Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je nazalost tacno ,mada nije to bio "osrednji" "Drim Tim", ipak tu im je bio jedan Redzi Miler , pa Dzermejn O'Nil tada mozda i najbolja cetvorka u ligi , pa Big Ben tada najbolji skakac i defanzivac u ligi, pa Pol Pirs, Majkl Finli isto vrhunski igrac koji je tada bio deo velikog tria u Dalasu sa Novickim i Stivom Nesom, pa Son Merion jedan vrhunski "ol round" igrac, pa i potcenjeni Andre Miler u to vreme najbolji asistent u NBA, mislim bio je to izuzetno jak tim i onda, ali da nazalost je danas mnogo veca razlika izmedju nas i i njih nego 2002. , po meni taj nas tim iz 2002. je verovatno najjaci u istoriji (verovatno jaci od onog iz Atine 1995.) uh kad se samo setim Stojakovic, Divac, Bodiroga, supertalentovani Milos Vujanic, Marko Jaric tada jedan od najperspektivnijih plejeva na svetu ,tada isto supertalentovani Vlada Radmanovic, Predrag Drobnjak, Igor Rakocevic, Milan Gurovic, pa jos kad se setim da na prvenstvo nisu otputovali recimo jedan Zeljko Rebraca, pa Dejan Milojevic, pa Sasa Djordjevic (koji se u tom momentu jos uvek nije oprostio od reprezrentacije) , pa Vlado Scepanovic, bas smo imali "Drim Tim" tada.
Mada koliko se secam uprkos takvom timu, nismo bas po igri blistali na tom prvenstvu , zabelezili smo par poraza, mislim od Portorika i Spanije , ali taj mec sa SAD je bio prekretnica.
Generalno da su ovi igraci danas igraci igrali u ono vreme, mozda bi za 2,3 igraca bilo mesta u reprezrentaciji, za vise tesko.

Mada generalno i sad, imali smo bas lepu priliku da ih pobedimo opet u onom mecu u Riju u grupnoj fazi, da nismo onako ocajno i malodusno usli u mec i da smo igrali od pocetka kao poslednje 3 cetvrtine , dobili bismo ih rutinski, ali odbro bice valjda dana za megdana sto se kaze.

Nego ono sto bi ja mnogo voleo je da se opet pojavi neka nova kosarkaska sila niotkuda kao sto se pojavila Argentina 2002. i da svim favoritima pomrsi racune.
Jer to kako se Argentina pojavila, kako su maltene sami platili dresovi i kako su igrali u narednih jos nekoliko godina i kakve su igrace dali je zaista nestvarno, po meni taj period od 2002. pa tamo do sredine ili kraja 2000ih je mozda i najbolji i najinteresantniji period u istoriji kosarke (barem kad se radi o medjunarodnij reprezrentativnoj kosarci).

Najbolji i najinteresantgiji period reprezentativne košarke je bio u drugoj polovini sedamdesetih, i prvoj polovini osamdesetih godina.
u Evropi moćan SSSR, moćna SFRJ, pa sjajna Španija sa San Epifaniom, Korbalanom,DeLa Kruzom,braćom Martin, Italija sa Marzoratijem Meneginom,Djentileom,,Čehoslovačka sa Hropilakom, Izrael sa Berkovvićem, Francuska sa Ostrovskim,Brazil sa Oskarom Šmitom, Kanada i SAD sa odličnim koledž timovima
To su bile poslastice za gledanje, pune naboja i neizvesnosti..........Finale SP 1978 nas i Rusa, pa finale četiri godine kasnije SAD - SSSR kada je današnji trener Klipersa promašio šut za pobedu.Utakmice pune ritma, pune imaginacije ali i pune taktike i vidljivog rada trenera....Danas se sve svodi na uprošćavanje do napada jedan na jedan..
Tada su se posebno spremali napadi pet na pet, danas jedva dva na dva.......

Eto ono sto sam napisao juce mozda pocinje polako da se ostvaruje , juce na U19 prvenstvu sveta Kanada u polufinalu izbacila SAD pobedivsi ih 99:87 i tako nakon 2 svetska prvenstva 2013. i 2015. Amerikanci ce nerado prepustiti tron Kanadi ili Italiji koja u drugom polufinalu pobedila Spaniju sa 66:63, eto mozda se i Italija polako vraca na veliku scenu , generalno uz Galiraija, Datomea, Belinelija, Barnjanija, Melija, sad jos uz nekolicinu mladih talentovanih igraca mogla bi to opet da bude jedna mocna selekcija.

Nego kod Kanada supertalentovani bek Er Dzej Beret ubacio 38 poena uz 13 skokova i 5 asistencija, jos jedan u nizu od mladih kanadskih momaka kome predvidjaju ozbiljnu NBA karijeru.
Neki ga eto porede i sa Endru Viginsom.

Basketaši Srbije nastavljaju pobedonosni niz ove godine. Upravo su pobedili domaćina NL sa ubedljivih 22:13 i obezbedili polufinale.
Najbolji igrač na svetu Dušan Domović Bulut je juče spektakularnim krosoverom rešio meč protiv Španije.

Pogledajte kako izgleda taj takozvani "Bulut move"

Poslednja izmena:
To je nazalost tacno ,mada nije to bio "osrednji" "Drim Tim", ipak tu im je bio jedan Redzi Miler , pa Dzermejn O'Nil tada mozda i najbolja cetvorka u ligi , pa Big Ben tada najbolji skakac i defanzivac u ligi, pa Pol Pirs, Majkl Finli isto vrhunski igrac koji je tada bio deo velikog tria u Dalasu sa Novickim i Stivom Nesom, pa Son Merion jedan vrhunski "ol round" igrac, pa i potcenjeni Andre Miler u to vreme najbolji asistent u NBA, mislim bio je to izuzetno jak tim i onda, ali da nazalost je danas mnogo veca razlika izmedju nas i i njih nego 2002. , po meni taj nas tim iz 2002. je verovatno najjaci u istoriji (verovatno jaci od onog iz Atine 1995.) uh kad se samo setim Stojakovic, Divac, Bodiroga, supertalentovani Milos Vujanic, Marko Jaric tada jedan od najperspektivnijih plejeva na svetu ,tada isto supertalentovani Vlada Radmanovic, Predrag Drobnjak, Igor Rakocevic, Milan Gurovic, pa jos kad se setim da na prvenstvo nisu otputovali recimo jedan Zeljko Rebraca, pa Dejan Milojevic, pa Sasa Djordjevic (koji se u tom momentu jos uvek nije oprostio od reprezrentacije) , pa Vlado Scepanovic, bas smo imali "Drim Tim" tada.
Mada koliko se secam uprkos takvom timu, nismo bas po igri blistali na tom prvenstvu , zabelezili smo par poraza, mislim od Portorika i Spanije , ali taj mec sa SAD je bio prekretnica.
Generalno da su ovi igraci danas igraci igrali u ono vreme, mozda bi za 2,3 igraca bilo mesta u reprezrentaciji, za vise tesko.

Mada generalno i sad, imali smo bas lepu priliku da ih pobedimo opet u onom mecu u Riju u grupnoj fazi, da nismo onako ocajno i malodusno usli u mec i da smo igrali od pocetka kao poslednje 3 cetvrtine , dobili bismo ih rutinski, ali odbro bice valjda dana za megdana sto se kaze.

Nego ono sto bi ja mnogo voleo je da se opet pojavi neka nova kosarkaska sila niotkuda kao sto se pojavila Argentina 2002. i da svim favoritima pomrsi racune.
Jer to kako se Argentina pojavila, kako su maltene sami platili dresovi i kako su igrali u narednih jos nekoliko godina i kakve su igrace dali je zaista nestvarno, po meni taj period od 2002. pa tamo do sredine ili kraja 2000ih je mozda i najbolji i najinteresantniji period u istoriji kosarke (barem kad se radi o medjunarodnij reprezrentativnoj kosarci).

Mislim da nisam pogresio kada sam upotrebio pridev „osrednji.“ Jer ta americka ekipa iz 2002 ipak nije bila u rangu prva tri drim tima iz 1992-1996, ali nisu bili ni grupa turista poput sastava iz 2004. ili 2000. godine. Lepo si primetio da im je nedostajalo nekoliko igraca, ali i nama je.
Stos je u tome sto smo tada zaista uboli pravi trenutak da smo imali Divca i Stojakovica koji su sudijskom kradjom i losom karmom bili spreceni da dovedu Sakramento do NBA titule, imao si Bodirogu, Gurovica i Tomasevica kao prekaljene evropske igrace, Vujanica i Jarica kao zvezde u usponu, a cak smo zadnje tri utakmice igrali bez ucinka Radmnanovica, Drobnjaka i Rakocevica koji su ipak takodje imali NBA iskustvo i sto razlika u kvalitetu nikada nije bila manja nego tada.
Ja mislim da je nas najjaci sastav bio onaj sa OI 1996, ali sta je njima vredelo kada nisu imali toliko iskustva i sto su naisli na Drim tim 3 (po nekim parametrima i statistikama je bio cak i jaci od ekipe iz 1992). Otprilike ista situacija kao i prosle godine.
Dakle, ako bi pomisljali na pobedu 2019. ili 2020. klucno bi bilo da Teodosic i Bogdanovic odu u NBA i tamo se pokazu, da Jokic jos napreduje, da se Boban i Bjelica dosta podignu, Kalinic i Kuzmic da se jos razigraju, ali stos je sto bi morali da negde nadjemo jos dva niza dobra igraca. I mislim da bi dodatni faktor bio da protiv SAD igramo cetvrtfinale ili polufinale, jer smo videli na OI da se ni oni ne zajebavaju u finalu. Ali ovde ima previse kockica koje trebaju da se posloze.

Najbolji i najinteresantgiji period reprezentativne košarke je bio u drugoj polovini sedamdesetih, i prvoj polovini osamdesetih godina.
u Evropi moćan SSSR, moćna SFRJ, pa sjajna Španija sa San Epifaniom, Korbalanom,DeLa Kruzom,braćom Martin, Italija sa Marzoratijem Meneginom,Djentileom,,Čehoslovačka sa Hropilakom, Izrael sa Berkovvićem, Francuska sa Ostrovskim,Brazil sa Oskarom Šmitom, Kanada i SAD sa odličnim koledž timovima
To su bile poslastice za gledanje, pune naboja i neizvesnosti..........Finale SP 1978 nas i Rusa, pa finale četiri godine kasnije SAD - SSSR kada je današnji trener Klipersa promašio šut za pobedu.Utakmice pune ritma, pune imaginacije ali i pune taktike i vidljivog rada trenera....Danas se sve svodi na uprošćavanje do napada jedan na jedan..
Tada su se posebno spremali napadi pet na pet, danas jedva dva na dva.......

Od 1974-1986. odigrano je sedam velikih turnira (OI i SP), dakle 21 medalja je podeljena. Od te 21 medalje, SFRJ+SAD+SSSR su uzeli 18, a bilo bi i svih 20 da nije bilo bojkota Olimpijada 1980. i 1984. Mozda je bilo zanimljivije gledati napadacku kosarku bez odbrane i trojke, ali mislim da se to ipak ne moze porediti sa utakmicama iz kasnijeg perioda, pogotovu ne devedesetih kada se konkurencija drasticno uslozila i pojavili se NBA profesionalci i kada si imao vise reprezenacija koje su mogle da napadnu medalje nego o periodu o kome pricas.

Pa moracu opet da se ne slozim , mislim daleko od toga da su americki timovi iz 2000. i 2004. bili grupa turista, recimo secam se odlicno tog tima njihovog iz Atine (kada su i ono nas razbili u Areni u prijateljskoj utakmicu, kao na otvaranju Arene , iako su nekoliko dana pre toga igrane utakmice "Dimond Balla) , bili su tu Alen Ajverson, Tim Dankan, Stefon Marberi , pa Ricard Dzeferson koji je tada kidao u Nju Dzersiju, pa strasan dvojac iz Finiksa Amari Stodemajer i Son Merion, pa mislim da je bio i neko iz Detroita (Rip Hamilton ili Consi Bilaps) , pa Karlos Buzer , Lamar Odom koji je tada vazio za jednog od najperspektivnijih igraca u ligi , a recimo na klupi su im bili Lebron Dzejms,Karmelo Entoni i Dvejn Vejd kao mlade nade , a trener im je bio cuveni Leri Braun koji je bas te godine osvojio titulu sa Detroitom , znaci jedna bas mocna selekcija za koju je to bilo bas vazno takmicenje i koja je imala imperativ da se iskupi za kiks i neuspeh u Indijanapolisu.
Takodje i onaj tim iz Sidneja, isto je bio veoma jak i mocan , Dzejson Kid, Geri Pejton, Vins Karter, Rej Alen, Stiv Smit, cuveni dvojac iz Majamija Tim Hardavej i Alonzo Morning, pa Alan Hjuston, Vin Bejker, Sarif Abdul Rahim , mada su taj turnir bas na guzove dobili, bas su se jedva izvukli protiv Litvanije u polufinalu, objektivno Litvanija je bila zrela da dobije taj mec , mada i mi da smo igrali tada kao recimo na nekim ranijim turnirima ili kao na EP u Turskoj naredne godine , mislim da bismo ih rutinski dobili.
Nego mislim da je tad u Sidneju napokon u pravom smislu te reci razbijen taj mit da evropske reprezrentacije ne mogu da pariraju americkoj selekciji sacinjenoj od NBA igraca , eto tad se pokazalo da itekako mogu.

Nego ne bi se ja slozio da je onaj nas tim iz Atlante bio jaci od onog iz Indijanapolisa, mislim da nie uopste, mislim da smo tad imali 5,6 vrhunskih igraca , ali da nam je klupa bila tanja (dok smo maltene u Indijanapolisu imali 11,12 igraca top klase) i upravo ta tanka klupaje verovatno bila prepreka i da se pobede Amerikanci i uzme zlatna medalja.
Jer dok su igrali Divac, Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Bodiroga i Rebraca nosili smo se sa njima i vise nego ravnopravno, ali cim su sa klupe usli Sasa Obradovic, Mica Beric, Nikola Loncar, Milenko Topic i ko je sve bio, odma drastican pad, znaci ti rezervisti su bili ipak donekle limitirani i u nekom sirem smislu sasvim osrednji igraci i mislim da se nikako nisu mogli porediti ni po nivou igre ni po igrackom talentu sa recimo Vujanicem, Jaricem, Rakocevicem, Vladom Radmanovicem, Milanom Gurovicem, Drobnjakom i ostalima, tako da kad sve skupa pogledas taj nas tim iz Indijanapolisa bio je svakako jaci od tog iz Atlante, pre svega mnogo jacu klupu smo imali (a dugacka klupa je glavni faktor za uspehe u kosarci).

Nego sa poslednjim delom u posti se svakako slazem, u tam eriodu 70ih i 80ih bila su prakticno samo 3 tima (znaci Ameri, mi i Sovjeti, eventualno tu mozda Grci ili Italijani ako pokupe neke mrvice od nas ili ako neko bas kiksne) i bilo je svakako mnogo zanimljivije kasnije kada su NBA profesionalci poceli da igraju za reprezrentacije.
Recimo nije bilo ovako mocne Spanije, pa Francuske, pa Litvanije, pa Argentine koja je cuda pravila, pa i Brazila koji mozda nije pravio neke rezultate ali je vec dosta dugo unazad prepun vrhunskih NBA igraca i ima kvalitet da pobedi svakog, pa recimo Portorika sa Arojom, Ajusom, Belkmenom i ostalima, pa opet te neke drzave kao Jugoslavija ili SSSR od kojih je nakon raspada nastalo barem 5,6 jakih reprezrentacija, pa recimo Australija je isto izuzetno jaka i kvalitetna isto prepuna vrhunskih igraca, kao i Kanada recimo, a opet imamo neke ekipe kao Grcka, Italija koje su mozda malo u krizi rezultat poslednjih godina ali kvalitet svakako da poseduju, pa recimo cak i jedna prosecna Nemacka ima jednog od najboljih igraca u istoriji Dirka Novickom, Denisa Srudera i ostale..........itd, itd.
Nema sumnje da je neuporedivo jaca konkurencija sad ili recimo pre 10,15 godina nego sto je bila pre 30 ili 40 godina.

Poslednja izmena:
Ja ne znam koliko vi imate godina, i da li se tih godina(od sredine sedamdesetih do prve polovine opsamdesetih)sećate kroz sećanja na TV programima, ili uživo.
Tadašnja košarka je bila mnogo više sport taktike nego danas.
Kako drugačije da pobediš SSSR koji u petorku postavi Tkačenka i Belostenjija ?
Kako da dobiješ Španiju kada se u isto vreme otkači i Brabenderu i San Epifaniju?
Koledž ekipše iz SAD su dolazile maksimalno taktički potkovane, sjajno vodjene.
I danas bi koledž ekipe uzimale zlato na SP i Olimpijadama bez ikakvih problema.
Samo što je isplativije da idu profesionalci.
SFRJ ili SSSR su uvek morale da igraju u najjačim sastavima.
Jer ako nisu kompletne obavezno ih neko sruši.Da li je toIzrael koji ej nas dobio 1979 sa Berkovićem, da li je Italija koja je dobila nas u onoj tuči na terenu, ili je to Španija koja je dobila SSSR, pa im posle Itlaija uzela titulu.
Van Evrope je Brazil bio jak zahvaljujući Oskaru Šmitu.
Toliko jak da smo ih 1978 u poslednjoj utkamici grupnog dela dobili posle dva bacanja Delibašića sekund pre kraja( a mogli smo i da izgubimo pa da dva dana kasnije igramo ponovo sa njima finale)
Današnja košarka je svakako brža, fizički mnogo zahtevnija, marketinški isplativija......
Ali je tadašnja, posebno reprezentativna bila prepuna košarke, u pravom smilu reči, i fizičke i taktičke.
A danas je kod većine reprezentacija na velikim takmičenjima čak i skauting postao višek.

Pa moracu opet da se ne slozim , mislim daleko od toga da su americki timovi iz 2000. i 2004. bili grupa turista,

Hm, onda pa ispada da je ekipa protiv koje smo mi igrali jos i najslabija od svih. :think:
Amerikancima u tom periodu 2000-2006 uvek nije igralo najmanje po 3-4 vrhunska igraca, sto nije bio slucaj devedesetih.

Nego ne bi se ja slozio da je onaj nas tim iz Atlante bio jaci od onog iz Indijanapolisa.

Ima tu vise faktora, a ukusi su razliciti.
1996. nije falio apsolutno niko u sastavu, a taj tim je prikazao ukupno bolje igre na turniru od onog iz 2002.

Nego sa poslednjim delom u posti se svakako slazem, u tam eriodu 70ih i 80ih bila su prakticno samo 3 tima (znaci Ameri, mi i Sovjeti, eventualno tu mozda Grci ili Italijani ako pokupe neke mrvice od nas ili ako neko bas kiksne) i bilo je svakako mnogo zanimljivije kasnije kada su NBA profesionalci poceli da igraju za reprezrentacije.
Nema sumnje da je neuporedivo jaca konkurencija sad ili recimo pre 10,15 godina nego sto je bila pre 30 ili 40 godina.
Normalno. Cast svakome, ali tada su pomenute tri reprezentacije bile svetlosnu godnu ispred svih ostalih. Cak i da zanemarimo SAD, u proteklih desetak godina Spanija koja je najdominantnija ipak nije uvek uspevala da dodje do samog vrha (dva poslednja puta na SP bez ikakve medalje, a ni na EP nisu bas redovno bili zlatni). A od ostalih retko ko ima kontinuitet osvajanja medalja.

Pa sad nije ni jedan americki tim najslabiji, ono u principu svi su manje vise tu negde.
Generalno Amerika je ogromna zemlja i tamo postoji taj ogroman broj koledza i skola gde se igra kosarka i to je prakticno hiberprodukcija igraca a pritom imaju odresene ruke da rade sta hoce i neogranicene budzete i resurse i sa kakvim god timom da dodju verovatno su uvek prvi favorit a u reprezrentaciji ima mesta za samo 12 igraca, tako da koga god pozovu uvek ce neko faliti , jer prosto nema mesta za sve.

Sto se tice nasih jeste da su na OI 1996. igrali bolje nego u Indijanapolisu , ali ja pricam o suvom kvalitetu timu a ne o igri, a takodje treba imati u vidu da u Atlanti prakticno i nismo imali jaku proveru do polufinala i susreta sa Litvanijom, opet u to vreme nije bilo jake Spanije, Grcke, Italije, Francuske, Argentine, Brazila, Portorika..........itd, vec bila je slicna situacija kao 70ih i 80ih , samo sto su Sovjete zamenili Litvanci i eto Hrvati su jos uvek bili jaki i to je to.

Sto se tice zadnjeg dela posta , jeste to si u pravu, nema bas ekipa koje imaju kontinuitet , kao sto smo mi imali ranije ili recimo Argentina u protekoj deceniji, generalno reprezrentativna kosarka je u krizi, ali opet ja pricam o kvalitetu i potencijalu tih ekipa a ne o njihovim minulim rezultatima.

Ja ne znam koliko vi imate godina, i da li se tih godina(od sredine sedamdesetih do prve polovine opsamdesetih)sećate kroz sećanja na TV programima, ili uživo.
Tadašnja košarka je bila mnogo više sport taktike nego danas.
Kako drugačije da pobediš SSSR koji u petorku postavi Tkačenka i Belostenjija ?
Kako da dobiješ Španiju kada se u isto vreme otkači i Brabenderu i San Epifaniju?
Koledž ekipše iz SAD su dolazile maksimalno taktički potkovane, sjajno vodjene.
I danas bi koledž ekipe uzimale zlato na SP i Olimpijadama bez ikakvih problema.
Samo što je isplativije da idu profesionalci.
SFRJ ili SSSR su uvek morale da igraju u najjačim sastavima.
Jer ako nisu kompletne obavezno ih neko sruši.Da li je toIzrael koji ej nas dobio 1979 sa Berkovićem, da li je Italija koja je dobila nas u onoj tuči na terenu, ili je to Španija koja je dobila SSSR, pa im posle Itlaija uzela titulu.
Van Evrope je Brazil bio jak zahvaljujući Oskaru Šmitu.
Toliko jak da smo ih 1978 u poslednjoj utkamici grupnog dela dobili posle dva bacanja Delibašića sekund pre kraja( a mogli smo i da izgubimo pa da dva dana kasnije igramo ponovo sa njima finale)
Današnja košarka je svakako brža, fizički mnogo zahtevnija, marketinški isplativija......
Ali je tadašnja, posebno reprezentativna bila prepuna košarke, u pravom smilu reči, i fizičke i taktičke.
A danas je kod većine reprezentacija na velikim takmičenjima čak i skauting postao višek.

Ma generalno sve je to smejurija naspram ovog danas i nikako se ne mogu porediti ekipe iz tog vremena sa ovim savremenim.

Inace da danas Amerikancu salju koledz igrace na velika takmicenja realno ne bi ni grupnu fazu prolazili , realno ne bi imali sta da traze pored jakih ekipa iz Evrope i ostatka sveta, pogotovo jer sve jace ekipe tipa Spanija, Francuska, Brazil, Australija, Kanada....itd, pa evo sada i Srbija su sastavljene uglavnom od NBA igraca.

Ne kazem j a da u to vreme nije bilo zanimljivih i uzbudljivih utakmica, vec samo da kvalitet tih ekipa i kvalitet kosarke nije ni prineti ovome danas ili onome od pre 10,15 godina.

Najbolji reprezentativni mec ikad koji sam ja gledao je finale O.I u Londonu 2012 izmedju Spanije i Amerike.

Da bio je stvarno izvanredan i steta sto su ih Spansi ispustili , imali su sansu da ih pobede , nije da nisu , mada dosta slicna utakmica je bila i onda u Pekingu.

Mada generalno bilo je tu drugih utakmica koje su ostavljale jaci dojam na mene , recimo prasenje Amerikanaca od strane Argentine 2002. i 2004. , pa recimo i ona isto utakmica u Atini kada ih je Portoriko unistio, prosto neverovatno sta su sve pogadjali , pa zatim naravno finale Jugoslavija : Litvanija iz Atine 1995. je isto bila neverovatna utakmica, pa recimo iz Indijanapolisa Jugoslavija : SAD i Jugoslavija : Argentina (finale) ,pa zatim ono polufinale iz Sidneja SAD : Litvanija je isto bilo jako uzbudljivo i neizvesno , pa onda isto ono cuveno polufinale iz Japana Grcka : SAD , pa u Turskoj ono cetvrtfinale Srbija : Spanija (i ona trojka Teodosica preko Garbahose) , pa i onaj mec u grupnoj fazi Brazil : SAD , kada je Marselinjo Uertas promasio 2 sekunde pred kraj oba slobodna bacanja za pobedu (ili mislim da je bilo cak i 3 bacanja , nisam siguran sad) , pa recimo napamet mi pada i ono finale EP 2007 kada su Rusi uzeli zlato Spancima usred Spanije , sutem Dzej Ar Holdena u poslednjoj sekundi, pa recimo i onaj nas mec sa Amerima u grunoj fazi u Riju je isto bio ludilo, kao i mec SAD ; Litvanija u grupnoj fazi na OI u Londonu kada su Litvanci bili prakticno na pragu pobede e onda negde minut ipo pred kraj su pocele da im drhte ruke i da brljave i tako ih ispustise.
E da mislim i da valja pomenuti pobedu Venecuele nad Kanadom na Kupu Amerike pre 2 godine , Kanadjani su dosli tamo sa sve NBA igracima kao veliki favoriti , do te utakmice su svim ekipama ubacivali po 110, 120 poena e onda ih u polufinalu dobi Venecuela (bez prakticno ijednog poznatog igraca) i tako ih ostavi bez ucesca na olimpijadi u Riju.

Pa sad nije ni jedan americki tim najslabiji, ono u principu svi su manje vise tu negde.
Generalno Amerika je ogromna zemlja i tamo postoji taj ogroman broj koledza i skola gde se igra kosarka i to je prakticno hiberprodukcija igraca a pritom imaju odresene ruke da rade sta hoce i neogranicene budzete i resurse i sa kakvim god timom da dodju verovatno su uvek prvi favorit a u reprezrentaciji ima mesta za samo 12 igraca, tako da koga god pozovu uvek ce neko faliti , jer prosto nema mesta za sve.

Mislim da se ipak ne mogu porediti drim timovi iz devedesetih koji su na turnirima sve drali sa prosekom od 30-40 poena, sa „drim timovima“ iz prve polovine 2000-ih, koji su znali da naredjaju i po tri poraza na takmicenjima i da igraju bledo.
Nema mesta, ali da su 2002. igrali npr. Brajant i Sekil, mislim da nam ni Guroviceva kenjaza ne bi pomogla za pobedu.

Sto se tice nasih jeste da su na OI 1996. igrali bolje nego u Indijanapolisu , ali ja pricam o suvom kvalitetu timu a ne o igri, a takodje treba imati u vidu da u Atlanti prakticno i nismo imali jaku proveru do polufinala i susreta sa Litvanijom, opet u to vreme nije bilo jake Spanije, Grcke, Italije, Francuske, Argentine, Brazila, Portorika..........itd, vec bila je slicna situacija kao 70ih i 80ih , samo sto su Sovjete zamenili Litvanci i eto Hrvati su jos uvek bili jaki i to je to.

Pa nije nedostajao „suvi kvalitet“ ni 1996. I nije ni ta grupa bas bila tako slaba, sa Grcima smo se dugo mucili, sa Portorikom je bilo problema do pred kraj, a ni Australija nije bila naivna (izbacili jake Hrvate u cetvrtfinalu). Prednost ekipe iz 2002. bila je pre svega u zbiru daleko vece kolektivno iskustvo igranja jacih utakmica. I sto su imali srecu da ipak igraju protiv slabije ekipe nego sto je to bio Drim tim 3.

Sto se tice zadnjeg dela posta , jeste to si u pravu, nema bas ekipa koje imaju kontinuitet , kao sto smo mi imali ranije ili recimo Argentina u protekoj deceniji, generalno reprezrentativna kosarka je u krizi, ali opet ja pricam o kvalitetu i potencijalu tih ekipa a ne o njihovim minulim rezultatima.

Dobro, o tome i govorimo. Pre 30 godina se znalo ko uzima tri medalje, sada sem SAD niko unapred ne moze biti siguran. Svako svakoga moze da dobije. Mi smo najbolji svedok za to, zadnja dva srebra smo uzeli sa skorom 4-4 na tim turnirima (sto je ranije bilo vrlo redak slucaj), a kada smo pre dve godine na EP imali 7-2, nismo uzeli medalju.

Ma generalno sve je to smejurija naspram ovog danas i nikako se ne mogu porediti ekipe iz tog vremena sa ovim savremenim.

Inace da danas Amerikancu salju koledz igrace na velika takmicenja realno ne bi ni grupnu fazu prolazili , realno ne bi imali sta da traze pored jakih ekipa iz Evrope i ostatka sveta, pogotovo jer sve jace ekipe tipa Spanija, Francuska, Brazil, Australija, Kanada....itd, pa evo sada i Srbija su sastavljene uglavnom od NBA igraca.

Ne kazem j a da u to vreme nije bilo zanimljivih i uzbudljivih utakmica, vec samo da kvalitet tih ekipa i kvalitet kosarke nije ni prineti ovome danas ili onome od pre 10,15 godina.

Mi ne pričamno ovde o napretku tehnike treninga, nego o smaoj košarci.
Posmatramo košarku kao sport, sa svojim takitčkim i fizičkim dleom.
Svakako da se fizički ne mmogu porediti dva različita vremena, ali taktički itekako mogu.
Igrači, a i ekipe su nekad bili mnogo taktički spremniji nego danas.
Što se tiče nipodaštavanja koledž košarke, ja se nadam da se šališ.
Koledž prvenstva širom SAD su takmičenja često popularnija od NBA liga, baš zbog tog "povratka" osnovama košarke.
Treneri u NCAA su često plaćeniji od trenera u NBA, ali smao oni koji uisitnu vrede.
Ne samo koledž reprezentacija, nego bi svaki od koledža koji je ovde godine bio na final4 lagano uzeo medalju na svakom medjunarodnom takmičenju....
Zato što bi se oni detaljno spremili za svakog protivnika, i ne bi im se dogodila arogancija da jednog Bodirogu čuva panj, ili da Guroviću dozvole da šutne trojku(kao što se dogodilo 2002.godine).
Pojeli bi nas i tempom i taktikom.,.
Seti se kako su nas pojeli 1986. kada je koledž ekipa bez koske pobedila našu buduću najtrofejniju generaciju.

Ja se nadam da se ti salis , koja bre NCAA ekipa bi na kom takmicenju uzela medalju, mozda eventualno na nekom juniorskom prvenstvu, na seniorskom bi sluzila za popravljanje kos razlike.
Pa sta onda ako su koledz prvenstva u SAD vrlo popularna, popularno je sto sta , pa to opet nije nikakav parametar kvaliteta.

Generalno bilo koja koledz ekipa sa F4 ne bi imala sta da trazi ni protiv neke jace evroligaske ekipe , a kamoli protiv neke reprezrentacije sastavljene mahom od NBA igraca.

Nego pusti ti sta je bilo 1986. ili 1976. ovo je ipak vec 2017.

Ja se nadam da se ti salis , koja bre NCAA ekipa bi na kom takmicenju uzela medalju, mozda eventualno na nekom juniorskom prvenstvu, na seniorskom bi sluzila za popravljanje kos razlike.
Pa sta onda ako su koledz prvenstva u SAD vrlo popularna, popularno je sto sta , pa to opet nije nikakav parametar kvaliteta.

Generalno bilo koja koledz ekipa sa F4 ne bi imala sta da trazi ni protiv neke jace evroligaske ekipe , a kamoli protiv neke reprezrentacije sastavljene mahom od NBA igraca.

Nisam ja pričao prvi o tome, nego ti..ti si govorio da je današnja KOŠARKA, najjača u istoriji, a ja tvrdim da je košarka nešto drugo a ne samo skakanje i vis i dalj.
Što se NCAA tiče ti si u velikoj zabludi.........Današnji prvak NCAA bi našu reprezentaciju odrao 20 razlike.
Minimum.
To su mašinerije, ekipa koje imaju sistem poslednjih 30 godina, ekipe koje igraju zajedno bar 2,3 godine uz dolazak novih.
Na mnogo višem taktičkom a i fizičkom nivou od većine reprezentacija, a uigrani kao Španija iz najboljih dana..
Ispljunuli bi nas

Ma daj bre molim te , pa gledao sam i ja neke NCAA meceve, ono jes da ima mladih talentovanih igraca , ali vidi se da se ipak radi jos o amaterima i da ti igaci imaju jos dosta da rade kako bi dostigli neki novi i visine , ipak je kvalitet koledz kosarke bas daleko ispod Evrolige a NBA pogotovo , tesko da moze da se poredi.

Apsolutno se slazem sa ovim. Ne bi primirisali medalji na EP ili SP...

Cuj tek da bi nasu reprezentaciju odvalili 20 razlike, pa za njih bi poraz ispod 20 bio kao pobeda.

Naravno , trenutno je to nemoguć proveriti na bilo koji način.
Ali svejedno, ja i dalje ostajem kod svoje tvrdnje, i sasvim sma siguran u to.
Kada smo bili najbolji na planeti, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, naša reprezentacija je u decembru uvek išla na turneju po SAD, gd eje igrala sa tmaošnjim univerzitetima, i to uglavnom druge kategorije.
Od 10-tak utakmica, dobili bi najviše dve tokom turneje.
Četrdeset godina posle toga, ko je brže napredovao: košarka u Evropi ili košarka u SAD?

Vi tvrdite da je košarka u Evropi.Ja sam siguran da nije.........
To što danas šatro reprezentacije igraju egal sa NBA profesionalcima je sasvim druga priča.
1992.godine original dream tim je u finalu dobio Hrvate 30-tak razlike.........Da je na utakmici bila "druga polovina2 bivše države , to bi bio meč unutar 10 razlike.
1996.godine dream tim ništa slabiji od onog 1992.gooine je u 30.minutu meča sa nama , sa Divcem na 4 lične i bez drugog centra Savića vodio 51-50.
Šta hoću da kažem.nikada ti profesionalci nisu bili mnogo ispred ostalog sveta...a posebno ne isapred koledž košarke.......Svakako da su imali prednosti, iskustvo, snaga, razvoj, ali nije to tolika razlika koliko se misli........
A još jedan dokaz možete naći u istoriji.......

http://www.exyukosarka.rs/NBA-zvezde-u-Jugoslaviji.html

Kada su najbolji koledž igrači dominirali svetom i osvajali Olimpijade pobedama sa preko 20 razlike, tada je allstar selekcija NBA lige igrala protiv reprezentacija Beograda, Zagreba, Ljubljane, znači čak ne protiv naše reprezentacije, nego samo njenih "delova".....I evo, naši su gubili, ali ima tu i utakmica sa "samo" 20 razlike....Ko bi to rekao za ekipu sa Raselom, Oskarom Robertsonom,Bob kuzijem??????
Vama se samo čini da je NBa liga toliko ispred NCAA prvenstva.....Ja sam ubedjen da bi selekcija NCAA liga lagano dogurala po prve četiri pozicije bilo na Istoku ili Zapadu....
Ali, rekoh već, ne možemo naći egzaktno "rešenje" naše raprave, pa će sve ostati samo na mišljenju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back