Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
“Модерни човек, човек пост-истине, који све релативизује, није спреман не само да буде последњи, већ ни да буде други. Савремени човек, због тога што увек жели да буде први, није спреман да служи другима. Онда када служи другима, он то и те како уписује у рачун, и маше тим папиром и оним што је учинио за друге. Тиме се показујемо да смо недостојни не само имена хришћанског него и имена носилаца иконе Божје.”

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије

Ми у земљу бацамо семе јабуке и не долазимо да беремо плодове кроз месец дана, већ неколико година гајимо дрво и тек онда очекујемо плодове. Слично томе, плодови љубави неће се појавити одмах, јер је људска душа много компликованија од биљке.

Отац Илија Шугајев

“Црква је као један брод. Један спава, други зева унаоколо. А брод иде својим правцем. Трећи се подвизава, бори се са таласима. Сви се крећемо напред. Довољно је да си у храму. Зато се старајте да увек будете на службама. Немојте да изостајете.”

Преподобни Пајсије Светогорац

"Син Божји није тражио првенства него је прао ноге ученицима својим, а сви савремени болесници болују од грозничаве жудње за првенство. Син Божји није истицао своја права него само своју службу, а ови истичу само права своја. Син Божји није жудео за влашћу, а ови помрачише и озлобише све своје дане на земљи опаком страшћу за влашћу."
Владика Николај Велимировић

"Неко те је издао и оставио, боли те и плашиш се?Прибегни, притеци што је могуће ближе Ономе Ко је Сам био издат и Кога су сви оставили. Он ће те утешити и умирити..И видећеш да без обзира на све што ти се десило, ниси сам, и ниси остављен. и ниси заборављен, и ниси издат. Зато што Он Једини никад не оставља, не заборавља и не издаје. Само он Једини!И само ће те Господ научити како да волиш оне који нису имали довольно љубави према теби, како да опростиш, даће ти снагу потребну за то, и подједнако потребну мудрост, зато што је то Господ. И поред њега немогуће постаје могуће ,неиздрживи бол се претвара у радост, све противречности нестају, све преграде се руше. Само буди поред њега-што је могуће ближе..."

Praznici su ponekad bolni dani koji nose sećanja na one koji više nisu sa nama, dani koji nose nostalgiju na zemlju/grad/selo iz kojeg smo otišli, dani kada se hteli ili ne - moramo vratiti/videti sa toksičnim članovima porodice (neki još uvek uče postavljanje granica - polako proces nekad godinama traje), praznici su za neke dani u kojima posebno osete da su sami ili da im nedostaje neko koga bi mogli voleti, praznici su dani u kojima nekima nedostaje to što još nisu izgradili svoju porodicu, i to su dani u kojima neki moraju da rade a voleli bi najviše da su sa svojima.
Iako vam se čini da ste u svemu tome sami, niste. Ima onih i koji ne vole praznike.
Ne morate nužno biti uzbuđeni, srećni, radosni ni dobro.
Budite onako kako jeste.
Ako vam se plače - plačite. Ili budite sami, ili baš namerno pozovite one koji vam prijaju.
Ne moramo svakog praznika biti srećni.
Uz zahvalnost za postojanje, život, sme, može i treba biti tuga, nedostajanje i pomisao na one koje više nikad nećemo videti a delili smo sa njima takve dane.
Budite vi. Osećajte sve što osećate.
Nađite način da budete tu za sebe. I možda ako je takvo vreme - jednostavno da preživite.
Dan po dan, udah po udah.
Samo budite. I to je dovoljno.

Jedna prica bez rijeci koju sam cuo na radiu Glas Crkve.
Bio neki covjek koji je isao u Crkvu na molitvu.Bio je redovan na sluzbi.I onda je odjednom prestao da dolazi.Svestenik odluci da ga posjeti.Dodje u njegov dom i vidje ga da sjedi pored ognjista.Svestenik sjede pored njega i zagleda se u vatru.Uze masice i njima uze jedan ugljen koji je gorio.Odmaknu taj ugalj od drugih i saceka.Ugalj polako poce da se gasi.Svestenik opet vrati ugalj na mjesto gdje je bio i ugalj ponovo poce da gori.Svestenik ustade i krenu prema vratima.Covjek tada rece.Oce vidimo se u nedelju u Crkvi.

"Са каквим се поштовањем ти будеш обраћао људима, тако ће се и теби обратити Христос.Каквом мером будеш мерио људе том истом мером ће Он мерити тебе. Како ти другима будеш праштао грехе тако ће и Он опростити теби."
Старац Јосиф Исихаста

Мој Старац није изучавао академско богословље, иако је богословствовао са највећом дубином. У једном од својих писама он каже: "Када у послушању и безмолвију монах очисти чувства, умири ум и просвети срце он прима благодат и просветљеност знања, и постаје сав светлост, сав - ум, сав - блистање, и из њега извире богословље које ни тројица, уколико буду записивала, неће успети да забележе услед потока благодати што таласасто тече и по читавом телу разлива мир и потпуну непокретност страсти. Срце пламти од божанствене љубави и ускликује: "Исусе мој, задржи таласе Своје благодати, јер се растапам као восак!" И он се заиста топи, јер не може да издржи. Ум бива захваћен созерцањем и долази до сједињења и до суштинске промене у човеку, и он постаје једно са Богом, тако да више није у стању да себе разликује или раздвоји од Њега, слично гвожђу када се кали у огњу и постаје и само слично том огњу!"

Старац Јефрем

Ономе, ко има циљ већи од света, свет не може ништа. Онога, ко хита дому ширем од простора, простор не може задржати. Онога, ко има љубав скупљу од времених творевина, време не може ни спречити ни прегазити.

Св. владика Николај Велимировић

"Са каквим се поштовањем ти будеш обраћао људима, тако ће се и теби обратити Христос.Каквом мером будеш мерио људе том истом мером ће Он мерити тебе. Како ти другима будеш праштао грехе тако ће и Он опростити теби."
Старац Јосиф Исихаста
опраштам им милијарде еура, ред би био да ми даду...
хоћу да мој комшија буде бар билијардер и ништа више пуна капа
Желим да директорица банке нађе принца на белом коњу али не овох са форума... Него леле њега мене тј мене

Христос наш жели да излечи неке ваше скривене страсти, и то је разлог због кога касни у испуњењу ваших захтева. Ако добијете испуњење ваших захтева одмах, ваше страсти остаће у вама, неизлечене. Ако сачекате, ви ћете добити шта желите, али добићете и лек против ваших страсти. А онда се радујете неизмерно и захваљујете Богу који све ради у мудрости на корист вашу.
Дакле, нема потребе да се узнемиравате, узрујавате, гунђате. Морате престати са тим. Затворитe ваша уста. Нека нико не види да сте узнемирени. Немојте горети љутњом, да бисте истерали незадовољство из вас. Радије будите мирни. Отерајте ђавола стрпљењем и благошћу. Господ који ће уништити све оне које говоре лажи сведок ми је да сам и сам имао користи од савета које вам сада дајем. Искушења која сам ја имао била су толико јака да сам мислио да ће моја душа отпутовати због боли. Ипак, када се једном све завршило, дошла је толика утеха, да се човек осећао као да је био у рају без тела. Господ вас љуби, Богородица вас љуби, сви Свети вас хвале, а анђели вам се диве.

старац Јосиф Исихаста

"Сваки човек,пре него што умре,мора нешто да остави иза себе,некакав траг.То може бити кућа коју је саградио сопственим рукама,дрво које је засадио,књига коју је написао...но шта год је оставио за собом,то мора бити нешто што је урадио,не ради себе,већ ради других људи.Све што су твоје руке створиле,биће печат које ће остати после твоје смрти.Људи ће посматрати дело твојих руку и ти ћеш и даље живети у радости коју си им причинио.Није важно шта ћеш створити,важан је твој труд и љубав.Твоје дело ће у себи носити делић тебе,уколико си га направио зарад Бога и љубави према људима.Најважније је помагати другима,олакшати им бремена и молити се за њих."

Старац јеромонах Арсеније Стрељцов

Nastavak na temi - Korisne duhovne pouke II

Nastavak teme:
https://forum.krstarica.com/threads/korisne-duhovne-pouke-ii.924785/unread

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back