Краљ Петар I Карађорђевић

Замисли како би изгледала историја династије Обреновић, када би неко узео да је пише са злонамерношћу коју ти имаш према Карађођевићима. На пример:

Кнез Михаило је увукао Србију у грађански рат, у коме је поражен у бици на Метином брду и морао је да побегне из земље. Након што се после две деценије вратио на власт, владао је Србијом апсолутистички, одолевајући притисцима да прогласи устав. Одржавао је љубавне односе са својом сестром од стрица, а затим је решио да се ожени њеном кћерком, не мислећи на политичке последице тога.

По погибији кнеза Михаила, генерал Миливоје Петровић Блазнавац је извео државни удар којим је без претходне одлуке скупштине наметнуо за кнеза Милана Обреновића. Миливој Блазнавац је иначе ванбрачни син кнеза Милоша, којег је родила једна од Милошевих љубавница коју је Милош удао за трговца Петра из Блазнаве.

Да овде станемо. И да прескочимо оно са убиством Карађорђа, пуњење главе сламом и слање у Цариград. И Александрову ноћну суспензију Устава на два сата.

Не знам да ли би ти се допала овако написана историја. А што је најлепше, ништа није нетачно.

Милан Миловановић је рекао да има и добрих државних удара.

Strasno je ko sve sebi daje za pravo da pise istoriju. Grozno je to sto pojedini subjekti pokusavaju da hiperbolicko idealistickim pristupom naprave kult Karadjordjevica, i pokusavaju da sopstvenom fiksacijom Obrenovicevskih prestupa omalovaze Obrenovice kao najbolju dinastiju. Treba da se zapitamo mi koji smo im dozvolili da se vrate. Pitacete se kome njima? Veseloj druzini od kojih srpski jedino zna kucni ljubimac.Dosli ovde da ponovo zidaju dvorce i zamkove, da tlace ovaj napaceni narod. Cim je ovaj aktuleni prestolonaslednik potrosio novce koje njegov otac pozajmio, kao sto to cine madjionicari u autobusima, od Srba na dozivotno, dosao je ovde da zivi na narodnim jaslama. Otkud iznenada ljuba prema Srbima, i obozavanje Srbije, Zapitajmo se kolika je njegova inteligencija kad ne ume da nauci jezik zemlje u koju je dosao... A pritom i ko zna ciji je on spijun i koje ga agenture placaju za obavaljanje prljavih poslova, jer naravno Karadjordjevici samo takve poslove i umeju da obavljaju.

Изворе које сам пре неколико страна постављао, који су врло прецизно наведени и проверени, нико није коментарисао, ваљда нису ''по мери'', и не могу више да понављам ту причу. Па стари краљ је ратовао, пошто је то одлика тединастије, да само ратује и све некако на силу. Нико њих не омаловажава али повести цео народ од Београда до Солуна и Крфа, па то је заиста несмотрено и морате признати нико нормалан то не би могао да уради и да изда такво наређење. Да, масони су Петра довели на власт, у то нема никакве сумње. Па тај митрополит је постављен на виши степен од стране Краља Александра, а онда није после мученичке смрти ни опело да му одржи, то је врло лицемерно.

Ама...нико не каже да нису прављене грешке,моја теорија је да је можда била боља и капитулација него Албанска голгота.Али да поновим,онолики број пострадалих Срба у том периоду је искључиво последица злочиначког односа окупатора према цивилном становништву.А то није кривица Краља.И не мислим да су Карађорђевићи "ратничка" династија,једноставно су владали у периоду кад је била општа пометња у Европи и кад су све земље биле у рату.А око масона,не знам много о њима,али име Кнеза Михаила и војводе Мишића на том списку, говоре да је ту и те како било родољуба.

Ама...нико не каже да нису прављене грешке,моја теорија је да је можда била боља и капитулација него Албанска голгота.Али да поновим,онолики број пострадалих Срба у том периоду је искључиво последица злочиначког односа окупатора према цивилном становништву.А то није кривица Краља.И не мислим да су Карађорђевићи "ратничка" династија,једноставно су владали у периоду кад је била општа пометња у Европи и кад су све земље биле у рату.А око масона,не знам много о њима,али име Кнеза Михаила и војводе Мишића на том списку, говоре да је ту и те како било родољуба.

Слажемо се, било је боље остати. Наш народ је много тада пострадао.

Ма каква ратничка династија, то је бесмислено подметање. Ко је од Карађорђевића уопште био на власти? Кнез Александар, помирљив човек који се повукао са власти иако је могао да покуша да се одржи, што су му признавали и обреновићевци. И његов син краљ Петар, чији утицај на питање уласка у рат је било занемарљиво.

Да не мислим да су та поређења глупа, могао бих да кажем да је само краљ Милан водио више ратова него сви Карађорђевићи заједно.

Ма каква ратничка династија, то је бесмислено подметање. Ко је од Карађорђевића уопште био на власти? Кнез Александар, помирљив човек који се повукао са власти иако је могао да покуша да се одржи, што су му признавали и обреновићевци. И његов син краљ Петар, чији утицај на питање уласка у рат је било занемарљиво.

Да не мислим да су та поређења глупа, могао бих да кажем да је само краљ Милан водио више ратова него сви Карађорђевићи заједно.

Да, овде заиста има порука које су више него глупе, то је тачно. У увлачењу Србије у Први светски рат види се велика Аписова моћ у тадашњој Србији, и тај исхитрени несрећни потез убиства Фердинанда. Александар Ујединитељ био је врло паметан што је ту багру побио на Солуну.

Један историчар (озбиљан), сад да му не помињем име, говорио ми је да постоји депеша коју је из Београда чини ми се Путник или Мишић упутио команданту ужичке области, тражећи од њега да заустави Гаврила и екипу пре него што пређу Дрину. То су учинили дошавши до сазнања да је Апис у Београду наоружао младобосанце и шта припрема. И, такође, и да постоји одговор ужичког команданта да су ови већ прешли Дрину и да су измакли у Босну.

Ако неко зна нешто овим документима био бих му врло захвалан.

Један историчар (озбиљан), сад да му не помињем име, говорио ми је да постоји депеша коју је из Београда чини ми се Путник или Мишић упутио команданту ужичке области, тражећи од њега да заустави Гаврила и екипу пре него што пређу Дрину. То су учинили дошавши до сазнања да је Апис у Београду наоружао младобосанце и шта припрема. И, такође, и да постоји одговор ужичког команданта да су ови већ прешли Дрину и да су измакли у Босну.

Ако неко зна нешто овим документима био бих му врло захвалан.

Ја сам читао да је одговоран за наоружавање Младобосанаца био мајор Танкосић,који је на своју руку разделио револвере и бомбе ,уз помоћ свог поверљивог човека,Цигановића.Када је то чуо,Апис је на сваки начин покушао да спречи револуционаре да пређу Дрину,чак и када су прешли,Аписови људи су их нашли негде у Босни и пренели да је Апис наредио да се све стопира ,али су Младобосанци то глатко одбили уз образложење да они не примају наређења од Аписа.Мада се на Солунском процесу провлачила прича да директно Апис стоји иза свега.На ту тему треба прочитати књигу "Солунски процес" Милана Живановића.Ја нисам успео нигде да је пронађем,па ако неко налети на њу,нека јави.

Није баш тако, ценим ја њих, али просто, више волим Обреновиће. Хахаха, хвала на овоме ''потомак'' :)

Видим што их цениш.Чак ни чланове династије не називаш титулом,већ само именом.Нећу трошити речи на понављање свега онога што си рекао за Карађорђевиће,јер по твом мишљењу они су за све криви,док Обреновиће малтене треба прогласити са свеце.

Видим што их цениш.Чак ни чланове династије не називаш титулом,већ само именом.Нећу трошити речи на понављање свега онога што си рекао за Карађорђевиће,јер по твом мишљењу они су за све криви,док Обреновиће малтене треба прогласити са свеце.

Просто, чињеница је да су заслуге Обреновића далеко веће, иако су и Карађорђевићи имали добре потезе. Али зар управо ти ниси рекао да је Александар Ујединитељ ништаван владар? Мислим да је то далеко од истине.

Просто, чињеница је да су заслуге Обреновића далеко веће, иако су и Карађорђевићи имали добре потезе. Али зар управо ти ниси рекао да је Александар Ујединитељ ништаван владар? Мислим да је то далеко од истине.

Не бих се баш сложио.но нека ти буде да су бољи.Наравно да краља Александра не сматрам за доброг владара.Први разлог му лежи у надимку.Мени Хрват никад није био и неће бити брат.Уместо да их казни за почињене злочине у рату он их аболира и поставља на високе положаје,док своје ''ратне другове'',како је називао солунце понижава и гура у страну.Каква црна Југославија!Он је морао да оснује велику српску државу,а не да нас та иста ''хрватска браћа'' поново кољу само 23 године касније након што смо им све опростили

Не бих се баш сложио.но нека ти буде да су бољи.Наравно да краља Александра не сматрам за доброг владара.Први разлог му лежи у надимку.Мени Хрват никад није био и неће бити брат.Уместо да их казни за почињене злочине у рату он их аболира и поставља на високе положаје,док своје ''ратне другове'',како је називао солунце понижава и гура у страну.Каква црна Југославија!Он је морао да оснује велику српску државу,а не да нас та иста ''хрватска браћа'' поново кољу само 23 године касније након што смо им све опростили

Хрвати као и њихов језик су једна измишљотина, попут македонаца, црногораца, па сад имамо још и неке бошњаке..... наравно, требало је створити Велику Србију, али то је оно за шта су се борили Карађорђевићи, за Југославију, те су на неки начин и слични комунистима.

Да,твој "заштитник" је дефинитивно изгубио контролу.У таквом наступу лабилне личности незадовољне што није наметнула своја уверења, у једној необавезној дискусији о једном владару, почињу да се помињу Стаљин и његове чистке,масне браде, одношење слика мртвих људи у wc ,величање Броза и жал што још неког није убио, и свакакви изливи мржње.Мени то лично не смета,у најбољој намери сам препоручио обраћање лекару,евентуално неко средство за смирење,али да се не удаљавамо много од теме о којој дискутујемо.

АХАХАХХАХАХ, немам ја заштитника! Како онда назвати све ваше активности овде, сви углавном пшевате исту песму! Пљували сте ме кад сам написао да је Петар уско повезан са Аписом, ја сам доказао да је било тако! Пљували сте ме кад сам писао да је Петар био масон, ја сам доказао да је тако! Не видим у чему је проблем! Кад некога константно завитлавате, не ви лично, тај неко мора да изгуби контролу!

АХАХАХХАХАХ, немам ја заштитника! Како онда назвати све ваше активности овде, сви углавном пшевате исту песму! Пљували сте ме кад сам написао да је Петар уско повезан са Аписом, ја сам доказао да је било тако! Пљували сте ме кад сам писао да је Петар био масон, ја сам доказао да је тако! Не видим у чему је проблем! Кад некога константно завитлавате, не ви лично, тај неко мора да изгуби контролу!

Реаговао сам кад си писао да је Петар уско повезан за завером, што свакако није тачно.Да је Апис касније постао важна фигура у држави,која се мешала у ствари која нису у његовој надлежности,нигде нисам оспорио,знам да је то истина и нигде нисам наводио супротно.Потенцираш причу око масонерије - погледај моје постове,нигде тој причи нисам придао важност,јер ми је у глобалу та тема мање позната,али - ако је Кнез Михаило био масон,и војвода Мишић,не видим разлог за пребацивање исте ствари Краљу Петру.
И најважније - ја тебе нити пљујем,нити завитлавам -ја једноставно дискутујем,неке ствари оспоравам,са некима се слажем,свако има своју причу,дискусија и јесте за размену мишљења.
Значи,ако мислиш да те пљујем или завитлавам, наговести ми то и ја ћу истог тренутка да прекинем да одговарам на твоје постове,тј. прескакаћу их.

Реаговао сам кад си писао да је Петар уско повезан за завером, што свакако није тачно.Да је Апис касније постао важна фигура у држави,која се мешала у ствари која нису у његовој надлежности,нигде нисам оспорио,знам да је то истина и нигде нисам наводио супротно.Потенцираш причу око масонерије - погледај моје постове,нигде тој причи нисам придао важност,јер ми је у глобалу та тема мање позната,али - ако је Кнез Михаило био масон,и војвода Мишић,не видим разлог за пребацивање исте ствари Краљу Петру.
И најважније - ја тебе нити пљујем,нити завитлавам -ја једноставно дискутујем,неке ствари оспоравам,са некима се слажем,свако има своју причу,дискусија и јесте за размену мишљења.
Значи,ако мислиш да те пљујем или завитлавам, наговести ми то и ја ћу истог тренутка да прекинем да одговарам на твоје постове,тј. прескакаћу их.

Није проблем дискутовати, али опет не прихваташ чињеницу Петрове повезаности са бандом убица, а то са доказао извором који сам јасно навео, у питању су мемоари наших војвода, где се наводи да је Апис имао и пре и касније директну подршку Круне.z:)

Deda po ocu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta, navodi se u novoj knjizi "Karađorđevići - sakrivena istorija"
Izdavač knjige je "Lio" iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumente, rukopise i razne prepiske kojima se, kako tvrde, dokazuje da Karađorđevići vode poreklo
od pokatoličenog albanskog plemena iz okoline Skadra.

HAHHAHAHAHA eto koga vi velicate....

Није проблем дискутовати, али опет не прихваташ чињеницу Петрове повезаности са бандом убица, а то са доказао извором који сам јасно навео, у питању су мемоари наших војвода, где се наводи да је Апис имао и пре и касније директну подршку Круне.z:)

Ово схватам да не мислиш да те "пљујем и завитлавам" ,тако да настављамо полемику.
Петрова повезаност са завереницима ("банда убица") - сигурно је Петар био упућен у заверу и знао да се она спрема,он је тада и прихватио да у случају успеха дође на престо.Али мислим да у том периоду он никакву другу улогу није имао ,у смислу да је он вукао конце,јер је једноставно био и непознат и небитан.У неким записима официра-завереника,каже да је прво било предлога око неког страног принца,па око републике, Карађорђевић је једноставно био на последњем месту.Мислим да је ово било у фељтону о Антићу.Е,кад је Петар постао владар,тада су завереници већ имали утицај у држави.С' тим што су тада у првом плану били Машин,П.Мишић,Д.Поповић и др., Апис и његови су се појавили тек после њиховог пензионисања 1906.Наведену литературу,мемоаре Мишића и књигу о Степи имам и читао сам их.

Ово схватам да не мислиш да те "пљујем и завитлавам" ,тако да настављамо полемику.
Петрова повезаност са завереницима ("банда убица") - сигурно је Петар био упућен у заверу и знао да се она спрема,он је тада и прихватио да у случају успеха дође на престо.Али мислим да у том периоду он никакву другу улогу није имао ,у смислу да је он вукао конце,јер је једноставно био и непознат и небитан.У неким записима официра-завереника,каже да је прво било предлога око неког страног принца,па око републике, Карађорђевић је једноставно био на последњем месту.Мислим да је ово било у фељтону о Антићу.Е,кад је Петар постао владар,тада су завереници већ имали утицај у држави.С' тим што су тада у првом плану били Машин,П.Мишић,Д.Поповић и др., Апис и његови су се појавили тек после њиховог пензионисања 1906.Наведену литературу,мемоаре Мишића и књигу о Степи имам и читао сам их.

Наравно да настављамо полемику, нема потребе за препуцавањима. Али то мора да важи за обе стране, не мислим на тебе лично.

Наравно да настављамо полемику, нема потребе за препуцавањима. Али то мора да важи за обе стране, не мислим на тебе лично.

Обе стране?Нисмо у неком рату,само супростављамо ставове.Као што ти не прихваташ ствари у које те ја нисам довољно уверио,тако и ја не прихватам ствари у које ниси ти мене довољно уверио.А око неких ствари се и слажемо.Обична дискусија,ништа више.

Deda po ocu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta, navodi se u novoj knjizi "Karađorđevići - sakrivena istorija"
Izdavač knjige je "Lio" iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumente, rukopise i razne prepiske kojima se, kako tvrde, dokazuje da Karađorđevići vode poreklo
od pokatoličenog albanskog plemena iz okoline Skadra.

HAHHAHAHAHA eto koga vi velicate....

Карађођорђевићи су пореклом из црногорског племена Васојевића,чија се територија простире прилично северније од Скадра.Податак за ово погледај у племенским књигама Васојевића

Хрвати као и њихов језик су једна измишљотина, попут македонаца, црногораца, па сад имамо још и неке бошњаке..... наравно, требало је створити Велику Србију, али то је оно за шта су се борили Карађорђевићи, за Југославију, те су на неки начин и слични комунистима.

Ја дискредитујем једног владара,а не династију како ти покушаваш да ми подметнеш.

- Kralj Petar i kralj Aleksandar su svoj ugled među srpskim seljacima bazirali na mitu o kraljevima koji su se u Prvom svetskom ratu povlačili sa vojskom, na običnoj volovskoj zaprezi, dok je Tito u oslobođeni Beograd stigao tek pet dana posle sovjetskih baćuški. Titovom slabom rejtingu doprinelo je i takozvano partizansko junačenje na Sremskom frontu, gde je izginulo na desetine hiljada golobradih mladića iz Srbije, među kojima mnogi nisu ni zakoračili na prag punoletstva. Ni danas se ne vidi smisao tog masovnog žrtvovanja, izuzev kada je reč o sujeti Tita i njegovih generala da dokažu da znaju da vode i ofanzivne frontalne bitke. Još je teže razumeti zašto je bilo potrebno toliko srpskih vojnika baciti u vatru, kada se dobro znalo da su nemačke trupe, nakon prodora Crvene armije na Balkan i iskrcavanje saveznika u Normandiji, svakako, morale da se povuku - kaže Simić.

Back