Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Љубав се не тражи

Старац ми рецитује

„Не тражи од мене да те волим,
љубав се не тражи.
У скривеним дубинама срца
она се сама рађа.“
- Кажи ми сада, како се рађа? Хајде, реци ми!
- Не знам, старче.
-То је мала реч. Ако ти је кажем, схватићеш одмах.
„Волиш ли ме? Ах, не волиш ме! Ево, видим, не гледаш ме.“
То је некако ниско. Некако је лако изговорити те мале речи „волим те“. Али то се не говори. Задобија се ћутке личношћу коју изградиш. Изградиш се и други луди за тобом. Негујеш се изнутра и гледаш још како то да сакријеш, али онај други то осећа и привлачиш га.
Ако волиш и не тражиш љубав других, сви ће к теби долазити. То је тајна. Тајно да их волиш и они ће то знати па ће ти и издалека слати своја добра осећања. Разумеш?
- Шта да разумем? Како се горе премештају?
- То што ти олако кажеш је неприродно. Природно је ово што ти ја говорим: воли несебично!

Преподобни старац Порфирије

Кад прођеш поред болнице Три пута се прекрсти.
Једном за болесне који леже у болници.
Једном за њихове пратиоце, ближње који су уз њих у болници .
И једном за себе што си здрав. И ниси ти у болници.

-Старац Пајсије Светогорац

Некi хришћанин рекао је старцу:

- Оче, моји родитељи стално гунђају, ја то једва подносим. Шта да радим?

- Па, благословени, ти, кад си био у колевци, дан и ноћ си кмечао. Они су те тад узимали у наручје и уљуљкивали нежно и с љубављу. Да ли би ти се допало да су они смислили да те пошаљу у некакву васпитну установу, да би се одморили? Правда Божија пружа ти сада могућност да вратиш - бар делимично - дуг својим родитељима понашањем, аналогним ономе какво је било према теби - одговорио је старац.

Преузето из књиге: Породица и духовност, Свети Пајсије Светогорац

Храна за огањ су дрва; а храна за раздражљивост је високоумље (високо мишљење о себи). Буди дуготрпељив... Дуготрпељивист је прекрасан дар; она изгони раздражљивост, гнев и презир, приводећи душу смиреноумљу.

Преподобни Јефрем Сирин

X6M6rtD.jpg

Da ste sa toliko zanosa i oduševljenja čuvali i gradili bolnice a ne crkve i džamije možda bi bolesni imali više šanse da prežive :ok:
da se vise gradilo bolnica nego kafana, kafica, bircuza gde najcesce narod samo loce mozda bi bolesni imali vise sanse da prezive ...... sta mislis o tome?
I ovo ti nije tema za raspravu nego valjda vidis za sta je

ЛЕПТИРОВА ПОРУКА

Један човек је пронашао лептирову чауру. Једнога дана се појавио мали отвор на чаури и човек је сео и посматрао лептира током неколико наредних сати. Гледао је како се лептир бори да провуче своје тело кроз мали отвор на чаури. Једног трена лептир је престао да се пробија, изгледало је као да је достигао врхунац својих могућности и даље није могао. Човек је одлучио да помогне лептиру. Узео је маказе и одсекао врх чауре. Лептир се са лакоћом ослободио чауре, али је имао неразвијено тело са малим крилима. Човек је и даље посматрао лептира, очекујући да рашири своја крила. Раширена крила би ојачала крхко тело лептира. Ништа се није дешавало. Лептир је провео остатак живота гмижући неразвијеним телом и са малим и крхким крилима. Никада није полетео. Оно што човек у својој добронамерности и брзоплетости није разумео, је да су уска чаура и борба лептира да прође кроз мали отвор на њој, Божији начин да се потерају флуиди из тела лептира у његова крила, да би она била спремна за лет када се ослободи из чауре. Некада је борба управо оно што нам је потребно у животу. Ако би нам Бог дозволио да проживимо свој живот без икаквих препрека - то би нас обогаљило. Не би били довољно јаки, колико треба или колико би могли да будемо. Не би полетели. Молио сам Бога за снагу, а Он ми даде препреку да ојачам. Молио сам Бога за мудрост, а Он ми даде проблем да решим. Молио сам Бога за просперитет, а Он ми даде мозак и мишиће. Молио сам Бога за храброст, а Он ми даде опасности да савладам. Молио сам Бога за љубав, а Он ми даде проблематичне људе да им помогнем. Молио сам Бога за услугу, а Он ми даде могућности. Нисам добио ништа што сам хтео. Добио сам све што ми је било потребно.

Свети Владика Николај Велимировић

Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Tako je rekao Gospod.
Čitaj kao da je rečeno: nisam došao da izmirim istinu i laž, mudrost i glupost, dobro i zlo, pravdu i nasilje,
skotstvo i čovečnost, nevinost i razvrat, Boga i mamona;
nego sam doneo mač da rasečem i odvojim jedno od drugoga, da se ne mešaju.

Mač je reč, mač je istina, mač je ne slaganje sa onim što je loše, mač je prezir onog ko ne čini kako treba.

Vladika Nikolaj

Нека не овладају тобом они туђинци, демони, који хоће да се упустиш у испитивање несхватљивих тајни Божијег промисла или Његових јављања људима, и који ти потајно нашаптавају да Бог ипак гледа ко је ко. Те помисли су, очигледно, пород гордости.

Свети Јован Лествичник

"Људи су Бога осудили на смрт, васкрсењем својим Он их осуђује на бесмртност. За ударце враћа им загрљаје, за увреде - благослове, за смрт - бесмртност. Никада људи нису показали више мржње према Богу него када су Га распели; и никада Бог није показао више љубави према људима него када је васкрсао."

Свети Ава Јустин Ћелијски

"Казна некад брзо следује греху као дану ноћ, а некад споро као година години. Но никад не изостаје, изузев случаја где покајање заузме место казне."

Владика Николај Велимировић

Многоговрљивост је престо таштине, на коме се она радо појављује у свом блеску своме. Многоговорљивост је знак незнања, капија оговарања, руководитељ шаљења, слуга лажи, разрешење смирења, дозивач унинија, претеча сна, расејање мисли, губитак опрезности, хлађење топлине, замрачење молитве.

Разборито ћутање је мајка молитве, ослобођење од ропства, чување огња, стражар помисли, извидитељ непријатеља, стан плача, пријатељ суза, делатељ сећања на смрт, живописац мука, обузетост представом Последњег суда, помоћник спасоносне по-тиштености, непријатељ дрскости, сапутник безмолвија, противник тежњи да друге учиш, умножавање знања, творац виђења, неосетно напредовање, скривено пењање.

Онај који је упознао своје грехе, загосподарио је и својим језиком. А онај који много прича, још не познаје себе онако као што би требало да се познаје.

Јован Лествичник

Ko ne veruje Apostolima taj veruje Judi, Kajafi, Irodu i Neronu – goniteljima Apostola i izdajnicima istine. Ko ne poveruje pravednicima, tome ne ostaje drugo nego poverovati nepravednicima. Ko ne veruje čistima taj mora poverovati nečistima. Ko ne veruje stradalnicima za istinu, taj mora poverovati mučiteljima i razvratnicima.
Dan svaki ne sviće nizašta drugo nego da se ljudi opredele za jedne ili za druge. (Sv. Nikolaj Žički)

Naleteh na ovo na LinkedIn-u:

Духовно користан рад

Успорићу мало ово време јер се губим..
Дан губим, жив се сахрањујем..
Живим за сутра јер ја нисам онај који јесам..
Купи гробно место и подигни споменик за живота..
Зар само ово да остане од човека..

Опрости Боже, огеших се о себе..
Ништа нисам имамо, а сад сам и то изгубио..
Небеске лестве у ватру бацао, не бих ли се угрејао..
Твоје дело је постало самостално и само је стало..
Укопано остало..

Окамењен лик пред којим скидају капу и ништа не осећају..
Препознају али не познају..
Суђење нисам залужио..
Зна се да сам крив..
Идући за Тобом, протрчао сам испред Тебе..

Скамењеном човеку дело се свело у речи..
Слободу за Тебе, претворих на ослобођење од Тебе..
Био сам сигуран да мој пад нико није видео..
Твоје око сам занемарио, Твоју сузу нисам осетио..
Живео сам сам за себе..

Откривање претпоставља различитост..
Разлика до пуноће постојања..
До тебе који си збир свих ствари..
До мене који могу да будем..
До нас..

Кајем се и за све изван себе..
То не може бити другачије од онога што сам ја..
Искрена сузо, очисти ме од сваког отрова..
Сунце моје, које никад не залазиш, осветли ме поново..
Оче наш, опрости убицама својим..

Dalibor Danicic

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back