Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja mislim da je glavni problem nase kosarke to sto se sve manje igra kosarka po ulici , a klinci se sve vise guraju u te klubove oko kojih se okupljaju ti lesinari poznati kao sportski menadzeri i ostali , ta institucijalizacija kosarke je glavni problem.
U klubovima se od igraca prave roboti, odnosno uce se da samo odradjuju stvari automatski sablonski, i tu nema prostora za igraca da malo razvija kreativnost, lucidnost, da neguje taj osecaj za improvizaciju, u klubovima toga nema , jer samo je rezultat bitan (odnosno profit) i tu nista se ne prepusta slucaju odnosno improvizaciji i zato jednostavno nema vise vrhunskih igraca kao pre.
Cak mozemo i da napravimo dobar jak i ukomponovan tim koji ce odlicno da funkcionise zajedno, ali opet nema vrhunskih pojedinaca kao pre.

Jer ranije recimo krenuvsi od Bodiroge, Drazena Petrovica, Djordjevica pa sad da se ne vracamo preko Moke , Praje , Kice pa do Zucka Koraca to su sve igraci koji su stasavali na ulici ispred zgrade i koji su na ulici samo naucili da igraju kosarku.

Slicno je i sa fudbalom danas (ako ne i jos izrazenije) , kao i sa raznim drugim sportovima.

Dobro napisano, ali to je zbog toga sto se pogled na kosarku menja, sve vise su bitnije fizicke predispozicije od talenta..Cist primer Nedovic.. Decko koji sa 15 god nije mogao da pogodi 2 trojke od 10,koji je imao ocajnu tehniku, nikakav talenat.. Ali je zato posle treninga trenirao, cak i kuci vozio biciklo, radio vezbe i gledao samo kosarkaskle klopove dok su ostali skitali. Koji ima nenormalne predispozicije,najvise jer je previse radio na sebi.. Ali ipak nikad nmz biti mnogo dobar igrac bas zbog nedostatka talenta, igra usko i bez mozga nekad. Samo se zalijece, forsira, nema osecaj uopste od asistencije do igre, samo pravo vidi..

Американци су чист пример како првенствено треба радити на техници а не на тактици. Тако бисмо и ми требало да се определимо, треба технички обучити играча а за цртање напада ћемо лако.

Neki se pitaju zasto nema vrhunskih igraca kao nekad, zato sto ne treniraju sa loptom ni 10% kao nekada bivsi kosarkasi.. Crnci pocinju da treniraju sa 7,8 god ozbiljno, a mi sa 13,14..Mi sutiramo 2 sata dnevno i mislimo da smo previse sutirali, dok su oni u stanju da sutiraju beskonacno.. Tek prirodne fizičke predispozicije je nemoguce porediti. Toliko su skocni, eksplozivni i napredniji od belaca..Njihovi treninzi timova se baziraju na unapredjenju igraca, pojedinacno i samim tim ce se i tim unaprediti kada igraci napreduju. Dok u Evropi mozes da imam neku ulogu u timu i stagniras godinama.

Pa dobro tu je i hemija, mislim ne samo hemija, vec pre svega tu su bas ogromne pare u igri, NBA je pre svega fabrika zabave, sou biznis, takodje ogromna zemlja, imaju neogranicena sredstva i resurse i sve je podredjeno tome, tako da prakticno to je jedna fabrika za izbacivanje vrhunskih igraca, iako ja ne mislim a su sad nesto toliko dominantni u odnosu na ostale , pa evo i u NBA u vecini timova stranci su nosioci igre.

Inace nija tacno da tamo crnci ozbiljno pocinju da treniraju sa 7,8, oni prakticno "ozbiljno" pocinju da igraju maltene tek kad predju u profesionalce, ali oni su u prednosti zato sto uglavnom stasavaju na ulicnim terenima, gde razvijaju te tehniku, kreativnost, lucidnost i ostalo, ne vuku se po kojekakvim klubovima gde ih treneri smaraju da igraju odbranu i nekim suludim taktikama koje ni NASA ne moze da provali.
Uostalom u SAD tamo 80% ili 90% ulicnih igralista se nalazi po crnackim cetvrtima.

Pa nisam ni mislio na afrikance..Pa mislim da je nas rekord upravo protiv njih. Ja sam igrao u Francuskoj pola god, uglavnom su crnci bili u ligi, a znao sam i da idem cesto na ulicni basket..Tesko je to opisati, objasniti.. To je takva eksplozivnost, prvi korak, brzina, sve je toliko brze i jace.. Secam se prvi mec trcim za plejom od 178,9 u kontri i razmisljam kako cu da ga zalepim, a on kuca sa 2 je i pravim glup faul...Bukvalno svi zakucavaju, lete i imaju previse talenta.Mnogo toga sam primetio kod njih, jer je sve skoro drugacije, ali njihov pogled na kosarku.. Oni se zabavljaju, dozivljavaju to kao igru, dok se mi, nasi igraci stresiramo i imamo psiholoski mnogo veci pritisak, tremu..

Pa nije bas tako, imaju mnogo ozbiljne mladje lige i selekcije, treninge za mladje.. A sto se hemije tice, pa zar stvarno neki misli da se kod nas i u evropi ne pije hemija? I zavisi sta je za vas hemija.. Pa u svim npr mladjim selekcijama Srb na rucku vas cekaju 4 tablete za rucak.. Zar neko misli da prirodno tijelo moze da ima trening ujutru, popodne teretanu, uvece trening i sjutra sve to uradi ili odigra utakmkcu? Pa u 2 ligi piju suplemente, jer je sve to u danasnjem sportu neophodno..

Pa nisam ni mislio na afrikance..Pa mislim da je nas rekord upravo protiv njih. Ja sam igrao u Francuskoj pola god, uglavnom su crnci bili u ligi, a znao sam i da idem cesto na ulicni basket..Tesko je to opisati, objasniti.. To je takva eksplozivnost, prvi korak, brzina, sve je toliko brze i jace.. Secam se prvi mec trcim za plejom od 178,9 u kontri i razmisljam kako cu da ga zalepim, a on kuca sa 2 je i pravim glup faul...Bukvalno svi zakucavaju, lete i imaju previse talenta.Mnogo toga sam primetio kod njih, jer je sve skoro drugacije, ali njihov pogled na kosarku.. Oni se zabavljaju, dozivljavaju to kao igru, dok se mi, nasi igraci stresiramo i imamo psiholoski mnogo veci pritisak, tremu..

Ma nema to veze sa crncima, znam i ja gomilu basketasa sa Kalisa ili sa Ade sto su visoki po 180 , 185 pa kucaju kao od sale , ali opet to ih ne cini vrhunskim basketasima a jos manje vrhunskim kosarkasima.

Pa nije bas tako, imaju mnogo ozbiljne mladje lige i selekcije, treninge za mladje.. A sto se hemije tice, pa zar stvarno neki misli da se kod nas i u evropi ne pije hemija? I zavisi sta je za vas hemija.. Pa u svim npr mladjim selekcijama Srb na rucku vas cekaju 4 tablete za rucak.. Zar neko misli da prirodno tijelo moze da ima trening ujutru, popodne teretanu, uvece trening i sjutra sve to uradi ili odigra utakmkcu? Pa u 2 ligi piju suplemente, jer je sve to u danasnjem sportu neophodno..

Nije stvar u suplementima samo da se kljuka nekim djubretom , vec tamo svaki tim ima i ekipu hemicara iza sebe, ceo konzilijum lekara, nutricionista, fizijatara, trenera za sut, trenera za odbranu, trenera za kondiciju, a to sve basnoslovno kosta, i to mogu da si priuste samo oni sa neogranicenim sredstvima, ovde nasi igraci ne mogu ni da si priuste ni 3 klasicna obroka dnevno a kamoli nesto drugo.

Tako da Amerikancima sigurno niko ne moze da parira u tom smislu.

Inace kad smo se vec ponovo dotakli tih tema, evo i cuveni trener Dzordz Karl je takodje progovorio na tu temu :

http://www.b92.net/sport/kosarka/nba.php?yyyy=2016&mm=12&dd=27&nav_id=1214530

Zapravo on se odvazio da kaze nesto sto svi vec manje vise znaju ali zmure na to.

Francusku sa njenim crncima takodje redovno tucemo sa sve najboljim sastavom od Parkera pa nadalje. U pitanju je americki sistem, plus malo suplemenata, malo jos necega, itd....

Pa nazalost ni ovo nije bas tacno , ajde hronoloski da pogledamo :

2016 Rio de Zeneiro : Poraz od Francuza u grupi

2015 EP U Francuskoj : Poraz od Francuza u borbi za bronzu , i to ubedljiv.

2014 SP Spanija : Poraz od Francuza u grupi ali zato smo im se revansirali u polufinalu (ali treba imati u vidu da su Francuzi igrali bez Parkera i jos par igraca.)

2013 EP Slovenija : Pobeda nasih u onoj grupnoj fazi.

2011 EP Litvanija : Poraz od Francuza u grupnoj fazi u onoj dramaticnoj utakmici posle produzetka.

Tako da ne moze bas da se kaze da sa Francuzima imamo neki pozitivan bilans poslednjih godina , a jos manje da ih ono redovno peremo.

Pa i ja znam likove koji imaju 180 i zakucavaju, ali to radi svaki drugi crnac.. Smesno je porediti nase i njihove predispozicije, jer ih oni imaju bar 3 puta vise..Samo sto kosarka nije kucanje, vec dr stvari.. Ja licno mogu lagano da zakacuvam, pa nikad to nisam volio i radio..Pa nisam siguran da je to oko dopinga tacno.. Mozes ti biti dopingovan kao konj, ali to ti ne znaci da si majstor i da mozes da pogadjas trojke konstantno sa 8 metara preko ruke.. Pa ti amerikanci su u finalu svetskog pogodili mislim 11 trojki iz 15 pokusaja na poluvremenu.

Svi pricaju kako smo najbolji,najkvalitetniji i niko nije realan.Daj Boze da bude to zlato,ali individualno smo mnogo losiji od Spanaca npr,izjednaceni sa Francuzima ili gori.To sto imamo Saleta,atmosferu i sto smo tim je nesto drugo i sto je nasa najveca prednost..Bogdan se oporavlja,bice on brzo spreman za E.L.,a do evropskog ima mnogo..Bjelica mozda bude i spreman.

Imamo veoma solidan tim , ali daleko smo od nekog apsolutnog favorita , ipak individualno gledano treba pomenuti Spance koji su sigurno jaci od nas, pa Francuze sa silnim NBA igracima, kao i ovima sto igraju po Evropi tipa De Kolo Buboa, Kozer, Tili koji pruzaju sve bolje partije u Evroligi , pa recimo Grcka sa Antetokumpom, Kufusom, Printezisom, Papanikolauom, Zisisom, Burusisom i ostalima, pa recimo Litvanija sa Valancijunasom, bejbi Sabonisom, Kalnietisom, Kuzminskasom, Jankunasom i ostalima , ekipa koja nam maltene nikad nije lezala kao protivnik, pa recimo Italija sa Galinarijem , Belinelijem, Datomeom, Barnjanijem, Heketom.......znaci to su sve ekipe koje su objektivno po kvalitetu ili ispred nas ili tu negde slicnog kvaliteta kao mi.
Takodje recimo tu je i Hrvatska sa gomilom mladih i talentovanih igraca tipa od Bojana Bogdanovica koji bi trebalo da bude lider te generacije pa preko Sarica, Zubca, Zizica, Bendera i ostalih, pa recimo Nemacka sad da li ce igrati Novicki ili ne videcemo, ali opet tu su Denis Sruder, Zipser, Plais, Vojtman ekipa koja moze svakom da napravi problem, takodje recimo Letonci se cine nikad jaci : Porzignis, Bertans, Janicenoks, Tima, Blums .

Tako da bice cupavo, sad naravno zavisice od nas ali isto zavisice nesto i od drugih.

Их брате,па ти набрајаш европске земље и играче редом...па јесте сви они играју кошарку,али нису баш истина сви толико квалитетни...
И ја бих рекао да нисмо баш апсолутни фаворити,али сигурно смо међу прва 3 тима по квалитету...много ће зависити ко ће бити здрав и "оран" да се одазове...
А наравно да то важи и за ривале...и код њих може се неко повредити(не дај Боже,нисам зао),одустати...

Pa recimo ali opet mislim da je malo 4 vrhunska igraca u danasnjoj kosarci, recimo u NBA ali i Evroligi, ekipa sa samo 4 vrhunska igraca nema sta da trazi, ali opet ja mislim da je Bogdan jos uvek relativno daleko od "vrhunskog" igraca i da ima jos dosta da napreduje, pre svega mislim da bi mogao malo tehniku da obogati i da vise ide na ulaz a manje da se oslanja na sut za 3 , ja mislim da je on jako dobar igrac ali mislim da je daleko jos od nekog krema svetske kosarke, Teo da , madjionicar, mozda i najbolji asistent na svetu u ovom momentu, sad verujem da ima boljih igraca od njega u ovom momentu ali boljih asistenata tesko (pritom mislim i na NBA igrace) , Jokara stvarno blista ove sezone i tu stvarno nema govora , potvrdio je klasu i u Riju prosle godine kao i u onim kvalifikacijama za Rio de Zeneiro u Beogradskoj Areni, Bjelica je isto veoma dobar igrac, mada opet previse oscilira , definitivno je pokazao u Minesoti da moze da igra na vrhunskom nivou ali mu fali kontinuitet , takodje sad i ova povreda i pitanje je uopste da li ce i igrati na EP.

Realno od nasih igraca za koga mozemo da kazemo da igraju dobro i u kontinuitetu u nekim vrhunskim klubovima, eto Teo sto igra u CSKA, Jokic u Denveru i eto Bogdan u Feneru , sad ovi neki igraci sto igraju dobro po nekim prosecnim klubovima tipa Unikaha, Zenit, Besiktas, Alba sad svakako nije za potcenjivanje i nije uopste za zanemarivanje ali vec nije to taj nivo, jer opet nije bas isto postizati po 20, 25 poena u NBA ili u klubu koji je sampion Evrope ili recimo u Besiktasu, Albi i slicnim ekipama.

Ali da , generalno se slazem da imamo veoma solidnu i veoma dobru ekipu i svakako i rezultati iz poslednjih par godina nam daju za pravo da se nadamo, pa i zlatnoj medalji , zasto da ne, ali opet daleko od toga da idemo tamo kao apsolutni favoriti kao recimo pre 15ak ili 20 godina kad se znalo da eventualno samo Amerikanci imaju sanse da igraju sa nama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back