Кратке вести из света Гну/Линукса

Cinnamon радно окружење које развија тим програмера који је окупљен око Минт Линукса, дистрибуције која се развија на бази Убунтуа, изашло је у новој верзији 5.2.
Cinnamon радно окружење представља форк Гном 3 радног окружења у које су унели нека сопствена виђења како би радно окружење требало да изгледа. Популарни "Цимет" може да се нађе у складиштима великог броја дистрибуција и често је једно од обавезних верзија радних окружења у којима се израђују засебне верзије једне исте дистрибуције са прединсталирним радним окружењима.
Више о самим променам у верзији Цимета 5.2 можете прочитати преко везе: https://9to5linux.com/cinnamon-5-2-desktop-environment-released-this-is-whats-new

Што се тиче Гном радног окружења, тренутно је у верзији 41.1 доступан на неколико дистибуција што у стабилним издањима што у тестинг верзијама. Из личног искуства могу да потврдим да је од верзије 40 коначно приметан напредак у развоју Гном окружења. Наравни има и даље много места за унапређење, али сада делује да је рад у самом окружењу флујиднији и забавнији...

Што се тиче Гном радног окружења, тренутно је у верзији 41.1 доступан на неколико дистибуција што у стабилним издањима што у тестинг верзијама. Из личног искуства могу да потврдим да је од верзије 40 коначно приметан напредак у развоју Гном окружења. Наравни има и даље много места за унапређење, али сада делује да је рад у самом окружењу флујиднији и забавнији...
41 je broken mess, sad vidim zašto neće da radi, ono apdejtovao se na 41 i puca ko munja ČP

41 je broken mess, sad vidim zašto neće da radi, ono apdejtovao se na 41 i puca ko munja ČP
беше користиш тестинг Мањаро на коме ти после сваке надоградње Гнома пуца Гном?
Шта да ти речем, на Дебиан тестингу није било таквих проблема... од верзије 40 до верзије 41.1 без икаквог штуцања... ;)

беше користиш тестинг Мањаро на коме ти после свакое надоградње Гнома пуца Гном?
Ma evo ne mrzelo me da pogledam error log, gsettings/desktop/schema mi je bio obsolete, sad sam
to popravio, ali naravno openweather i cpufreq sad ne rade. Inače ne vidim nikakvu promenu u odnosu na 40,
samo da mi sad te dve ekstenzije ne rade...

Ma evo ne mrzelo me da pogledam error log, gsettings/desktop/schema mi je bio obsolete, sad sam
to popravio, ali naravno openweather i cpufreq sad ne rade. Inače ne vidim nikakvu promenu u odnosu na 40,
samo da mi sad te dve ekstenzije ne rade...
Престао сам да додајем екстензије са сајта, за временску прогнозу и још покоји користим додатке који долази кроз складиште и они се надограђују заједно са радним окружењем тако да нема проблема...

Занимљиво је то око тих додатака са сајта https://extensions.gnome.org/, дешавало ми се да на мом налогу неке екстензије буду "сломљене" док исте те на супругином и ћеркином налогу сасвим нормално раде и након надоградње...

Занимљивост из компаније Касперски, они који су користили рачунаре са виндовсом 2000их знали су да постоји неки антивирус Касперски који се плаћа али који је "тата" за вирусе... Додуше Касперски је ретко ко имао на кућном рачунару док је по фирмама био доста чешћи...

Како било, од најаве да ће Руси прећи на неку алтернативу Америчким власаничким оперативним системима, а након што је објављено да у изради одеређених делова оперативног система Виндовс 7 (и свих каснијих варијанти) директно учествују и стручњаци из америчке NSA (Националне безбедносне агенције САД), у Русији се постепено почело са пребацивањем државне администрације на оперативне системе отвореног кода првенствено на бази Линукса тј на дистрибуције које су посебно припремљене за рад у државној управи. Данас је таквих дистрибуција које су сертификоване од стране државних органа за коришћење у државној администрацији више од 10 а које развијају разне фирме по Русији...

Компанија Касперски иако је настала на потреби корисника Виндовса за безбедношћу, такође развија своје алате и за безбеднији рад рачунара базираних на Линукс језгру.

У циљу приближавања свог КасперскиОС (који је по њиховим речима ОС развијен од нуле сопственим средствима) девелоперима Касперски је објавио и верзију са отвореним кодом имена "KasperskyOS Community Edition". У питању је посебна надограња која се уграђује у већ инсталиран ОС.

Преузимање ове верзије са отвореним кодом као и добијање више података о захтевима можете наћи на : https://os.kaspersky.ru/download-community-edition/

Poslednja izmena:
беше користиш тестинг Мањаро на коме ти после сваке надоградње Гнома пуца Гном?
Шта да ти речем, на Дебиан тестингу није било таквих проблема... од верзије 40 до верзије 41.1 без икаквог штуцања... ;)
Мени је и обични Манџаро пуцао као стакло па сам га баталио одавно, уосталом већ дуже време користим само дистрибуције које нису systemd.

Artix Linux. Може се инсталирати за 1 час, од нуле.
Користи Aur и Arch репозиторијуме.
Нпр као Gentoo али лакши за инсталацију.
Mx Linux за почетника без systemd. Одличне апликације, имају Nomacs, који је Debian избацио.
Void linux je одличан али има неке багове са апликацијама па сам га напустио.

Calculate Linux је одличан али увек брља са апдејтом. Па надам се да ће то исправити. Одлична дистрибуција.

Artix Linux. Може се инсталирати за 1 час, од нуле.
Користи Aur и Arch репозиторијуме.
Нпр као Gentoo али лакши за инсталацију.
Mx Linux за почетника без systemd. Одличне апликације, имају Nomacs, који је Debian избацио.
Void linux je одличан али има неке багове са апликацијама па сам га напустио.

Calculate Linux је одличан али увек брља са апдејтом. Па надам се да ће то исправити. Одлична дистрибуција.

Пробај Devuan. To је Debian без systemd. Користи sysvinit, OpenRC или runit.

https://www.devuan.org/

1640713300514.png

Пробао. Нема Nomacs, нема подршку за још неке апликације.

Има. Као и на Debian.

https://pkgs.org/search/?q=nomacs

Начин 1:
https://flathub.org/apps/details/org.nomacs.ImageLounge

Начин 2:
подеси apt да ти Unstable (ceres) или OldStable (beowolf) инсталира.

https://packages.debian.org/search?keywords=nomacs&searchon=names&suite=all&section=all

https://pkginfo.devuan.org/cgi-bin/policy-query.html?c=package&q=nomacs&x=submit

Poslednja izmena:
Багује ми flatpak, па избегавам да инсталирам. Фале ми још неке апликације, али хвала у сваком случају.
Покушавао сам да инсталирам qt4 на Devuan, и није ми ишло, изгледа да qt4 може да се "набуџи" само на Ubuntu. Неопходно ми је због старе апликације која ми треба.

hm kako misli da koristi aur i arch repoe bez systemd? to nece da moze.
gentoo je izvan kategorija. to je cisto gubljenje vremena.
mx koristi systemd vrapere...
void ti je jedina prava opcija ako hoces bez systemd.
Ради као докса. Наравно да може. Artix користи и своје репое и Arch. Можеш шта хоћеш да инсталираш из Aur.
Calculate linux je згодан, раније је лепо радио, он је базиран на Gentoo. Штета што последњих 2 - 3 године ради кљакаво.
Void има један већи баг који ми смета, нема Virtualbox итд. Тако да ми не одговара, с обзиром да се тај баг вуче годинама, а нису заинтересовани да
исправе, морам да се поздравим са њима.

Poslednja izmena:
Багује ми flatpak, па избегавам да инсталирам. Фале ми још неке апликације, али хвала у сваком случају.
Покушавао сам да инсталирам qt4 на Devuan, и није ми ишло, изгледа да qt4 може да се "набуџи" само на Ubuntu. Неопходно ми је због старе апликације која ми треба.

Ради као докса. Наравно да може. Artix користи и своје репое и Arch. Можеш шта хоћеш да инсталираш из Aur.
Calculate linux je згодан, раније је лепо радио, он је базиран на Gentoo. Штета што последњих 2 - 3 године ради кљакаво.
Void има један већи баг који ми смета, нема Virtualbox итд. Тако да ми не одговара, с обзиром да се тај баг вуче годинама, а нису заинтересовани да
исправе, морам да се поздравим са њима.
Da li ti uopste koristis Linux kao main sistem?

Код Devuan убациш apt.source.list beowolf верзију

онда онда одеш у apt-preference и ставиш

Package: nomacs
Pin: release: n=beowolf
Pin-Priority: 700

apt-update && apt install nomacs

Poslednja izmena:
Ne to nije dokaz, ovo je dokaz:
Pogledajte prilog 1075144
Ово није такмичење за најбољи Linux десктоп, и питање није било да се покаже садржај десктопа. Промашио си тему.
Очигледно да Artix функционише. :)

Код Devuan убациш apt.source.list beowolf верзију

онда онда одеш у apt-preference и ставиш

Package: nomacs
Pin: release: n=beowolf
Pin-Priority: 700

apt-update && apt-install nomacs
Знам како се ради, хвала. Највећи проблем је недостатак qt4 чак и ако ради Nomacs.

Back