Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Voli sve oko sebe i ne traži razlog da bi voleo. Neka tvoje prijateljstvo ne bude iz potrebe da se izbegne usamljenost, već iz unutrašnjeg bogatstva. Idi prijatelju onda kada je tvoje srce u samoći toliko ispunjeno ljubavlju, da više ništa ne može zadržati za sebe. Neka te tvoja preobilna ljubav, a ne njen nedostatak, odvede prijatelju.

Prepodobni Antonije Veliki

"Вреди неколико ствари да се сачека. Морате чекати. Бог ради. Има само своје ритмове. Бог ради стрпљиво. И природа чини исто. Цвет ће процветати када дође време. Све се мења, али врло различитим темпом од оног на који је наше лудо друштво навикло. Ова трка, ова паника, талас који нас чини тако ужурбаним, оставља Бога нетакнутим. Бог не улази у ове луде ритмове. Он се креће у ритму своје љубави и стрпљења."

Старац Нектарије Виталис

V4HzgBW.png

Тако рече Господ Исус Своме љубљеноме ученику Јовану у визији на острву Патмосу. Чега не бој се? Не бој се гоњења цркве од стране незнабожаца. Не бој се мучитеља, који муче Моје верне на све стране. Не бој се царева, који дижу гоњење на хришћане. Не бој се насилних велможа овога света, који заслепљују људе страстима те не виде истину коју Ја донесох у свет. Не бој се ничега!

Како да се не бојим, Господе! Кад је сав свет до зуба наоружан и окупљен против нас, малобројних и ненаоружаних, како да се не бојим?

Не бој се, јер Ја сам први и последњи, алфа и омега.
А све те војске наоружане против вас нису ништа до један пролазан вихор мртваца. Ја сам од пре времена и Ја сам после времена, пре почетка свега и после свршетка свега створенога, Ја сам. А они су сви закључани у један педо времена који сам Ја свакоме створеноме одмерио, и ван тога педла не могу се пружити.
Не бој се, јер Ја бејах мртав и ево сам жив. Ни смрти се не бој. Ја сам пре смрти и после смрти. Смрт је слуга Мој, и Ја пустих слугу Свога у свет да Ми послужи. И Ја се предадох Своме слуги за три дана, и наредих му да Ме пусти, и ево сам жив. Ја сам власник смрти као и живота. Ја сам власник времена као вечности. Не бој се! Ва вијек вијека Ја сам жив. И ти ћеш бити жив са Мном. И сви они који Ми остану верни и не убоје се, биће живи са Мном. Не бој се, Ја сам – алфа и омега.
Господе вечни и бесмртни, дај да ове Твоје свете речи вазда звуче у души верних Твојих кад год се подигне гоњење на свету Цркву Твоју. Да се не убојимо, држећи се Твоје десне руке. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Свети Николај Охридски и Жички

Људи се сад радују материјалним стварима. Ако имају нов аутомобил – поскакује им срце. Ако имају велику кућу – поскакује им срце. Ако имају одећу, обућу и остало – поскакује им срце. Ако пак купе јахту – опет им поскакује срце. Другим речима, радују се свему што је материјално. Они, међутим, који живе ангелским животом, на све то гледају као на отпадке.

Старац Пајсије Светогорац - Поуке божанствене љубави

Anegdota iz razgovora Svetog vladike Nikolaja i Nikole Tesle: Sila postoji i kada se ne vidi!

112303_nikola-tesla-vladika-nikolaj_ls.jpg

Vladika Nikolaj Velimirović i Nikola Tesla bili su veoma dobri prijatelji, o čemu svedoči i anegdota nastala iz jednog od njihovih susreta u kojem su razgovarali o nauci i veri.

Sveti vladika Nikolaj Velimirović bio je blizak prijatelj Nikole Tesle. Njih dvojica su se često zvali imenjacima. Kada je vladika 1927. godine bio u Americi, posetio je slavnog naučnika i Tesla ga je pozvao u svoju laboratoriju.

Čim je vladika otvorio vrata Tesline laboratorije, Tesla je stavio u pokret hiljadu nekakvih točkova i zupčanika.

– Imenjače, šta to uradi? Kakva je to sila koja pokreće tolike točkiće?- pitao ga je vladika Nikolaj.

– Imenjače, ti si školovan čovek, valjda znaš šta je to?- odgovori Tesla.

– Šta je to?

– Struja, imenjače!

– Kad si tako veliki stručnjak za struju, reci mi da li će tvoja nauka otkriti način da se ta sila struje vidi golim okom.

Nikada – odgovori Tesla – dok je sveta i veka.

– Pa zašto onda narod traži Boga da vidi? Sila postoji i kada se ne vidi – zaključi vladika Nikolaj.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back