Косовка битка

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Дај извор тих тврдњи, постоје нагађана да је кнез Лазар пре Косова поља имао новчане обавезе према Агарјанима али за Угре нема ни нагађања, осим ако имаш некеи извор ?

Ne treba ti izvor cista logika,naime jedna od Lazarovih cerki je bila udata za najmocnijeg Ugarskog velikasa Nikolu Gorjanskog,takodje uz Madjarsku pomoc Knez Lazar je uspeo da eliminise Nikolu Altomanovica,cak sam u nekim tekstovima citao da je verovatno i Madjarska vojska ucestvovala na Kosovu(i suvise bitan dogadjaj da bi Madjari bili odsutni),takodje posle Maricke bitke vecina Srpske vlastele postala je ili Turski ili malo kasnije Madjarski vazal.

Takodje cinjenica da su Madjari napali Srbiju 1390 godine mnogo govori,ako su vec hteli da pljackaju Srbiju mogli su napasti vec u augustu 1389 (ali tada Milica verovatno jos nije postala Bajazitov vazal),takodjes obzirom da je Milica 1390 godine postala vazal Turcima zasto bi Madjari napadali(jer Srbija je fakticki deo Osmanlijskog carstva),moje misljenje je da se i to dogodilo upravo zbog toga sto su se Madjari borili jos na Kosovu protiv Turaka i onog trenutka kad se Milica okrenula Bajazitu Srbija je postala Madjarski neprijatelj.

Meni ovo ima logike jer Madjarska Srbiju nije napadala ranije(mislim na period pre Kosovske bitke) pa mora da je su Ugri imali neki ozbiljan razlog da napadnu Srbiju(ako se to uopste moze okarakterisati tako,jer Srbiju je tada branila Bajazitova vojska)

Задатак историје као науке јесте да на основу поузданих доказа, до којих се долази проучавањем историјских извора, тачно опише и објасни развој људског друштва у прошлости.

Znam.
Možda zato, što su sarađivali sa Bajazitom i što nisu bili sa drugim državama Evrope.

Poznato je, da na Kosovu nisu bili samo Srbi, već takođe u manjem broju i vojska Evrope zajedno sa Srbima ali su Srbi tu najviše stradali.
U jednoj mađarskoj knjigi sam pročitao, da je Murata ubio neki mađarski vitez sa imenom i prezimenom (kad to pronađem postaviću tu jer se trenutno ne sjećam).

Posle Kosovske bitke, kad se Milica okrenula Bajazitu, ta evropska vojska, koju su predvodili Ugari, se okrenula protiv Srbije.
To je sva mudrost.

Ne . Milica se okrenula nekim pregovorima sa Bajazitom , tek posle napada Ugara na Srbiju , kako bi Srbiju odbranila od Ugara . Koliko je to Ugara ucestvovalo u Kosovskoj Bitci , na strani Srba . Ima li koje ime ?
A to sto madjari lazu , to je druga stvar .
Ima i ona jedna prca , da je neki veliki kralj obecao zlato Srbima po glavi turskoj , pa da su Srbi nosili vvelike mreze za priihvatanje turskih glava . No to je samo prica .

Ne . Milica se okrenula nekim pregovorima sa Bajazitom , tek posle napada Ugara na Srbiju , kako bi Srbiju odbranila od Ugara . Koliko je to Ugara ucestvovalo u Kosovskoj Bitci , na strani Srba . Ima li koje ime ?
A to sto madjari lazu , to je druga stvar .
Ima i ona jedna prca , da je neki veliki kralj obecao zlato Srbima po glavi turskoj , pa da su Srbi nosili vvelike mreze za priihvatanje turskih glava . No to je samo prica .

Тачно ! Угри су упали у Србију септембра 1389. и прекршили споразум који су имали потписан са благопочившим кнезом Лазаром о ненападању, били су дошли до Рудника.

Ne treba ti izvor cista logika,naime jedna od Lazarovih cerki je bila udata za najmocnijeg Ugarskog velikasa Nikolu Gorjanskog,takodje uz Madjarsku pomoc Knez Lazar je uspeo da eliminise Nikolu Altomanovica,cak sam u nekim tekstovima citao da je verovatno i Madjarska vojska ucestvovala na Kosovu(i suvise bitan dogadjaj da bi Madjari bili odsutni),takodje posle Maricke bitke vecina Srpske vlastele postala je ili Turski ili malo kasnije Madjarski vazal.

Takodje cinjenica da su Madjari napali Srbiju 1390 godine mnogo govori,ako su vec hteli da pljackaju Srbiju mogli su napasti vec u augustu 1389 (ali tada Milica verovatno jos nije postala Bajazitov vazal),takodjes obzirom da je Milica 1390 godine postala vazal Turcima zasto bi Madjari napadali(jer Srbija je fakticki deo Osmanlijskog carstva),moje misljenje je da se i to dogodilo upravo zbog toga sto su se Madjari borili jos na Kosovu protiv Turaka i onog trenutka kad se Milica okrenula Bajazitu Srbija je postala Madjarski neprijatelj.

Meni ovo ima logike jer Madjarska Srbiju nije napadala ranije(mislim na period pre Kosovske bitke) pa mora da je su Ugri imali neki ozbiljan razlog da napadnu Srbiju(ako se to uopste moze okarakterisati tako,jer Srbiju je tada branila Bajazitova vojska)

Kako bre nije . Pa upali su u Srbiju i za vreme Cara Dusana , bas kad je trebalo da potpise sporazum sa Papskom kurijom . Morao je da ih rastera iz Srbije , a ugovor nije potpisamn upravo zbog toga .

Ako je bilo tog slavlja, šta je, onda, sahranjeno ovde...

120.jpg

Muratovo turbe na Kosovu - mala mošeja sa kubetom gde je sahranjena utroba cara Murata, dok je njegovo telo preneto u Bursu, grad u Maloj Aziji, gde je i sahranjeno.

Ja mislim, da j to bilo samo mjesto pogibije a da je unutra spušteno kakvo malo crevce, čisto sumnjam.

A da znam da jeste?
Ja da se pitam, odmah bih to posla u Tursku. Zašto da mu tu kod nas ostave samo onaj prljavi dio (crijeva sa sadržinom).:per:

Poslednja izmena:
Ono što je "sečeno", to je i ostalo!

Da je bezimeni junak odsekao Muratu glavu, ruku, nogu, uvo... možda bi Bajazit to ostavio, tj. sahranio u grobnici.

Ovako, iz potaje, nožem: od učkura, do grla bijela!

I, sad, šta je tu moglo da se odseče? Samo da ispadne, odnosno – da pokulja iz utrobe! :)

Ono što je "sečeno", to je i ostalo!

Da je bezimeni junak odsekao Muratu glavu, ruku, nogu, uvo... možda bi Bajazit to ostavio, tj. sahranio u grobnici.

Ovako, iz potaje, nožem: od učkura, do grla bijela!

I, sad, šta je tu moglo da se odseče? Samo da ispadne, odnosno – da pokulja iz utrobe! :)

Тако је морало бити, јер је било у незгодно време, велика врућина. Светом Лују Деветом су такође извадили унутрашњице, и срце, и главу отсекли, а остало скували и усолили и превезли у Парис.

Тако је морало бити, јер је било у незгодно време, велика врућина. Светом Лују Деветом су такође извадили унутрашњице, и срце, и главу отсекли, а остало скували и усолили и превезли у Парис.

znači da je to bio pravi specialitet;

Kuvani i posoljeni Lij.

A ono bi se moglo zvati nekuvani Muratovi škembići.

Hajdemo da uozbiljimo priču...

... iako volim škembiće (ne od materijala o kojem je reč, naravno)!

Da li je do sada bilo reči o Lazarevoj glavi?

То сам заборавио рећи, глава не прави проблем преноса јер се лако конзервира у посуди. Тако је Лујева глава са срцем сачувана код његовог брата Карла првог од Две Сицилије.

U kosovskom boju nije moglo da pogine 73 000 srpskih vojnika, jer ih je sveukupno bilo oko 30 000, na turskih 90 000. Opšte je poznato da Turci posle te bitke nisu zavladali Srbijom, već tek vek kasnije. Toliko o pobedi, a što se tiče Amerikanaca oni iznose neku svoju istoriju koja njima odgovara, a ne bave se istinom i dokazanim činjenicama.

U kosovskom boju nije moglo da pogine 73 000 srpskih vojnika, jer ih je sveukupno bilo oko 30 000, na turskih 90 000. Opšte je poznato da Turci posle te bitke nisu zavladali Srbijom, već tek vek kasnije. Toliko o pobedi, a što se tiče Amerikanaca oni iznose neku svoju istoriju koja njima odgovara, a ne bave se istinom i dokazanim činjenicama.

Нису то доказане чињенице, него прихваћена мишљења. Ако си икад читао америчке историјске радове могао си видети да се највише користе са византијским, турским и немачким изворима. То је нормално, јер су у та времена то била највећа три царства, и они сматрају да су ти извори службени закључци тих времена и историчара прихваћени као истинити. Ипак се ограде са наводима извора. А где си ти сазнао да није било више од 30 хиљада српске војске на Косову? А турске 90 хиљада? Иначе сви турски извори говоре обратно, али ипак са већим цифрама, тако на пример наводе да је само Али паша имао 30 хиљада својих гардиста. А у једном тврде да је Лазар наредио Вратку да са двадесет хиљада направи против-напад на Бајазита, кад је Бајазит дошао у помоћ своме брату на Вуковом крилу. Коме веровати?

Poslednja izmena:
Madjarska Srbiju nije napadala ranije(mislim na period pre Kosovske bitke) pa mora da je su Ugri imali neki ozbiljan razlog da napadnu Srbiju(ako se to uopste moze okarakterisati tako,jer Srbiju je tada branila Bajazitova vojska)
Zašto bi je napadali kad aspiracije Srbije nisu bile usmjerene na tu stranu. A kako da je napadnu kad nisu mogli izaći na kraj sa Bosnom ni uz pomoć krstaških ratova.

Sad, posto svako veruje u ono sto mu odgovara, ja verujem da smo pobedili, ali neko je vec rekao *ebes pobedu kad pogine 50.000 ljudi.Nisam istorijski potkovan pa sam mozda pogresio u brojci, ispravite me.Ono sto mene zanima je vaznost te bitke? Da li je bila vazna i zasto? Ili je vaznost te bitke sam mit.

Na osnovu ZDRAVE LOGIKE, ne trebaju meni spise koje su prosle cenzuru SC..

Takve price se mogu pricati deci u pubertetu i romanticnim nacionalistima u kojima Srbija nikad nije oskudevala.

Kada se malo povezu stvari i gleda ozbiljnije ispada da je zaista 90% srpske (srednjovekovne) istorije - mit.

To o tom "proboju i ubistvu Murata" je vrlo slicno logici da su se recimo u momentu americkog napada na Irak - Iracani probili kroz americku odbranu i ubili glavnokomandujuceg americkih snaga!

Takve stvari su vise za Neprirodne pojave i misterije, a manje za Istoriju. :bye:
Ljudi moji sto se ovi srpski HrvatI okomili na Milosa Obilica. Prica o proboju je verovatno legenda, ali kao sto znas mnogi narodi u evropi imaju po nekog junaka kao sto su Obilic ili Kraljevic. Npr Swajcarci Vilijama Tela,Madjari Janosa Hunjadija,.....itd. O svima njima postoje razumno nelogicne legende. A sto se tice onih 90%, Srbi su u 90% ratova u svojoj istoriji bili pobednici a pobednik pise istoriju,"Ima se, moze se" Madjari npr...,su ratove uglavnom gubili pa zato nemaju dovoljno resurasa da proizvedu mnogo istorijskih legendi. Sto se tice nacionalista, i ovako i onako ce ih globalizacija pojesti kao sto ih je vec pojela u: Swedskoj,Nemackoj,....itd pa cak i u mojoj posle Srbije i zajedno sa BiH i Grckom omiljenoj evropskoj zemlji Norveskoj, cija je istorija prepuna nerazumnih legendi.
GO GO ODD GRENLAND!!!

Ljudi moji sto se ovi srpski HrvatI okomili na Milosa Obilica. Prica o proboju je verovatno legenda, ali kao sto znas mnogi narodi u evropi imaju po nekog junaka kao sto su Obilic ili Kraljevic. Npr Swajcarci Vilijama Tela,Madjari Janosa Hunjadija,.....itd. O svima njima postoje razumno nelogicne legende. A sto se tice onih 90%, Srbi su u 90% ratova u svojoj istoriji bili pobednici a pobednik pise istoriju,"Ima se, moze se" Madjari npr...,su ratove uglavnom gubili pa zato nemaju dovoljno resurasa da proizvedu mnogo istorijskih legendi. Sto se tice nacionalista, i ovako i onako ce ih globalizacija pojesti kao sto ih je vec pojela u: Swedskoj,Nemackoj,....itd pa cak i u mojoj posle Srbije i zajedno sa BiH i Grckom omiljenoj evropskoj zemlji Norveskoj, cija je istorija prepuna nerazumnih legendi.
GO GO ODD GRENLAND!!!
Постоје писани трагови да је извршен пробој групе српских витезова и да је један од њих усмртио султана Мурата, то је писмо краља Твртка I упућено Фирентицима чији се садржај подудара са садржајем фермана који је Бајазит упутио са посмртним остацима султана Мурата у Брусу где се налази и рука опточена (сребром, златом) и бодеж српског витеза који је усмртио султана Мурата, једино се у старим списима нигде не наводи име храброг српског витеза, тек много касније се појављује под именом Милош Обилић.

Постоје писани трагови да је извршен пробој групе српских витезова и да је један од њих усмртио султана Мурата, то је писмо краља Твртка I упућено Фирентицима чији се садржај подудара са садржајем фермана који је Бајазит упутио са посмртним остацима султана Мурата у Брусу где се налази и рука опточена (сребром, златом) и бодеж српског витеза који је усмртио султана Мурата, једино се у старим списима нигде не наводи име храброг српског витеза, тек много касније се појављује под именом Милош Обилић.

То је вероватно колико и писмо Твртково. Он је можда и послао такво писмо, али на основу Вратковог извештаја или претпоставке. Није сигурно да су то били витезови.

Сасвим је уобичајна ствар да се у току битке ухвати или убије противнички краљ , цар итд. Дешавало се много пута кроз историју до тад и до сад , значи нормално је. Према правилима тадашње тактике људство је пред битку распоређивано у центар где се налази команда с владарем на челу и у бочна лако покретна крила.

Српски ратници и витезови су тада веома цењени, опремљени и јаки борци. Немојте то да потцењујете, ко год нас је потценио зеј.бо се, немојте зато потцењивати сами себе. Наравно ни Отомани нису били мутави , ал шта сад све што је у вези Срба буде типа то нису могли, нема шансе итд.

Битка је била веома жестока и војске су се масакрирале на обе стране без милости, Отомани су тек око седамдесет година касније коначно кренули на Србију , овога пута на много боље политички припремљеном терену. Мислим ово је нешто што нико не може да оспори и ај да кренемо одатле, јер сам се овде начитао свакојаких да не кажем глупости и будалаштина

"Између истока и запада живи Српска нација
На раскршћу светова између цивилизација
Вековима одолевали смо налетима моћних сила
Нисмо се предавали јер Србија је мила!"

Деретић о Косовском боју:

Косовски бој у светлу турских извора

https://video.google.com/videoplay?docid=6372629364530953856#

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back