Kosovo nije srpski Jerusalim

Ja pokušavam da budem blagonaklon prema Petronijeviću
Pa dobro kako ćeš drugačije, jer Crnogorac Njegoš je naj-naj-najveći "srpski" filozof, kakav Brana kakvi bakrači. Čak šta više, Njegoš je kao Crnogorac genije 2 u 1, jer ni srpski pesnici mu ne mogu prići! Šta su Aleksije Vezilić, Laza Kostić, Đura Jakšić, Vojislav Ilić, Vladislav Petković Dis, Milutin Bojić i drugi srpski zanesenjaci naspram 2 u 1 crnogorskog genija kakav je bio Njegoš! :hahaha:
 
Pa dobro kako ćeš drugačije, jer Crnogorac Njegoš je naj-naj-najveći "srpski" filozof, kakav Brana kakvi bakrači. Čak šta više, Njegoš je kao Crnogorac genije 2 u 1, jer ni sprski pesnici mu ne mogu prići! Šta su Aleksije Vezilić, Laza Kostić, Đura Jakšić, Vojislav Ilić, Vladislav Petković Dis, Milutin Bojić i drugi srpski zanesenjaci naspram 2 u 1 crnogorskog genija kakav je bio Njegoš! :hahaha:
Pa upravo sve te koje si nabrojao sam u mojoj ranijoj poruci pomenuo (nekoga prećutno) kao nastavljače Kosovskog mita zajedno sa Njegošem.
Imaš neke rupe u sećanjima.
 
Ako bi posmatrali na taj način, onda je Severna Makedonija taj "srpski Jerusalim" jer se više verskih objekata koji potiču iz našeg srednjovekovlja nalazi u Severnoj Makedoniji nego na Kosovu. A SPC je nedavno priznala autokefalnost Makedonske crkve. Znači to je sve jedno veliko licemerstvo.

https://www.telegraf.rs/vesti/jugos...ju-srba-a-vecina-nema-pojma-za-ovo-blago-foto

Srpska Sveta Gora u srcu Makedonije: 50 crkava i manastira čuva tradiciju i istoriju Srba, a većina nema pojma za ovo blago

Planinska oblast u Makedoniji, Skopska Crna Gora, kraj je sa većinskim srpskim stanovništvom, izuzetno bogat pravoslavnim crkvama i manastirima, naročito iz perioda Nemanjića


Oko 50 crkava i manastira, uglavnom iz srednjeg veka, na prostoru Skopske Crne Gore, na severu Makedonije, gotovo da je nepoznato većini građana Srbije.

MALA SRPSKA SVETA GORA: Ovo selo ima 11 crkava!

Posetilaca iz Srbije nema, jer, kako za Tanjug navode meštani nekoliko većinski srpskih sela u tom kraju, ne postoji niti jedna organizovana tura iz Srbije, koju organizuje bilo SPC, bilo neko drugi, a da ima manastire Skopske Crne Gore u ponudi.

Planinska oblast u Makedoniji, Skopska Crna Gora, kraj je sa većinskim srpskim stanovništvom, izuzetno bogat pravoslavnim crkvama i manastirima, naročito iz perioda Nemanjića.

Predanje kaže da se pre dolaska Turaka ta oblast zvala "Skopska Sveta Gora", jer, imala je 365 crkava i manastira, dok sada, u tom kraju, postoji oko 50 crkava i manastira, uglavnom iz srednjeg veka.

Sela Kučevište, Gornjane, Banjane, Čučer, Pobužje, Gluvo, Mirkovce, mesta su u Skopskoj Crnoj Gori sa većinskim srpskim stanovništvom, koje ponosno ističe da je njihov kraj "bastion Srpstva i staro srpsko Nemanjićko jezgro", te da se "ne stide da pričaju arhaičnim govorom, kojim su pričali srednjovekovni srpski kraljevi i carevi".

U najvećem selu Skopske Crne Gore, Kučevištu, udaljenom oko 15 km od Skoplja, u kome živi oko 3. 000 ljudi, pretežno Srba, nalazi se Crkva Svetog Spasa, koja se do 15. veka zvala Vavedenje Presvete Bogorodice, a pretpostavlja se da je nastala 1333. godine, u vremenu cara Dušana, dok, misli se da je započeta u vreme njegovog oca, Stefana Dečanskog.

Zanimljivo je da je u veoma teškim vremenima za pravoslavlje, pod Turcima, iznad crkve, 1501. godine tajno dozidana kapela - crkvica Svetog Nikole, kako bi se sakrilo bogosluženje od osmanlija i ta, praktično jedinstvena "crkva u crkvi" imala je tajno stepenište, spolja se nije videla, niti razlikovala od Crkve Svetog Spasa.

"Crkva u crkvi" popravljena je i otvorena za službu 1905. godine, nakon dugog perioda.

Manastir Sveti Nikita nalazi se u selu Gornjane i pravoslavni je manastir iz 14. veka, zadužbina kralja Milutina.

Manastir posvećen svetom velikomučeniku Nikiti, tipično je raško-vizantijske arhitekture, srpskog srednjovekovnog stila, poput Gračanice, a zanimljivo je da je zvono, koje je dan-danas u funkciji, donirao kralj Aleksandar Karađorđević 1925. godine.

U selu Banjane je posebno interesantan manastir Sveti Ilija, jer izgleda kao da "izlazi" iz masivne stene, a uz njegove zidine, sahranjen je vojvoda Spasa Prizrenac, poginuo 1904. godine tokom sukoba sa turskom vojskom.


Manastir Sveti Ilija ima veoma uređeno i lepo dvorište, kao i veliki konak, koji je moguće iznajmiti i u njemu boraviti.

Takođe, u Banjanu postoji i crkva Svetog Ðorđa, koju obilazi i održava vitalni 92-godišnji Vojislav Kovačević.

Na području Skopske Crne Gore, između ostalih, postoje i hram Svete Paraskeve, crkva Svetog Atanasija, manastir Sveti Arhangeli, manastir Sveta Bogorodica, Crkva Svete Petke u Pobožju Crkva Svetog Nikole u selu Ljubanci, kao i veliki broj manastirišta i crkvišta, odnosno mesta na kojima postoje vidljivi ostaci nekadašnjih bogomolja.

Posetioci dolaze, kako kažu sagovornici Tanjuga, ali retko iz Srbije i kažu da nema niti jedna organizovana tura iz Srbije, koju organizuje bilo SPC, bilo neko drugi, a da ima manastire Skopske Crne Gore u ponudi.

Sve crkve i manastiri koji su ranije pripadali Pećkoj patrijaršiji, uvedene su katastarski u Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Postoji dijalog između SPC i MPC, a meštani Skopske Crne Gore kažu da, kao laici, ostavljaju tu tematiku crkvenim licima, koja su kvalifikovana i da vlasništvo nad crkvama treba da odrede crkveni velikodostojnici SPC i MPC.

Srbe u bogosluženjima, obeležavanju Svetog Save, Vidovdana, Božića, Ðurđevdana, Uskrsa, koje se izvodi na crkvenoslovenskom kao i u Srbiji, niko ne ometa, a kako sami ističu, oni su na tom prostoru, i u vreme Turaka, kao i u vreme bugarske i nemačke okupacije, ostali i opstali kao Srbi, očuvali sve ono što je njihovo i ponosno za sebe kažu da su "staro Nemanjićko jezgro".


(Telegraf.rs / Tanjug)
Ti si jedan licemer bez državljanstva Srbije i bez veze sa Srbima.
 
Ništa nije bizarno nego ti o našem srpskom srednjovekovlju nemaš pojma. Zato ti i ne smeta propagandna budalaština iz Miloševićeve jogurt-revolucije kako je Kosovo "srpski Jerusalim".
Evo ti još jedan primer. Uz Belog anđela iz Mileševe kod Prijepolja, freska s likom cara Dušana najpoznatija je srpska freska. Može da se vidi svuda, od kalendara do majica koje na svojim skupovima nose nedavači Kosova. A da li znaš gde se nalazi original? Ne verujem.

Pogledajte prilog 1370134

Najpoznatija srpska freska nalazi se u manastiru Lesnovo kod Kratova u današnjoj Severnoj Makedoniji.

Ne laprdaj!
 
Dakle, još jednom: Crnogorac Njegoš preko svog "Gorskog vijenca" je Kosovski mit, onako kako su mu ga predstavili Vuk Karadžić i Simo Sarajlija, uveo među svoje Crnogorce. Pre toga kod Crnogoraca nije bilo Kosovskog mita. Kosovske legende i kult Obilića koji danas postoji u Crnoj Gori nije nastao u crnogorskom narodu, već u srpskom narodu, odnosno u Srbiji koju Njegoš svojim očima nikada nije video jer nikada u Srbiji nije bio za svog života.
Komsija lupetas
Crnogorci su etnicki Srbi
a Njegos je poreklom Srbin iz Bosne okoline Zenice
 
Dakle to je lični stav osobe koja se nije predstavila , uobičajeno; tekst je mogla napisati i Kandić Nataša.

Kosovski mit je utemeljujući mit srpskog naroda.
To je jedna istoijska vertikala koja se održala od samog događaja preko usmene tradicije do svih značajnijih pisaca kroz devetnaesti i dvadeseti vek. Od Njegoša, Karadžića, Rakića , Petković Disa....Miloša Đurića , Crnjanskog, Ive Andrića... sastanak na Žerjajićevom groblju ..., koji je grejao duh oslobođenja kroz sve to vreme.

Istina to je razdelnica koja je odvajala "kukolj od žita" , Srbe od nesrba.
I sada Srbe od antisrpskog dela Druge Srbije, tj Drugosrbijanaca.
 
Dakle profesionalni (ne) davaci Kosova, primerom neka pokazu koliko vole Kosovo...Mislim na sadasnje i bivse politicare u Srbiji.
Baš si rešio da izazivaš da poslednjeg časa. Čekali smo mi već jednom 500 godina svoje srpsko Kosovo, dovekaćemo ga mi opet, a onda će @Blues Brothers ili neka njegova inkarnacija (nadajmo se baš ova!) morati da da neka objašnjenja, tj neće imati odgovor na najočiglednije pitanje koje će biti postavljeno!

Sam znaš da kako se po portalima tešite, ali kasno će tada biti za sve! Kucnuće i taj čas, ne zavaravaj se!
 
косово је толико једна ружна проклета земља да је то страшно
Prvom prilikom će biti tako preuređeno da će biti najlepše na svetu! Čekali smo mi već 500 godina, dočekaćemo opet! Jevreji su čekali svoj Jerusalim 2000 godina, čekaćemo ako treba i dva puta toliko, ali što je došlo sa Osmanlijama će bežati da ih ni najjači vetar sa Prokletija neće stići!

Makar i cela planeta Zemlja i Sunčev sistem a ne samo komplet Evropa otišli kod đavola lično!
 
U trenutku kada to što ti predlažeš bude izvodljivo - tj kad Middle Kingdom bude tako htela a ostali budu mogli samo da primaju k znanju onda uopšte neće biti potrebno da se prave kojekakvi “kompromisi”, tzv “zamene teritorija” i slično. Oko “argumenta” “terirorija i stanovništvo” ima jedna zackoljica: gde im je državljanstvo?! Mirna rešenja naprosto nisu uopšte moguća niti je bilo koja granica stabilna posmatrano u iole dužem periodu. A tek organizacije sa gravitacionim centrom i jedinim kohezionim faktorom na izvesnom drugom kontinentu. Compact territory & no “dual citizenships”, niti kojekakvih “naknadnih upisa.” Kako su došli sa Osmanlijama tako će morati da idu.

Bez uvrede, ideje o podelama nisu uopšte realne: kad budu stvoreni geopolitički uslovi da Šiptarčine na to pristanu tad neće biti baš nikakve potrebe da se o tome razgovara, samo šut karta za Šiptare.

To samo iz Srbije možda izgleda da istorija stoji, Foreign Affairs Magazine već duže vreme razrađuje mnoge scenarije za period post Pax Americana. Tu tzv “kosova” i još mnogih na mapi prosto nema. Kreacije nastale dekretima nestaju isto tako, znaju oni svi za to, zato ovakva zapenušana mržnja.
 
U trenutku kada to što ti predlažeš bude izvodljivo - tj kad Middle Kingdom bude tako htela a ostali budu mogli samo da primaju k znanju onda uopšte neće biti potrebno da se prave kojekakvi “kompromisi”, tzv “zamene teritorija” i slično. Oko “argumenta” “terirorija i stanovništvo” ima jedna zackoljica: gde im je državljanstvo?! Mirna rešenja naprosto nisu uopšte moguća niti je bilo koja granica stabilna posmatrano u iole dužem periodu. A tek organizacije sa gravitacionim centrom i jedinim kohezionim faktorom na izvesnom drugom kontinentu. Compact territory & no “dual citizenships”, niti kojekakvih “naknadnih upisa.” Kako su došli sa Osmanlijama tako će morati da idu.

Bez uvrede, ideje o podelama nisu uopšte realne: kad budu stvoreni geopolitički uslovi da Šiptarčine na to pristanu tad neće biti baš nikakve potrebe da se o tome razgovara, samo šut karta za Šiptare.

To samo iz Srbije možda izgleda da istorija stoji, Foreign Affairs Magazine već duže vreme razrađuje mnoge scenarije za period post Pax Americana. Tu tzv “kosova” i još mnogih na mapi prosto nema. Kreacije nastale dekretima nestaju isto tako, znaju oni svi za to, zato ovakva zapenušana mržnja.

Sve to što si meni rekao, njima (Šupcima) objasni.
I kako su u zabludi, i kako će Amerika da propadne, i ...

I posle mi javi šta su ti odgovorili. Ma ustvari ne moraš, posle će sve da bude ok.

U međuvremenu Rama neka ipak razmisli o do sada najboljem rešenju:
20230810_015458.jpg
 
Poslednja izmena:
Z
Sve to što si meni rekao, njima (Šupcima) objasni.
I kako su u zabludi, i kako će Amerika da propadne, i ...

I posle mi javi šta su ti odgovorili. Ma ustvari ne moraš, posle će sve da bude ok.

U međuvremenu Rama neka ipak razmisli o do sada najboljem rešenju:
Pogledajte prilog 1392567
Ne lupaj, da imaš iole pojma o istoriji i ikakvog razumevanja geopolitike znao bi veoma prostu činjenicu: velike sile daleko češće i lakše napuštaju periferiju svoje prenaduvane interesne sfere nego što padaju i propadaju.

Tviterska laprdanja ljudi koji se ufaju u svoje “lično iskustvo” (“videli ljudi”) su potpuno irelevantna. Potraži npr enciklopediju Larus (Larousse) tom o istoriji, imaš cele odeljke tipa “Svet u doba španske prevlasti”, “Severna Evropa u doba švedske prevlasti” i slično - pogledaj npr koliko se ko od Španije, Venecije, Osmanlija i Francuske zadržao po nekim zanimljivim tačkama Mesiterana, pa onda nastavi sa mrtvorođenom idejama onog “autora” čoveka bez ikakvog uticaja kome je mnogo više nego tebi jasno da je Klinton iz hirova stvorio sistem koji nije održiv bez spoljnog pritiska a stalo mu da se nekako spreči da erozija sistema krene i tu. Baš svaka hegemonija je završila u slavi i dimu, a “komšiluk” će biti tu i kad neko drugi bude najsuverenije odlučivao o sudbinama naroda.

Sačekati finalizaciju tekućeg procesa (EU je već ekonomija Nr 3, ide i na četvrto mesto), a od članstva jedino Dritte Reich uopšte ima kapaciteta da uopšte opstane među prvih 10 svetskih ekonomija već do 2050, onda slede najtemeljnija rešavanja svih okolnih problema. Argumenti o “brojnosti” pucaju na malenoj činjenici da nema “saveza” koji je jači od hegemonističke sile - pravi savezi (moguće samo i i jedino između zemalja približne snage) nisu nikada sklapani na nepdređeno - isključivo oročeno, zna svako da njegovi stvarni interesi za 20-30 godina mogu da postanu dijametralno suprotni od onih trenutnih “partnerskih”.

Hegemonije nisu dugog veka u prisustvu jačih sila, a javlja se nekoliko striktno vanevropskih. Pitaj ti World Bank šta kažu o procenama za period 2050 pa nadalje i to: GDP EU vs GDP Indije i GDP Amerike vs GDP Kine. Dritte Reich & Stari kontinent su imali svoji pet minuta slave, stvarna moć više ne živi tamo, šta god se nekom iz Srbije pričinjavalo, hteo, želeo, nadao se.

Greetings from the Land of the Free! Druga Srbija može da nastavi sa svojom odabranom titoističkom hipnozom, ništa na svetu nije obavezno pa ni buđenje.

Kruška se bere kad sazri my friend.
 

Back
Top