Kratak prikaz istorije ateizma

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Istorija ateizma

Reč ateista (nasuprot sveprisutnoj odrednici „bezbožnik), koja postoji oduvek i na svakom jeziku) nastala je 1566. godine i do kraja 18. veka je imala pogrdno značenje i postojala je samo kao referenca u teološkoj raspravi.

Srednji vek u Evropi nije ni vredan pomena u ovoj priči, jer su od 387. godine, kada hrišćanstvo postaje zvanična i jedina religija rimskog carstva, svi koji su mislili drugačije bili proganjani i ubijani na razne načine. Tek u periodu renesanse javljaju se prve kritike hrišćanstva i suprotstavljanje argumentima verskih autoriteta. Nosioci skepticizma su bili Djovano Brunok, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej, Nikolo Makijaveli, itd. no, iako su se protivili nekim verskim dogmama, niko od njih nije negirao boga kao tvorca. Reč „ateista“ (nasuprot sveprisutnom nazivu „bezbožnik“, koji postoji oduvek i na svakom jeziku) nastala je 1566. godine i do kraja 18. veka je imala pogrdno značenje i postojala je samo kao referenca u teološkoj raspravi. U tek uznapredovalom islamu se, u devetom i desetom veku pojavilo nekoliko intelektualaca koji su kritikovali religijsku dogmu. Ibn al-Ravandi je dogme smatrao nerazumnim i smatrao da bi trebalo da budu ukinute. To su podržavali i fizičar i filozof Abu Bakr al-Razi i pesnik Al-Maari….

Cenim da je ovo dobra osnova za razvije sadrzajnu debatu i nadogradi dati sadrzaja istorijskim cinjenicama. Apelujem na vernike da se orijentisu prioretno na istorijske cinjenice i njihovo tumacenje.

Poslednja izmena:
Istorija ateizma

Reč ateista (nasuprot sveprisutnoj odrednici „bezbožnik), koja postoji oduvek i na svakom jeziku) nastala je 1566. godine i do kraja 18. veka je imala pogrdno značenje i postojala je samo kao referenca u teološkoj raspravi.

Srednji vek u Evropi nije ni vredan pomena u ovoj priči, jer su od 387. godine, kada hrišćanstvo postaje zvanična i jedina religija rimskog carstva, svi koji su mislili drugačije bili proganjani i ubijani na razne načine. Tek u periodu renesanse javljaju se prve kritike hrišćanstva i suprotstavljanje argumentima verskih autoriteta. Nosioci skepticizma su bili Djovano Brunok, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej, Nikolo Makijaveli, itd. no, iako su se protivili nekim verskim dogmama, niko od njih nije negirao boga kao tvorca. Reč „ateista“ (nasuprot sveprisutnom nazivu „bezbožnik“, koji postoji oduvek i na svakom jeziku) nastala je 1566. godine i do kraja 18. veka je imala pogrdno značenje i postojala je samo kao referenca u teološkoj raspravi. U tek uznapredovalom islamu se, u devetom i desetom veku pojavilo nekoliko intelektualaca koji su kritikovali religijsku dogmu. Ibn al-Ravandi je dogme smatrao nerazumnim i smatrao da bi trebalo da budu ukinute. To su podržavali i fizičar i filozof Abu Bakr al-Razi i pesnik Al-Maari….

Cenim da je ovo dobra osnova za razvije sadrzajnu debatu i nadogradi dati sadrzaja istorijskim cinjenicama. Apelujem na vernike da se orijentisu prioretno na istorijske cinjenice i njihovo tumacenje.
Реч атеиста је почела да се користи још пре 5. века али се ТЕРМИН атеиста јавља онда када си рекао.

Reci, sta ti nije jasno?. Ja cenim da je tekst razumljiv.
то да атеиста није исто што и безбожник. У оригиналном тексту нема одговора шта уствари значи Атеиста ако није Безбожник (што је директан превод речи).

то да атеиста није исто што и безбожник. У оригиналном тексту нема одговора шта уствари значи Атеиста ако није Безбожник (што је директан превод речи).

Dok rec 'bezboznik' koristi se kao i za coveka koji vrsi pritisak na religiju ili se koristi za nemoralnu osobu.
Ovo govorim vezano za Bibliju sta 'bezboznik' znaci.

Dok rec 'bezboznik' koristi se kao i za coveka koji vrsi pritisak na religiju ili se koristi za nemoralnu osobu.
то је индиректна употреба речи као што људи кажу да је неко педер јер се не понаша лепо а не зато што је хомосексуалац.

то је индиректна употреба речи као што људи кажу да је неко педер јер се не понаша лепо а не зато што је хомосексуалац.

To je sasvim normalno da rec ima dva znacenja... Ali rec 'bezboznik' je verovatno rec koja se prvi put javila nakon stvaranja religije,ta rec se takodje onda pojavila prvi put na hebrejskom jeziku,a stari hebrejski jezik je veoma tezak jezik za razumevanje. Zbog tog loseg razumevanja hebrejskog jezika dolazi do razlicitog tumacenja istog teksta.
Tako da jedina rec u Bibliji koja opisuje nemoralnu osobu,nevernika je rec 'bezboznik'.

Ali sad ljudi postaju ateisti iz vise razloga: crkvena zajednica se fokusirala na politiku,negativan stav crkve prema LGBT populaciji,nereligiozne porodice...
Tako da ljudi mogu postati ateisti zbog nauke,losih zakona u religiji i zbog neraligiozne porodice.

Poslednja izmena:
Koja rec se koristi za Davida, koji spava sa tudjom zenom, napravi mudrog Solomona i da bi sakrio to, naredi da izdaju muza i ostave ga nemilosti neprijatelja?
Vernik?

Tada se žestoko raspali Davidov gnjev protiv tog čovjeka i reče on Natanu: “Kao što je živ Gospodin, svakako treba umrijeti čovjek koji je to učinio”… I reče Natan Davidu: “Ti si taj čovjek.” 2. Samuelova 12,5;7
Biblija je htela sve da prikaze,pa i to da David koji je bio kralj Izreala ne moze praviti greske,Bog je svakako njega kaznio...

[
Bice da si nacinio veliki prevod. Procitaj uvodnu recenicu koja glasi: "Reč ateista (nasuprot sveprisutnoj odrednici „bezbožnik), koja postoji oduvek i na svakom jeziku) nastala je 1566. godine i do kraja 18. veka je imala pogrdno značenje i postojala je samo kao referenca u teološkoj raspravi. " Milim da je svaki bi komentar izlisan.

Mislim da tumacenje odrednice "bezboznik" je apsolutno nepotrebno jer ona jasno govori o karakteru osoba koje ne veruju u bozanstva bilo da ih aktivno negiraju ili jednostavno o tom pitanju nemaaju stav, intimno ignoriisu veru u njiihovo postojanje .

Mislim da tumacenje odrednice "bezboznik" je apsolutno nepotrebno jer ona jasno govori o karakteru osoba koje ne veruju u bozanstva bilo da ih aktivno negiraju ili jednostavno o tom pitanju nemaaju stav, intimno ignoriisu veru u njiihovo postojanje .

Ali imamo takodje reci koje su bile pored 'bezboznik' kao sto su: neznabozac,begunac,bogohulnik,apostata... Dok imamo nove reci kao sto su: antihrist,disident,inovernik,idolopoklonik,mnogobozac,krivovernik,ateosta...
Dok asocijacija za 'bezboznik' je sizmatik,jeretik,sektas,raskolnik,otpadnik.
Dok paleo-hebrejski jezik datira jos iz 10. veka p.n.e. sad mi mozemo da mislimo koliko ima znacenja u jeziku koji je toliko star...
Tesko je razumeti stari sprski jezik,a zamisli kako je onda sa jezikom koji je datira iz 10. veka p.n.e. ...

[
Bice da si nacinio veliki prevod. Procitaj uvodnu recenicu koja glasi: "Reč ateista (nasuprot sveprisutnoj odrednici „bezbožnik), koja postoji oduvek i na svakom jeziku) nastala je 1566. godine i do kraja 18. veka je imala pogrdno značenje i postojala je samo kao referenca u teološkoj raspravi. " Milim da je svaki bi komentar izlisan.
И шта си са тиме доказао што си поновио оно исто што си рекао на почетку?
Реч атеиста је постојала и пре 1566. године. Појављује се записана и пре 5. века. Значи твоја изјава је нетачна.
1566. је у цркви уведен ПОЈАМ а не реч.

Реч атеиста је постојала и пре 1566. године. Појављује се записана и пре 5. века. Значи твоја изјава је нетачна.

IMG_20191029_022706.jpg

Атеизам (грч. α — одрични префикс, грч. Θεος — Бог; без бога у дословном преводу) јест, у ширем смислу, неверовање у постојање божанстава.[1] У ужем смислу, атеизам је став да не постоје божанства.[2] Кроз историју се често појављује и као одречан став према званичној религији. Атеизам је опозиција теизму, који је у свом најопштијем облику веровање да постоји барем једно божанство.[3][4]

Mi ne znamo da li se nekad odvijao ovakav razgovor.

grk Micotakis: "Zevs će mi pomoći da ove godine grožđe bude dobro."
grk Filipidis: "Nema, druže, Zevsa... ako kiša bude padala kako treba, i Sunce sijalo kako valja, i grožđe će biti dobro..."
grk Micotakis beži i viče: "ATHEISTOS... ATHEISTOS! Spasavaj se ko može!"

Stoga, ne znamo koliko je star pojam i ideja, ali nema razloga ne verovati da "nevernici" ne postoje koliko i religije. (jer uvek postoji onaj pametniji, mrzovoljni pripadnik plemena koji gleda šou iz prikrajka i zna vrlo dobro da vrač laže budale zbog lične koristi)

Meni nije najjasnija tema. Ovo nikako nije istorija ateizma, u najboljem slucaju je kratka istorija pojma reci "ateista". Uglavnom, na samu pojavu i sirenje ateizma najvise su uticale inidustrijska revolucija i razvoj nauke. Cak i pre Darvina, a posebno nakon Darvinove teorije. Nosioci ateizma u to vreme pre svega su bili naucnici, ali mnogo vise umetnici, pa cak i taj elitni sloj stanovnistva.

Iako je ateizam uporiste imao u naucnom svetu, zanimljivo je da je veliki broj naucnika i dalje bio misljenja da Bog (u nekom obliku) postojii. Danasnje vreme je recimo vreme agresivnog ateizma u nauci, gde pokusavaju raznim, maltene matematickim teorijama pokusavaju da dokazu nepostojanje neke vise sile. I to oni naucnici koji u kritici striiktno koriste empiriju kao dokaz da je zabluda da Bog postojii. Isto tako, ako se koristi empirija ne moze se dokazati ni da on ne postojii, jer ako neko od tih naucnika nije umro, video da posle smrti nema Boga ili da ne postoji bilo sta, vratio se u zivot i to dokumentovao, onda jednostavno to nema snagu cinjenice, vec u najboljem slucaju moze biti hipoteza.

Da li Bog postoji ili ne je pitanje pojedinca da li u to veruje ili ne. Onaj koji veruje ne postoji naucna teorija koja ce ga ubediti u suprotno, kao sto ce tesko promeniti misljenje i onaj koji ne veruje. Pogresno je naucnim metodama pokusavati oboriti pojam Boga, jer je nemoguce, to je pitanje necije vere i nije podlozno naucnoj analizi, makar ne onih egzaktnih nauka. Isto tako veoma je pogresno ono sto mnogi hrisani danas rade i pokusavaju da nadju neke arheoloske dokaze pre svega biiblijskih pojava (npr. velikog potopa, Nojeve barke, Svetog grala isl...), jer je opet sve to pitanje vere i kada se naucni pokusaj dokazivanja vere, religije, Boga pokrene, to zaista izgleda smesno.

Dokazao sam da si neobrazovan i da ti srpski jezik nije na adekvatnoj visini. Znajuci da su Srbi lenji da se suvise ozbiljno angazuju u manuelnim i intelektualnim aktivnostima, ponovo sam citirao tuvodni tekst koji si ti, definitvno, nakaradno razumeo.

Rec ateista je kovanica koju su smislili Evropljeni i nije postojala pre navedene godine. Naravno da je bilio neznabozaca i pre 1566, godine, to niko ne spori.

Znaci, moje izjave su tacne.

Da li Bog postoji ili ne je pitanje pojedinca da li u to veruje ili ne. Onaj koji veruje ne postoji naucna teorija koja ce ga ubediti u suprotno, kao sto ce tesko promeniti misljenje i onaj koji ne veruje. Pogresno je naucnim metodama pokusavati oboriti pojam Boga, jer je nemoguce, to je pitanje necije vere i nije podlozno naucnoj analizi, makar ne onih egzaktnih nauka. Isto tako veoma je pogresno ono sto mnogi hrisani danas rade i pokusavaju da nadju neke arheoloske dokaze pre svega biiblijskih pojava (npr. velikog potopa, Nojeve barke, Svetog grala isl...), jer je opet sve to pitanje vere i kada se naucni pokusaj dokazivanja vere, religije, Boga pokrene, to zaista izgleda smesno.
Сасвим си у праву. У мало речи си објаснио зашто су расправе између верника и атеиста беплодне и бесмислене. А имали смо их на овом форуму. Имаш пиво од мене кад се некад негде будемо срели.

:rtfm::deda2:
doktore sto se to dogadja sa mnom
osjecam se cudno
imam 37 godina i vrijednu diplomu
uznemiruju me nocne polucije
boli me glava
profesor sam na sredjnoj skoli
tamo predajem neka lijeva prava
onanija mi je redovna
mjesecna plata mizerna

sto da radim bez akcije po citav dan

dok sam bio student ruzio sam cesto
citao praxis polemizirao vjesto
anarhizam mi je bio u krvi
svi na barikade
sanjao sam kako vodim proletere mlade
a danas doktore pomozi mi
tesko mi je vjeruj mi

sto da radim bez akcije po citav dan

moje drustvo za sankom ordinira od 19 do 22
ono niti eksa niti galami
zuri u prazno i truli
sljakeri spavaju po tramvajima
djeca se ljube na ulicama
noci su frajerske i uvijek na smetnji
noci su samo na smetnji
ja sada idem iz ovi stopa da se bacim ravno u savu...

Back