KORNJAČE

• Začetnik teme Začetnik teme sonyyyyaaaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kupio sam juce sinu kornjacu sa terarijumom. Imam nekoliko pitanja:
1. Da li joj je u zimskom periodu dovoljna temperatura vode to sto je terarijum na radijatoru i sto je iznad terarijuma sijalica 60 W?
2. Da li je potrebno da se kupi grejac vode za terarijum?
3.Da li su potrebni filteri ya terarijum posto planiram da menjam vodu svakodnevno?
Unapred hvala.

Poslednja izmena:
nema te sijalice ili radijatora koji će obezbediti optimalnu tempreraturu ;) dakle ništa ne garantuje da kornjači prija toplota radijatora...
a moj odgovor je - grejač...nabavite ga... ;)

što se filtera tiče najbolje rešenje je da nabavite bilo koji model spoljnog filtera (to je filter koji se montira na zidu terarijuma, vrlo je jednostavan i ne previše skup)...on se ne potapa u vodu, potapa se samo cev koja vodu vuče do filtera, prečišćava je i zatim tako očišćenu vraća...
sa njim dobijate i aktivni ugalj (on je najbitniji deo filtera jer uklanja apsolutno sve toksične supstance iz vode, kao što je amonijak itd), a ako ne dobijete obavezno ga nabavite...bez aktivnog uglja filter je beskoristan...
menjanje vode svaki dan je stres za kornjaču, a sa spoljnim filterom voda se manja jednom u dve nedelje, i to samo deo vode...
i napomena: aktivni ugalj se menja svakih mesec i po dana...ukoliko ga ne zamenite on vraća sve štetne materije koje je mesec dana "skupljao"...

nema te sijalice ili radijatora koji će obezbediti optimalnu tempreraturu ;) dakle ništa ne garantuje da kornjači prija toplota radijatora...
a moj odgovor je - grejač...nabavite ga... ;)

što se filtera tiče najbolje rešenje je da nabavite bilo koji model spoljnog filtera (to je filter koji se montira na zidu terarijuma, vrlo je jednostavan i ne previše skup)...on se ne potapa u vodu, potapa se samo cev koja vodu vuče do filtera, prečišćava je i zatim tako očišćenu vraća...
sa njim dobijate i aktivni ugalj (on je najbitniji deo filtera jer uklanja apsolutno sve toksične supstance iz vode, kao što je amonijak itd), a ako ne dobijete obavezno ga nabavite...bez aktivnog uglja filter je beskoristan...
menjanje vode svaki dan je stres za kornjaču, a sa spoljnim filterom voda se manja jednom u dve nedelje, i to samo deo vode...
i napomena: aktivni ugalj se menja svakih mesec i po dana...ukoliko ga ne zamenite on vraća sve štetne materije koje je mesec dana "skupljao"...

Meni kazu na mesec dana...al dobro zawisi kako koji mozda :D

uh, to je baš malo...
sipaj dovoljno da može komotno da pliva a ne da šeta po dnu ;)
optimalna dubina vode je centimetar veća od kornjačine dužine, al' slobodno možeš i dublje....i nadam se da si me razumela :)
i da, nadam se da imaš doobar sloj šljunka na dnu akvarijuma, pošto kornjačice obožavaju da kopaju...

Axam,opushteno stawi wishe wode! One to obozawaju... :)
Shto se mene tiche opushteno joj stawi i 10 cm :D

Zahvaljujem se clanovima foruma na pomoci, unapred se izvinjavam na laickim pitanjima, ali je sve ovo meni novo i svaka informacija mi mnogo znaci.
Kazite mi da li postoji neki nas web sajt gde mogu da nadjem vise informacija. Takodje me zanima kakav grejac je potreban za plasticni terarijum i kolike snage treba da bude?

Poslednja izmena:
Samo da javim: mali Dostojevski je udobno smeshten u akvarijum od 20l, nasula sam mu 7-8cm vode pa sad roni i pliva, ima shljunak koji mi dadoshe u Pet centru na dnu, ostrvce od kamenja, grejach i 27 stepeni unutra, klopa meso, shargarepu i rachitje, iznad mu stoji obichna sijalica.

Jos UV sijalica i filter :)

Hvala mnoooogooo na pomoci! :heart: :worth:

bravo za Dostojevskog :mrgreen: biće njemu super, vidim ja...

Zahvaljujem se clanovima foruma na pomoci, unapred se izvinjavam na laickim pitanjima, ali je sve ovo meni novo i svaka informacija mi mnogo znaci.
Kazite mi da li postoji neki nas web sajt gde mogu da nadjem vise informacija. Takodje me zanima kakav grejac je potreban za plasticni terarijum i kolike snage treba da bude?

samo mi pojasni kakav je to plastični terarijum? jel je sličan kao akvarijum samo napravljen od plastike ili je nedajbože jedna od onih "činija" koje prodavci uvaljuju naivnim kupcima?
što se grejača tiče, nema tu mnogo filozofije...ako uzmeš neki slabiji on će češće raditi i više trošiti struju, a ako uzmeš neki malo jači ( i sa termostatom) manje će raditi, odnosno manje će trošiti struju a temperatura će biti baš kako treba...

Samo da javim: mali Dostojevski je udobno smeshten u akvarijum od 20l, nasula sam mu 7-8cm vode pa sad roni i pliva, ima shljunak koji mi dadoshe u Pet centru na dnu, ostrvce od kamenja, grejach i 27 stepeni unutra, klopa meso, shargarepu i rachitje, iznad mu stoji obichna sijalica.

samo pazi da šljunak bude veći od onoga što on može da pojede, jer u protivnom počeće da ga trpa u sebe što nikako nije dobro... odnosno, čim malo poraste, sklanjaj šljunak

Ćao, opet ja! Moja vodena kornjača se opet porodila, sad imam 4 jajeta koja sam sačuvala, stavila u pesak, pa posudu s peskom u vodu u kojoj je grejač na temp 30C. Za oko 2 meseca bi trebalo da se nešto dogodi ako u tim jajima ima nekih živih bića. Ne znam, ali čini mi se da ona još nije gotova sa svim tim, mislim da će ubrzo opet da se "porađa", negde sam pročitala da izlegne oko 20ak jaja ukupno, znači igranka će da potraje još dugo :whistling:

Ja mojoj kornjaci dajem Gammarus racice,Turtle sticks(kao neke granule), a obozava da jede larve komaraca... Kad sam je kupio, prvih 5-6 dana nije htela da jede(verujem da je to zbog navikavanja na nov prostor)...Kasnije je lepo jela i stavljao sam joj vitamin D (vodeni) da joj ne bi omekšao oklop. Nikako nemojte drzati kornjacu u onim PLASTICNIM posudama......Zeli da izadje i imacete i vi i ona problem.Nece hteti da jede i na kraju ce uginuti. Te PLASTICNE posude oni preporucuju i kostaju 100din... Iz mog licnog iskustva, NE VALJAJU... Ja sam zato ostao bez jedne kornjace, drugoj sam odmah obezbedio veci prostor... :(

Ja mojoj kornjaci dajem Gammarus racice,Turtle sticks(kao neke granule), a obozava da jede larve komaraca... Kad sam je kupio, prvih 5-6 dana nije htela da jede(verujem da je to zbog navikavanja na nov prostor)...Kasnije je lepo jela i stavljao sam joj vitamin D (vodeni) da joj ne bi omekšao oklop. Nikako nemojte drzati kornjacu u onim PLASTICNIM posudama......Zeli da izadje i imacete i vi i ona problem.Nece hteti da jede i na kraju ce uginuti. Te PLASTICNE posude oni preporucuju i kostaju 100din... Iz mog licnog iskustva, NE VALJAJU... Ja sam zato ostao bez jedne kornjace, drugoj sam odmah obezbedio veci prostor... :(

Da,da...heheh...nije f0ra u t0me sht0 ce da izadju,neg0 u t0me sht0 ne waljaju,ne m0ze ni filter s ni grejach da se stawi unutra... ;)

Корњаче су лепе животиње.Али нису забавне.

hi svima...
imam jedan problem...
imam kornjacu vec 2 godine tj prvo su bile dve ali mi je jedna uginula pre vise od godinu i po....ostala mi je zenka...i danas je neke cudne bele loptice izbacila iz sebe...plasim se da nisu jaja pa da li je neko imao iskustva sa tim? molim vas pomozite mi...isto sam procitao da zenkde mogu zadrzati jaja u sebi i do nekoliko godina???

Back