jos_1_5ak
Poznat
- Poruka
- 9.462
Kad vec spominjes Hrvate ako se plasiraju u Tokio i budemo u grupi sa Bojanom Bogdanovicem i Saricem su favoriti ako nam tim bude ovakav.
Pa ako mi ostanemo u ovom sastavu a njima se jos eventualno prikljuce i Zubac i Saric eto nama problema, ono u najmanju ruku bio bi to neizvestan mec i sanse 50:50.
Mada ja nisam nesto ubedjen bas da ce se plasirati na OI, iskreno meni je tu srce nekako blize Brazilcima, a i objektivno ovako Brazil solidno deluje, reklo bi se onako podmladjen tim predvodjen sa nekoliko iskusnih igraca.
Recimo od iskusnih igraca tu je Marselinjo Uertas koji je realno prosle godine u Tenerifama odigrao mozda i najbolju sezonu u karijeri (a imao je poprilicno dugu i uspesnu karijeru) , zatim Aleks Garsia , jeste da lik ima 41 godinu ali realno jedan je od fizicki najspremnijih igraca, ono maksimalno posvecen i najvise trenira od svih, ono treninzi, teretana, ishrana, vitamini, sve po pesu i zaista i dalje na terenu deluje odlicno, i to na oba kraja terena, evo i danas protiv Tunisa za 17 minuta 7 poena (bez promasaja iz igre) uz 2 skoka, 2 asistencija , uz cak 4 ili 5 ukradenih lopti (ono i po 10-15 godina mladji igraci tesko izlaze na kraj sa njim), tu je onda i Anderson Varezao koji je isto odigrao fino, ono rutinski za 13,14 minuta ubacio 9 poena, imao 8 skokova, tu je takodje i iskusni centar Rafel Hetsajmer , takodje tu je i Vitor Benite koji je imao jaku dobru sezonu u spanskom San Pablo Burgosu sa kojom je osvojio po drugi put uzastopno onu Fibinu Ligu sampiona i verovatno je ponajbolji igrac te ekipe, tu je i Leonardo Meindl iz Fuenlabrade koji je isto imao jako dobru sezonu u Spaniji i neke zaista brutalne partije, onda Jago dos Santos , onako jedan omaleni plej (178) koji je dosta zanimljiv i atipican igrac, veoma mlad i talentovan, veoma brz, prodoran i ima odlicnu kontrolu lopte i ako udje u ritam moze da bude bas zajeban, onda Zorz de Paula isto jedan mladi talentovani bek koga neki vide i kao buducu NBA zvezdu (zasad nista od toga ali videcemo), onda Bruno Kaboklo do skora NBA igrac, sad je presao u francuski Limoz, onako izuzetan atleta, onako tanan, dugacak, duge ruke i veoma skocan i eksplozivan, tu je onda isto bek Rafa Luz koji je dugo igrao u Spaniji a sad je otisao u Litvaniju.
Doduse Brazil mozda ne deluje tako jak individualno kao mozda nekih ranijih godina, recimo nema vise Leandrinje Barbose koji je prosle zime resio da okonca karijeru i mislim postane skaut u Golden Stejtu, nema cuvenig Nene Ilarija koji je vec duze vreme slobodan agent i veliko je pitanje ima li uopste zelju i misli li da nastavlja igracku karijeru ili ce i on u penziju, nema recimo pleja Raula Neta koji je imao veoma dobru sezonu u Vasington Vizardsima (reklo bi se svoju najbolju sezonu od kad je stigao u NBA i promenio par klubova) takodje koliko vidim nema krilnog igraca Markinjosa Vijere de Souze koji je isto nekako uvek bio tu (mislim da je u pitanju neka povreda, s obzirom da je bio na pripremama), takodje nema ni Kristijana Felisija iz Cikaga koji je takodje igrao na pripremnim utakmicama (verovatno je i kod njega neka povreda u pitanju), nema recimo ni Didi Louzade koji je nedavno potpisao za Nju Orleans Pelikanse , nema ni Skot Macada bivseg NBA igraca koji je imao zaista odlicnu sezonu u Australiji, tako da i njima fale igraci, mada i ovo sto imaju onako sasvim pristojno deluje plus predvodi ih Aco Petrovic koji nema sumnje odlicno poznaje svoje Hrvate i sve njihove slabosti.
Takodje ne treba otpisivati ni Nemce kao ni Ruse, Nemcima ne igraju nekoliko NBA zvezda kao sto su Denis Sruder, Daniel Tais, Maksi Kleber, Ajzea Hajstajner (koji bi trebalo da su im neke uzdanice) , od NBA igraca tu su im Isak Bonga i Moric Vagner, tu su im jos recimo plej Maodo Lo, Andreas Obst, Saibu koji je igrao sjajno u poslednje vreme, Johnes Vojtman koji vec godina pruza zapazene partije u Evroligi, Danilo Bartel iz Fenerbahcea, Robert Benzing, Nils Zifi iz Albe, itd, ono nema nekih tako velikih imena i zvezda u timu ali imaju igrace koji su kompetativni, koji imaju iskustva i znaju da igraju ozbiljnu kosarku, izuzev par NBA igraca uglavnom su to sve igraci koji vec godinama igraju Evroligu i koji imaju iskustva sa reprezentativnih takmicenja.
Ono mogu vrlo lako da zaprze corbu nekom od favorita, ne mislim samo na taj turnir u Splitu vec ovako generalno.
Rusi ono vec dugo vremena tavore u nekom sivilu prosecnosti, takodje iz nekog razloga nema ni Alekseja Sveda sto im je sigurno otezavajuca okolnost, ovako jesu limitirana ekipa i nemaju bas igrace ekstra klase koji prave razliku, ali opet kad pogledas vecina igraca kao sto su Kulagin, Fridzon, Kurbanov, Voroncevic, Zubkov, Baburin, Karasev, Antonov , itd su isto uglavnom iskusni igraci koji godinama igraju ili su igrali Evroligu, dosta puta vec igrali i na tim velikim takmicenjima, itd, pa ono ukoliko budu spremni, kompaktni kao tim, imali dobru taktiku i neki momentum i takvi kakvi su verujem da mogu da se nose sa Hrvatima, Brazilcima i Nemcima, iako definitivno nisu dosli u Split kao favoriti.
Tako da nekako sve te 4 ekipe Hrvatska, Brazil, Rusija i Nemacka su odprilike tu negde i verovatno ce nijanse odlucivati, s tim sto ipak mislim da su Brazil i Hrvatska ipak malko kvalitetnije od Rusije i Nemacke , a onda opet nekako mozda bi Brazilu dao blagu prednost u odnosu na Hrvatsku, mada opet ukoliko Brazil i Hrvatska budu direktno odlucivali u pobedniku turnira i putniku u Tokio mislim da vrlo moguce ce to biti mec na jedan posed i ono neizvesnost do poslednje sekunde.