Примећујем да немамо одговор КО ЈЕ ТАЈ који ће одлучивати ШТА ЈЕ ТО ЗЛО У ЧОВЕКУ и НА ОСНОВУ ЧЕГА ће тај неко одлучивати о ЗЛУ ???
Čovek sam. Možda, u slučaju ozbiljnih prekršaja (ubistvo, silovanje, više puta ponovljena ozbiljna povreda drugog čoveka), zakon - ali tu će morati jako pažljivo da se hoda.
Није ми баш јасна ова ТЕРАПИЈА коју препоручујеш за ИЗЛЕЧЕЊЕ ЗЛА У ЉУДИМА... наиме, да ли ти лекови умртвљују поједине делове мозга??? И шта у оквиру те терапије ради НЕУРОХИРУРГ? Оперише главу, мозак, е
да би УНИШТИО ЗЛО у пацијенту???
Takve terapije su moguće, ali one se iz očiglednih razloga zaobilaze. Postoji par slučajeva u kojima se ovakvi zahvati rade, ali tu su u pitanju krajnje nenormalne stvari - recimo, ljudi koji imaju daleko preaktivne adrenalne žlezde, kod kojih relativno malo uzbuđenje dovodi do ispuštanja ogromne količine adrenalina (mala stvar uzbudi čoveka i učini ga veoma agresivnim i sklonim nasilju). U ovom slučaju, operacija na žlezdama rešava problem.
I nije moguće "uništiti zlo". Moguće je pomoći kod onih stvari koje najčešće dovode do loših odluka (loša kontrola impulsa, na primer).
и то је потпуно нормално и понајмање би било коме могло послужити као "ДОКАЗ" да је у случају пресецања мозга и "душа" пресечена на две душе - па онда због тога у ствари и НЕМА ДУШЕ како си ти закључио
[/QUOTE]
Ja nisam tvrdio da nema duše. Ja sam tvrdio da nema duše koja nije identična sa mozgom.
Jer ako sečenje mozga seče dušu...gde ćeš bolji dokaz za ono što ti govorim ovde?
Значи, ти мислиш да је људски мозак нека врста ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ-а када су поједине одлуке у питању. А у највећем броју одлука мислиш да је мозак справа са бројним решењима која функционише попут бубња у игри на срећу лото-а ...па шта извуче - то је то. Али опет у оба случаја тј. и у случају перпетуум мобиле-а а и у случају бубња за лото - НЕШТО (а рекао си да то "нешто" није "ЈА") је морало убацити одређене податке и одређена решења ? ШТА ЈЕ ТО НЕШТО ???
Ne, Eremito. Upravo zbog ovoga sam i želeo da zaobiđem ovu priču, pošto se bez zaista velike količine podataka ne može videti cela slika.
Naše odluke su probabilistički sistemi, na koje utiče mnogo toga. Recimo, uzmi da su te uhvatila dva huligana u nekom mračnom ćošku, i iz obesti hoće da te biju. I sada ti biraš da li ćeš da stoički istrpiš batine, da li ćeš da probaš da bežiš, ili ćeš da probaš da ti njih napadneš. Šta utiče na tvoju odluku?
Dobar deo odluke nosi genetika (dakle, stvari potpuno van tvog izbora): po veoma otprilike proceni, recimo 25-35% uticaja na tvoje odluke su genetski.
Zatim, dobar deo nosi kultura i odrastanje. Recimo, da kažemo 50-60% zavisi od
potpuno automatskih podsvesnih sistema koji su uvežbani da te vode ka određenom zaključku u određenoj situaciji.
Šta sa preostalih 5-25%? Niko ne zna, ali većinom izgleda da se tu radi o automatskim haotičnim unosima. Imaš neuralnu mrežu, u nju ulaze podaci iz tvojih čula, tvoje telesno stanje, i masa drugih podataka - a sa druge strane izlazi određena snaga modifikacije tvog ponašanja.
Ono što i dalje stoji kao mogućnost je da emergentna (dakle, po prirodi značajno drugačija od čisto kauzalne) konstrukcija koju zovemo "ja" može da značajnim delom utiče na verovatnoću izbora (u okviru tih 5-25%; ostalo je determinisano).
[У противном требало би да закључимо да су људи, али пази СВИ ЉУДИ бесловесне машине које ни у једном случају НЕМАЈУ СЛОБОДУ ИЗБОРА нити било какву слободу, да ли си то хтео да нам саопштиш?
Kako je teško čitati.
Kao što sam ti direktno i nedvoznačno rekao, Eremito, većina naučnika smatra upravo da je svet mehanički - zbog dokaza iz fizike koji na to ukazuju. U tom slučaju, da, naša sloboda volje bi bila iluzorna.
Ali sam ti takođe direktno i nedvoznačno rekao da se ja ne slažem sa tim pogledom, i da verujem u slobodnu volju. Upravo na osnovu činjenice da su emergentni sistemi (na nama za sada potpuno nerazumljiv način)
kvalitativno drugačiji od klasičnih mehaničko-kauzalnih.
No, ovde smo otišli zaista daleko van okvira ove diskusije. U principu, nije bitno da li ti veruješ da je ovo što sam ti gore rekao zaista tako. Ono što jeste važno je da će se ovakve stvari sve više pojavljivati u javnosti.
Vratimo se onome što sam pokušavao da ti kažem, u najuprošćenijem mogućem obliku:
- pravoslavni sveštenici i teolozi prave budale od sebe napadajući evoluciju. Kao primer evo vidi ono što je Sale postavio, onaj video sa ocem Joilom. On može biti ne znam koliko mudar čovek inače, ali epska glupost koju je odvalio u tom videu čini da čovek izgleda kao potpuna i apsolutna neznalica.
- ovo za sada ima veoma ograničene posledice. Relativno mali broj ljudi u svom poslu susreće evoluciju, i samim tim mali broj ljudi će ovo uvideti, i zbog toga se naći u situaciji u kojoj im je vera (nepotrebno!) uzdrmana.
- ali dolaze novi izazovi. Dolaze nova otkrića koja će
naizgled kontrirati nekim od osnovnih učenja Crkve (isto kao što TE
naizgled kontrira nekim sada). Uz razliku da će ova biti pod nosom svim ljudima.
- ako crkva prema ovim otkrićima zauzme isti stav kao i prema evoluciji, posledice će biti iste kao one koje vidimo danas.