KORNJAČE

• Začetnik teme Začetnik teme sonyyyyaaaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jos jednom cu se izvinuti svim clanovima ovog foruma, zbog ove rasprave koja nije trebala to da bude !

Razlog mog reagovanja je taj sto neko iznosi netacne stvari u vezi lecenja ili bilo kakve druge pomoci ! Da napomenem, ne kazem da je sve netacno, ali vecina saveta je uopstena i postovana TEK DA SE NESTO NAPISE !
I za kraj : ne bih ja ovako reagovao da nemam takodje iskustva ne samo sa kornjacama, vec u samoj AQUARISTICI i TERARISTICI nekih 20-ak godina !!!!

Nisam hteo da polemisem i zbog toga se necu vise javljati,bar ne u ovom postu !

Pozz svima !

Izvinjavam se moderatorima!ALi nisam mogla da se suzdrzi da ne napishem!!!!
Ajde,molim te reci mi koji moji saweti nisu tachni?!!!!
Ajde bash da chujem! I namerno te pitam jawno na forumu...!!!Ajde,ajde reci!Kada si toliko pametan!

Trebalo je da pise da se necu vise javljati u ovoj temi, a ne postu ! Moja greska, pardon !
I eto prekrsin svoje obecanje da se ispravim !

Sto se ti ce toga sta nije tacno, lepo sam rekao da su neki odgovori toliko uopsteni, tako da izgledaju kao da su napisani samo da bi se "ubo" jos jedan post !
Izvini ali ja ne volim samozvane "lekare" koji "lece sve bolesti" a da ih pri tome niko nije ni pitao za savet ! Sto se tice tacnosti nekih tvojih odgovora, ostavicemo drugim clanovima, da malo prosvrljaju netom pa neka sami prosude !

Toliko od mene u ovoj temi !

Jos jednom IZVINITE SVI i POZZ !

Owako wishe nemam nameru da se sa TOBOM rasprawljam,jer mi je dosta,Ja cu ostati pri swom mishljenju,ti ostani pri swom,i kvit smo.Ja sam bila rekla swe shto sam htela!Josh jednom se izwinjawam moderatorima!
P.S.Za ostale korisnike swe shto was zanima u wezi kornjacha slobodno pitajte!:D

Moj drug ima 2 kornjace, redovno je menjana voda ali jedna se razbolela tako sto joj je oklop omeksao i sva je sluzava, stavljali su AD kapi ali ocigledno nije pomoglo, ja ne mogu da ih uzmem a oni nisu zainteresovani za lecenje.
Jer ima neko neki savet?!!!!!

E pa reci ti twom drugu owako: shto ih je uopshte uzimao ako nije zaintresowan za lechenje?Nijedan kucni ljubimac kod nikoga nije proshao bez bolesti,pa su se chak i moje kornjache razboljiwale,ali ne do te stepeni da im se oklop omeksha (Hvala Bogu! :) ) Tako da neka on zamisli sebe na njihowom mestu,naprimer uzmu ga da ga chuwaju,i sada se on razboli,i nishta oni ga ostawe da umre?Malo ne logichno i glupo jel da?Ako sebe stawi na mesto KORNJACHE moguce da ce shwatiti! A ako ne shwati!Sawetujem ti da otworish temu na pdf-u ''Poklanjam'' (owde u swetu ziwotinja) i mozda se neko i jawi! Srecno!

Hitno mi treba odgovor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moj akvarijum ima 7 litara.Imamo grejac od 25 w.
Tako su nam prodali,da li je to dovoljno snage da sve zagreje i za koliko?

Molim vas, treba mi vaša pomoć ako znate ili bar da mi date ime nekog dobrog vet za kornjače u beogradu. Imam 2, muško i žensko već 12 godina. Sve je kod njih ok, osim što se poslednjih godina ne vole pa su u različitim bazenima, kad se spoje uglavnom se potuku. A da, reč je o vodenim crvenouhim kupljene kao jako male a sad su pozamašne, ženka je mnogo veća od muškog. Ja inače živim u stanu.
E sad problem. Nekoliko poslednjih dana primetimo mi njeno ponašanje kao nikad do sada. Non stop izlazi iz bazena, ide do vrata ulaznih, zalazi svuda kao da nešto traži, po ceo dan je napolju, iako je po 24 sata obično u bazenu. Moj šok je bio kad sam je videla da nekako čudno mrda po parketu... Pogledam a ona se odupire zadnjim nožicama iz sve snage o pod, grebe, grebe a onda pusti jako mnogo vode... mislim, nije kao kad se upi... nego stvarno kao prava voda, sorry na opisu, ali bez ikakvih mirisa. Proučim ja na netu šta bi moglo da bude i shvatim da moja Debela nosi jaja!!! Kako, kad, pojma nemam, nikad ih nisam videla da se pare, čak se ne podnose kad su zajedno. Juče sam joj stavila kutiju sa zemljom i peskom, kako bi snela jaja, sve po propisu, ali ona neće uopšte da bude u kutiji... ja sad stvarno ne znam šta da joj radim... po ceo dan jadna ide po kući i grebe nožicama, ja idem za njom i brišem, u zemlju neće, jedino mi pada na pamet da je vodim kod veterinara mada ne znam šta će i on s njom. Znam da one traže pogodne uslove za polaganje jaja kao i da mogu da ih drže jako dugo, sve dok ne nađu pravu podlogu... help! imate li neki savet?
morala sam duži post kako bih sve objasnila.

Auuu pa owo je problem:
pa widi,ne razumem se mnogo u takwe sluchaje..ali moj sawet ti je...sa jedan deo tog bazena kao shto si rekla da na njega naspesh pesak..da ima kao ostrwo,po mogucosti...i ona ce sigurno tamo hteti!99%!pozzz jawi shta ima nowo kod kornjache!=) :D

hvala na odgovoru, ali mislim da su one prerasle to doba kad sam mogla da im napravim ostrvce, prilično su velike... a i ta zemlja mora biti suva, kad polažu jaja one skroz izađu iz vode i traže suvu podlogu u kojoj zadnjim nožicama iskopaju rupu, spuste zadnji deo trupa, otprilike kao neki čučavac, imaju filmčići i na jutjubu, sve sam ja to proučila...samo što ova moja ni to neće :evil:

danas sam joj preuredila celo predsoblje, zastrla najlonom i svime što mi je došlo do ruku, prebacila joj bazen, kutiju s peskom, tako da je ceo dan provela samo u predsoblju, ionako i tamo ima svetlosti... ne znam zapravo koliko ona može da nosi jaja, na kraju ako ne nađe nigde mesto izlegne ih u vodu, ali tada plod ne preživi... sutra ću zvati neke veterinarske ambulante pa ćemo videti...

samo da javim da je moja Debela položila jaja, koja su nažalost propala.. bilo ih je 2-3, ulubljena i razlupana, našla je neko osamljeno mesto među putnim torbama, nije htela u pesak... od tada se smirila i sada je sve po starom...dok opet ne krene u akciju polaganja jaja, ali sad već imam iskustvo o tome pa će valjda biti lakše

samo da javim da je moja Debela položila jaja, koja su nažalost propala.. bilo ih je 2-3, ulubljena i razlupana, našla je neko osamljeno mesto među putnim torbama, nije htela u pesak... od tada se smirila i sada je sve po starom...dok opet ne krene u akciju polaganja jaja, ali sad već imam iskustvo o tome pa će valjda biti lakše

Steta,al ako se smirile onda je to super! :):D

Hm. Vidim da je ovde bilo mnooogo razlika u mishljenjima i razmirica,ali ako se savetodavci nekako usaglase (makar manje-vishe) bitju vrrrrlo zahvalna na savetu ;)

Dobila sam danas na poklon crvenouhu kornjachu koja je stara 2 nedelje.
Da li bi iko,molim vas, mogao da mi napise u kratkim crtama i sasvim laichki i konkretno (posto ne znam ama bas nista o kornjama) kakav prostor za zivot bi trebalo da joj obezbedim i, ukoliko je akvarijum u pitanju, od koliko litara, kakva oprema je potrebna, sta sve jede i koliko puta dnevno, na koji nacin joj se daje hrana, da li voli da se vadi iz akvarijuma i sheta po stanu i koliko chesto, kakvo svetlo i temperatura su joj potrebni, da li je bolje da bude sama ili da ima drustvo i na sta josh bi trebalo posebno da obratim paznju.
Molim samo da prilikom odgovora imate na umu da ne zelim da budem profi odgajivac sa ne znam kakvom opremom, vec da samo zelim tom majushnom bitju da pruzim dom u kojem ce biti srecan i zdrav.
Hvala unapred :)

Dobrodoshla na forum krstarice za pochetak!
Za pochetak kornjachca je dosta mala! Tako da treba jako oprezno sa njom! :)
Obavezno nabawi akwarijum! Za tako malu kornjachu dowoljan je akwarijum sa oko 20-tak litara,mozda ti se za pochetak chini welikim,ali weruj mi za manje od 6-7 meseci mislices da je wec mali ;) :) .
Potreban ti je filter i grejach i to je pozeljno! Tj, obavezno! :)
Hranish je 1 dnewno,mozesh da joj dajesh suwe crwice koji se kupuju u Pet-shopu,granulice za kornjache koje se prodaju,i tako to od suwe hrane za kornjache koje se kupuju u Pet-shopu. Pored te hrane bilo bi pozeljno da joj dajesh i ziwo gowedje meso. Saswim malo (umesto obroka,koji uwek jede),ziwo meso ako nisi u mogucnosti bar 4 puta nedeljno da joj dajesh...daj joj bar 1-2 nedeljno...Probaj da joj ponekad dash shargarepu ili zelenu salatu,ako nece hteti to je kod mladih kornjacha uobichajno,zato sto one dok su mlade wishe traze da jedu ishranu ziwotinjskog porekla ;) :) .Shargarepa je dobra zbog witamina D,koji je dobar za oklop (da oklop bude chwrshci).Hranu samo od gore ubacish u akwarijum :) .Nije pozeljno waditi kornjachu iz akwarijuma.I bolje nemoj ;) .Za swetlo je dowoljna lampa koja ce biti iznad akwarijuma.Temperatura wode treba da bude od 26-28 stepeni celzijusa.Narawno,da je bolje da ima drushtwo ;) :)...ako hocesh nabawi to :D .

Ako ti je neshto ne jasno ili ti treba josh neka pomoc slobodno pitaj!Pozz :D

E pa reci ti twom drugu owako: shto ih je uopshte uzimao ako nije zaintresowan za lechenje?Nijedan kucni ljubimac kod nikoga nije proshao bez bolesti,pa su se chak i moje kornjache razboljiwale,ali ne do te stepeni da im se oklop omeksha (Hvala Bogu! :) ) Tako da neka on zamisli sebe na njihowom mestu,naprimer uzmu ga da ga chuwaju,i sada se on razboli,i nishta oni ga ostawe da umre?Malo ne logichno i glupo jel da?Ako sebe stawi na mesto KORNJACHE moguce da ce shwatiti! A ako ne shwati!Sawetujem ti da otworish temu na pdf-u ''Poklanjam'' (owde u swetu ziwotinja) i mozda se neko i jawi! Srecno!

omg :lol: vrlo konkretan odgovor, moram da priznam...
a evo šta kaže stručnjak:

- do omekšavanja oklopa dolazi pre svega zbog nedostatka UV zraka koji je potreban kornjačama da bi pravilno apsorbovale vitamin A i vitamin D koji čine da kornjača ima zdrav oklop, kožu i kosti...dakle u obavezni deo opreme spada i neonka sa širokim spektrom UV zraka gde će kornjačica provoditi dosta vremena. kornjači nema spasa kada joj oklop omekša...
dakle, umeto da čitate srceparajuće postove, bolje vam je da se konsultujete sa stručnjacima ;)

Hm. Vidim da je ovde bilo mnooogo razlika u mishljenjima i razmirica,ali ako se savetodavci nekako usaglase (makar manje-vishe) bitju vrrrrlo zahvalna na savetu ;)

Dobila sam danas na poklon crvenouhu kornjachu koja je stara 2 nedelje.
Da li bi iko,molim vas, mogao da mi napise u kratkim crtama i sasvim laichki i konkretno (posto ne znam ama bas nista o kornjama) kakav prostor za zivot bi trebalo da joj obezbedim i, ukoliko je akvarijum u pitanju, od koliko litara, kakva oprema je potrebna, sta sve jede i koliko puta dnevno, na koji nacin joj se daje hrana, da li voli da se vadi iz akvarijuma i sheta po stanu i koliko chesto, kakvo svetlo i temperatura su joj potrebni, da li je bolje da bude sama ili da ima drustvo i na sta josh bi trebalo posebno da obratim paznju.
Molim samo da prilikom odgovora imate na umu da ne zelim da budem profi odgajivac sa ne znam kakvom opremom, vec da samo zelim tom majushnom bitju da pruzim dom u kojem ce biti srecan i zdrav.
Hvala unapred :)

marina ti je nešto odgovorila, a nešto izostavila...
veoma je bitno da urediš akvarijum tako da postoji deo gde će kornjača da pliva - poželjno je da prostor za plivanje bude što veći i potpuno suv deo na kome će se kornjača sunčati - može biti neki veći kamen, neki od akvarističkih panjeva ili šta god...
i kao što sam već napisao, neka ti "obična" svetiljka bude privremeno rešenje dok ne nabaviš neonku sa UV zracima...čak mislim da postoje neonke baš namenjene reptilima ;)

marina ti je nešto odgovorila, a nešto izostavila...
veoma je bitno da urediš akvarijum tako da postoji deo gde će kornjača da pliva - poželjno je da prostor za plivanje bude što veći i potpuno suv deo na kome će se kornjača sunčati - može biti neki veći kamen, neki od akvarističkih panjeva ili šta god...
i kao što sam već napisao, neka ti "obična" svetiljka bude privremeno rešenje dok ne nabaviš neonku sa UV zracima...čak mislim da postoje neonke baš namenjene reptilima ;)

Da,za ostrwce sam zaborawila :)...jeste,postoje bash namenjene za reptile :D ...ima ih u wecim Pet-shopowima :)

Prvo da vam se mnoooogoo zahvalim svima :) Stvarno ste mi super objasnili.

Kornja (naime Dostojevski :D ) je trenutno,po savetima, u akvarijumu od 20l, ima poveliki brusheni kamen koji mu je uglu i rado se penje na njega,a jos radije zavlaci u udubljenja :)
Klopa rachitje super, ali mu shargarepa jos bolje ide. Probacu i sa mesom.

Sledeci na spisku su grejach i lampa, posto je sad pod obichnom lampom.

Neeego...koliko vode da mu stavim? Da mu predje oklop ili ne? Posto sam nasula oko 2cm dubine, a imam utisak da je malo.

uh, to je baš malo...
sipaj dovoljno da može komotno da pliva a ne da šeta po dnu ;)
optimalna dubina vode je centimetar veća od kornjačine dužine, al' slobodno možeš i dublje....i nadam se da si me razumela :)
i da, nadam se da imaš doobar sloj šljunka na dnu akvarijuma, pošto kornjačice obožavaju da kopaju...

Back