Kraljevski put

Da, ona je to nekako sklopila na svoj način. Možda nije dovršila priču o implantima
zbog cenzure. Interesantno mi je bilo na jednom mestu da je pomenula da oni koji
su se podvrgli eksperimentu imaju u sebi nešto što reaguje na ruter.. :eek: ali da nije
proces završen jer je trebalo više doza..
Ovaj tehnološki deo bi mogao biti interesantan za Maksu, njega interesuje
Isusova tehnologija. :lol: :mrgreen:

Nisam čitala o arhontima. Barem ne da sam razumela i upamtila.
Ali ne znam ni što bi nužno nešto morali da imamo u sebi. Dovoljno je da budemo
na određenoj frekvenciji da bi čuli sve što se na tu temu može reći. Recimo boraviš
u strahu i samo o tome slušaš. Kao kada si pustio određenu radio stanicu. Neki
spoljašnji utisak izazove u tebi drugu emociju i eto te na drugom kanalu. Uopšte
nije ni bitno kako će se ti kanali menjati. Sasvim je dovoljno da si stalno zaokupljen
nekim od njih i da misliš da si to ti i da su to tvoje misli.
Što bi sada to neko menjao i usavršavao, kada to još uvek radi?

Zapravo mi to liči na ono što je Đurđijev rekao, da se čovek najviše plaši da će mu
se desiti nešto što mu se već dešava, samo što toga nije svestan. Sad će da nas
zombiraju! Neće. Vej jesu.. buahahahaa... :lol:

Uvek je neko drugi kriv, pa makar to bili i vanzemaljci. Valjda im je tako lakše :lol:
Da. Neki čekaju spas sa Plejada, a juče čitam da tamo jehova živi.. e pa sad ti vidi.. :lol:

Dobar je ovaj deo o medicini koji je ispričala. Baš, baš koristan. Koliko grešaka od
samog rođenja, a opet čovek i tako živi. Neverovatna li je snaga organizma.

Lekar nije dobar lekar ako pacijent ne izađe iz ordinacije sa pet recepata. I to sam
primetila poslednjih godina da se menja. Ranije dobiješ jedan lek, a što sam više
komercijalista farmaceutskih kuća viđala u domovima zdravlja, to se i broj recepata
povećavao. Poslednji put, a to je valjda bilo pre desetak godina, kada sam dete
vodila kod lekara, izašli smo odande sa pet recepata. Opravdanje za školu smo
zadržavali, a recepti bi najčešće u kanti završavali.

Koji je pravi put, prava metoda rada na sebi? Koliko puta smo čuli ili upitali sami sebe: "Koji put izabrati? Toliko ih ima!"
Često čujemo i onu uzrečicu: "Koliko ljudi, toliko puteva!"
Nije li to malo previše? Pa i ne, jer svaki čovek je drugačiji u svojoj originalnosti.

No, ono što je bitno je, da put kojeg izaberemo bude put celovitog čoveka. Ovakav put je integralan, tj. ima uticaj na sve tri grane čovekova stvaralaštva: estetiku, etiku i logiku. Ovakav put istovremeno utiče na, i integrira sva tri središta delovanja čoveka: telo, srce i um. Ono što je najvažnije je da ovakvim načinom rada na sebi istovremeno razvijamo i posebno delatno središte – svesnost, dakle centar prosuđivanja kroz koji, neidentifikacijom i ne osuđujući, pratimo i upravljamo našim čulima, emocijama i mislima. Ovim se postiže priprema za razvoj čovekove suštine, pravog, istinskog i stalnog "Ja".

Zamislimo da je nekad, u drevna vremena postojalo određeno znanje, iskonska Tradicija; jedan skup metoda koji je u načelu bio jednak za sve, tj. principi rada ovog učenja su bili vrlo slični za sve koji su bili spremni krenuti na put samorazvoja. Sve što je ostalo od ovog iskonskog znanja možda se s vremenom iskvarilo gotovo do neprepoznatljivosti (izgubilo u prevodu), možda pod pritiscima potisnulo u tajnost, a možda i namerno vekovima skrivalo od čovečanstva, barem velike većine njih.
Manji delovi ovog učenja, sačuvani su u današnjim velikim religijama samo delimično, i opet tako skriveni u dvosmislenosti i u "rečima iza reči" da ih danas može prepoznati tek nekolicina iniciranih (npr. prema ranohrišćanskom patrističkom nauku biblijski tekst u sebi istovremeno sadrži doslovni, moralni i mistički smisao). Gurđijev kaže u "U potrazi za čudesnim" od Uspenskog :

"Morate razumjeti da se svaka prava religija, to jest ona koji je stvorena od strane učenih ljudi i u određenu svrhu, sastoji od dva dijela. Jedan dio uči što se treba raditi. Taj dio postaje zajedničko znanje i tijekom vremena je iskrivljen i odstupa od izvornika. Drugi dio uči kako raditi ono što se u prvom dijelu uči. Ovaj dio se čuva u tajnosti u posebnim školama i uz njegovu pomoć uvijek je moguće ispraviti ono što je iskrivljeno u prvom dijelu ili vratiti ono što je zaboravljeno. Od desetaka samostana jedan je škola."

Delove učenja ove škole prepoznajemo po sličnostima u obredima različitih religija ili u sličnosti poruka svetaca i proroka naizgled različitih religija; npr. najbitnija poruka gotovo svake religijske tradicije je da je suština duhovnog u nama samima - ljubav.

Razumevanje drevne zapadne i istočne misli govori nam da ljubav potiče ljude da izraze svoju duhovnost na tri glavna načina: znanjem, delovanjem i osećajima.
U Hrišćanskoj filozofiji, ti načini obično su povezani s atributima Boga. Bog je konačna Istina, Dobrota i Lepota, a ove osobine privlače ljude na Put Istine, Put Dobrote, i Put Lepote. Još stariji sistem indijske filozofije opisuje ova tri načina kao yoge (discipline) ili marge (staze); ovi putevi se sastoje od jnane (znanja ili mudrosti), karme (akcije ili služenja), i bhakti (predanost i obožavanje). Oba, istočni i zapadni sistem, shvaćaju da sva tri načina nalaze neki stepen izražavanja u svima nama, ali i da će u pojedinom trenutku nekoga više privlačiti prvi, drugi ili treći put.

Gledano iz praktičnog ugla, ovo učenje možemo prepoznati – ako ne u celosti, onda barem delimično – u nekoliko puteva raznih religija, kao što su npr. raja yoga u hinduističkoj filozofiji joge ili asketskim tradicijama praktikovanim u manastirima hrišćanskog Istoka (hesihazam).

Patanjalijeva raja yoga ili raja marga (sanskrt. raja = kralj; raja marga = kraljevski put) integralni je put sjedinjavanja s Bogom i često ju se smatra kompletnim putem joge jer se istovremeno usredsređuje na kontrolu uma i tela: putem različitih vežbi postiže se sjedinjenje uma, tela i duha.

Hesihazam (grč. hesihia = mirovanje, tihovanje), koji kao mistično telo Pravoslavne Crkve nalazimo npr. u manastirima Svete Gore u Grčkoj, sledi nauke Pustinjskih Otaca ranog hrišćanstva, prema kojima se "svetac ne rađa kao sveti, već svetim postaje za života". Sami Pustinjski Oci ovo su učenje nazivali Kraljevskim Putem, a praksu hezihije najbolje opisuju reči samih monaha:

Očišćen od svega vanjskog i nakon što je pomoću delatne vrline ovladao čulima, um se smiruje nepokretan u srcu, usredotočivši svoj pogled u središte. Tamo prima mentalne iluminacije, kao bljeskove munja, i tako skuplja Božansko razumevanje.
(patrijarh Kallistos; iz komentara Philokalie/ Dobrotoljublja)

Prema učenju Gurđijeva sve tradicionalne puteve možemo podeliti na tri puta: Put fakira, Put monaha i Put jogija. Ovi putevi se naravno, poklapaju sa tri duhovna puta navedena ranije u tekstu. No, ono što je specifično za Gurđijeva je, da je on prvi Zapadu predstavio i vlastitu metodu Rada na sebi, koju je nazvao Četvrti Put ili jednostavno – Rad. Rad je jednostavno opisao sam Gurđijev:

[…]početak četvrtog puta je lakši od početka puta fakira, monaha i jogija. Postoji mogućnost rada na četvrtom putu i u isto vrijeme ostati u uobičajenim uvjetima života, nastavljajući svoje uobičajene poslove, odnose sa ljudima, ne odustajući od bilo čega što smo do tada sljedili. Čak naprotiv, uvjeti života u kojima je čovjek na početku svog rada, u kome ga, da tako kažem, rad sam pronalazi, su najbolji mogući za njega.[…] Četvrti put se ponekad naziva Put lukavog čovjeka. ‘Lukav čovjek’ zna neke tajne koje fakiri, monasi i jogiji ne znaju. […] Čovek koji slijedi četvrti put zna sasvim određeno koje su mu supstance potrebne za njegove ciljeve i zna da se te supstance mogu proizvesti u tijelu za mjesec dana tjelesne patnje, za tjedan dana emocionalnih napora ili u jednom danu mentalnim vježbama — kao i to, da se one mogu uvesti u organizam izvana, ako se zna kako. I tako, umjesto cijelog dana vježbanja jogija, tjedan dana molitve redovnika ili mjesec dana samo-mučenja koje radi fakir, on se jednostavno pripremi i proguta malu pilulu koja sadrži sve supstance koje želi, i na taj način, bez gubitka vremena, on postiže potrebne rezultate.
(Gurđijev, citiran od Uspenskog; "U Potrazi Za Čudesnim")

Jedino integracijom puteva dobijamo ono ključno, put razumevanja. Šta to znači? Razumevanje donosi objektivnost. Na primer: gledajući objektivno na naše greške, učimo iz njih. Tako jedan redovnik koji moli po celi božji dan u strahu od paklenih muka koje ga čekaju nakon smrti – na Putu Dobrote, na Putu monaha, na putu bhakti yoge, nazovimo to kako god hoćemo – je rob, jer njegova vera u Boga, iako spontana, je slepa, nije utemeljena u razumevanju sebe i svega što jeste. Radeći na sebi samo delimično, ne razvijamo celovitost sebe. Ako čovek razvija samo jednu stranu svog bića, ne može biti potpuno objektivan i iskren prema samom sebi. Ovakvo razumevanje ključ je unutrašnje, psihološke transformacije. Jedino ovakva, psihološka promena vredna je Rada na sebi.

Gledajući Rad kao integralni put razvoja, možemo reći da takav put treba sadržavati sledeće metode:

- ekonomija, štednja vlastite energije (u ovo spada i sublimacija tj. ispravno korištenje seksualne energije)

- buđenje srca (savesti)

- transcendiranje uma tj. uobičajenih mentalnih obrazaca.

Možemo reći da je cilj Rada ovladavanje i upravljanje svih vrsta naših energija: fizičke, emocionalne i mentalne iz jednog permanentnog centra postojanja – ovo se npr. u terminologiji Četvrtog Puta naziva stvaranje "magnetskog centra". Tek tada je moguć daljnji rad na višim (možda bi bilo tačnije reći nesvesnim) centrima/energijama, tj. na duhovnom razvoju čoveka. Još jednom, Gurđijev:

Ovo učenje se razlikuje od mnogih drugih zbog činjenice da potvrđuje da viši centri postoje u čoveku, te da su u potpunosti razvijeni. Niži centri su ti koji nisu razvijeni. Upravo ta nerazvijenost ili nepotpuno funkcioniranje nižih centara je ono što nam onemogućava korištenje rada viših centara. […] Samo iz opisa mističnih iskustava, stanja ekstaza, znamo za tu vezu. Ta stanja se mogu dogoditi na temelju religioznih osjećaja ili samo na kratko, preko određenih narkotika; ili pak u određenim patološkim stanjima kao što su napadi epilepsije ili slučajne ozljede mozga[…] U većini slučajeva u kojima su se dogodile slučajne veze sa višim misaonim centrom čovjek se onesvješćuje. Um se odbija predati poplavi misli, emocija, slika i ideja koje se najednom javljaju u njemu. […] To je obično sve što ostaje iz takozvanog ‘mističnog’ iskustva ekstaze, koje predstavlja privremenu vezu sa višim centrom.
(Gurdjieff, citiran od Ouspenskog; ‘U Potrazi Za Čudesnim’)

Dakle: samo iz opisa mističnih stanja znamo za tu vezu (s višim centrima)! Evo zbog čega je mnogim misticima i svecima teško održati stalnim stanje blaženstva koje toliko dugo prizivaju i za koje se toliko pripremaju. Jednostavno rečeno: da bi se radilo na višem, treba prvo zagospodariti onim nižim. To je početak promene gledišta, promene u načinu razmišljanja, to je ono što su Pustinjski Oci nazivali metanoia.

I na kraju, još jednom obratimo pažnju na upute anonimnog ruskog hodočasnika. Nemojmo biti ni robovi, ni najamnici:

Suzdržavanje od greha zbog straha od muka je neuspešno i neplodno, duša se ne može osloboditi od greha u mislima ičim drugim osim čuvanjem razuma i čistoćom srca. A sve se to postiže unutarnjom molitvom, i to ne zbog straha od paklenih muka, nego u želji za kraljevstvom nebeskim. Ako neko počne činiti spasonosne podvige, to sveti oci nazivaju najamništvom. Govore da je strah od muka put roba, a želja za nagradom u kraljevstvu nebeskom put najamnika. A Bog želi da idemo k Njemu putem sinovskim, tj. iz ljubavi i u revnovanju za njega; da se ponašamo pošteno i da se radujemo spasonosnom sjedinjenju s Njim u duši i srcu.
("Ispovesti ruskog hodočasnika": autor nepoznat)
Нико не може доћи до нивоа сина ако не буде роб па најамник. Иде се постепено.

Rade na sebi opsesivni i kompulzivni sto je pohvalno no nije pohvalno kad ti isti zdravima to nameću.
Tu dolazimo do dogme krscanstva u sustini da svi su bolesni a Isus je jedini ljekar.
Ima zdravih ljudi vjerovali ili ne i sto prije uzvjerujes da to postoji ides kraljevskim putem hehehe

@coco bill
Pogledala sam juče nekoliko predavanja onog Domogoja Matijevića. Lepo objašnjava
i mnogo toga razume, ali me je zbunio sa jednim. On objašnjava ljudima kako da
naprave identitet. Ima tu elemenata učenja Gurđijeva, gde i on kaže da čovek treba
da ima razvijenu ličnost, dobru, kvalitetnu ličnost. Da nešto treba da zna da radi i to
dobro, a ne samo površno. Sve to ima smisla. Ali ovaj kao da priča ljudima koji
su se već probudili, razvezali od svega što nisu i sada će u skladu sa svojom suštinom
delovati, pa im treba ličnost kroz koju če delovati. Mislim, ko će da pravi tu ličnost,
ako su ljudi tek u fazi da otkrivaju šta sve oni nisu. Konfuzija potpuna..
Ličnosti kao košulje u ormaru, pa biraš kad ti koja treba, al da se ne identifikuješ sa
njom, nego da znaš i kada da je skineš. A ko bira te košulje? Paradoksalno je, jer u
toj fazi izbor i nemaš.

Šta hoću da pitam.. Eto na primer Tole sa svojim iskustvom, gde je tri godine blejao
srećan na klupi u parku, dok mu nije došlo da postane učitelj, pa posle suprug i ne
znam šta već sve radi. Ali, uzmemo na primer ulogu učitelja. Domogoj kaže, ako
nemaš taj identitet izgrađen, ti ne možeš ni da se izraziš kao učitelj. Treba ti uzor
učitelja, koji ćeš da modeliraš i prilagodiš sebi. Šta bre? Imaš pristup Izvoru, al
nemaš identitet učitelja i kraj. Kao, sad ćeš povremeno nekoga da imitiraš, al ovoga
puta svesno. To mi je totalno nejasno.
Jel tebi jasno šta meni nije jasno? :think:

@Jasna
Ok, nisam gledao Domagoja osim onoga što si postavila, al mislim da znam šta te zbunjuje.
Kroz odrastanje mi razvijamo našu ličnost koja se svojom aktivnošću malih Ja obmotava oko suštine i potpuno preuzima ulogu u našim svakodnevnim aktivnostima.
Naš zadatak je da vratimo aktivnost suštini, ali za to nam je potrebna pomoć ličnosti. Za to koristimo mala Ja naše ličnosti koja su prihvatili B uticaje i zovemo ih zamenicima nadzornika. Oni nam služe u samoposmatranju.
Vremenom se ti zamenici nadzornika kristališu u jedno Ja koje postaje svesni posmatrač, a koji će se pobrinuti da ostala mala Ja naše ličnosti ostanu u pasivnom stranu. Tek kada našu ličnost u potpunosti dovedemo u pasivno stanje, naša suština će moći da se razvija.
Taj proces se zove individualizacija.

Poslednja izmena:
Sad sam naletio na nešto što mi je promaklo, a važno je.
Naime, Gurđijev je rekao da postoje slučajevi kada se Magnetni centar pogrešno formirao i on tada privlači A uticaje, uticaje iz života kao B uticaje. To se može primetiti kod vernika sa Krste koji tumače Bibliju doslovno, a velika većina ih je takva. Njihov Magnetni centar radi pogrešno i u startu su hendikepirani.

Jedini put je hriscanski put nanovorodjenja, zapisan u bibliji iskvaren u ucenjIma mnogih crkava i zajednica.
Za taj put su osnivaci ovako prosli jer je pravi.

SPASENJE JE BESPLATNO I DAR, ALI JRŠĆANSTVO IMA VELIKU CENU, A PONEKAD I CENU ŽIVOTA.

KAKO SU UMRLI APOSTOLI.

1. MATEJ
Podnio mučeništvo u Etiopiji, ubijen je mačem.
2. MARKO
Umro je u Aleksandriji, u Egiptu. Konji su ga vukli po ulicama grada dok nije umro.
3. LUKA
Luka je obješen je u Grčkoj kao rezultat njegovog ogromnog propovijedanja izgubljenima.
4. JOVAN
Suočio se s mučeništvom kada je kuhan u golemom bazenu kipućeg ulja tijekom vala progona u Rimu. Međutim, on je na čudesan način izbavljen od smrti.
Ivaj je tada osuđen na rad u rudniku na zatvorskom otoku Patmos. Svoju proročansku Knjigu Otkrivenja napisao je na Patmosu. Apostol Ivan je kasnije oslobođen i vratio se da služi kao biskup Edese u modernoj Turskoj. Umro je kao starac, i bio jedini apostol koji je umro mirno
5. PETAR
Bio je razapet glavom prema dolje na križu u obliku x.
Prema crkvenoj tradiciji, to je bilo zato što je svojim mučiteljima rekao da se osjeća nedostojnim umrijeti na isti način na koji je umro njegov Spasitelj Isus Krist.
6. JAKOV
Vođa crkve u Jeruzalemu bačen je s visine više od stotinu stopa s jugoistočnog vrha Hrama kada je odbio zanijekati svoju vjeru u Krista. Kad su otkrili da je preživio pad, njegov
neprijatelji su pretukli Jakova na smrt.
* Ovo je bio isti vrh gdje je Sotona odveo Isusa tijekom Kušnje.
7. JAKOV, sin ZEBEDEJEV,
bio je ribar po zanatu kad ga je Isus pozvao u životnu službu. Kao snažnom vođi crkve, Jakovu je odrubljena glava u Jeruzalemu. Rimski časnik koji je čuvao Jakova zadivljeno je gledao kako Jakov brani svoju vjeru na suđenju. Kasnije je rimski časnik hodao uz Jakova do mjesta pogubljenja. Savladan uvjerenjem, sucu je izjavio svoju novu vjeru i kleknuo pokraj Jakova da prihvati odrubljivanje glave kao kršćanin.
8. BARTOLOMEJ
Također poznat kao NATANAEL. Bio je misionar u Aziji. Svjedočio je za svojeg Gospodina u današnjoj Turskoj. Bartolomej je ubijen zbog svog propovijedanja u Armeniji gdje je oderan bičem do smrti.
9. ANDRIJA
Razapet je na križu u obliku slova x u Patrasu u Grčkoj. Nakon što su ga sedam vojnika žestoko bičovali, njegovo su tijelo konopcima vezali za križ kako bi produžili njegovu agoniju. Njegovi sljedbenici izvijestili su da je Andrija, kada su ga vodili prema križu, pozdravio ovim riječima: „Dugo sam priželjkivao i očekivao ovaj sretni čas. Križ je posvećen Kristovim tijelom koje visi na njemu.“ Nastavio je propovijedati svojim mučiteljima dva dana dok nije izdahnuo.
10. TOMA
Proboden je kopljem u Indiji tijekom jednog od svojih misionarskih putovanja dok je uspostavljao crkvu na potkontinentu.
11. JUDA
Ubijen je strijelama kada je odbio odreci svoju vjeru u Hrista.
12. MATEJ
Apostol izabran da zamijeni izdajicu Judu Iskariotskog bio je kamenovan, a potom mu je odrubljena glava.
13. PAVLE
Zli car Neron mučio ga je, a zatim mu odrubio glavu u Rimu 67. godine. Pavao je izdržao dugotrajno zatvaranje, što mu je omogućilo da napiše svoje mnoge poslanice crkvama koje je formirao diljem Rimskog Carstva. Ova pisma, koja su poučavala mnoge od temeljnih doktrina kršćanstva, čine veliki dio Novog zavjeta.
Možda nam je ovo podsjetnik da su naše patnje ovdje doista male u usporedbi s intenzivnim progonom i hladnom okrutnošću s kojom su se suočavali apostoli i učenici tijekom vremena za dobrobit vjere. I svi će vas mrziti zbog imena mojega, ali tko ustraje do kraja, bit će spašen.

Možda nam je ovo podsjetnik da su naše patnje ovdje doista male u usporedbi s intenzivnim progonom i hladnom okrutnošću s kojom su se suočavali apostoli i učenici tijekom vremena za dobrobit vjere. I svi će vas mrziti zbog imena mojega, ali tko ustraje do kraja, bit će spašen.
Promašio si temu, ovde se priča o duhovnosti a ne o stradanjima apostola. Otvori temu o tim apostolskim stradanjima, sigurno će Maki imati šta da kaže.

Ne.
Stradanje za tu duhovnost jer je to pravi kraljevski put.
Glasniče, nisi ni pročitao uvodni post (mada ga ne bi ni razumeo jer ti je trokirao magnetni centar), ali na osnovu naslova teme se usuđuješ da daješ ocenu koji je pravi kraljevski put, postirući spisak mrtvih apostola.
Molim te da se prestaneš glupirati i temu o mrtvim apostolim otvoriš kao posebnu temu.

Glasniče, nisi ni pročitao uvodni post (mada ga ne bi ni razumeo jer ti je trokirao magnetni centar), ali na osnovu naslova teme se usuđuješ da daješ ocenu koji je pravi kraljevski put, postirući spisak mrtvih apostola.
Molim te da se prestaneš glupirati i temu o mrtvim apostolim otvoriš kao posebnu temu.
Vidi.
Ti se mesas po svim temama uplices nos i nazivas ljude svakako.
Ali kada neko dodje na tvoju ne volis i pokazujes svoj karakter.

Pa ponasaj se u buduce.

"Jedno je sigurno, da čovekovo ropstvo raste i raste. Čovek postaje voljan rob.
Više mu nisu potrebni lanci. Počinje da voli svoje ropstvo, da se njime ponosi.
A ovo je nešto najstrašnije što čoveku može da se desi.”
Gurđijev

Čovek ne sme činiti ništa što ne razume, osim kao eksperiment, i to pod
nadzorom učitelja.
Što čovek više razume ono što radi, veći će biti rezultati njegovih napora.
To je osnovni princip četvrtog puta.
Gurđijev

@coco bill
Jel možeš ovo malo da objasniš?

Koji je pravi put, prava metoda rada na sebi? Koliko puta smo čuli ili upitali sami sebe: "Koji put izabrati? Toliko ih ima!"
Često čujemo i onu uzrečicu: "Koliko ljudi, toliko puteva!"
Nije li to malo previše? Pa i ne, jer svaki čovek je drugačiji u svojoj originalnosti.

No, ono što je bitno je, da put kojeg izaberemo bude put celovitog čoveka. Ovakav put je integralan, tj. ima uticaj na sve tri grane čovekova stvaralaštva: estetiku, etiku i logiku. Ovakav put istovremeno utiče na, i integrira sva tri središta delovanja čoveka: telo, srce i um. Ono što je najvažnije je da ovakvim načinom rada na sebi istovremeno razvijamo i posebno delatno središte – svesnost, dakle centar prosuđivanja kroz koji, neidentifikacijom i ne osuđujući, pratimo i upravljamo našim čulima, emocijama i mislima. Ovim se postiže priprema za razvoj čovekove suštine, pravog, istinskog i stalnog "Ja".

Zamislimo da je nekad, u drevna vremena postojalo određeno znanje, iskonska Tradicija; jedan skup metoda koji je u načelu bio jednak za sve, tj. principi rada ovog učenja su bili vrlo slični za sve koji su bili spremni krenuti na put samorazvoja. Sve što je ostalo od ovog iskonskog znanja možda se s vremenom iskvarilo gotovo do neprepoznatljivosti (izgubilo u prevodu), možda pod pritiscima potisnulo u tajnost, a možda i namerno vekovima skrivalo od čovečanstva, barem velike većine njih.
Manji delovi ovog učenja, sačuvani su u današnjim velikim religijama samo delimično, i opet tako skriveni u dvosmislenosti i u "rečima iza reči" da ih danas može prepoznati tek nekolicina iniciranih (npr. prema ranohrišćanskom patrističkom nauku biblijski tekst u sebi istovremeno sadrži doslovni, moralni i mistički smisao). Gurđijev kaže u "U potrazi za čudesnim" od Uspenskog :

"Morate razumjeti da se svaka prava religija, to jest ona koji je stvorena od strane učenih ljudi i u određenu svrhu, sastoji od dva dijela. Jedan dio uči što se treba raditi. Taj dio postaje zajedničko znanje i tijekom vremena je iskrivljen i odstupa od izvornika. Drugi dio uči kako raditi ono što se u prvom dijelu uči. Ovaj dio se čuva u tajnosti u posebnim školama i uz njegovu pomoć uvijek je moguće ispraviti ono što je iskrivljeno u prvom dijelu ili vratiti ono što je zaboravljeno. Od desetaka samostana jedan je škola."

Delove učenja ove škole prepoznajemo po sličnostima u obredima različitih religija ili u sličnosti poruka svetaca i proroka naizgled različitih religija; npr. najbitnija poruka gotovo svake religijske tradicije je da je suština duhovnog u nama samima - ljubav.

Razumevanje drevne zapadne i istočne misli govori nam da ljubav potiče ljude da izraze svoju duhovnost na tri glavna načina: znanjem, delovanjem i osećajima.
U Hrišćanskoj filozofiji, ti načini obično su povezani s atributima Boga. Bog je konačna Istina, Dobrota i Lepota, a ove osobine privlače ljude na Put Istine, Put Dobrote, i Put Lepote. Još stariji sistem indijske filozofije opisuje ova tri načina kao yoge (discipline) ili marge (staze); ovi putevi se sastoje od jnane (znanja ili mudrosti), karme (akcije ili služenja), i bhakti (predanost i obožavanje). Oba, istočni i zapadni sistem, shvaćaju da sva tri načina nalaze neki stepen izražavanja u svima nama, ali i da će u pojedinom trenutku nekoga više privlačiti prvi, drugi ili treći put.

Gledano iz praktičnog ugla, ovo učenje možemo prepoznati – ako ne u celosti, onda barem delimično – u nekoliko puteva raznih religija, kao što su npr. raja yoga u hinduističkoj filozofiji joge ili asketskim tradicijama praktikovanim u manastirima hrišćanskog Istoka (hesihazam).

Patanjalijeva raja yoga ili raja marga (sanskrt. raja = kralj; raja marga = kraljevski put) integralni je put sjedinjavanja s Bogom i često ju se smatra kompletnim putem joge jer se istovremeno usredsređuje na kontrolu uma i tela: putem različitih vežbi postiže se sjedinjenje uma, tela i duha.

Hesihazam (grč. hesihia = mirovanje, tihovanje), koji kao mistično telo Pravoslavne Crkve nalazimo npr. u manastirima Svete Gore u Grčkoj, sledi nauke Pustinjskih Otaca ranog hrišćanstva, prema kojima se "svetac ne rađa kao sveti, već svetim postaje za života". Sami Pustinjski Oci ovo su učenje nazivali Kraljevskim Putem, a praksu hezihije najbolje opisuju reči samih monaha:

Očišćen od svega vanjskog i nakon što je pomoću delatne vrline ovladao čulima, um se smiruje nepokretan u srcu, usredotočivši svoj pogled u središte. Tamo prima mentalne iluminacije, kao bljeskove munja, i tako skuplja Božansko razumevanje.
(patrijarh Kallistos; iz komentara Philokalie/ Dobrotoljublja)

Prema učenju Gurđijeva sve tradicionalne puteve možemo podeliti na tri puta: Put fakira, Put monaha i Put jogija. Ovi putevi se naravno, poklapaju sa tri duhovna puta navedena ranije u tekstu. No, ono što je specifično za Gurđijeva je, da je on prvi Zapadu predstavio i vlastitu metodu Rada na sebi, koju je nazvao Četvrti Put ili jednostavno – Rad. Rad je jednostavno opisao sam Gurđijev:

[…]početak četvrtog puta je lakši od početka puta fakira, monaha i jogija. Postoji mogućnost rada na četvrtom putu i u isto vrijeme ostati u uobičajenim uvjetima života, nastavljajući svoje uobičajene poslove, odnose sa ljudima, ne odustajući od bilo čega što smo do tada sljedili. Čak naprotiv, uvjeti života u kojima je čovjek na početku svog rada, u kome ga, da tako kažem, rad sam pronalazi, su najbolji mogući za njega.[…] Četvrti put se ponekad naziva Put lukavog čovjeka. ‘Lukav čovjek’ zna neke tajne koje fakiri, monasi i jogiji ne znaju. […] Čovek koji slijedi četvrti put zna sasvim određeno koje su mu supstance potrebne za njegove ciljeve i zna da se te supstance mogu proizvesti u tijelu za mjesec dana tjelesne patnje, za tjedan dana emocionalnih napora ili u jednom danu mentalnim vježbama — kao i to, da se one mogu uvesti u organizam izvana, ako se zna kako. I tako, umjesto cijelog dana vježbanja jogija, tjedan dana molitve redovnika ili mjesec dana samo-mučenja koje radi fakir, on se jednostavno pripremi i proguta malu pilulu koja sadrži sve supstance koje želi, i na taj način, bez gubitka vremena, on postiže potrebne rezultate.
(Gurđijev, citiran od Uspenskog; "U Potrazi Za Čudesnim")

Jedino integracijom puteva dobijamo ono ključno, put razumevanja. Šta to znači? Razumevanje donosi objektivnost. Na primer: gledajući objektivno na naše greške, učimo iz njih. Tako jedan redovnik koji moli po celi božji dan u strahu od paklenih muka koje ga čekaju nakon smrti – na Putu Dobrote, na Putu monaha, na putu bhakti yoge, nazovimo to kako god hoćemo – je rob, jer njegova vera u Boga, iako spontana, je slepa, nije utemeljena u razumevanju sebe i svega što jeste. Radeći na sebi samo delimično, ne razvijamo celovitost sebe. Ako čovek razvija samo jednu stranu svog bića, ne može biti potpuno objektivan i iskren prema samom sebi. Ovakvo razumevanje ključ je unutrašnje, psihološke transformacije. Jedino ovakva, psihološka promena vredna je Rada na sebi.

Gledajući Rad kao integralni put razvoja, možemo reći da takav put treba sadržavati sledeće metode:

- ekonomija, štednja vlastite energije (u ovo spada i sublimacija tj. ispravno korištenje seksualne energije)

- buđenje srca (savesti)

- transcendiranje uma tj. uobičajenih mentalnih obrazaca.

Možemo reći da je cilj Rada ovladavanje i upravljanje svih vrsta naših energija: fizičke, emocionalne i mentalne iz jednog permanentnog centra postojanja – ovo se npr. u terminologiji Četvrtog Puta naziva stvaranje "magnetskog centra". Tek tada je moguć daljnji rad na višim (možda bi bilo tačnije reći nesvesnim) centrima/energijama, tj. na duhovnom razvoju čoveka. Još jednom, Gurđijev:

Ovo učenje se razlikuje od mnogih drugih zbog činjenice da potvrđuje da viši centri postoje u čoveku, te da su u potpunosti razvijeni. Niži centri su ti koji nisu razvijeni. Upravo ta nerazvijenost ili nepotpuno funkcioniranje nižih centara je ono što nam onemogućava korištenje rada viših centara. […] Samo iz opisa mističnih iskustava, stanja ekstaza, znamo za tu vezu. Ta stanja se mogu dogoditi na temelju religioznih osjećaja ili samo na kratko, preko određenih narkotika; ili pak u određenim patološkim stanjima kao što su napadi epilepsije ili slučajne ozljede mozga[…] U većini slučajeva u kojima su se dogodile slučajne veze sa višim misaonim centrom čovjek se onesvješćuje. Um se odbija predati poplavi misli, emocija, slika i ideja koje se najednom javljaju u njemu. […] To je obično sve što ostaje iz takozvanog ‘mističnog’ iskustva ekstaze, koje predstavlja privremenu vezu sa višim centrom.
(Gurdjieff, citiran od Ouspenskog; ‘U Potrazi Za Čudesnim’)

Dakle: samo iz opisa mističnih stanja znamo za tu vezu (s višim centrima)! Evo zbog čega je mnogim misticima i svecima teško održati stalnim stanje blaženstva koje toliko dugo prizivaju i za koje se toliko pripremaju. Jednostavno rečeno: da bi se radilo na višem, treba prvo zagospodariti onim nižim. To je početak promene gledišta, promene u načinu razmišljanja, to je ono što su Pustinjski Oci nazivali metanoia.

I na kraju, još jednom obratimo pažnju na upute anonimnog ruskog hodočasnika. Nemojmo biti ni robovi, ni najamnici:

Suzdržavanje od greha zbog straha od muka je neuspešno i neplodno, duša se ne može osloboditi od greha u mislima ičim drugim osim čuvanjem razuma i čistoćom srca. A sve se to postiže unutarnjom molitvom, i to ne zbog straha od paklenih muka, nego u želji za kraljevstvom nebeskim. Ako neko počne činiti spasonosne podvige, to sveti oci nazivaju najamništvom. Govore da je strah od muka put roba, a želja za nagradom u kraljevstvu nebeskom put najamnika. A Bog želi da idemo k Njemu putem sinovskim, tj. iz ljubavi i u revnovanju za njega; da se ponašamo pošteno i da se radujemo spasonosnom sjedinjenju s Njim u duši i srcu.
("Ispovesti ruskog hodočasnika": autor nepoznat)
Nema takvog puta na kome bi covek radio na sebi i strcao iznad ostalih.
Moze jedino da uci, ali i tada samo znas vise nista drugo.

Samo Bog moze da radi na tebi
To nije samo prica.
To je stvarnost.
Samo trebas da ga nadjes
On je tu otkrice ti se
Otkriva se prvo preko svoje reci, Svetoga pisma.
Duh sveti radi na tebi preko ove knjige.
Osetices promene u svom zivitu i toplotnu silu Duha svetoga u sebi.
Videces vremenom da bez te sile ne mozes nista.
Samo tapkas u mestu.
Zato ces ju ponovo pustiti u sebi i videces da,si opet krenuo.
Kada ju izgubis staces ponovo.
Tada ces znati to je Bog Duh sveti koji te vodi u veri i postepeno menja i priprema za novi buduci svet ovde na zemlji.
Mozes da odbijes ili prihvatis

Trazite Boga dok se moze naci.
Doci ce vreme kada to vise nece moci.

Jovan 15,5Ja sam čokot a vi loze: i koji bude u meni i ja u njemu on će roditi mnogi rod; jer bez mene ne možete činiti ništa.

Poslednja izmena:
Jedna stara žena je na poklon dobila kutiju punu krušaka. Odlučila je da prvo pojede one polutrule kruške, kako joj ne bi propale, pa će onda da jede one zdrave i lijepe. Svaki dan je jela po jednu ili dvije polutrule kruške dok ih nije pojela skroz. Tako da je pojela sve kruške, ni jednom ne okusivši zdravu i cijelu krušku.

Ova istinita priča me potakla na razmišljanje o tome šta ja čekam? Da zaradim novac? Da djeca odrastu? I što onda... Ništa. Vrijeme istekne.

Nedavno pričam sa susjedom koja satima sjedi ispred kuće i gleda u jednu točku. Pitam je što se dogodilo, šta joj je? A ona kaže:

"Cijeli život nisam imala vremena da se osvrnem na sebe i sada je život prošao."
Počela sam da je razuvjeravam da joj život nije prošao, da ima još vremena, međutim, ona je nastavila da priča:
"Razmišljala sam - zaradit ću novac, izgradit ću vikendicu, djeca će odrasti a ja ću živjeti za sebe. Počet ću da nosim haljine, da se modernije šminkam, friziram, ali evo sada imam skoro sedamdeset godina i nosim farmerke, ne šminkam se a preko dvadeset godina kosu vežem u rep.
Djeca su odrasla i otišla. Vikendicu sam izgradila, ali nikad nisam uživala..."

"Pa šta! Evo, hajde sada sa mnom kod frizerke, hajde ići ćemo da kupimo i haljinu..."
"Ne želim to više. Umorna sam. Realnost je pobijedila. Trka je završena," kaže ona sumorno.
Ispred mene je sjedila jedna iscrpljena i krajnje umorna žena.

Tada sam se sjetila jedne izreke koju sam negdje pročitala:
"Put nazvan "kasnije" vodi u zemlju koja se zove "nikad"".
Zato živite sada. Ne ostavljajte lijepe stvari za kasnije, jer će se pokvariti, kao one kruške s početka priče, jer sutra će biti kasno.
Ne odlažite život za kasnije.

Jevrejima 3,7Zato, kao što govori Duh sveti: danas ako glas njegov čujete,
Jevrejima 3,8Ne budite drvenastijeh srca, kao kad se prognjeviste u dane napasti u pustinji,

Једног дана смрт је дошла једном човеку и рекла:
- Дошао сам да те ухватим!

Човек је рекао:
- Али још нисам завршио.

Смрт :
- Данас је твоје име прво на мојој листи.

Човек :
- Па, онда... пре него што кренемо, хајде да попијемо шољицу кафе.

Човек је понудио cmpt кафу и потајно убацио таблете за спавање у кафу.

Смрт је попила кафу и заспала дубоко.
..Човек је узео списак, обрисао своје име на почетку и написао га на крају листе..

Након што се Смрт освестила, рекао је:
- Данас сте се према мени понашали веома добро и саосећајно. Стога ћу започети свој рад на крају листе.

Понекад kолико год се трудили да ствари промените, они се никада не мењају!

Nista mi znatno ne mozemo da promenimo.
To moze samo Bog.
Zato dodjimo Bogu i drzimo ga se sta god da bude.
On ce da nas menja i dace nam silu za promene.

Čovek ne sme činiti ništa što ne razume, osim kao eksperiment, i to pod
nadzorom učitelja.
Što čovek više razume ono što radi, veći će biti rezultati njegovih napora.
To je osnovni princip četvrtog puta.
Gurđijev

@coco bill
Jel možeš ovo malo da objasniš?
Ovo me podsetilo na onaj deo u filmu kad se pohvalio onom učitelju ispod drveta (Fabijan Šovagović) kako praktikuje tehniku disanja.
Naravno, on tada nije znao na koji način je naše disanje kao hrana povezano sa našom ishranom i nije mogao razumeti da se promenom načina disanja stvara navika koja može izazvati potpuno negativne reakcije, čak i oštećenja, kod naših organa za varenje. Naime, kod ishrane vazduh ulazi kao šok između nota Mi i Fa kako bi omogućio hrani da se pravilno vari. Promenom disanja se menja i funkcija organa za varenje i može doći do negativnih posledica. Mislim da je to nerazumevanje o kojem je Gurđijev govorio.

Back