Košarkaška reprezentacija Srbije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazalost mi imamo vec tu naviku da uvek lose zatvaramo turnir i nekako uvek na kraju pokvare utisak, nikako da zavrse turnir onako u velikom stilu, uprkos dobrim rezultatima ili plasmanu nekako posle samog turnira uvek ostaje neki zal i gorak ukus u ustima.

EP 2009 : Bili smo hit tog prvenstva i dosli do finala koje niko nije ocekivao i tamo izgubili od Spanaca sa 30ak razlike.

SP 2010 : Odlican ceo turnir , sve do polufinala i onda ona drama protiv Turske kao i kasnije ubedljiv poraz od Litvanija za trece mesto

EP 2011: Odlicno poceli u grupnoj fazi, ubedljivo i onda nakon onog meca sa Francuzima i poraza od pola kosa razlike usledio totalni pad

EP 2013 : Dosta slicna prica , dobar pocetak u grupnoj fazi posle raspad

SP 2014 : Slabe igre u grupnoj fazi, onda je usledio bljesak i nekoliko fantasticnih utakmica u nokaut fazi i onda u finali katastrofalan poraz od SAD.

EP 2015 : Odlicno sve do polufinala , veoma ubedljivo, onda poraz od Litvanije u polufinalu i posle ubedljiv poraz od Francuske u mecu za bronzanu medalju.

OI 2016 : Slaba grupna faza , onda uprkos porazu odlicna igra protiv Amera gde nas je jedna lopta delila od pobede, zatim posle dosta oscilacija protiv Hrvatske usledila je jedna briljantna partija protiv Australije i zatim ponovo katastrofalan ubedljiv poraz u finalu.

Sad to je vec postalo simptomaticno za nas, nekako nasi mozda znaju da tempiraju formu za meceve kada to bude bilo potrebno, ali ocigledno ne znaju da tempiraju formu za sam kraj, odnosno ne znaju da zatvore turnir kako treba, kao da u taj poslednji i najbitniji mec na turniru uvek ulaze nekako izmoreni, potroseni, uplaseni, bez prepoznatljive igre i energije.
Neko bi zaista trebalo da obrati paznju na to i zapita zasto nam se uvek to desava.

Sad to je vec postalo simptomaticno za nas, nekako nasi mozda znaju da tempiraju formu za meceve kada to bude bilo potrebno, ali ocigledno ne znaju da tempiraju formu za sam kraj, odnosno ne znaju da zatvore turnir kako treba, kao da u taj poslednji i najbitniji mec na turniru uvek ulaze nekako izmoreni, potroseni, uplaseni, bez prepoznatljive igre i energije.
Neko bi zaista trebalo da obrati paznju na to i zapita zasto nam se uvek to desava.

Zato što su se, kako već reče neko, zadovoljili srebrom i predali još pre utakmice. Kad budemo stekli igrače koji psihički i fizički mogu da iznesu drugačiji pristup (makar prvu petorku), onda možemo i nečemu da se nadamo. A nije da nam se ne javljaju takvi igrači, samo im treba po par godina riljanja u NBA i onda već možemo da kombinujemo drugačije. Naravno, kad kažem "riljanje", ne mislim na treninge u NBA i igranje u D-ligi...

Koliko god bio svestan da će Ameri da pobede izuzetno me je nerviralo par igrača sinoć. Na prvom meču Bogdan sa onim svojim forsiranjem trojki iz daljine. I kad je bilo jasno da nema šutersko veče on je insistirao na tome. I na kraju šut za tri 0 od 7. Pa stvarno težak blam za nekoga ko važi za dobrog šutera. Bilo je tu i drugih stvari..ubacivanje Birčevića i Štimca recimo. Nedović se dobro pokazao jer on igra dobro protiv atletskih ekipa...mada je u suštini slabo upotrebljiv. Ni Teo nije bio na visini zadatka...No kako god, srebro je OGROMAN uspeh, a nadam se da ćemo narednih godina biti još jači.

Poslednja izmena:
Zato što su se, kako već reče neko, zadovoljili srebrom i predali još pre utakmice. Kad budemo stekli igrače koji psihički i fizički mogu da iznesu drugačiji pristup (makar prvu petorku), onda možemo i nečemu da se nadamo. A nije da nam se ne javljaju takvi igrači, samo im treba po par godina riljanja u NBA i onda već možemo da kombinujemo drugačije. Naravno, kad kažem "riljanje", ne mislim na treninge u NBA i igranje u D-ligi...

Koji su to igraci?

2009 Španija je bila vrlo jaka, tako da poraz nije bio sramota, jer su Španci tada mogli igrati i protiv amerike

2010 sudijska krađa, kao vrata

što se tiče ostalih oscilacija, verovatno su nedotatak kvaliteta, odnosno jake klupe

Pa bez obzira opet poraz od 30 razlike je katastrofalan bez obzira na snagu protivnika, a 2010 pusti ti sta bi bilo kad bi bilo, mi pricamo o tome sta se desava, odnosno sta se desilo , uostalom da smo prosli Turke tada , sacekali bi nas Ameri u finalu, pa opet ko garantuje da opet ne bi pukli sa 20,30 razlike. (Iako Ameri ni na tom prvenstvu nisu nesto bili ubedljivi, recimo protiv Brazil Marselinjo Uertas je 2 sekunde pred kraj promasio slobodna bacanja za pobedu).

Znaci da kazemo jos od 2008, 2009 od pocetka Dudinog mandata od kada je pocela restauracija srpske kosarke, jos ni jedan turnir nismo zavrsili onako kako smo se nadali i bez pokvarenog utiska na kraju.

Znaci da kazemo jos od 2008, 2009 od pocetka Dudinog mandata od kada je pocela restauracija srpske kosarke, jos ni jedan turnir nismo zavrsili onako kako smo se nadali i bez pokvarenog utiska na kraju.

Ima tu još jedna stvar. Naši igrači su očigledno prestali da razmišljaju u svetskim okvirima (koji naravno uključuju Amerikance) i fokusirali se na ostatak. Sa jedne strane je to dobro jer pokazuje da kapiramo gde smo i stojimo na zemlji, a sa druge strane loše zbog nedostatka ambicije ka nečem višem (što su imale prethodne generacije). Drugi su imali više ambicije, ali im je razočaranje zbog spuštanja na zemlju bilo veće, recimo kod Španaca koji nikada više neće imati ovakav skup igrača kao sad, a opet nisu bili ni blizu pobede (svakako ne bliže od nas u grupnoj fazi).

U celoj priči oko reprezentacije, dobra je stvar što je naša ubedljivo najmlađa od svih, a ostale jake ekipe se polako opraštaju od svojih najboljih igrača, tako da ćemo i u budućnosti biti faktor za izbegavanje...

Pa i nisu se predali oni, mislim kao sad da oni ne bi hteli zlatnu medalju, recimo sinoc smo cak i dobro otvorili utakmicu, nametnuli tempo igre kakav nama vise odgovara , ali kada je krenula serija trojki Durenta sve se raspalo.

Znaci i na tim ranijim prvenstvima nije da nasi nisu hteli ili da su se predali, vec jednostavno kao da su ostali bez snage, bez koncentracije, bez ideje, bez prepoznatljive energije i igre ..........ono na kraju turnira izgledaju kao motor koji je ostao bez benzina, sad zasto uvek "mora" to da bude tako ne znam, ali vrlo verovatno da manjak kvaliteta i kratka klupa dovode do tih oscilacija i padova, kako na samoj utakmici tako i tokom citavog turnira.

Recimo da neke druge ekipe koje su individualno malo kvalitetnije od nas , odnosno imaju vise tog "suvog" kvaliteta kako ga ja zovem kao recimo Spanija, Francuska, Brazil..........imaju tu igru i tu hemiju kao mi pa dobili bi Amere gotovo rutinski.

Definitivno nam fali malo vise igraca u NBA i u vrhunskim klubovima, mislim ti kad pogledas ovako, osim Jokica kojiigra u NBA , Tea koji igra u CSKA i Bogdana i Kalinu koji igraju u Feneru (iako Kalina i ne igra previse al ajde), finaliste Evrolige, znaci niko od ostalih igraca ne igra u nekim vrhunskim klubovima.

Cak recimo i Teodosic koga mi svi volimo i dizemo u nebesa , opet cak ni on nije apsolutni lider svoje ekipe vec koliko se secam MVP Evrolige je bio Nando de Kolo a ne on.

Ja vas ne razumem.
Ispljuvali ste nas tim.
Znaci, čak i takvi losi, kako vi kazete, uzeli smo srebro... šta bi tek bilo da smo bolji...:D
Ogroman uspeh i moramo biti ponosni... mi smo najbolji beli tim na OI.
SREBRO NARODE!!!:super:
Da li ste vi svesni toga koliki je to uspeh?:super:
:heart:
600312_2016-08-13t003749z-1929239674-rioec8d01r00x-rtrmadp-3-olympics-rio-basketball-m_f.jpg
:heart:

Ima tu još jedna stvar. Naši igrači su očigledno prestali da razmišljaju u svetskim okvirima (koji naravno uključuju Amerikance) i fokusirali se na ostatak. Sa jedne strane je to dobro jer pokazuje da kapiramo gde smo i stojimo na zemlji, a sa druge strane loše zbog nedostatka ambicije ka nečem višem (što su imale prethodne generacije). Drugi su imali više ambicije, ali im je razočaranje zbog spuštanja na zemlju bilo veće, recimo kod Španaca koji nikada više neće imati ovakav skup igrača kao sad, a opet nisu bili ni blizu pobede (svakako ne bliže od nas u grupnoj fazi).

U celoj priči oko reprezentacije, dobra je stvar što je naša ubedljivo najmlađa od svih, a ostale jake ekipe se polako opraštaju od svojih najboljih igrača, tako da ćemo i u budućnosti biti faktor za izbegavanje...

Mozda si u pravu , nego znas ja koliko god voleo nasu reprezrentaciju, navijao za nju......itd , jednostavno u sebi osecam da ne mogu da je smatram za "veliku" ekipu kao sto je to bilo recimo tokom 90ih ili ranih 2000ih, meni se zeludac prevrne kad neko kaze " mozemo sa svima da igramo osim sa Amerima" , mislim daaaaaaj bre covece , i ti to smatras "velikom ekipom" , kao sto je i Moka Slavnic rekao kada ga je novinar pitao, sta mislite da li je u istoriji kosarke bilo boljih plejeva od vas a on je rekao " pa ja kad bi priznao nekom da je bolji od mene, pa ja bi se obesio" , sad naravno to ne znaci da bi se on obesio zbog svake izgubljene utakmice, ali to je taj nacin razmisljanja i rezonovanja velikih igraca a taj nacin razmisljanja bojim se da nasi jos uvek nemaju.

A dobro sad Spanci su zaista odigrali jedan los turnir, bili totalno van forme , bas bledu igru su pruzili, eto da su odigrali makar za 10 ili 20 % bolje u polufinalu, verovatno bi protiv njih igrali u finalu.
Inace sto se tice Spanaca, pazi slusam one price kako kad im odu ovih nekoliko igraca tipa Pau Gasol, Navaro, Rejes, Kalderon oni vise nemaju ekipu, mislim i da oni odu, opet ostaje im mladji Gasol, ostaju Rodrigez, Ljulj, Fernandez, Mirotic, Rubio, Ibaka, Abrines, Ernangomez, Agilar.......znaci opet ce imati igrace i kvalitet da zadrze neku relativnu dominaciju makar u evropskim okvirima.

To je restauracija u odnosu, na katastrofalni period, od 2003 do 2009, ali realno, nije to bila dominacija, kao u najjačem periodu

Jednim delom i jer su igrači kao Trpković i Veličković kratko igrali , prvi valjda samo 2009, drugi 2009 i 2010, posle su odustali

Što se tiče, 2010, to je bila čista krađa. da bi se zadoboljili sponzori prvenstva, kroz ulaženje Turske u finale. I to što je tako bilo, ne može da umanji tu činjenicu. Ali, u krajnjoj liniji bilo pa prošlo, iako je Srbija na tom prvenstvu jako dobro Igrala

Još, par godina, dok budu igrali Teodosić i Bjeica, pa povratak u mrak i tamu, kao posle 2002 godine

Mozda si u pravu , nego znas ja koliko god voleo nasu reprezrentaciju, navijao za nju......itd , jednostavno u sebi osecam da ne mogu da je smatram za "veliku" ekipu kao sto je to bilo recimo tokom 90ih ili ranih 2000ih, meni se zeludac prevrne kad neko kaze " mozemo sa svima da igramo osim sa Amerima" , mislim daaaaaaj bre covece , i ti to smatras "velikom ekipom" , kao sto je i Moka Slavnic rekao kada ga je novinar pitao, sta mislite da li je u istoriji kosarke bilo boljih plejeva od vas a on je rekao " pa ja kad bi priznao nekom da je bolji od mene, pa ja bi se obesio" , sad naravno to ne znaci da bi se on obesio zbog svake izgubljene utakmice, ali to je taj nacin razmisljanja i rezonovanja velikih igraca a taj nacin razmisljanja bojim se da nasi jos uvek nemaju.

A dobro sad Spanci su zaista odigrali jedan los turnir, bili totalno van forme , bas bledu igru su pruzili, eto da su odigrali makar za 10 ili 20 % bolje u polufinalu, verovatno bi protiv njih igrali u finalu.
Inace sto se tice Spanaca, pazi slusam one price kako kad im odu ovih nekoliko igraca tipa Pau Gasol, Navaro, Rejes, Kalderon oni vise nemaju ekipu, mislim i da oni odu, opet ostaje im mladji Gasol, ostaju Rodrigez, Ljulj, Fernandez, Mirotic, Rubio, Ibaka, Abrines, Ernangomez, Agilar.......znaci opet ce imati igrace i kvalitet da zadrze neku relativnu dominaciju makar u evropskim okvirima.

Ja mislim da si ti malo zaneo brate...ova generacija sa onom iz 90tih i ranih 2000tih nemoze da se poredi...Mi ruku na srce igramo iznad objektivnog kvaliteta sto je fenomenalno zato ih i vise volim taman da 'premostimo' dok nenadodju neki novi talentovaniji klinci...Iz ove ekipe u onoj 90tih bi imo mesta samo Teodosic i Bjelica al njega nema tu zbog povrede...Jokic u perspektivi da kasnije... Bogdanovic neznam brinem za njega ovakav sigurno ne mozda u buducnosti...

U kosarkaskom svetu verovatno ima najvise foliranja po pitanju reprezentacije. Razlog tome je ono sto sam pricao i ranije- kosarka je sport koja je mozda i najbrze napredovala.

Naime, u svim ostalim velikim profesionalnim sportovima, osim za Svetski Kup u fudbalu i Svetski Kup u Ragbiju, SVI znaju koliko su reprezentativna takmicenja nebitna. Teniseri, golferi, biciklisti, hokejasi, bejzbol igraci, bokseri (Tek od sada dozvoljeno profesionalcima da ucestvuju na Olimpijadi, lol), apsolutno svi su svesni da reprezentativna takmicenja nisu najbitnija u njihovom sportu, i to ce svi otvoreno da kazu.

Kosarka, koja spada u tu grupu profesionalnih sportova gde se vrte velike pare, van NBA sveta, ce najvise da se folira. To je verovatno zato sto je zaista proslo ni 30-ak godina od onog vremena kada je kosarka bila na nivou vaterpola danas, kada su igraci za uspehe u reprezentaciji dobijali pare koje su vece od njihovih godisnjih plata u klubovima. Naravno da ce nekom vaterpolisti onda da reprezentativno takmicenje da bude broj 1, kada je ono najbitnije za njegovu egzistenciju. U kosarci to vise nije slucaj, ali imas masu foliranata kao sto je Djordjevic, koji ce da pokriva svoje trenerske shiteve sa nekakvim uspehom na dvomesecnim reprezentativnom odmoru sa ekipom.

Poslednja izmena:
To je restauracija u odnosu, na katastrofalni period, od 2003 do 2009, ali realno, nije to bila dominacija, kao u najjačem periodu

Jednim delom i jer su igrači kao Trpković i Veličković kratko igrali , prvi valjda samo 2009, drugi 2009 i 2010, posle su odustali

Što se tiče, 2010, to je bila čista krađa. da bi se zadoboljili sponzori prvenstva, kroz ulaženje Turske u finale. I to što je tako bilo, ne može da umanji tu činjenicu. Ali, u krajnjoj liniji bilo pa prošlo, iako je Srbija na tom prvenstvu jako dobro Igrala

Još, par godina, dok budu igrali Teodosić i Bjeica, pa povratak u mrak i tamu, kao posle 2002 godine

A zasto ovo se naslucuje zasto se nebi pojavio kroz 4 godine jos jedan plej neki klinac u rangu Teodosica maltene?

A zasto ovo se naslucuje zasto se nebi pojavio kroz 4 godine jos jedan plej neki klinac u rangu Teodosica maltene?

Jako teško

Mislim, da je Keeper, naveo par stranica ranije, na šta se svela "infrastruktura" košarke danas

Nema privredn ih giganata, na kojim su se držali razni klubovi, ulaganja u terene i sl. Nije isklučeno da će se pojaviti neki novi Bjelica ili Teodosić, ali neće moći više da se napravi tim, sa tako dobrim zamenama kao nekad. Sve se danas svodi na Beograd, a većina opština i gradova propada i depopulizuje se. Sve to mora da se odrazi na sport

Pa iskreno ja Tripkovica i Velickovica nikada nisam smatrao nekim top igracima iliigracima koji prave razliku.

Naravno da se ne zanosim i ne mislim da ova generacija ne moze porediti sa onom iz 90ih ili ranih 2000ih, da je velika razlika u kvalitetu, ali kad kazem "restauracija" mislim na izlazak iz tog katastrofalnog perioda, kada je nasoj kosarci pretila sudbina madjarskog fudbala, naravno nikada vise nismo bili dominantni kao nekad ali rezultati u poslednjih 6,7 godina zaista premasuju i nas objektivni kvalitet i ocekivanja i zaista su poezija u poredjenju sa tim mracnim periodom tokom sredine prethodne decenije.

Inace ako su Teo i Bjelica zaista veliki igraci igrace za reprezrentaciju barem jos 7,8 godina, jer svi ti veliki igraci kao Parker, Diao, Skola, Djinobili, Nocioni Gasol, Novicki i ostali ne dovode u pitanje igranje za reprezrentaciju ni sa 36,37,38,39 godina, sad samo je pitanje da li ce oni izdrzati test vremena i ostati na tom nivou u narednih 5,6,7 godina , jer ja mislim da je to glavni pokazatelj velicine igraca, odnosno da ti igraci koji su izdrzali test vremena i koji i sa 37,38,39,40 godina i dalje igraju na vrhunskom nivou zaista mogu da se smatraju velikima.

Jako teško

Mislim, da je Keeper, naveo par stranica ranije, na šta se svela "infrastruktura" košarke danas

Nema privredn ih giganata, na kojim su se držali razni klubovi, ulaganja u terene i sl. Nije isklučeno da će se pojaviti neki novi Bjelica ili Teodosić, ali neće moći više da se napravi tim, sa tako dobrim zamenama kao nekad. Sve se danas svodi na Beograd, a većina opština i gradova propada i depopulizuje se. Sve to mora da se odrazi na sport

Mi nazalost vise necemo imati igrace kao sto su Bodiroga, Djordjevic, Danilovic, Drazen Petrovic, Kukoc i ostali, eto cak i Teodosic je izuzetak koji se pojavio maltene ni otkuda ne znam ni ja kako, jer nekada svi ti veliki igraci su stasavali na igralistima na ulici i tamo su razvijali svoju kreativnost, lucidnost......itd, a toga vise nema, danas deca vise ne igraju kosarku vec i ako se vidi da neko kao ima tu crtu , oni se odma guraju u neke klubove , opsedaju ih neki krimosi i paraziti u vidu nekih menadzera i funkcionera............i tamo tokom trenaznog procesa im totalno ubijaju i kreativnost i lucidnost i sve, prave od njih robote , automatizuju ih do maksimuma, njima ne treba lucidan igrac vec zele da stvore neku mrcinu od 210 i 120 kila , koji ima metar odraz , koji moze da razgrnesve oko sebe i da nesto spolja pogodi., nekada su se igraci stvarali na igralistima danas to vise nije slucaj.
Zato eto mozda cemo dobiti u medjuvremenu neke dobre visoke igrace kao recimo Bjelicu, Bobija Marjanovica, Pekovica, Vucevica, eventualno ce mozda da se zalomi i neki suter, ali da cemo dobiti nekog vrhunskog pleja ili neke lucidne igrace jako tesko., a upravo ta "finta" , ta lucidnost i taj smek su bili nesto sto su nas decenijama odvajali od drugih i nesto pomocu cega smo pravili razliku u odnosu na ostale , danas se to izgubilo i jednostavno utopili smo se u taj neki kalup sto svi furaju i postali smo kao ostali.

Poslednja izmena:
Mislim da je Teo malo lucidniji od Saleta, barem sto se tice asistencija, ali je nekako Sale ulivao vecu sigurnost i poverenje, kad je lopta kod Saleta znao si da je na sigurnom, dok Teo moze da odigra maestralno a moze i da napravi neku glupost i zasere motku u sekundi.

To je to otprilike...nisam neki stručnjak mada imam dojam da je Teo osetno lucidniji a Sale za toliko bolji šuter...Sale mi je prvi idol mada sam u zadnjih par godina više Tea zavolio valjda iz tog razloga što nismo jaki ko nekad a Teo me iznova i iznova oduševljava...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back