Хајде да ти поверујем на ову виртуелну реч... да си стварно забринут за свој народ - али ти у старту грешиш јер не нападаш ти еволуционисте него МОЈУ ЦРКВУ, МОЈУ ВЕРУ, МОЈУ НАЦИЈУ, МОЈУ ТРАДИЦИЈУ - НАПАДАШ СВЕ ШТО МИ ЈЕ СВЕТО ! Ако знаш било шта из наше историје, онда ти је јасна и "пресуда" таквом залагању.
Dragi moj Eremito, ovo je veoma zanimljiva poruka.
Prvo moram da ti ukažem na jednu sporednu, ali zanimljivu stvar. Ovaj citat koga daješ kaže "evolucionisti navode niz otaca i sveštenika koji podržavaju evoluciju, ali ignorišu gomilu Otaca koji su bili protiv Darvina". Ovo radiš u temi u kojoj su mnogi pokušavali da navode niz "naučnika" koji su protiv evolucije, ignorišući (proporcionalno mnogo veću) masu naučnika koji su podržavali evoluciju.
Drugo, ja mislim da je ovo veoma pogrešan teološki pristup, ali tu je nešto oko čega se možemo složiti da se ne slažemo. Uopšte nije problem što ti ne veruješ u evoluciju. Što se mene tiče, ti možeš da kažeš "ja na osnovu svoje interpretacije učenja Crkve ne mogu da poverujem u evoluciju, i ona me uopšte ne zanima". I to je kraj priče, šta ja tebi mogu na to da kažem?
Ali ti ne radiš to ovde. Ti ovde navodiš direktne nazovi-
naučne argumente. Ti govoriš o fosilima, o matematičkim verovatnoćama, citiraš knjige kreacionista, i pričaš o nastanku čoveka sa naučnog stanovišta. Povrh toga, optužuješ naučnike za prevare, laži, izmišljotine i razne druge zločine.
To ne može ostati bez odgovora.
Ako želiš da završiš ovu priču i da opereš ruke od nas naučnika, prestani da nas vređaš, prestani da prenosiš izmišljene i uvredljive stvari o nauci (kao što je uostalom i ovaj tekst, koji navodi kako naučnici iznose nedovoljne dokaze i kako je evolucija naučno nezasnovana), i lepo reci: "mene nauka i naučni dokazi ne zanimaju, ja prosto ne verujem u evoluciju".
Na to ti nijedan naučnik nikako ne može odgovoriti, osim sa "ja se ne slažem sa tvojim stavom". I odatle nema dalje.
Dogod budeš pisao ili prenosio ovakve stvari:
На сваку молбу да чињенично докажу своје хипотезе, еволуционисти са спремношћу наводе примере адаптационих измена унутар врста, познатих људима хиљадама година пре Дарвина, стварајући слику, да су на тај начин доказали саму основу еволуционизма, то јест, идеју о томе, да су се "саме од себе" догодиле принципијелне структурне измене организама - идеју, коју они до сада нису успели да докажу ни посматрањима у природи, ни експериментима, ни археолошким налазима.
...imaćemo ozbiljne probleme. Jer evolucija je dokazana posmatranjima u prirodi, eksperimentima, paleontološkim nalazima, i masom drugih stvari. Dakle, ovaj pasus je direktno neistinito blaćenje nauke, naučnika i svih drugih ljudi koji su radili na razvoju biologije. Po ovom paragrafu, naučnici zamućuju stvari, "stvaraju slike", i daju tvrdnje koje nikako nisu dokazane - i šta sada, mi treba da ćutimo, i da te pustimo da pričaš i prenosiš šta god hoćeš?
Opet te pitam, šta bi ti radio kada bi neki ateista počeo da prenosi ovakve stvari u vezi pravoslavlja? Recimo, nešto u stilu "pravoslavci sa spremnošću navode određene citate iz Biblije, tvrdeći da su na taj način dokazali samo osnovu pravoslavlja - ideju koju oni do sada nisu uspeli da dokažu ni Biblijski, ni teološki, ni filozofski." To je potpuno ok priča, koju neko može da kaže, i ti se nećeš buniti?