КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dakle, ma šta naučnici pričali o evoluciji, ti ćeš prosto da ponavljaš da se ona zasniva na slučajnosti. Nije bitna istina, bitno je ponavljati laž, pa će jednog dana (Gebelsovski) postati istina, jelte?

Da probamo ovu tvoju tehniku, Sale.

"Naš dragi Sale ovde veruje da Bog zahteva žrtvovanje malih beba, koje treba paliti na lomači."

Ok? Evo, potpuno neistinita stvar. Od sada, kad god se ponovo javiš sa neistinom o evoluciji i slučajnosti, ja ću (a evo, i druge pozivam na isto) da te pitam "Nego, Sale, jel ti još uvek žrtvuješ bebe svom bogu?"

Nema potrebe da izmisljas, samo ih pitaj da li se Sunce okrece oko Zemlje, posto veruju da zivimo u geocentricnom sistemu. :mrgreen:

Не противим се науци нити њеним достигнућима - али се веома противим ТУМАЧЕЊУ НАУКЕ У АНТИРЕЛИГИЈСКЕ СВРХЕ.

Samo napred sa takvim protivljenjem. Nema problema - štaviše, ako to budeš negde radio, pozovi me da ti pomognem.

Nego, možda si se malo zbunio ovde, ali to nije ono što vidim u ovom forumu. Ja ovde vidim besmislene optužbe protiv nauke i naučnika (nauka i mi naučnici smo eno krivi za Hitlerova dela), neistine o nauci i naučnim otkrićima (eno Bokija kako tvrdi da su naučnici sve šarlatani koji lažu o nekakvim majmunskim koskama; ili tvoje priče o abiogenezi), i napadi na nauku i na učenje o naučnim činjenicama.

Ja svakako nemam nameru da diram u tvoju religiju, ali brate, ti mi kažeš da treba da ćutim kada ti pričaš ovakve stvari o nauci i o meni samom (ili ti nije jasno da kada opališ po naučnicima, ti time kačiš i mene? ti se nećeš buniti ako neko ovde počne da priča kako su hrišćani ubice, prevaranti i zločinci, to bi bilo sasvim ok?).

Свакако да има смисла да се један научник заинтересовао за светлуцање медузе - али сваки разуман човек ће ти рећи да НЕМА НИКАКВОГ СМИСЛА Религији супротстављати науку - а ти то чиниш, и не само ти.

Ja apsolutno nigde nisam suprotstavljao religiji nauku. Niti sam napadao religiju. Čak štaviše, trudim se iz petnih žila da pokažem kako taj sukob uopšte ne postoji.

Problem je u tome što neki ovde optužbe protiv naučnika i neistinite izjave o nauci nazivaju religijom. To uopšte nije u redu.

Evo - idi nazad kroz moje poruke, i pokaži mi gde sam na napadao religiju?

Ево ти пример ове Крстарице - ја не идем нити на твој сајт ТЕ нити на Природне науке где си ти модератор. А ти и гомила атеиста свих врста ОПСЕДАТЕ ПДФ РЕЛИГИЈА... о, Боже - па ту стварно нешто не штима.:cool:

I opet, svako ko se suprotstavlja stvarima koje ti pričaš o nauci je automatski po tebi ateista i protivnik religije. Na čast ti bilo, Eremito. Na čast ti bilo.

Nukleoza, znam ja da je to provereno, ali bakterija ostaje bakterija .

U ovom konkretnom primeru, da. Ali ovo je prvi korak. Kao što smo pričali ranije, mi smo videli i nastanak genetskih sistema, i nastanak novih tkiva, i nastanak novih organa, i nastanak novih vrsta.

A kao što sam ponovio ovde x puta, vidimo jasno da su vrste koje postoje nastale kroz dugu akumulaciju ovakve vrste: milioni godina malih mutacija, i vrsta više nije ista kao što je bila. Dokazi su nedvoznačni. Poslao sam ih ovde, i možeš da pitaš šta ti nije jasno u vezi njih.

Nema tu nikakvih dokaza o evoluciji, bakterija se nikada nece promeniti i postati nesto drugo.

Zato što ti tako kažeš?

Imaš li neki dokaz za ovo? Kako objašnjavaš sve dokaze koji pokazuju da ovo nije tačno?

Zamisli da bakterije nisu pocele razgradjivati najlon?

? Pa? Šta bi bilo? I dalje bi postojali milioni drugih primera - nastanak beta-laktamaze, VanR sistema, CupY, kompleksne ABC pumpe, selektivni kalcijum-porini, specifične ciklične fosfataze, nove kaskade kinaza...

Ne misliš valjda da ljudi prihvataju evoluciju na osnovu jednog dokaza? Ono što vidiš ovde su samo stvari koje su najprostije za objašnjavanje, šačica na vrhu ledenog brega.

Da, ja to vama pričam iz Amerike.

Ovde postoji mnogo naučnika koji se bore protiv kreacionizma, na engleskom jeziku. Ja tu ne mogu mnogo da doprinesem. Takođe, šta je mene briga za Amere? Mene je briga za moj narod, koga kreacionisti guraju u besmislice, i čiju Crkvu polako ruše i uništavaju iznutra.

Američki filmski distributeri retko prenose dokumentarce uopšte, i bilo kakve filmove osim Holivudskih "blokbastera". To je primer Američkog idiotizma, koga bi trebalo da budeš dobro svestan nakon događaja iz zadnjih par decenija.

Povrh činjenice da je "Creation" dokumentarac sa malom publikom, distributeri filma su smatrali da će film biti suviše kontroverzan, pošto je Amerika kolevka kreacionističkih besmislica koje se prenose kao Sveto Pismo u ovoj i u drugim temama. I to je sramota za Ameriku, ali nije neočekivana.

Ono što ne razumem je koja je poenta ovog tvog primera? Ameri su dobrim delom zadrti kreacionisti, koji neće da gledaju dokumentarac o Darvinu...pa? Tebi je žao što u Srbiji nije isti slučaj? Ili šta?

Хајде да ти поверујем на ову виртуелну реч... да си стварно забринут за свој народ - али ти у старту грешиш јер не нападаш ти протестантске креационисте него МОЈУ ЦРКВУ, МОЈУ ВЕРУ, МОЈУ НАЦИЈУ, МОЈУ ТРАДИЦИЈУ - НАПАДАШ СВЕ ШТО МИ ЈЕ СВЕТО ! Ако знаш било шта из наше историје, онда ти је јасна и "пресуда" таквом залагању.
Зато буди веома пажљив када нападаш - јер и моја СПЦ је вома пажљива у овим смутним временима - а нама Србима је свега доста, а нарочито Американаца и њихове "љубави".

Али, опет... можда ти нас више и не разумеш добро јер си и сам рекао да си почео да мислиш на енглеском, али ево, пробај, овде је суштина одговора:

цитат:

На сваку молбу да чињенично докажу своје хипотезе, еволуционисти са спремношћу наводе примере адаптационих измена унутар врста, познатих људима хиљадама година пре Дарвина, стварајући слику, да су на тај начин доказали саму основу еволуционизма, то јест, идеју о томе, да су се "саме од себе" догодиле принципијелне структурне измене организама - идеју, коју они до сада нису успели да докажу ни посматрањима у природи, ни експериментима, ни археолошким налазима.[10]

Али ако побожни хришћанин чак и не зна све то, за правилан избор њему је довољно да зна Реч Божију, да не би, како је говорио Преподобни Амвросије, "веровао свакој бесмислици без разлике: да је могуће родити се из прашине и да су људи били мајмуни".[11]

А они, који правећи други избор, називајући себе "православним еволуционистима", природно, из све снаге покушавају да "замагле" и да по сваку цену оправдају свој корак. Али у светлости толико јасних сведочења и очигледних сваком, макар мало поштеном човеку, сви њихови аргументи, попут, да је на пример, "древна јеврејска реч "земља" може да се разуме као глина, то јест, црвенкаста земља, а црвено може бити алузија на крв, на тај начин, под земљом се може разумети и "мајмун" итд. - у стању су да изазову само састрадавајуће жаљење, исто онакво као и уопште, према сваком несрећнику, који тежи да оправда на један или други начин своју заблуду.

Најчешће у пракси, аргумент "православних еволуциониста" је психолошки: указујући на имена неколико познатих свештеника и епископа из 20 века, који су веровали у еволуцију, они страшно питају: аха, да ли смете да кажете, да је тај и тај отац или тај владика био у заблуди? Ко сте ви да говорите да су они били у заблуди, а ви, ето, знате истину? И тако даље и томе слично.

На ово се саговорницима може рећи: ви на једну страну стављате неколико познатих и ауторитетних људи 20. века, а на друге стране нас терате на избор. Али ви грешите, јер правда принуђује да на другу страну поставимо не нас, већ мноштво Светих 19. и 20. века, који су јасно одбацивали еволуцију, а осим тога, и све Свете Оце претходних векова, који су учили о настанку живота и човека другачије од Дарвина, на крају, Самога Бога, Који је у Својој Речи, то јест, у Светом Писму, описао настанак животиња и човека потпуно другачије.

И пошто је избор управо такав, не треба да се љутите због тога што при таквој противречности, ми бирамо да станемо заједно са Богом и збором Светитеља Његових, који су несагласни са Дарвином; а не са неким људима, који су сагласни са њим, и да се молимо да Господ опрости тим људима њихову заблуду. Ако ви у тој противречности дајете предност придруживању малобројној групи наших старијих савременика, нама ништа друго не остаје, сем да тугујемо због вас и да се сећамо апостолских речи: "не знате ли да је пријатељство према свијету непријатељство према Богу? Јер који хоће свијету пријатељ да буде, непријатељ Божији постаје." (Јак. 4:4)

Poslednja izmena:
endonuclease;11084965]U ovom konkretnom primeru, da. Ali ovo je prvi korak. Kao što smo pričali ranije, mi smo videli i nastanak genetskih sistema, i nastanak novih tkiva, i nastanak novih organa, i nastanak novih vrsta.
Ipak bakterije ostaju bakterije, jer posle toliko milijardi godina , mi bi danas bili svedoci makar jednog prelaza u drugi oblik, ali nismo niti cemo biti, inace sve sto se vestacki stvara uklucuje i mozak i ljude i napor , ali sve su to eksperimenti koji ljudi izvode , a ne nesto drugo.
A kao što sam ponovio ovde x puta, vidimo jasno da su vrste koje postoje nastale kroz dugu akumulaciju ovakve vrste: milioni godina malih mutacija, i vrsta više nije ista kao što je bila. Dokazi su nedvoznačni. Poslao sam ih ovde, i možeš da pitaš šta ti nije jasno u vezi njih.
Pa eto neke bakterije postoje milionima godimna pa nisu presle u nesto drugo.

Zato što ti tako kažeš?

Imaš li neki dokaz za ovo? Kako objašnjavaš sve dokaze koji pokazuju da ovo nije tačno?

To je ocigledno

? Pa? Šta bi bilo? I dalje bi postojali milioni drugih primera - nastanak beta-laktamaze, VanR sistema, CupY, kompleksne ABC pumpe, selektivni kalcijum-porini, specifične ciklične fosfataze, nove kaskade kinaza...

Ne misliš valjda da ljudi prihvataju evoluciju na osnovu jednog dokaza? Ono što vidiš ovde su samo stvari koje su najprostije za objašnjavanje, šačica na vrhu ledenog brega.
Ljudi prihvataju evoluciju jer im se dela tvorca cine nemogucim.

Ipak mora postojati prva karika u lancu , ona koja je sve pokrenula

Хајде да ти поверујем на ову виртуелну реч... да си стварно забринут за свој народ - али ти у старту грешиш јер не нападаш ти еволуционисте него МОЈУ ЦРКВУ, МОЈУ ВЕРУ, МОЈУ НАЦИЈУ, МОЈУ ТРАДИЦИЈУ - НАПАДАШ СВЕ ШТО МИ ЈЕ СВЕТО ! Ако знаш било шта из наше историје, онда ти је јасна и "пресуда" таквом залагању.

Dragi moj Eremito, ovo je veoma zanimljiva poruka.

Prvo moram da ti ukažem na jednu sporednu, ali zanimljivu stvar. Ovaj citat koga daješ kaže "evolucionisti navode niz otaca i sveštenika koji podržavaju evoluciju, ali ignorišu gomilu Otaca koji su bili protiv Darvina". Ovo radiš u temi u kojoj su mnogi pokušavali da navode niz "naučnika" koji su protiv evolucije, ignorišući (proporcionalno mnogo veću) masu naučnika koji su podržavali evoluciju.

Drugo, ja mislim da je ovo veoma pogrešan teološki pristup, ali tu je nešto oko čega se možemo složiti da se ne slažemo. Uopšte nije problem što ti ne veruješ u evoluciju. Što se mene tiče, ti možeš da kažeš "ja na osnovu svoje interpretacije učenja Crkve ne mogu da poverujem u evoluciju, i ona me uopšte ne zanima". I to je kraj priče, šta ja tebi mogu na to da kažem?

Ali ti ne radiš to ovde. Ti ovde navodiš direktne nazovi-naučne argumente. Ti govoriš o fosilima, o matematičkim verovatnoćama, citiraš knjige kreacionista, i pričaš o nastanku čoveka sa naučnog stanovišta. Povrh toga, optužuješ naučnike za prevare, laži, izmišljotine i razne druge zločine. To ne može ostati bez odgovora.

Ako želiš da završiš ovu priču i da opereš ruke od nas naučnika, prestani da nas vređaš, prestani da prenosiš izmišljene i uvredljive stvari o nauci (kao što je uostalom i ovaj tekst, koji navodi kako naučnici iznose nedovoljne dokaze i kako je evolucija naučno nezasnovana), i lepo reci: "mene nauka i naučni dokazi ne zanimaju, ja prosto ne verujem u evoluciju".

Na to ti nijedan naučnik nikako ne može odgovoriti, osim sa "ja se ne slažem sa tvojim stavom". I odatle nema dalje.

Dogod budeš pisao ili prenosio ovakve stvari:

На сваку молбу да чињенично докажу своје хипотезе, еволуционисти са спремношћу наводе примере адаптационих измена унутар врста, познатих људима хиљадама година пре Дарвина, стварајући слику, да су на тај начин доказали саму основу еволуционизма, то јест, идеју о томе, да су се "саме од себе" догодиле принципијелне структурне измене организама - идеју, коју они до сада нису успели да докажу ни посматрањима у природи, ни експериментима, ни археолошким налазима.

...imaćemo ozbiljne probleme. Jer evolucija je dokazana posmatranjima u prirodi, eksperimentima, paleontološkim nalazima, i masom drugih stvari. Dakle, ovaj pasus je direktno neistinito blaćenje nauke, naučnika i svih drugih ljudi koji su radili na razvoju biologije. Po ovom paragrafu, naučnici zamućuju stvari, "stvaraju slike", i daju tvrdnje koje nikako nisu dokazane - i šta sada, mi treba da ćutimo, i da te pustimo da pričaš i prenosiš šta god hoćeš?

Opet te pitam, šta bi ti radio kada bi neki ateista počeo da prenosi ovakve stvari u vezi pravoslavlja? Recimo, nešto u stilu "pravoslavci sa spremnošću navode određene citate iz Biblije, tvrdeći da su na taj način dokazali samo osnovu pravoslavlja - ideju koju oni do sada nisu uspeli da dokažu ni Biblijski, ni teološki, ni filozofski." To je potpuno ok priča, koju neko može da kaže, i ti se nećeš buniti?

Ipak bakterije ostaju bakterije, jer posle toliko milijardi godina , mi bi danas bili svedoci makar jednog prelaza u drugi oblik, ali nismo niti cemo biti, inace sve sto se vestacki stvara uklucuje i mozak i ljude i napor , ali sve su to eksperimenti koji ljudi izvode , a ne nesto drugo.

Znači, sve ono što sam naveo o prelazima si prosto preskočio? Nove vrste koje smo videli kako su nastale u zadnjih sto godina u stvari ne postoje? A prelazni fosili isto tako ne postoje, već su samo...šta? Slučajno ugnježdena hijerarhija slučajno poređana po sekvenci kroz geološke slojeve?

Pa eto neke bakterije postoje milionima godimna pa nisu presle u nesto drugo.

U stvari, jesu. Nijedna bakterija ne ostaje dugo ista, vrste se menjaju pred našim očima.

Reći da su bakterije još uvek bakterije je kao da kažeš da su kičmenjaci još uvek kičmenjaci (pa su čovek i riba ista stvar).

To je ocigledno

Meni nije. Ajde, objasni mi one dokaze koje sam ti naveo. Koje objašnjenje imaš za njih osim evolucije?

Ljudi prihvataju evoluciju jer im se dela tvorca cine nemogucim.

Naprotiv. Ljudi prihvataju evoluciju zato što vide nedvosmislene dokaze da se ona desila.

A u tome vide mnogo većeg Tvorca od onog koga ti zamišljaš.

Ti insistiraš na malom, nesposobnom Tvorcu koji sklapa jedva funkcionalne žive organizme, koji je dozvolio da najveći deo njegovih stvorenja nestane sa lica Zemlje, koji stalno mora da prčka po mehanizmima živih stvorenja, i koji nije imao dovoljno moći da stvori samoodrživ svet.

Iz nauke, sledi veličanstva ideja Boga kao Tvorca grupe zakona i konstanti koje same od sebe dovode do rasta i razvoja kompleksnosti, koje omogućavaju životu da se razvije i adaptira sam od sebe, i koje dovode do nivoa kompleksnosti koji su van naše sposobnosti poimanja.

Ipak mora postojati prva karika u lancu , ona koja je sve pokrenula

Gde si video da evolucija tvrdi da tako nečeg nema?

Mislim, planete se okreću oko Sunca u skladu sa zakonima gravitacije. I sad to dokazuje da nema Boga, pošto on nije lično sišao da gura planete Svojom rukom? A odakle zakoni gravitacije?

Isto tako sa evolucijom - proces koji se odvija u živim organizmima, u skladu sa zakonima prirode. Dokaz da nema Boga? A odakle ti zakoni po kojima se sve to odvija?

Znači, sve ono što sam naveo o prelazima si prosto preskočio? Nove vrste koje smo videli kako su nastale u zadnjih sto godina u stvari ne postoje? A prelazni fosili isto tako ne postoje, već su samo...šta? Slučajno ugnježdena hijerarhija slučajno poređana po sekvenci kroz geološke slojeve?

U stvari, jesu. Nijedna bakterija ne ostaje dugo ista, vrste se menjaju pred našim očima.

Reći da su bakterije još uvek bakterije je kao da kažeš da su kičmenjaci još uvek kičmenjaci (pa su čovek i riba ista stvar).

Meni nije. Ajde, objasni mi one dokaze koje sam ti naveo. Koje objašnjenje imaš za njih osim evolucije?

Naprotiv. Ljudi prihvataju evoluciju zato što vide nedvosmislene dokaze da se ona desila.

A u tome vide mnogo većeg Tvorca od onog koga ti zamišljaš.

Ti insistiraš na malom, nesposobnom Tvorcu koji sklapa jedva funkcionalne žive organizme, koji je dozvolio da najveći deo njegovih stvorenja nestane sa lica Zemlje, koji stalno mora da prčka po mehanizmima živih stvorenja, i koji nije imao dovoljno moći da stvori samoodrživ svet.

Iz nauke, sledi veličanstva ideja Boga kao Tvorca grupe zakona i konstanti koje same od sebe dovode do rasta i razvoja kompleksnosti, koje omogućavaju životu da se razvije i adaptira sam od sebe, i koje dovode do nivoa kompleksnosti koji su van naše sposobnosti poimanja.

Gde si video da evolucija tvrdi da tako nečeg nema?

Mislim, planete se okreću oko Sunca u skladu sa zakonima gravitacije. I sad to dokazuje da nema Boga, pošto on nije lično sišao da gura planete Svojom rukom? A odakle zakoni gravitacije?

Isto tako sa evolucijom - proces koji se odvija u živim organizmima, u skladu sa zakonima prirode. Dokaz da nema Boga? A odakle ti zakoni po kojima se sve to odvija?
Recimo da je sve to tacno?
ja bih se zadrzao na ovo zadnje.
Kako onda mozes uskladiti evoluciju sa bozijom reciju?

Dakle, ma šta naučnici pričali o evoluciji, ti ćeš prosto da ponavljaš da se ona zasniva na slučajnosti. Nije bitna istina, bitno je ponavljati laž, pa će jednog dana (Gebelsovski) postati istina, jelte?

Da probamo ovu tvoju tehniku, Sale.

"Naš dragi Sale ovde veruje da Bog zahteva žrtvovanje malih beba, koje treba paliti na lomači."

Ok? Evo, potpuno neistinita stvar. Od sada, kad god se ponovo javiš sa neistinom o evoluciji i slučajnosti, ja ću (a evo, i druge pozivam na isto) da te pitam "Nego, Sale, jel ti još uvek žrtvuješ bebe svom bogu?"

седи човек на клупи са једном ципелом на нози, други који је сео поред њега му се обратио са: добар дан, господине, ви сте изгубили једну ципелу,
одговор: не драги господине ја сам пронашао једну ципелу.
знаш ли шта је поента ове приче?

Poslednja izmena od moderatora:
Dragi moj Eremito, ovo je veoma zanimljiva poruka.

Prvo moram da ti ukažem na jednu sporednu, ali zanimljivu stvar. Ovaj citat koga daješ kaže "evolucionisti navode niz otaca i sveštenika koji podržavaju evoluciju, ali ignorišu gomilu Otaca koji su bili protiv Darvina". Ovo radiš u temi u kojoj su mnogi pokušavali da navode niz "naučnika" koji su protiv evolucije, ignorišući (proporcionalno mnogo veću) masu naučnika koji su podržavali evoluciju.

Drugo, ja mislim da je ovo veoma pogrešan teološki pristup, ali tu je nešto oko čega se možemo složiti da se ne slažemo. Uopšte nije problem što ti ne veruješ u evoluciju. Što se mene tiče, ti možeš da kažeš "ja na osnovu svoje interpretacije učenja Crkve ne mogu da poverujem u evoluciju, i ona me uopšte ne zanima". I to je kraj priče, šta ja tebi mogu na to da kažem?

Ali ti ne radiš to ovde. Ti ovde navodiš direktne nazovi-naučne argumente. Ti govoriš o fosilima, o matematičkim verovatnoćama, citiraš knjige kreacionista, i pričaš o nastanku čoveka sa naučnog stanovišta. Povrh toga, optužuješ naučnike za prevare, laži, izmišljotine i razne druge zločine. To ne može ostati bez odgovora.

Ako želiš da završiš ovu priču i da opereš ruke od nas naučnika, prestani da nas vređaš, prestani da prenosiš izmišljene i uvredljive stvari o nauci (kao što je uostalom i ovaj tekst, koji navodi kako naučnici iznose nedovoljne dokaze i kako je evolucija naučno nezasnovana), i lepo reci: "mene nauka i naučni dokazi ne zanimaju, ja prosto ne verujem u evoluciju".

Na to ti nijedan naučnik nikako ne može odgovoriti, osim sa "ja se ne slažem sa tvojim stavom". I odatle nema dalje.

Dogod budeš pisao ili prenosio ovakve stvari:

...imaćemo ozbiljne probleme.
Jer evolucija je dokazana posmatranjima u prirodi, eksperimentima, paleontološkim nalazima, i masom drugih stvari. Dakle, ovaj pasus je direktno neistinito blaćenje nauke, naučnika i svih drugih ljudi koji su radili na razvoju biologije. Po ovom paragrafu, naučnici zamućuju stvari, "stvaraju slike", i daju tvrdnje koje nikako nisu dokazane - i šta sada, mi treba da ćutimo, i da te pustimo da pričaš i prenosiš šta god hoćeš?

Opet te pitam, šta bi ti radio kada bi neki ateista počeo da prenosi ovakve stvari u vezi pravoslavlja? Recimo, nešto u stilu "pravoslavci sa spremnošću navode određene citate iz Biblije, tvrdeći da su na taj način dokazali samo osnovu pravoslavlja - ideju koju oni do sada nisu uspeli da dokažu ni Biblijski, ni teološki, ni filozofski." To je potpuno ok priča, koju neko može da kaže, i ti se nećeš buniti?

Ја сам цитирао део текста уваженог теолога са сајта Светосавље - значи његово мишљење. А ти себи дозвољаваш ДА ОДРЕЂУЈЕШ ШТА НЕКО МОЖЕ А ШТА НЕКО НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ или ДА КАЖЕ тј.НАПИШЕ ... тако нешто нисте успели ни у Америци где кажеш да има на хиљаде научника који се са тобом слажу 99,99%.

Волео бих када би се ти као човек и особа која размењује мисли са другим људима ипак понашао мало више ПОШТУЈУЋИ СОПСТВЕНЕ ИЗЈАВЕ, као
што је на пример ова:

http://forum.krstarica.com/threads/311338&page=45

Пошто сам сада видео да је ова моја порука избрисана због мог коментара, ево сам да издвојим ШТА СИ ТИ САМ МЕНИ РЕКАО :

Цитат:
Оригинал поставио Eremita
Можда ја нисам добро разумео и растумачио али како је написано изгледа ДА СУ ЉУДСКИ МОЗГОВИ ФИЗИЧКИ РАЗЛИЧИТИ... тј. неко има неке центре(рецимо за религијска осећања) а неко нема ??

Potpuno tačno, Eremito. Ljudski mozgovi su fizički različiti, pošto svako sećanje i svaka akcija fizički menja strukturu tvog mozga. Nervi doslovno rastu, proizvode nove fizičke veze, i u njih pohranjuju tvoja sećanja, porive, želje, emocije, moralne odluke i tendencije...sve je ugrađeno u materiju unutar tvoje lobanje. I tvoja je, kao i svaka druga, jedinstvena za tebe.

Да ли си свестан последица сопственог залагања и притиска на друге верујуће људе ако стварно верујеш да је ово црвено болдовано тачно???

Poslednja izmena:
Е, свашта, мајко моја:

Potraga za Božjom točkom znanstvenike je odvela do mnogih centara u mozgu. Jedan od ključnih je temporalni režanj koji se povezuje s napadima epilepsije. Poznato je, naime, da su oboljeli od epilepsije u tom području često imali vjerska iskustva. Epilepsija se također u mnogim šamanskim tradicijama smatrala svetom bolešću, a u nekim narodima Sibira čak je bila preduvjet za posao šamana. Stručnjaci su otkrili da su epileptičari najsnažnije reagirali na riječi koje su bile povezane s vjerom. Nakon toga su znanstvenici sa Sveučilišta Laurentian u Kanadi uspjeli na umjetan način tzv. 'Božjom kacigom' s elektromagnetskim podražajima kod 80 posto dobrovoljaca izazvati vjerska iskustva u istim centrima. Jedan od rijetkih ljudi koji nisu uspjeli doživjeti ovo umjetno iskustvo je poznati ateist i evolucionist Richard Dawkins. On tvrdi da je osjetio samo promjene u disanju i udovima.
Profesor Grafman, koji je i sam vjernik, kaže kako njegova studija pokazuje da je mozak u svojoj biti osjetljiv na vjerovanje u gotovo sve ako za vjerovanje postoji temelj. Međutim, kada postoji neki misterij ista mašinerija mozga oblikuje vjerska uvjerenja.

И ти сада хоћеш да кажеш да је нешто "осетио" ако је осетио промене "у дисању и удовима"...и то је теби исто као и "верска искуства" која су осетили други људи.
Немам ја ништа против и да се тих 80% људи прогласе лудим, примитивним и затуцаним а "ротвајлер" Ричард најпаметнијим на свету - ја само хоћу да укажем ДА ПОСТОЈИ ДРАСТИЧНА РАЗЛИКА која се НЕ МОЖЕ ИЗРАВНАТИ БИЛО КАКВИМ ПРИЧАМА ИЛИ НАУЧНИМ ДОКАЗИМА - АКО БОГ ПОСТОЈИ У ЧОВЕКУ САМОМ.... То сам хтео само да назначим.

Vidi mito, suština članka je da naučnici polako ali sigurno utvrđuju da su religijaka osećanja u stvari procesi u mozgu vernika i da nemaju nikakve veze sa nekim postojanjem Svenemogućeg izvan mozga, a ti to prenebregavaš, već ističeš da li je tamo neki Dokins nešto osetio ili ne. Pa bre mito do kada ćeš da izbegavaš prihvatanje istine?
Bog je mito umišljen, i to je sve više naučna činjenica sviđala se ona tebi ili ne.

-Evo, čitam i čitam i čitam...
Tema je anketa - treba li predavati teoriju evolucije u školama (ili uopšte bilo kakve predmete koji imaju veze sa naukom), treba li izbaciti veronauku iz škole, ili možda ostvariti nekakav hibridni model u kojem bi izgleda imalo mesta i za teoriju evolucije i za Osnove lečenja i povampirenja mirom, astrologiju i astrofiziku, hemiju i alhemiju na jednom mestu...

I ne mogu da dokučim kada se desilo...
Kada su iz škola počeli da izlaze intelektualni bogalji
Bilo je loših đaka i u moje vreme. Ali ni jedan nije zagovarao da naučnike treba najuriti iz zemlje govnjivim motkama (koje su izašle iz raja). Nije bilo ni jednog koji je bio nesposoban da usvoji informaciju kada mu se ponovi dvadeset ili trideset puta.
Bar su imali toliko ljudskog integriteta da ne učestvuju u raspravama kojima nisu dorasli.

I tako dolazim do zaključka da je ova erozija obrazovnog procesa započela uvođenjem veronauke u škole.
Primetno je da protivnici teorije evolucije zapravo pojma nemaju o toeriji evolucije niti o mehanizmima evolucije. Takođe, nemaju pojma o bilo čemu. Ovo je uglavnom zbog veronauke. Veronauka sa svojom "alternativom" relativizuje bilo kakvo znanje izvan teologije i lošim učenicima pruža priliku da opravdaju školski neuspeh - dobijaju utehu da prirodne nauke ionako nisu tačne. I kakva je onda svrha u njihovom učenju? (Ovo se izgleda prostire i na gramatiku, istoriju i još neke društvene discipline, pa i na elementarnu pristojnost).

Dakle, bilo bi dobro veronauku isključiti iz obrazovnog sistema!

Što se mene tiče, mogu paralelno postojati verske škole koje će pohađati vernici i tamo učiti šta god žele, od humanog inženjeringa u glini do ravanske geografije i petrologije po učenju sv. Petra. Jer od njihovog znanja ionako niko neće videti koristi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back