШЊИМ БОГОВИМА ---
зашто није уобичајена нека друга реч која у себи нема ТЕИЗАМ...:cool:

eremita, jesmo li ti više od deset puta do sada objasnili da ateista i antiteista nisu isti pojmovi? :think:

Примећујем да немамо одговор КО ЈЕ ТАЈ који ће одлучивати ШТА ЈЕ ТО ЗЛО У ЧОВЕКУ и НА ОСНОВУ ЧЕГА ће тај неко одлучивати о ЗЛУ ???

Čovek sam. Možda, u slučaju ozbiljnih prekršaja (ubistvo, silovanje, više puta ponovljena ozbiljna povreda drugog čoveka), zakon - ali tu će morati jako pažljivo da se hoda.

Није ми баш јасна ова ТЕРАПИЈА коју препоручујеш за ИЗЛЕЧЕЊЕ ЗЛА У ЉУДИМА... наиме, да ли ти лекови умртвљују поједине делове мозга??? И шта у оквиру те терапије ради НЕУРОХИРУРГ? Оперише главу, мозак, е
да би УНИШТИО ЗЛО у пацијенту???

Takve terapije su moguće, ali one se iz očiglednih razloga zaobilaze. Postoji par slučajeva u kojima se ovakvi zahvati rade, ali tu su u pitanju krajnje nenormalne stvari - recimo, ljudi koji imaju daleko preaktivne adrenalne žlezde, kod kojih relativno malo uzbuđenje dovodi do ispuštanja ogromne količine adrenalina (mala stvar uzbudi čoveka i učini ga veoma agresivnim i sklonim nasilju). U ovom slučaju, operacija na žlezdama rešava problem.

I nije moguće "uništiti zlo". Moguće je pomoći kod onih stvari koje najčešće dovode do loših odluka (loša kontrola impulsa, na primer).

и то је потпуно нормално и понајмање би било коме могло послужити као "ДОКАЗ" да је у случају пресецања мозга и "душа" пресечена на две душе - па онда због тога у ствари и НЕМА ДУШЕ како си ти закључио
[/QUOTE]

Ja nisam tvrdio da nema duše. Ja sam tvrdio da nema duše koja nije identična sa mozgom.

Jer ako sečenje mozga seče dušu...gde ćeš bolji dokaz za ono što ti govorim ovde?

Значи, ти мислиш да је људски мозак нека врста ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ-а када су поједине одлуке у питању. А у највећем броју одлука мислиш да је мозак справа са бројним решењима која функционише попут бубња у игри на срећу лото-а ...па шта извуче - то је то. Али опет у оба случаја тј. и у случају перпетуум мобиле-а а и у случају бубња за лото - НЕШТО (а рекао си да то "нешто" није "ЈА") је морало убацити одређене податке и одређена решења ? ШТА ЈЕ ТО НЕШТО ???

Ne, Eremito. Upravo zbog ovoga sam i želeo da zaobiđem ovu priču, pošto se bez zaista velike količine podataka ne može videti cela slika.

Naše odluke su probabilistički sistemi, na koje utiče mnogo toga. Recimo, uzmi da su te uhvatila dva huligana u nekom mračnom ćošku, i iz obesti hoće da te biju. I sada ti biraš da li ćeš da stoički istrpiš batine, da li ćeš da probaš da bežiš, ili ćeš da probaš da ti njih napadneš. Šta utiče na tvoju odluku?

Dobar deo odluke nosi genetika (dakle, stvari potpuno van tvog izbora): po veoma otprilike proceni, recimo 25-35% uticaja na tvoje odluke su genetski.

Zatim, dobar deo nosi kultura i odrastanje. Recimo, da kažemo 50-60% zavisi od potpuno automatskih podsvesnih sistema koji su uvežbani da te vode ka određenom zaključku u određenoj situaciji.

Šta sa preostalih 5-25%? Niko ne zna, ali većinom izgleda da se tu radi o automatskim haotičnim unosima. Imaš neuralnu mrežu, u nju ulaze podaci iz tvojih čula, tvoje telesno stanje, i masa drugih podataka - a sa druge strane izlazi određena snaga modifikacije tvog ponašanja.

Ono što i dalje stoji kao mogućnost je da emergentna (dakle, po prirodi značajno drugačija od čisto kauzalne) konstrukcija koju zovemo "ja" može da značajnim delom utiče na verovatnoću izbora (u okviru tih 5-25%; ostalo je determinisano).

[У противном требало би да закључимо да су људи, али пази СВИ ЉУДИ бесловесне машине које ни у једном случају НЕМАЈУ СЛОБОДУ ИЗБОРА нити било какву слободу, да ли си то хтео да нам саопштиш?

Kako je teško čitati.

Kao što sam ti direktno i nedvoznačno rekao, Eremito, većina naučnika smatra upravo da je svet mehanički - zbog dokaza iz fizike koji na to ukazuju. U tom slučaju, da, naša sloboda volje bi bila iluzorna.

Ali sam ti takođe direktno i nedvoznačno rekao da se ja ne slažem sa tim pogledom, i da verujem u slobodnu volju. Upravo na osnovu činjenice da su emergentni sistemi (na nama za sada potpuno nerazumljiv način) kvalitativno drugačiji od klasičnih mehaničko-kauzalnih.

No, ovde smo otišli zaista daleko van okvira ove diskusije. U principu, nije bitno da li ti veruješ da je ovo što sam ti gore rekao zaista tako. Ono što jeste važno je da će se ovakve stvari sve više pojavljivati u javnosti.

Vratimo se onome što sam pokušavao da ti kažem, u najuprošćenijem mogućem obliku:

- pravoslavni sveštenici i teolozi prave budale od sebe napadajući evoluciju. Kao primer evo vidi ono što je Sale postavio, onaj video sa ocem Joilom. On može biti ne znam koliko mudar čovek inače, ali epska glupost koju je odvalio u tom videu čini da čovek izgleda kao potpuna i apsolutna neznalica.

- ovo za sada ima veoma ograničene posledice. Relativno mali broj ljudi u svom poslu susreće evoluciju, i samim tim mali broj ljudi će ovo uvideti, i zbog toga se naći u situaciji u kojoj im je vera (nepotrebno!) uzdrmana.

- ali dolaze novi izazovi. Dolaze nova otkrića koja će naizgled kontrirati nekim od osnovnih učenja Crkve (isto kao što TE naizgled kontrira nekim sada). Uz razliku da će ova biti pod nosom svim ljudima.

- ako crkva prema ovim otkrićima zauzme isti stav kao i prema evoluciji, posledice će biti iste kao one koje vidimo danas.

A drugo, krajnje je vreme da mi neko objasni kako iz T.E. proisticu lekovi?

Pogledaj ova dva linka (pogotovo prvi):

http://www.teorijaevolucije.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=51
http://www.teorijaevolucije.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=52

kako neurotehnika utice na moral, tj. sta Crkva ima povodom toga.

Crkva se danas uzbuđuje zbog naučnih otkrića o prirodi razvoja i nastanka života na Zemlji. Misliš da se neće uzbuđivati zbog naučnih otkrića o prirodi razvoja i nastanka zla, i o najboljim načinima da se to zlo spreči i zaobiđe?

Daću ti za kraj jedan primer, pa mi ti daj svoju procenu šta misliš da bi reakcija bila.

Budisti imaju jednu vežbu koja se zove "mindfulness meditation". Ovo je nereligiozna vežba, koja nema direktne veze sa samim Budizmom, već se u okviru te religije koristi radi povećanja koncentracije (onda se povećana koncentracija koristi u daljim meditacijama).

Ova vežba je zasnovana na dokazanim neuronaučnim principima, i pokazala se fantastično korisnom u masi različitih pravaca. Recimo, pomaže ljudima sa depresijom (čak leči slabije oblike depresije). Pomaže kod ljudi sa nedostatkom pažnje, a svima pomaže da poboljšaju koncentraciju.

No, ako se primeni kod dece (i to samo oko petnaestak minuta dnevno) dramatično povećava efektivnost školovanja (deca pamte i uče bolje), dramatično smanjuje emocionalne probleme (manje tuča i sukoba), i značajno pomaže deci koja imaju problema sa hiperaktivnošću.

E, sad. Postoje predlozi da se ova vrsta meditacije uvede kao obavezan početak školskog dana, i to počevši sa decom od pet godina (postoji nekoliko test centara u kojima se ovo već radi).

Ajde, reci mi sada sama. Zamisli da neko izađe u Srbiji u javnost sa predlogom da se u škole uvede obavezna, svakodnevna meditacija. Preuzeta iz Budističke prakse. Kakve reakcije u javnosti bi smo mogli da očekujemo?

а осим тога у уџбенику пише да је Земља стара 3,8 милиЈона година - а ови овде научЕЊаци су помињали неке друге цифре, чини ми се 4,5 милиЈона... и такво образовање ће да за резултат има да дете неће знати ни биологију а можда ни веронауку - што је савршени плен "за ловце на душе".

Pažljivo.

Život je na Zemlji nastao pre oko 3.8 milijardi godina. Sama Zemlja (kao planeta) je oko 4.5 milijardi godina stara.

O kojoj od ove dve opcije udžbenik govori?

(Da se razumemo, ja ne zastupam stav da je sadašnje stanje obrazovanja igde i blizu dobrom. Video sam par stvari koje se - o svemu, ne samo o biologiji - uče danas "po Bolonji". Situacija je jeziva - prave od dece idiote niskog kalibra. Situacija sa obrazovanjem je gora nego što je bila usred rata, hiperinflacije i najgore krize. Šta će biti kada tako "obrazovana" deca postanu ljudi...ostaje nam da vidimo. :( )

па имамо праћелију како су је назвали, не можеш ти на основу ПРЕТПОСТАВКИ да тврдиш да је то чињеница, значи једном за свагда да се разумемо, немам ја ништа против оних људи који заступају и верују у овакву дарвинову теорију засновану на низу ПРЕТПОСТАВКИ.

Osim što nigde nema tih pretpostavki koje stalno pominješ, a koje odbijaš da identifikuješ.

Tvrdnja da je evolucija činjenica se zasniva na obzervacijama iz prirode: mi danas vidimo kako žive vrste evoluiraju pred našim očima. Tvrdnja da se evolucija događala u prošlosti isto kao i danas se zasniva na čvrstim dokazima iz više odvojenih grana nauke; jedan mali izbor jednostavnih dokaza sam slao ovde više puta, i ni ti niti iko drugi nije bio u stanju da da bilo koje alternativno objašnjenje za njih.

Dokazi nisu pretpostavke.

Analiza kako su se stvari događale u prošlosti se zasniva na pretpostavci da su gornje tvrdnje tačne. Ali pošto ova analiza proizvodi konfluencu dokaza za koju je apsolutno nemoguće da bude slučajno takva kakva jeste - TE ostaje kao druga po redu najbolje dokazana teorija u nauci (posle kvantne mehanike).

Osim toga, u biologiji je tek jedan mali deo Darvinova teorija, a mnogo veci deo opisuje strukturu zivih organizama. :rtfm:

Evolucija je, u stvari, centralna teorija biologije.

Bez evolucije, svaki podatak o svakoj životinji je odvojena stvar: kao gomila delova gigantske slagalice za koju nemaš pojma šta predstavlja.

Evolucija daje opštu sliku koja omogućava da se odvojeni podaci usklade, uporede, i povežu u veću celinu. Zato bez evolucije ne možeš daleko da odeš u modernoj biologiji...

Веронаука са нивоом образовања других предмета НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ.

Mada mogu da opet potpišem ono što si rekao o hebenoj Bolonji (koja je katastrofa nikada ranije viđenih razmera po Srpsko školstvo, i samim tim i budućnost Srbije), sa ovom izjavom postoji problem.

Moraš da priznaš da među veroučiteljima ima ne samo onih koji se slažu sa tobom, već i onih koji agresivno, direktno, i bez izvinjenja zastupaju baš materijale koje šire organizacije kao što su CPS ili Harun Jahi. (Meni su roditelji dostavili materijale dvojice takvih, jednog iz severa Bačke, jednog iz okoline Smedereva.)

Ovi ljudi stvaraju u školi atmosferu po linijama "ako ne veruješ meni veroučitelju, onda nisi pravoslavac; ako nisi pravoslavac, nisi ni Srbin". Deca su pod ogromnim pritiskom da prihvate svaku glupost koja veroučitelju padne na pamet, po cenu svega ostalog.

Rezultat je ono o čemu Zazi priča, samo još gore, pošto je potencirano dramatičnim opadom svih edukativnih standardna usled Bolonje. Tako da su deca uhvaćena između nekoherentnih predavanja iz nauke, razblaženih skoro do homeopatskog nivoa; i agresivnih veroučitelja koji im glavu pune idiotizmima američkih kreacionista (a koji napadaju temelje mnogo širih oblasti nauke nego što je prosto evolucija).

Ovo je recept za nacionalnu krizu. Sa jedne strane preti krah edukacije, i terminalno zaglupljenje nacine. Sa druge strane, ona deca koja ostanu gladna znanja će pre ili kasnije da počnu da proveravaju informacije koje su dobila u veronauci, u kom slučaju ćeš imati prilike direktno da vidiš ono što sam ti već x puta pominjao - masovno odbacivanje kreacionističkih izmišljotina, ali zajedno sa tim i agresivno odbacivanje vere.

Веронаука са нивоом образовања других предмета НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ.

Али укидањем Веронауке ја видим један други, далеко значајнији проблем - а то је интелектуално сакаћење деце, јер ни једно дете не може ваљано савладати: КЊИЖЕВНОСТ, ИСТОРИЈУ, ИСТОРИЈУ УМЕТНОСТИ или ФИЛОСОФИЈУ БЕЗ ДОБРОГ ПОЗНАВАЊА СВЕТОГ ПИСМА..

Ove dve izjave su kontradiktorne

Eksperiment u kome naučnik stoji na stepeništu biblioteke, i nudi ljudima (ko god prođe može da učestvuje) pet dolara da urade jednu kratku anketu. Anketa se sastoji od jedne jedine stvari: ljudi dobiju papir na kome je slika čoveka, i nekoliko stvari u vezi sa njim (recimo, voli pse ali je alergičan na mačke). I ima samo jedno pitanje: "na skali od jedan do deset, koliko vam se sviđa ovaj čovek" (jedan bi bilo da se ne sviđa uopšte, pet je neutralno, deset bi bilo da se sviđa mnogo).

Svi ljudi dobijaju istu sliku, svi odgovaraju na isto pitanje, tekst je uvek isti. Postoji samo jedna razlika. Pre nego što ljudima da da odgovore na anketu, naučnik ih zamoli da za trenutak pridrže plastičnu šolju sa kafom, da on izvadi olovku za njih iz tašne. Ljudi pridrže šolju, na samo sekundu-dve i onda je vrate naučniku, i onda odgovore na pitanje.

U polovini slučajeva, međutim, čaša sadrži vruću kafu, a u polovinu ledenu kafu. I znaš šta se događa?

Među ljudima koji su samo na par sekundi u rukama držali hladnu šolju, velika većina ne voli čoveka opisanog u anketi. Među ljudima koji su držali vruću šolju, velikoj većini se čovek opisan u anketi sviđa.

Par sekundi osećaja hladnog ili vrućeg izaziva dovoljan prajming da se potpuno menja percepcija o čoveku. (Ovo je kasnije pokazano na milion primera. Recimo, ako spustiš temperaturu u sobi u kojoj šef intervjuiše nekog čoveka, značajno smanjuješ šanse da će taj čovek dobiti posao.)

Vrlo lep eksperiment.

Postoji izreka koja otprilike glasi: statistika je kao bikini - ne zna se da li vise pokriva ili otkriva. Slicno je i sa drugim pojmovima, poput podataka, cinjenica, rezultata ekperimenta, istrazivanja ili ankete. Zato je od kljucnog znacaja kako se ovakvi rezultati eksperimenta citaju.

Eksperiment otkriva slicno onome sto svaki iole inteligentan covek tokom svog zivota moze da nauci, a to je da fizicki osecaj moze doprineti psiholoskoj reakciju na neko desavanje koje (priblizno) koincidira sa tim osecajem, i za takav zakljucak ovakav ekperiment nije nuzan.

Da su svi ljudi Levrentiji Berije koji sede u glavnoj kancelariji Lubjanke i na osnovu fotki odlucuju o zivotu i smrti drugih ljudi, o, onda ne bi bilo potrebe da se objasnjava smisao ovakvog ekperimenta, ali posto to nije slucaj, zamolio bih te da jos jednom objasnis svrhu i smisao ovakvog eksperimenta, kao i zakljucke koje ti i ostali naucnici iz njegovih rezultata izvlacite, na direktan i eksplicitan nacin, kako ne bi bilo nikakve dileme u tom pogledu.

Crkva se danas uzbuđuje zbog naučnih otkrića o prirodi razvoja i nastanka života na Zemlji. Misliš da se neće uzbuđivati zbog naučnih otkrića o prirodi razvoja i nastanka zla, i o najboljim načinima da se to zlo spreči i zaobiđe?

Daću ti za kraj jedan primer, pa mi ti daj svoju procenu šta misliš da bi reakcija bila.

Budisti imaju jednu vežbu koja se zove "mindfulness meditation". Ovo je nereligiozna vežba, koja nema direktne veze sa samim Budizmom, već se u okviru te religije koristi radi povećanja koncentracije (onda se povećana koncentracija koristi u daljim meditacijama).

Ova vežba je zasnovana na dokazanim neuronaučnim principima, i pokazala se fantastično korisnom u masi različitih pravaca. Recimo, pomaže ljudima sa depresijom (čak leči slabije oblike depresije). Pomaže kod ljudi sa nedostatkom pažnje, a svima pomaže da poboljšaju koncentraciju.

No, ako se primeni kod dece (i to samo oko petnaestak minuta dnevno) dramatično povećava efektivnost školovanja (deca pamte i uče bolje), dramatično smanjuje emocionalne probleme (manje tuča i sukoba), i značajno pomaže deci koja imaju problema sa hiperaktivnošću.

E, sad. Postoje predlozi da se ova vrsta meditacije uvede kao obavezan početak školskog dana, i to počevši sa decom od pet godina (postoji nekoliko test centara u kojima se ovo već radi).

Ajde, reci mi sada sama. Zamisli da neko izađe u Srbiji u javnost sa predlogom da se u škole uvede obavezna, svakodnevna meditacija. Preuzeta iz Budističke prakse. Kakve reakcije u javnosti bi smo mogli da očekujemo?

Moje je misljenje i duboko uverenje da Crkva nece imati nista protiv, jer to je na neki nacin lek.
A ni do sada se u lekove, vezbe, alternativnu medicinu nije mesala, ne znam zasto bi sad?
Pogotovu Crkva nikako nije protiv svake nauke koja bi mogla biti stavljena u humanu sluzbu. Zaista to mislim i ne vidim nikakav problem.

P.S. A ove linkove sto si mi dao, oprosti, ali ne mogu od nekog tamo forumasa (ne znam ni ja kog) da to prihvatim kao validnu cinjenicu.

Evolucija je, u stvari, centralna teorija biologije.

Bez evolucije, svaki podatak o svakoj životinji je odvojena stvar: kao gomila delova gigantske slagalice za koju nemaš pojma šta predstavlja.

Evolucija daje opštu sliku koja omogućava da se odvojeni podaci usklade, uporede, i povežu u veću celinu. Zato bez evolucije ne možeš daleko da odeš u modernoj biologiji...

Pa nije. Biologija je pre svega, nauka o zivim bicima, strukturi njihovog tela, a evolucija je deo biologije da bi se lakse razumelo razvijanje organizama kroz istoriju i formiranje prelaznih oblika.;)

Znaci, zao mi je sto na potpuno pogresnim premisama zasnivas svoje misljenje o Crkvi. Crkva ne gusi nauku, naprotiv, delovanje Bozje volje skoro se najbolje kroz njen razvitak ocitava.
Pomisli samo, nadjen je lek za TBC u proslom veku, medjutim, nastale su druge savremene (nelecive) bolesti da ne nabrajam sad. Znaci, poslednju rec daje Bog. Nauka je samo pomagalo.;)

A ni do sada se u lekove, vezbe, alternativnu medicinu nije mesala, ne znam zasto bi sad?

Jesi li sigurna da nije?
Ja sam naišao na više osuda datih od strane zvaničnika i sveštenika SPC raznih praksi koje se podvode pod alternativnu medicinu, što je dobro, jer smanjuje šansu da ljudi budu prevareni, ali sam takođe naišao i na osude joge ili budizma, šo je loše.

Pogotovu Crkva nikako nije protiv svake nauke koja bi mogla biti stavljena u humanu sluzbu. Zaista to mislim i ne vidim nikakav problem.

Istorija te gromoglasno demantuje.

P.S. A ove linkove sto si mi dao, oprosti, ali ne mogu od nekog tamo forumasa (ne znam ni ja kog) da to prihvatim kao validnu cinjenicu.

Moraš mu oprostiti, jer je endonucelase mislio da te zaista zanima odgovor na pitanje koje si postavila. Nije shvatio da si pitanje postavila, nadajući se da niko neće dati odgovor i potvrditi praktičnu primenu teorije evolucije.
Osim toga, izgleda da nije obratio pažnju na to da tebe mrzi da čitaš... jer da si pročitala link do kraja našla bi ovo:
Reference:

Maley et al. "Genetic clonal diversity predicts progression to esophageal adenocarcinoma" Nature Genetics 38, 468 - 473 (2006)

Gatenby et al. "Adaptive Therapy" Cancer Research 69, 4894-4903 (2009)
Ovaj članak bi mogla potom da potražiš na netu i da sama proveriš iznete tvrdnje i uveriš se da su iste tačne.

Pa nije. Biologija je pre svega, nauka o zivim bicima, strukturi njihovog tela, a evolucija je deo biologije da bi se lakse razumelo razvijanje organizama kroz istoriju i formiranje prelaznih oblika.;)

:roll:
Da nema teorije evolucije, učenje biologije bi bilo kao učenje telefonskog imenika, gomila potpuno nepovezanih podataka, koji su se igrom slučaja našli na jednom mestu.
"Razvijanje organizama kroz istoriju"?! :eek: :hahaha:
Samo ti piši. Sledeći put kada se podnosti peticija Ministarstvu prosvete, u cilju poboljšanja školskog sistema, podnećemo i tvoje poruke na uvid, kako bi se uočilo koje su posledice postojećeg sistema (ne)obrazovanja. :sad2:

Znaci, zao mi je sto na potpuno pogresnim premisama zasnivas svoje misljenje o Crkvi. Crkva ne gusi nauku, naprotiv, delovanje Bozje volje skoro se najbolje kroz njen razvitak ocitava.

Opet, istorija te gromoglasno demantuje.

Pomisli samo, nadjen je lek za TBC u proslom veku, medjutim, nastale su druge savremene (nelecive) bolesti da ne nabrajam sad. Znaci, poslednju rec daje Bog. Nauka je samo pomagalo.;)

Širiš potpuno pogrešnu predstavu o razvoju. Danas infekcije više nisu primarni uzrok smrti, hronični bolesnici doživljavaju duboku starost, a životni vek ljudi je duži dva do tri puta nego pre hiljadu godina. Uspešno se leče ne samo bolesti nego i oštećenja organizma, kao što su amputacije udova, slepilo, gluvoća, itd.
Tvoje nerazumevanje trenutne situacije je posledica neznanja, koje dovodi do podložnosti raznim negativnim uticajima, kao što su apokaliptične priče koje iznosiš.

Čovek sam. Možda, u slučaju ozbiljnih prekršaja (ubistvo, silovanje, više puta ponovljena ozbiljna povreda drugog čoveka), zakon - ali tu će morati jako pažljivo da se hoda.

Takve terapije su moguće, ali one se iz očiglednih razloga zaobilaze.
Postoji par slučajeva u kojima se ovakvi zahvati rade, ali tu su u pitanju krajnje nenormalne stvari - recimo, ljudi koji imaju daleko preaktivne adrenalne žlezde, kod kojih relativno malo uzbuđenje dovodi do ispuštanja ogromne količine adrenalina (mala stvar uzbudi čoveka i učini ga veoma agresivnim i sklonim nasilju). U ovom slučaju, operacija na žlezdama rešava problem.

I nije moguće "uništiti zlo". Moguće je pomoći kod onih stvari koje najčešće dovode do loših odluka (loša kontrola impulsa, na primer).
Ja nisam tvrdio da nema duše. Ja sam tvrdio da nema duše koja nije identična sa mozgom.
Jer ako sečenje mozga seče dušu...gde ćeš bolji dokaz za ono što ti govorim ovde?

Ту се поставља огроман број препрека из позиције етике и морала а и уопште из позиције законодавства и кривичних дела. Али очигледно је да би неко желео да ФИЗИЧКИ уништи зло у човеку тј. да га онеспособи за чињење зла. Да ли си
свестан свих питања која се на овај начин отварају?

Ne, Eremito. Upravo zbog ovoga sam i želeo da zaobiđem ovu priču, pošto se bez zaista velike količine podataka ne može videti cela slika.

Šta utiče na tvoju odluku?

Dobar deo odluke nosi genetika (dakle, stvari potpuno van tvog izbora): po veoma otprilike proceni, recimo 25-35% uticaja na tvoje odluke su genetski.

Zatim, dobar deo nosi kultura i odrastanje. Recimo, da kažemo 50-60%
zavisi od potpuno automatskih podsvesnih sistema koji su uvežbani da te vode ka određenom zaključku u određenoj situaciji.

Šta sa preostalih 5-25%? Niko ne zna, ali većinom izgleda da se tu radi o automatskim haotičnim unosima. Imaš neuralnu mrežu, u nju ulaze podaci iz tvojih čula, tvoje telesno stanje, i masa drugih podataka - a sa druge strane izlazi određena snaga modifikacije tvog ponašanja.

Ono što i dalje stoji kao mogućnost je da emergentna (dakle, po prirodi značajno drugačija od čisto kauzalne) konstrukcija koju zovemo "ja" može da značajnim delom utiče na verovatnoću izbora (u okviru tih 5-25%; ostalo je determinisano).
Очигледно је да ту има још много тумарања и неизвесности. Због тога ја и јесам велики противник било каквих ТВРДЊИ из ове области, а понајмање тврдњи које
се као закључак изводе из врсте експеримената које си описивао.
Уосталом ШТА са колебљивцима, шта са неодлучним људима - коју ћете жлезду њима да отфикарите...:hahaha:

Kako je teško čitati.

Kao što sam ti direktno i nedvoznačno rekao, Eremito, većina naučnika smatra upravo da je svet mehanički - zbog dokaza iz fizike koji na to ukazuju. U tom slučaju, da, naša sloboda volje bi bila iluzorna.

Ali sam ti takođe direktno i nedvoznačno rekao da se ja ne slažem sa tim pogledom, i da verujem u slobodnu volju. Upravo na osnovu činjenice da su emergentni sistemi (na nama za sada potpuno nerazumljiv način) kvalitativno drugačiji od klasičnih mehaničko-kauzalnih.

No, ovde smo otišli zaista daleko van okvira ove diskusije. U principu, nije bitno da li ti veruješ da je ovo što sam ti gore rekao zaista tako. Ono što jeste važno je da će se ovakve stvari sve više pojavljivati u javnosti.
Vratimo se onome što sam pokušavao da ti kažem, u najuprošćenijem mogućem obliku:

- pravoslavni sveštenici i teolozi prave budale od sebe napadajući evoluciju. Kao primer evo vidi ono što je Sale postavio, onaj video sa ocem Joilom. On može biti ne znam koliko mudar čovek inače, ali epska glupost koju je odvalio u tom videu čini da čovek izgleda kao potpuna i apsolutna neznalica.

- ovo za sada ima veoma ograničene posledice. Relativno mali broj ljudi u svom poslu susreće evoluciju, i samim tim mali broj ljudi će ovo uvideti, i zbog toga se naći u situaciji u kojoj im je vera (nepotrebno!) uzdrmana.

- ali dolaze novi izazovi. Dolaze nova otkrića koja će naizgled kontrirati nekim od osnovnih učenja Crkve (isto kao što TE naizgled kontrira nekim sada). Uz razliku da će ova biti pod nosom svim ljudima.

- ako crkva prema ovim otkrićima zauzme isti stav kao i prema evoluciji, posledice će biti iste kao one koje vidimo danas.

Драго ми је што бар ти верујеш у слободну вољу. У том смислу пратећи сопствено убеђење надам се да такође верујеш да именовани Јоил у видео снимку такође и он има слободну вољу и слободу изражавања свога
мишљења. Основно је што ниси разумео јер очигледно ниси никада ишао на
часове веронауке нити си се икада упуштао у Свето Писмо или у учења
наше СПЦ или Светих Отаца и исто онолико колико ја грешим понекад тумачећи
еволуционизам такође и ти веома грешиш тумачећи неке ставове побожних људи.
Његова прича НИЈЕ била епска глупост - него епска мудрост, али како ја то теби
да објасним. Па све да је о.Јоил и погрешио - шта треба да му урадимо? Да му повадимо пола мозга, да му забранимо да говори и да мисли, шта?

О доласку НОВИХ ИЗАЗОВА ћемо расправљати када они дођу. Уопште не разумем ово "припремање терена" за нешто што ће можда доћи??? Од када
је човек постао свестан Бога - од тада је постао и свестан ПРОТИВНИКА БОЖИЈЕГ... а то је онај више пута описан у Новоме Завету. Тако да је Црква
искуствено далеко више спремна на апологетику.

Само сам чекао да овако нешто напишеш, то ми је било јасно чим си помињао
"добровољну терапију" људи.

Има безброј студија и објављених мишљења о "колективној медитацији"... и сва
а нарочито она која сам читао а да их је СПЦ објављивала се своде на то да је
у питању колективна самохипноза и зомбирање. О злоупотреби разних метода медитације и контроли ума најбоље би могли да ти испричају лекари неуропсихијатри и психијатри окупљени око храма Св.Александра Невског у Београду. Уопште ти се не би допала њихова мишљења у то сам сигуран - а
њихова мишљења су формирана на основу озбиљне праксе и безброј примера историје болести и санирања последица утицаја разних секти на бројне несретнике овде у Бг.

А ово за зомбирање петогодишње деце - хехехе, па нека проба неко да предложи "овај лек"...једва чекам.:per:

У том смислу пратећи сопствено убеђење надам се да такође верујеш да именовани Јоил у видео снимку такође и он има слободну вољу и слободу изражавања свога мишљења.

Baš kao što mi imamo slobodnu volju i slobodu izražavanja da napišemo da je lupao budalaštine. :ok:

Основно је што ниси разумео јер очигледно ниси никада ишао на часове веронауке нити си се икада упуштао у Свето Писмо или у учења наше СПЦ или Светих Отаца и исто онолико колико ја грешим понекад тумачећи еволуционизам такође и ти веома грешиш тумачећи неке ставове побожних људи.

Hm, branje banana je sada postalo deo tumačenja Svetog pisma, a lupanje gluposti deo veronauke? :dontunderstand:
To što je pobožan, ne čini ga ni mudrim ni pametnim.
Pri tome se postavlja pitanje koliko je pobožan kada sebi dozvoljava da priča gluposti o nečemu o čemu nema pojma.
To što nosi mantiju i moli se više puta na dan u manastiru ga ne čini pobožnim. Pobožnim bi trebalo da ga čine njegova dela.

Његова прича НИЈЕ била епска глупост - него епска мудрост, али како ја то теби да објасним.

Mudrost?! :eek: :hahaha:
Mudrost je to što priča o teoriji evolucije, na osnovu nečega što mu je neki kreacionista podvalio ili je mudrost to što gura vernika stranputicom u ambis neznanja? :think:

Па све да је о.Јоил и погрешио - шта треба да му урадимо? Да му повадимо пола мозга, да му забранимо да говори и да мисли, шта?

eremita, zaista imaš bolesne ideje. :thumbdown:

О доласку НОВИХ ИЗАЗОВА ћемо расправљати када они дођу. Уопште не разумем ово "припремање терена" за нешто што ће можда доћи??? Од када је човек постао свестан Бога - од тада је постао и свестан ПРОТИВНИКА БОЖИЈЕГ... а то је онај више пута описан у Новоме Завету. Тако да је Црква искуствено далеко више спремна на апологетику.

SPC nije bila spremna ni za uvođenje veronauke u škole, o spremnosti SPC na nekakvu apologetiku bukvalnog tumačenja jevrejskog mita o postanku, predstavljanog kao činjenica, ne vredi ni govoriti.
Prvo, sam si naveo Svete oce, koji taj mit ne tumače bukvalno, a drugo apologetika pred neospornim činjenicama može biti samo antropocentrični i egocentrični infantilizam.

Има безброј студија и објављених мишљења о "колективној медитацији"... и сва а нарочито она која сам читао а да их је СПЦ објављивала се своде на то да је у питању колективна самохипноза и зомбирање. О злоупотреби разних метода медитације и контроли ума најбоље би могли да ти испричају лекари неуропсихијатри и психијатри окупљени око храма Св.Александра Невског у Београду. Уопште ти се не би допала њихова мишљења у то сам сигуран - а њихова мишљења су формирана на основу озбиљне праксе и безброј примера историје болести и санирања последица утицаја разних секти на бројне несретнике овде у Бг.

А ово за зомбирање петогодишње деце - хехехе, па нека проба неко да предложи "овај лек"...једва чекам.:per:

endonuclease je napravio još jednu grešku, jer opet nije uzeo u obzir tvoju zlonamernost i paranoju.

Mindfullness meditation nije kolektivna meditacija, a istraživanja bivšeg JAK udruženja se uopšte ne bave ovom pojavom nego kontrolom uma.
Neuropsihijatri upešno, klinički primenjuju mindfullness meditation u lečenju stresa i depresije, a njena korisnost se naročito ogleda u tretiranju najtežih slučajeva.
Dakle ne govorimo hipotetički, nego imamo konkretne kliničke rezultate. :rtfm:

Confusing meditation with government mind control suggests the absence of intelligence.

DNA Blues

Cognitive Neuroscience of Mindfulness Meditation
:

Ovo je izlaganje o kliničkoj primeni mindfullness meditation. :bye:

Dakle, eremita, izgleda da imaš nešto protiv lečenja. :think:
Odnosno, još jednom potrđuješ moj stav da deluješ protiv srpskog naroda.

Dragi sagovornici odlucio sam de se povucem sa ove rasprave jer sam dosao do zakljucka da teorija evolucije nije u opasnosti od manjine.

Takodje sam promenio misljenje i smatram da veronauka treba da ostane u skolama.

Razlog je banalan i cudesan u isto vreme.

Naime,igrom slucaja sam se danas nasao pored grupe od 6-7 klinaca koji su glasno pricali o dinosaurosima,pre koliko su milijardi godina izumreli,kako su izgledali (jedan mali se cak zapitao jel vece gomno T.Rexa ili Brontosaura :hahaha: ),a onda su se u klinackom fazonu presaltali na poreklo coveka i o uzasa nijedan nije pomenuo Boga vec su svi pricali,naravno onako kako samo klinci umeju ne strucno, o evoluciji ljudi,i ono sto me je posebno odusevilo jeste to da za razliku od vecine odraslih ljudi ovde nijedan malisan nije pomenuo da su ljudi nastali od majmuna (bilo je reci o australopitekusu,doduse malo su se mucili sa izgovorom te reci :lol: )

Dakle zakljucak je da iako bucna,grupa onih koji u skoli nisu naucili nista o evoluciji je zanemarujuca,a bucni su valjda da bi opravdali svoj neuspeh da nauce gradivo,pa je valjda lakse da gradivo nazove gluposcu koju ne treba uciti.

Pozdrav:bye:

Poslednja izmena:
eremita, zaista imaš bolesne ideje. :thumbdown:

SPC nije bila spremna ni za uvođenje veronauke u škole, o spremnosti SPC na nekakvu apologetiku bukvalnog tumačenja jevrejskog mita o postanku, predstavljanog kao činjenica, ne vredi ni govoriti.
Prvo, sam si naveo Svete oce, koji taj mit ne tumače bukvalno, a drugo apologetika pred neospornim činjenicama može biti samo antropocentrični i egocentrični infantilizam.

Не, ја их само детектујем.:cool:

Не постоји било каква "апологетика буквалног тумачења" осим у твојој глави,
постоји само: апологетика.

endonuclease je napravio još jednu grešku, jer opet nije uzeo u obzir tvoju zlonamernost i paranoju.

Мислиш да је злонамерно цитирати или коментарисати написано? А ја сам коментарисао следеће:

icon1.gif
Re: КРЕАЦИОНИЗАМ
Цитат:
Оригинал поставио endonuclease
http://www.teorijaevolucije.com/foru...c.php?f=1&t=51
http://www.teorijaevolucije.com/foru...c.php?f=1&t=52

Mindfullness meditation nije kolektivna meditacija, a istraživanja bivšeg JAK udruženja se uopšte ne bave ovom pojavom nego kontrolom uma.
Neuropsihijatri upešno, klinički primenjuju mindfullness meditation u lečenju stresa i depresije, a njena korisnost se naročito ogleda u tretiranju najtežih slučajeva.
Dakle ne govorimo hipotetički, nego imamo konkretne kliničke rezultate. :rtfm:

Cognitive Neuroscience of Mindfulness Meditation:
Ovo je izlaganje o kliničkoj primeni mindfullness meditation. :bye:
Dakle, eremita, izgleda da imaš nešto protiv lečenja. :think:
Odnosno, još jednom potrđuješ moj stav da deluješ protiv srpskog naroda.

ДаклеМ, прочитај шта сам цитирао испред и на шта сам одговорио и престани са тандркањем......:rtfm: а
о погубном деловању искривљеног схватања и искривљене примене појединих источњачких култова (у овом
случају будистичког) довољно су писали и професори и доктори наука - испаде да сте овде вас неколико
"посисали" сву мудрост овога света... каква уобразиља, каква охолост и плиткост духа...

Poslednja izmena:
Не, ја их само детектујем.:cool:

Detektuješ svoje bolesne ideje i ovde ih prenosiš.

Не постоји било каква "апологетика буквалног тумачења" осим у твојој глави, постоји само: апологетика.

OK, ne znaš ni šta znači termin apologetika. :roll:

Мислиш да је злонамерно цитирати или коментарисати написано?

Mislim da su tvoji komentari zlonamerni proizvod paranoje i netrpeljivosti prema svakome ko odstupa od pravila koja si ti zamislio.

ДаклеМ, прочитај шта сам цитирао испред и на шта сам одговорио и престани са тандркањем......:rtfm:

Ti ne čitaš tuđe poruke, eremita? :think:
Ono o čemu ti pišeš nema veze sa onim o čemu je pisao endonuclease, što se lepo vidi kada se uporedi o što si napisao sa onim što mindfullness meditation zapravo jeste.
Znam da bi te bi bilo najlepše kada bi smo svi zaćutali i dozvolili tebi i tebi sličnima, da širite kreacionističke budalaštine, potpuno neometano, ali sam ja uveren da u ovom narodu ima sasvim dovoljno obrazovanih ljudi, koji vole svoj narod, da svaku vašu budalaštinu i laž poklope činjenicama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back