Kraljevina Srbija

Za kakvo ste drzavno uredjenje Srbije?

• Republika

• Monarhija

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
AKHENATON:
Ucim engleski vec 12 godina pa jedva dve reci znam da sastavim, jednostavno nisam za jezike. Verovatno i prestolonaslednik spada u moju sortu. Drugo je kad ti neki jezik ucis od rodjenja, kao sto je on ucio engleski i francuski.

Ti nisi ni prestolonaslednik ni pretendent za prestol Engleske.
Ako neko hoce da bude kralj prosto i jednostavno mora nauciti jezik, ali rekoh to je manje bitno.
Ja mislim da monarhisticko uredjenje u ovom trnutku Srbiji ne bi nista znacilo.

KLazar:
Ti nisi ni prestolonaslednik ni pretendent za prestol Engleske.
Ako neko hoce da bude kralj prosto i jednostavno mora nauciti jezik, ali rekoh to je manje bitno.
Ja mislim da monarhisticko uredjenje u ovom trnutku Srbiji ne bi nista znacilo.

E, svasta. Nisam ni rekao da jesam pretendent, vec da mi ne idu jezici i da razumem takve ljude. Covek se trudi, nije da se ne trudi, ali mu jednostavno ne ide toliko dobro i razumem ga. Ne treba ga zbog toga osudjivati. Nije on kriv sto je rastao po raznim interntima bez ikakvog doditra sa maternjim jezikom dok su mu roditelji ispunjivali skandal-rubrike po engleskim novinama. A ne bih ni toliko za to krivio samog Petra II, jer ni njega zivot nije mazio. To pitanje je jako kompleksno, i svi oni koji nista ne znaju o zivotu Petra II i Aleksandra u izgnanstvu olako prebacuju prestolonasledniku sto ne zna jezik. Zbog toga ga ne treba osudjivati uopste. Bar se trudio da nesto nauci.

A to sto mislis da monarhisticko urednjenje u ovom trenutku Srbiji ne bi nista znacilo, tvoj je licni stav i imas pravo na njega.

Cekajte, pretendentu ce inace biti vracena imovina u Srbiji. Znaci dobice sve svoje kuce, vile, zemljiste, sume, dvorce i ostalo. Zasto mora jos i da vlada? Ne razumem! Cime je on zasluzio da vlada tobom Akhenatone? Po mom misljenju nicim ... a to sve su samo kozmeticke promene.

Wilkołak:
Cekajte, pretendentu ce inace biti vracena imovina u Srbiji. Znaci dobice sve svoje kuce, vile, zemljiste, sume, dvorce i ostalo. Zasto mora jos i da vlada? Ne razumem! Cime je on zasluzio da vlada tobom Akhenatone? Po mom misljenju nicim ... a to sve su samo kozmeticke promene.

Zaslužio je samo poreklom, a ničim drugim nije ni mogao da zasluži, kad je živeo kao kuče proteran iz rodjene države. NIje mu se pružila prilika da pokaže šta ume. Da je bilo šta sem humanitarnog rada pokušao da uradi, ovi naši političari žedni vlasti bi ga smazali dok si rekao keks i sad verovatno ne bi ni mogao da proturi ni nos u Srbiju. Tako funkcionišu ovde stvari, nažalost.

A ni jedan od sadašnjih političara koji vladaju napaćenom Srbijom ne zaslužuju ni da im daš stado nacrtanih ovaca da čuvaju, jer koliko su na vlasti nisu pokazali ništa. Čime to oni zaslužuju da vladaju mojom državom? Prokockali su sve šanse koje su im se pružile.

Miki 13991:
Поглеајте ми аватар па видите за шта сам :)))

22.gif

AKHENATON:
E, svasta. Nisam ni rekao da jesam pretendent, vec da mi ne idu jezici i da razumem takve ljude. Covek se trudi, nije da se ne trudi, ali mu jednostavno ne ide toliko dobro i razumem ga. Ne treba ga zbog toga osudjivati. Nije on kriv sto je rastao po raznim interntima bez ikakvog doditra sa maternjim jezikom dok su mu roditelji ispunjivali skandal-rubrike po engleskim novinama. A ne bih ni toliko za to krivio samog Petra II, jer ni njega zivot nije mazio. To pitanje je jako kompleksno, i svi oni koji nista ne znaju o zivotu Petra II i Aleksandra u izgnanstvu olako prebacuju prestolonasledniku sto ne zna jezik. Zbog toga ga ne treba osudjivati uopste. Bar se trudio da nesto nauci.

A to sto mislis da monarhisticko urednjenje u ovom trenutku Srbiji ne bi nista znacilo, tvoj je licni stav i imas pravo na njega.

Ti i ja se ocigledno ne razumemo. Ne postavljam pitanje da li mu jezici idu od ruke ili ne, kralj mora znati svoj jezik i jezik svoga naroda pre svega a strani jezici su svakako plus.

Izmedju ostalog ako mu ne idu jezici kako je naucio francuski?

U Srbiju je mogao da se vrati odmah nakon raspada SFRJ ali mu ne bi bila vracena imovina.

A to da li se trudi ili ne to mi ne znamo. Svaki trud daje rezultate sto se kod njega ne da primetiti.

Ipak moram priznati da na neki nacin cenim i postujem tog Karadjordjevica vise nego skoro sve politicare skupa.

KLazar:
Ti i ja se ocigledno ne razumemo. Ne postavljam pitanje da li mu jezici idu od ruke ili ne, kralj mora znati svoj jezik i jezik svoga naroda pre svega a strani jezici su svakako plus.

Izmedju ostalog ako mu ne idu jezici kako je naucio francuski?

U Srbiju je mogao da se vrati odmah nakon raspada SFRJ ali mu ne bi bila vracena imovina.

A to da li se trudi ili ne to mi ne znamo. Svaki trud daje rezultate sto se kod njega ne da primetiti.

Ipak moram priznati da na neki nacin cenim i postujem tog Karadjordjevica vise nego skoro sve politicare skupa.

Drugo je kad ucis jezik od pelena, kao sto je on ucio francuski. To sto nije ucio srpski od malih nogu vrlo je kompleksno pitanje. Rastao je bez dodira sa maternjim jezikom, dok su mu roditelji punili skandal rubrike engleskih novina. Medjutim, ne mogu da krivim ni njegovog oca za to, jer ni njemu nije bilo jako kad je kao kuce proteran iz sopstvene zemlje. To sto on ne zna jezik nije samo krivica njegova ili njegovog oca, vec veliki deo krivice treba da snosi nasa drzava i mi kao narod. Mi smo ti, odnosno nasi preci, koji smo im oduzeli sve i proterali ih iz zemlje. I sa tim treba da se nosimo, a ne da stalno upiremo prstom u coveka i vicemo da nam nije ni do kolena jer ne zna srpski jezik.

Da smo svega ovoga svesni, to sto ne zna dobro srpski bila bi nam potpuno nebitna stvar. Ali nazalost, to o jeziku neprestano ponavljaju oni koji o istoriji porodice Karadjordjevic jedva da nesto znaju ili ne znaju nista.

Sto Bi2 jnednom lepo rece:

Bi2:
KO RANE NE ZNA, RUGA SE OŽILJKU " Šekspir

To sve govori.

AKHENATON:
Drugo je kad ucis jezik od pelena, kao sto je on ucio francuski. To sto nije ucio srpski od malih nogu vrlo je kompleksno pitanje. Rastao je bez dodira sa maternjim jezikom, dok su mu roditelji punili skandal rubrike engleskih novina. Medjutim, ne mogu da krivim ni njegovog oca za to, jer ni njemu nije bilo jako kad je kao kuce proteran iz sopstvene zemlje. To sto on ne zna jezik nije samo krivica njegova ili njegovog oca, vec veliki deo krivice treba da snosi nasa drzava i mi kao narod. Mi smo ti, odnosno nasi preci, koji smo im oduzeli sve i proterali ih iz zemlje. I sa tim treba da se nosimo, a ne da stalno upiremo prstom u coveka i vicemo da nam nije ni do kolena jer ne zna srpski jezik.

Da smo svega ovoga svesni, to sto ne zna dobro srpski bila bi nam potpuno nebitna stvar. Ali nazalost, to o jeziku neprestano ponavljaju oni koji o istoriji porodice Karadjordjevic jedva da nesto znaju ili ne znaju nista.

Sto Bi2 jnednom lepo rece:

To sve govori.

Zar stvarno mislis da nije imao prilike da ranije nauci srpski jezik? Da nije mogao da priusti sebi obicnog ucitelja u onom periodu svog zivota kad se jezici najlakse uce posto kazes pod stare dane to ide veoma tesko. To je prva stvar.

To da monarh jedne zamlje ne zna jezik te iste zemlje cijem narodu i sam pripada izgleda mi mnogo, blago receno, glupo (bez obzira u kakvim je okolnostima ziveo i rastao). Ipak, to je moj licni stav. Mozda drugi ne misle tako i to postujem. To je drugo.

Kralj nije proteran nego je POBEGAO, naravno treba imati u viduda je 1941 imao samo 18 god. i nasi preci "koji snose odgovornost" su ostali ogorceni jer su ostavljeni na cedilu u najbitnijem trenutku. Kasnije 1944 je preko radija London, ako se ne varam, pozvao sve Srabe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupe narodno-oslobodilackoj vojsci pod Titovom komandom. To je trece

Nisam nigde napisao da mi nije do kolena zato sto ne zna dobro srpski. Ja naravno postujem njegovo poreklo Karadjordjevica, cenim njegovo skolovenje u Svajcarskoj, Skotskoj, Enkleskoj, SAD i njegovu vojnu karijeru u kraljevskoj vojnoj akademiji Velike Britanije, cin kapetana sve je to ok. cetvrto

Ako mozes obrazlozi zasto mislis da je za Srbiju bolje monarhisticko uredjenje. Molim te, ako nije problem, bez recinica tipa "oni koji o istoriji porodice Karadjordjevic ne znaju nista" i izvrtanja "vicemo da nam nije ni do kolena jer ne zna srpski jezik" sto niti sam rekao niti sam mislio. To je bi bilo peto

P.S Uvek sam raspolozen za argumentovanu raspravu.

KLazar:
Zar stvarno mislis da nije imao prilike da ranije nauci srpski jezik? Da nije mogao da priusti sebi obicnog ucitelja u onom periodu svog zivota kad se jezici najlakse uce posto kazes pod stare dane to ide veoma tesko. To je prva stvar.

Kad da ga angazuje, dok je jos slinio i pisao u gace? Ili mozda kad su ga roditelji sutnuli u neki internat bez da mu ugrade osecanje da je Srbin? O njemu su se brinuli drugi, tudjini, a ne roditelji. Roditelji ga skoro nisu ni posecivali. I kako da takvo dete stekne osecaj ko je i odakle je? Nemoguce.[/quote]

KLazar:
To da monarh jedne zamlje ne zna jezik te iste zemlje cijem narodu i sam pripada izgleda mi mnogo, blago receno, glupo (bez obzira u kakvim je okolnostima ziveo i rastao). Ipak, to je moj licni stav. Mozda drugi ne misle tako i to postujem. To je drugo.

Ok, tvoj licni stav-postujem. Moj nije, i ne moze da bude bas zbog okolnosti u kojima je rastao. Bilo bi mi glupo i neprihvatljivo, da je ziveo u blagostanju u divnoj harmonicnoj porodici, uz brizne roditelje. Ovako nije mi ni glupo ni neprihvatljivo.

KLazar:
Kralj nije proteran nego je POBEGAO, naravno treba imati u viduda je 1941 imao samo 18 god. i nasi preci "koji snose odgovornost" su ostali ogorceni jer su ostavljeni na cedilu u najbitnijem trenutku. Kasnije 1944 je preko radija London, ako se ne varam, pozvao sve Srabe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupe narodno-oslobodilackoj vojsci pod Titovom komandom. To je trece

Naravno da je pobegao 1941. I ja bih. Odluka da se stupi u trojni pakt po meni je bila ispravna. Ne bi nam falila dlaka s glave, i ne bi imali milionske gubitke ljudi. To je sad druga prica, da ne zapocinjem. Ali sta da radimo kad nam je narod takav-kakav je. Hteli su sami rat, neka im je. Da, 1944. jeste opozvao narod da se bori zajedno sa Titom, jer su mu obecali sve i svasta i uvlacili mu se u dupe kad im je bio potreban, a nakon toga mu licemerno zabranili povratak u zemlju i oduzeli mu imovinu. TO TI JE TO-PROTERIVANJE IZ ZEMLJE.

KLazar:
Nisam nigde napisao da mi nije do kolena zato sto ne zna dobro srpski. Ja naravno postujem njegovo poreklo Karadjordjevica, cenim njegovo skolovenje u Svajcarskoj, Skotskoj, Enkleskoj, SAD i njegovu vojnu karijeru u kraljevskoj vojnoj akademiji Velike Britanije, cin kapetana sve je to ok. cetvrto

Nisamni rekao da si to ti napisao, ali neki slicnih stavova jesu, i neprestano vicu na sav glas.

KLazar:
Ako mozes obrazlozi zasto mislis da je za Srbiju bolje monarhisticko uredjenje. Molim te, ako nije problem, bez recinica tipa "oni koji o istoriji porodice Karadjordjevic ne znaju nista" i izvrtanja "vicemo da nam nije ni do kolena jer ne zna srpski jezik" sto niti sam rekao niti sam mislio. To je bi bilo peto.

To sam vec ponovio milion puta na ovoj istoj temi. Dakle, ja sam za vracanje srpskoj TRADICIJI, jer smo mi jedini balkanski narod koji besomucno gazi po tradiciji, pa nam se desava to sto se desava. Glupi komunizam je bio i prosao, treba se vratiti svojo tradiciji, a jedna od njih je monarhija. Monarhija engleskog tipa, sa malim ovlascenjima kralja. Englezi su po pitanju tradicije, najbolji narod na svetu. Ne odricu se nicega iz svoje tradicije, izmedju ostalog ni kraljice, ni funte, pa ni voznje levom stranom. To je ptvo-dakle tradicija.

A drugo, Aleksandar je jako postovan u svetu i mislim da moze dobro da nas predstavi. Od toga nam ne moze biti gore, moze samo bolje

KLAzar:
P.S Uvek sam raspolozen za argumentovanu raspravu

Ako ti je stalo do argumenata, procitaj memoare Petra II, i dacu ti kasnije jos par knjiga o njegovom zivotu u izgnanstvu, e tu ces videti kakav je pasji zivot imao i ne samo da ce ti to sto prestolonaslednik ne zna srpski biti nebitno, nego ces shvatiti i neke druge stvari u potpunosti.

Dobro.
Ocigledno ti i ja imamo razlicita shvatanja i ne vredi da raspravljamo o uredjenju. Iz razlicitih uglova gledamo na neke stvari i razlicito ih prihvatamo.
Potrudicu se da procitam te memoare, ali ipak, pre suda treba cuti obe strane.

A to za trojni pakt je diskutabilno. Odigrale su se tu neke nejasne stvari, pa i te demonstracije "bolje rat nego pakt" finansirane su direktno iz Engleske. Definitivno smo mnogo izgubili, pre svega u ljudstvu, time sto smo pokusavali da pruzimo oruzani otpor okupaturu (partizani, Uzicka republika . . . .). Bugari su za razliku od nas imali samo 40 000 Zrtva u II Svetskom Ratu.

Bila je skoro na "Pinku" emisija o tim demonstracijama. Navodno, pronadjen skoro neki materijal u nekoj zabitoj novinskoj kući, čini mi se. Uglavnom, film traje 10-15.min. i tu se vidi da nisu svi demonstrantri bili za "bolje rat nego pakt". Zaist, i taj dogadjaj je nejasan Da li ga je neko gledao ?

A, šta mislite o našem čuvenom inatu? Meni sve liči da nama Zapad namerno servira neke stvari za koje unapred zna da mi, zbog čisto našeg inata, nećemo da učinimo? Da nije tako bilo i tog Marta?

KLazar:
Dobro.
Ocigledno ti i ja imamo razlicita shvatanja i ne vredi da raspravljamo o uredjenju. Iz razlicitih uglova gledamo na neke stvari i razlicito ih prihvatamo.
Potrudicu se da procitam te memoare, ali ipak, pre suda treba cuti obe strane.

A to za trojni pakt je diskutabilno. Odigrale su se tu neke nejasne stvari, pa i te demonstracije "bolje rat nego pakt" finansirane su direktno iz Engleske. Definitivno smo mnogo izgubili, pre svega u ljudstvu, time sto smo pokusavali da pruzimo oruzani otpor okupaturu (partizani, Uzicka republika . . . .). Bugari su za razliku od nas imali samo 40 000 Zrtva u II Svetskom Ratu.

Sto se tice uredjenja ja ne zahtevam od nikog da veruje da je kraljevina bolje resenje, samo me nervira sto se svi vataju za taj jezik, a ne znaju uzroke.

AKHENATON:
Zanimljivo pitanje.

Ja se divim Englezima koji jako drze do svoje tradicije, zbog toga se i ne odricu lako kraljevine i svoje monete funte, dok mi Srbi gazimo preko svega sto je nase tradicionalno. Zato nam se i desava sve ovo sto nam se desava.

Ja jesam za kraljevinu, ali takvu kakva je u Engleskoj. Kraljica postoji, ali ima vrlo ogranicena ovlascena sto joj onemogucava da uvede apsolutnu vlast. Nisam u stvari ja toliko za kraljevinu koliko za ocuvanje nase tradicije, ali nazalost takvi smo kakvi smo.

Podrazumeva se da kraljevina bude slicna savremenim evropskim monarhijama a nikako kralj ne moze imati velika ovlascenja

Neki od vas su za republiku a ne vide plod njihove republike. Od kada je nasilno uz pomoc crvene armije stvorena ta prokleta republika donela je samo jos vece zlo ovom narodu.
Dakle da se podsetimo: teritorija se gubi teritorija koju su nasi preci osvojili kroz krv i zrtvovanje.
Dalje u Srbiji ima toliko politickih partija i toliko nazovimo politicara koji se sve vise razjedinjuju umesto obrnuto, masu tamo u skupstini nekim papirima optuzuju jedni druge dok Srpski narod gladuje.
Narodu je cak i previse za ovih 60 godina ispran mozak.
Gradjanski ratovi bukte u zemlji sve vise i vise.
Narod bezi sa juga Srbije u Beograd koji je predvidjen kao grad za 900000 ljudi polako dostize broj oko dva ipo miliona ljudi, sela se napustaju dok siptari uzimaju deo po deo Srbije.
Narod je postao previse zavidljiv i pokvaren, nismo vise ni senka Srbije devesto dvanaeste do devesto dvadeset i devete.
KRALJEVINA bi mozda pomogla jer u nasoj istoriji smo imali dosta sjanih trenutaka pod kraljem narodu bi se mozda vratio moral i ponovo bi smo imali neku nadu za dalji zivot. A najvaznije vratili bi nam se cast, ponos i slava koju smo stekli od nasih predaka.

AKHENATON:
Sto se tice uredjenja ja ne zahtevam od nikog da veruje da je kraljevina bolje resenje, samo me nervira sto se svi vataju za taj jezik, a ne znaju uzroke.

Druze, da bi ti studirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Nisu (ako je to pravi naziv) ti moras govoriti srpski jezik! (dobro, mozda postoji i status stranog studenta, ali da se ne hvatamo za sitnice).

Prema tome, pretendent, ma kakvu proslost da ima mora govoriti jezik zemlje kojom vlada! Stvar je jasna! Ako bismo to dozvolili, da li bi onda i neformalni jezik srpskog dvora bio u stvari engleski jezik? I na sta bismo onda sveli monarhiju?

Na sprdjnju! U tom slucaju u vodu bi pale sve price o jedinom zvanicnom jeziku tj. srpskom jeziku jer bi onda svaka manjina mogla da zatrazi da i njen jezik (ma koliko ta manjina brojala pripadnika) bude jedan od sluzbenih jezika u kraljevini Srbiji!

Od ukidanja monarhije je proslo 60 leta a za tih 60 leta proteklo je mnogo vode ... i u celom svetu je doslo do civilizacijskog pomaka. Prema tome, samo "ispravljanje istorijske nepravde" je jedan besmislen argument! Ako cemo vec da ispravljamo nepravde onda treba da ispravimo sve a ne samo pojedine.

Inace, teritorije koje se danas gube, izgubljene su vec odmah posle I svetskog rata! Makedonija je npr. izgubljena za vreme Karadjordjevica, jer se nije vodilo racuna o srpskim interesima dole vec je Bugarima dozvoljeno da vrsljaju kako hoce. CG je takodje izgubljena posle 1918. jer je posle te godine ona postala crna rupa Srbije a sva vlast je premestena u BG!

O stetnim ugovorima pri stvaranju Kraljevine SHS odnonso Kraljevine Jugoslavije ne zelim ni da pricam a nije mi jasno zasto zagovornici monarhije ove ugovore ne pominju...

Back