Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
FB_IMG_1608645257110.jpg

" Ми не држимо веру ради вере, него ради спасења душа наших. Нико не путује због пута, него због некога или нечега што га очекује на крају тог пута. "

Свети Владика Николај Велимировић

" Онај који напредује у радости, напредује у свему. А онај који напредује у тугама, не напредује ни у чему. Зато вас молим, а особито младе људе – радујте се животу и радујте се једни другима.
Радост је највећа благодарност Богу.
Радуј се животу, зато ти га је Бог и дао !
Радуј му се сваког дана !
Шири љубав око себе, смеј се што више !
То је твоја благодарност Господу за живот који ти је дао, а не да идеш у мазохизам, мучење, кажњавање себе ! "

Отац Тадеј

Видиш доброг човека – знај, он је страдао. "Туга нас прочишћава. Данашњи човек је увек у тузи. У тузи постаје оно што заиста јесте. А онда се, по предности, приближава Богу. Он осећа своју немоћ. Често када је у слави и радости, мисли о себи да је он „пупак земље“ или, ако желите, центар васељење: „Ја, и нико други!“ У страдању и тузи он се осећа као безначајна језа у свемиру, потпуно зависан и тражи помоћ и подршку. Сви ми који смо преживели страдање, душевно или физичко, знамо, да се никада нисмо молили тако, и по квалитету, и по количини, како смо се молили на постељи болести или у искушењу тешке духовне туге. Али када имамо све, заборавимо и на молитву , и на пост, и на много- много других ствари. Зато Бог и попушта страдање “.

Старац Епифаније (Теодоропулос)

Видиш ли колико добрих ствари доносе искушења и жалост? Дакле, ако и ви желите да окусите љубав Христову, издржите све што дође, сваки тест који Господ стави на вас. Борба коју ђаво води против нас јесте да брат на брата устаје, али он нас напада само онолико колико му Бог допусти. Он се бори толико да се све топи и тече као восак пред огњем. Али када све прође, испунићете се радошћу. То је уистину пут, моја сестро, и ја који вам ово пишем сведочим истину из сопственог искуства. Стога, будите храбра и јака у Господу, подносећи све што дође на вас, очекујући, заједно с болом, мир и милост Божију. Будите јака и охрабрите душу своју. Христос допушта искушења, да би се очистили од грехова. Искушења су попут миришљавог сапуна и тешког маља, који нас удара и избељује. Све хаљине које су чисте спремљене су за Женика. Оне хаљине које су нечисте, цепају се и у огањ бацају.

свети Јосиф Исихаста

Не журите са суђењем и осуђивањем јер људи које видимо нису увек онакви како споља изгледају. Често човек почне да говори по уобичајеној људској слабости, али како разговор траје, почиње да схвата да говори нешто погрешно и, вративши се у своју келију, горко се каје због онога што је рекао или урадио. Свети Марко Подвижник је написао: „Од дела, и речи, и мисли праведник је један; од покајања праведници су многи.“

Не улазите у разматрање људских поступака, не осуђујте, не реците: „Зашто? Због чега?“ Боље реците себи: „Зашто бих бринуо о њима? На Страшном Суду Божјем мене неће питати за њихова дела“. Одвратите се од размишљања о животима других људи и оговарања, и молите се усрдно Господу да вам у томе помогне, јер без помоћи Божије не можемо чинити ништа добро, као што је сам Господ рекао: Без мене не можете чинити ништа (Јн. 15, 5). Чувајте се сумње као од ватре, јер непријатељ људског рода настоји да нас улови у своју мрежу, покушава све да представи у искривљеном облику, чинећи да бело изгледа црно, а црно бело, као што је чинио са прародитељима Адамом и Евом у Рају.

Неки осуђују из навике, неки због злопамћења, други из зависти или мржње; али у већини случајева почињемо да осуђујемо друге због наше уображености и преузношења; упркос нашој великој непоправљивости и грешности, ми и даље верујемо да смо бољи од многих других људи. Ако желимо да се ослободимо греха осуђивања, на сваки могући начин морамо присилити себе на смирење пред Богом и људима и молити Бога да нам у томе помогне…

Свети Амвросије Оптински

Другог пута ка спасењу, осим покајања, за нас нема! Сви смо грешни. Нема ниједног човека који је живео а да није се сагрешио. Грешимо сваки час и речју, и делом, и помишљу, и свим чулима, вољно и невољно, знањем и незнањем, и данима и ноћима. Тајна покајања је лествица која нас води тамо одакле смо пали.

Архимандрит Кирил (Павлов)

Злобу другог човека треба да осећамо као болест која њега мучи, од које он пати и од које не може да се избави.
Стога, гледајмо на своју браћу са саосећањем и понашајмо се према њима учтиво и благородно, изговарајући у себи са простотом срца молитву: "Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног."

„Пост је колико телесни толико и душевни. Телесни пост је кад стомак пости од јела и пића; душевни пост када се душа уздржава од злих помисли, дела и речи. Добар пост је кад се удаљавамо од сваког зла. Уколико желиш хришћанине да ти пост буде користан, не пости само телесно, пости и душевно и пости увек.“

Свети Тихон Задонски

Svako od nas u svom zivotu, domu, dusi i telu, nosi neku bol, muku, teskocu, koju skriva duboko u svom srcu i od sebe i od drugih. Opet kaze sv. Vasilije Veliki: "Budi vedra lica, da bi onome sa kim razgovaras preneo radost". Sve sto cinite, cinite tako da drugi pomisli: "Oh, sto sam se obradovao, odmorio, utesio i osvezio", istice starac Emilijan.
I jos nesto, uvek se radujte uspehu svog bliznjeg. Ucestvujte u svakon njegovom uspehu i daru koji primi, jer svi njegovi napori su vasi i obrnuto. Budimo pomocnici jedni drugima, jer svi smo na istom zadatku i borimo se sa istim strastima. Princip neosudjivanja, samoprekorevanja i pozrtvovanosti jedini je koji vodi u gornji Jerusalim".
"Srce mi cisto sazdaj Boze"

Igumanija Matrona (Brdar)

Живите у свему, у природи, у свему створеноме. Природа је тајно Jеванђеље. Када, међутим, неко нема унутар себе благодат, природа му није од користи. Природа нас буди, али не може да нас одведе у Рај.

Старац Порфирије

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back