Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
" То је само невоља која ће брзо проћи. Ја се заправо први пут у животу суочавам са овако тешким временима, али прихватам вољу Божију. Показаће се да се његовом вољом дешавало оно што је најбоље. За људски ум је веома тешко да схвати ту бесконачну мудрост. "

Свети Нектарије Егински

Оно што називамо Божијом благодаћу, оно што називамо Христовим додиром наше душе, јесте плод Светог Духа. Плод Светог Духа је пун суза. О овом дару нам пише Свето Писмо, зато што овај скривени и неочекивани дар избија као врело и долази од Бога по Његовој вољи, и тиме нас Бог изненађује. Свети Дух има много дарова, не само овај, Он има бескрајне дарове: Божански смисао, предивне мисли, јединствене доживљаје, Божански сјај око нас, Христову благодат, сузе, много тога нам даје.

Дакле, имамо ли ову сузу? Ако је имамо, имамо и наду да ћемо бити у рају.

Дивна је ова суза кад се котрља и Бог је узима, узима је наш анђео, а ти мислиш да нестаје. Бог је узима и односи у рај, где се она претвара у дијамант. И анђели на небу изненада виде снажну светлост и кажу Богу:

— Шта је ово заискрило, шта то блешти међу нама у овом светом сабрању? Шта тако јако светли данас, Господе?

А Он им одговара:

— То је суза једног човека који се каје: једно Моје чедо се покајало. Једно Моје створење је данас плакало, горко је плакало. Узео сам његове сузе и претворио их у дијаманте који ће га чекати како би украсили његов венац кад дође у Моје Царство.

Ови дијаманти ће нам створити лепоту. Тада ће ове сузе украсити нашу душу и у нама више неће бити суза — «идјеже њест болезан, ни печал, ни воздиханије, но жизан бесконечнаја». Бесконачни живот. Али за то треба да постоји суза, макар једна суза.

Архимандрит Андреј

Језиком се не осваја Царство Божије него срцем, јер је срце ризница онога блага којима се Царство купује, срце а не језик.А ризница пуна блага Божијега је јака вера, добра нада, велика љубав и добра дела. А ризница зла износи само зло.Значи какво је срце таква су и дела. Све зависи од срца.
А Христос Сам говори: Уста причају чега је срце пуно .

Отац Тадеј

Не хвали се собом и не говори много у похвалу своју, па чак ни оно што је стварно, истинито, да не би ко помислио о теби нешто више него ли колико види у теби или чује од тебе.
Важно је и главно то какви смо ми у очима Божијим, а не оно како људи о нама мисле.
Ма како људи мислили или говорили о нама, у самој пак ствари ми смо свагда такви какве нас Бог види.
Ако хоћеш да те Бог зна, буди по могућности непознат мећу људима.

Ава Теогност

Чувај у души мир благодати Духа Светога. Не губи га ради ситница. Ако мир будеш пренио на брата, Бог ће и теби даровати неупоредиво више, а ако ожалостиш брата, знај да ће и на твоју душу неизбежно доћи жалост.

Старац Силуан

" Хришћанство, то је жртва сваког часа.
Не можеш, не дури се.
Тако и кажи : " Не волим своју жену, не волим децу, не волим пријатеље, зато волим да идем у цркву и да поклоне чиним и да сви около буду у сукњама - марамама. "
То није вера, то је ђаво. Чиста вода. А вера, то је љубав. А љубав, то је праштање и слушање. И сваки дан борба са собом.
То је оно што је вера. Тада нахраните град са пет хлебова. И уловите толико рибе, да не стану у мрежу. "

Петар Мамонов

" Доћи ће време, отићи ћеш од свих, и сви ће те напустити. Пријатељи ће заборавити. Богатство вам неће требати. Лепота ће да избледи, неће бити моћи, тело ће да се осуши, а душа ће да зарони у таму. Ко ће ти пружити руку у овој тами и самоћи ?
Само је Христос Човек, ако си Га заволео у свом животу. Он ће вас извести из таме на светло, из усамљености у небеску саборну цркву. Мисли о томе дан и ноћ и тежи томе. И нека вам је на помоћи Христос, Цар Љубави. "

Свети Владика Николај Велимировић

„Запамти да је свака препрека Божија лекција, и стога у своје срце положи речи које ти данас објавих – од Мене све то беше. Те речи чувај, знај и упамти их заувек, где год да си, да ће сваки убод отупети тек када се научиш да у свему видиш Мене. Све је Мноме теби послано за усавршавање душе твоје.“

Старац јеросхимонах Серафим Вирицки

“Ниједна љубав на овом свијету неће отићи у празно. Све што дарујеш биће враћено. Ако су љубав и енергија искрено послани из нашег бића и срца - и ако не буду примљени од човјека - узеће их Господ и вратиће нам их када се не надамо, и много више него што се надамо.”

владика Григорије

Не смемо заборавити ми хришћани колика је моћ молитве, колика је моћ праштања. И, ону основну чињеницу да љубав увек остаје, како би рекао апостол Павле у Химни љубави. Јер је гарант те љубави – Бог, и она је неистрошива. И, немојмо да сумњамо да ћемо, тиме што волимо и оне који нас не воле, бити наивни, истрошени, испражњени, да ћемо бити неки слабићи. Да би човек могао да воли и оне који њега не воле, он треба да буде много храбар, сигуран и остварен. Само остварен човек, који је сигуран и спреман да се до краја несебично дâ, може да воли безусловно, безрезервно и неизмерно. То није оно слепило, како кажу људи: "љубав је слепа"; та љубав није слепа. Она је свевидећа: она види и зло, и промашај, али не мрзи, него тражи начина како да поправи то зло. Дакле, та љубав није слепа, она је свевидећа.

PRIČA O ČETIRI SVIJEĆE

"U prostoriji su polako gorjele četiri svijeće. Bila je gotovo potpuna tišina i mogao se čuti njihov razgovor.

Prva svijeća reče: „Ja sam MIR – ljudi me ne uspjevaju sačuvati, mislim da ću se ugasiti.“ I odmah se ugasila.

Druga svijeća je rekla: „Ja sam VJERA – nažalost, mnogi ljudi smatraju da nisam neophodna, nema smisla da gorim i dalje.“ Tek što je to izgovorila, dunuo je lagani povjetarac i ugasio je.

Treća svijeća je žalosno progovorila: „Ja sam LJUBAV – nemam više snage, ljudi me često zaboravljaju i stavljuju po strani. Čak zaboravljaju da vole one sebi najbliže“ i istog momenta se ugasila.

Nedugo zatim u sobu je ušlo dijete. „Šta je ovo? Trebalo je da gorite do kraja.“ i rekavši to, počelo je plakati.

Tada se oglasila četvrta svijeća: „Ne boj se, dok god ja gorim, moći ćemo da upalimo ostale svijeće. Ja sam NADA.“

Sa sjajem u očima, dijete je uzelo svijeću „nade“ i zapalilo ostale svijeće .
Plamen nade bi uvijek trebalo da tinja u našem srcu, kako bi svako od nas mogao da održi, vjeru, mir i ljubav."
FB_IMG_1608068546314.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back