Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Čovek ne sme činiti ništa što ne razume, osim kao eksperiment, i to pod
nadzorom učitelja.
Što čovek više razume ono što radi, veći će biti rezultati njegovih napora.
To je osnovni princip četvrtog puta.
Gurđijev
Citajuci NZ, ne vidim nista bozansko u njemu. OK, vecina o tome ni ne razmislja, nego pihvataju zdravo
za gotovo. No, sve jedno, posto sledim Hriscanstvo, smatram ga Bogom, tako da...
Чињенице говоре да је он Бог. Пробај да читаш пажљивије. Шта ти говори васкрсавање мртваца ? Враћање вид слепима од рођења ? То чак није ни болест, јер се неко родио слеп. То је телесни деформитет који се лечи Божијом вољом.
Ovo me podsetilo na onaj deo u filmu kad se pohvalio onom učitelju ispod drveta (Fabijan Šovagović) kako praktikuje tehniku disanja.
Naravno, on tada nije znao na koji način je naše disanje kao hrana povezano sa našom ishranom i nije mogao razumeti da se promenom načina disanja stvara navika koja može izazvati potpuno negativne reakcije, čak i oštećenja, kod naših organa za varenje. Naime, kod ishrane vazduh ulazi kao šok između nota Mi i Fa kako bi omogućio hrani da se pravilno vari. Promenom disanja se menja i funkcija organa za varenje i može doći do negativnih posledica. Mislim da je to nerazumevanje o kojem je Gurđijev govorio.
Da, sećam se iz knjige U potrazi za čudesnim, upozorenja za vežbe disanja
i za onu vežbu ''stop''. Kada čovek treba da se zaustavi u položaju tela u
kome se inače nikada ne zaustavlja. Rekao je da to nikako ne sme da se
radi bez učitelja. E za tu vežbu mi je baš žao što ne mogu da je isprobam.
A što se disanja tiče, pola sveta radi pranajamu i ništa im ne fali, a ja sam
jednom prateći instrukcije isprobala i sutradan sam takvu upalu grla dobila
da je ono bilo strašno. Više mi na pamet nije padalo da pokušavam. Mada
se možda samo slučajno tako desilo, al eto.. ja upozorenja shvatam
ozbiljno..
Sjajan je. Slušala sam ga jutros. Ima uzrečicu ''Dal me razumeš?''
i ja odgovaram.. jok, ništa te ne razumem, al samo ti pričaj..
Mada mi je ovaj video bio lakši za razumevanje jer je više o filozofiji
pričao.