Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Свагда буди дуготрпељив, јер је то најбољи лек који лечи дуготрајна искушења. Већина искушења пролази једино нашим дуготрпљењем, (током времена), као што снег и лед пролазе када стрпљиво чекамо долазак пролећа, када почну да се топе на зрацима сунца. Лед и снег се не топе многобрижношћу, већ дуготрпљењем.

Старац Пајсије Светогорац

Преподобни Серафим Саровски препоручивао је свима следеће молитвено правило:

"Уставши од сна, сваки хришћанин, ставши пред свете иконе, нека прочита

молитву Господњу Оче наш трипут, у част Пресвете Троjице,

затим молитву Богородице Дево, радуј сја такође трипут

и, на крају Символ Вере једанпут.

Завршивши то правило, нека се занима својим радом, на који је позван или постављен.

У време док нешто ради по кући или на путу нека моли тихо: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног или грешну, а ако уоколо има људи, нека радећи посао, моли се мислима само Господи ,помилуј, до обеда.

Пред сам обед, нека понови јутарње правило. После обеда, радећи свој посао - моли се тихо Пресвета Богородице помилуј ме грешног или грешну или Господе Исусе Христе, Богородицом помилуј ме грешног или грешну, и тако до самога сна.

Пред сан, сваки хришћанин поново прочита горепоменуто јутарње правило; после нека заспи, прекрстивши се."

"Држећи се тог правила", каже отац Серафим, може се достићи мера хришћанског савршенства, зато што су поменуте молитве - основа хришћанства: прва, као молитва, дата Самим Господом, је образац свих молитава; друга је послата са небеса Архангелом у поздраву Деви Марији, Богородици; Символ укратко садржи у себи спасоносне догмате хришћанске вере."

Онима, који због разних околности не могу да испуне ни то мало правило, преподобни Серафим је саветовао да га читају у свакој прилици: док раде нешто, ходају, чак и у постељи, представљајући основу за речи из Светога Писма: Свако, ко позове име Господње, спашће се.

Не клевећи!

Клеветник наноси штету, барем тројици. Пре свега самом себи, јер прљавштина клевете, пре него што се оваплоти у речима пролази кроз његово сопствено срце. Затим ономе кога клевеће, зато што има мало људи који би могли да подносе клевету спокојно и великодушно, а већина пада у униније и гнев, а често одговара онима који су их увредили истом мером. И на крају, ономе ко слуша клевету: он мислено и сам почиње да осуђује као да га гута живо блато.

Наслушавши се клеветника он губи љубав према човеку и претвара се у учесника у очигледно неправедном суду над својим братом. Онај ко беспоговорно верује свакој речи клеветника најчешће није саучесник, већ својеврстан "медијум" клевете, као да је зомбиран клеветом. Због тога су свети оци волели да понављају псаламски стих: да не возглагољут уста моја дјел человјеческих.

Архимандрит Рафаил Карелин

6540d205f8b1577a7ac18ab30150a54e--daily-mantra-mirrors.jpg

Христос је ово заповедио како ради непријатеља, тако и ради нас, који им опраштамо грехе, јер ти сам, чим престајеш да се гневиш на непријатеља, више добијаш него што дајеш.

Свети Јован Златоусти

Ако смирите себе пред Богом и умирите се како Бог заповеда, ви сте мноштво људи спасили и ако се појавите као миран човек људи би некако да уђу у тај ваш мир и обрнуто, људи ће бежати од човека немирног и преког карактера.

Свети Серафим Саровски

4_manastirea-sihastria-mormantul-pr-cleopa[1].jpg

- Koja je od sedam tajni najteža za vršenje?

- Sveta Tajna ispovesti. Kroz ovu tajnu ili čuvaš dušu i sebe spasavaš, ili pogubljuješ dušu i pogubljuješ sebe u vekove. Ipak, ni kroz jednu drugu svetu tajnu ne možeš pridobiti više duša za Carstvo Nebesko. Ali, tako su velike odgovornosti i opasnosti sveštenika-ispovednika, da sv. Jovan Zlatousti kaže da se malo duhovnika spasava. Ove reči svetitelja su zastrašujuće i potresne.

Ако будемо хтели да идемо за Христом, и овај живот на земљи биће нам уз Христа радост без обзира на тешкоће. С тим у вези апостол Павле каже: Радујем се у својим страдањима. То је наша религија. У том правцу треба да идемо. Не састоји се она толико од формалних обавеза колико од решености да живимо са Христом. Када ти то пође за руком, шта би друго хтео? Задобио си све. Живиш Христом, а Христос живи у теби. Све је потом веома лако - послушност, смиреност, мир у души.

Свети Старац Порфирије

- Кад падне непријатељ твој, немој се радовати, и кад пропадне, нека не игра срце твоје. Човек је, немој се радовати паду његовом. Брат ти је, нека ти не игра срце, кад пропадне. Бог га је створио за живот, и Бог се не радује пропасти његовој. Не радуј се ни ти ономе што Бога жалости. Кад човек пропада, Бог губи; зар да се ти радујеш губитку Створитеља свога, Родитеља свога? Зар, кад ангели плачу, ти да се веселиш? Кад непријатељ твој падне, моли се Богу за њега, да га Бог спасе, и благодари Богу што ти ниси тако пао. (св. Владика Николај Велимировић)

Један монах би напуштен од свог друга саподвижника, и дође к ави Сисоју и рече му: Мене је напустио мој друг сажитељ, и ја желим да му се осветим. - Старац му на то рече: Хајде да се помолимо Богу! – И док се мољаху, свети старац рече у својој молитви и ово: Господе! од сада нам није потребно Твоје старање о нама, јер ћемо се ми сами светити за себе! - Када брат чу ове речи, паде пред ноге старцу и рече му: Од сада се нећу прети са тим братом. Опрости ми, оче! - И тако ава Сисоје излечи свога брата. (из житија св. Сисоја)

Радуј се што осећаш крст на себи, јер поседујеш знак да идеш за Господом путем спасења, у рај. Потрпи мало. Јер, брзо ће крај, а за њим - венци! („Мисли за сваки дан у години“ - св. Теофан Затворник)

- Верујте ми, кад сам прибегавао к Богу Спаситељу моме нисам сретао ништа жалосно, тешко и неподношљиво... Велику и неподношљиву жалост имао сам ја због тога што нисам могао наћи довољно повода да умрем ради љубави Христове. (св. Симеон Нови Богослов)

- Немој да имаш једно у срцу, а друго на језику, јер је ово лукавство и лаж. Буди истинит, а не лажан, јер је лаж од лукавог. Не враћај зло за зло; но ако ти неко учини зло, опрости му, да би и теби опростио Бог. Ако те мучи злопамћење, помоли се Богу од све душе за онога брата (злотвора), и побећи ће злопамћење од тебе. (св. Нил Синајски)

Када је срце човеково весело и лице му сија. Када је сав човек прожет љубављу Божијом и споља се на телу његовом, као на неком огледалу, примећује сјај његове душе.

Свети Јован Лествичник

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back