Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
568705
 
"И заиста, човек нема већег непријатеља од самог себе. Човек тражи на принудан начин и у страху од себе самог непријатеље ван себе да би му било лакше да сопствено Зло пројицира на неког другог.
Али, када остане једном сам са собом, мораће да се разрачуна са собом. У самоћи он то мора да учини, у потпуној самоћи, јер ће тек тада приметити да није сâм и да никада није био сâм.
Разговор са самим собом увек је био разговор са Ти, дијалог. Зар и дете најпре не каже Ти, па тек онда Ја! Тада, уистину, почиње права индивидуација, и из те страшне унутарње борбе са Злом у себи, ма откуда то Зло долазило, долази СЛОБОДА и из слободе ОДЛУЧИВАЊЕ и из одлучивања ОДГОВОРНОСТ и са одговорношћу ОЗАРЕНОСТ што значи почетак не надчовека, него Човека."

Владета Јеротић
 
Otac Tadej bio je poznati srpski iguman koji je napisao poučnu knjigu „Kakve su ti misli, takav ti je i život“
i mnoge druge u kojima govori o duhovnom životu.

570293


"Nije Bog taj koji uzmiče, već nas grešna priroda odvlači od Njega. Danas se Gospod malo (i premalo) zaziva.
Svet se zabavio samim sobom. Pokatkad nas velika muka natera da potražimo smisao dublje u nama. "
 
Свети Порфирије Кавсокалит:


Љубав је изнад свега. Оно што треба да заокупља нажу пажњу, децо моја, јесте љубав према другом човеку, јесте његова душа. Што год да чинимо, - молитва, савет, опомена - све чинимо са љубављу. Без љубави од молитве нема користи, савет вређа, опомена шкоди и упропашћује другог, који осећа да ли га волимо или не волимо и реагује на одговарајући начин. Љубав, љубав, љубав! Љубав према брату нашем припрема нас да више заволимо Христа. Зар то није дивно?

Несебично дарујмо своју љубав свима, ни најмање не гледајући на њихово држања према нама. Кад у нас уђе благодат Божја, више се нећемо занимати за то да ли нас други воле или не воле, или да ли нам се обраћају са добротом или без ње. Осећаћемо потребу да ми волимо све. Егоизам је када хоћемо да нам се други обраћају са добротом. Нека нас не жалости супротна појава! Препустимо другима да нам се обраћају онако како сами осећају. Немојмо да просјачимо љубав.

Ако ти брат твој досађује и замара те, помисли у себи: сад ме боли моје око, моја рука, моја нога; морам да је негујем својом љубављу (ср. I Кор.12, 21). Али немојте да размишљате нити о томе да ћемо бити награђени за наша тобожња добра дела нити пак о томе да ћемо бити кажњени за зла која смо учинили. Долазиш до познања истине када волиш љубављу Христовом. Тада не тражиш да те воле; то је зло. Ти волиш, ти дајеш своју љубав; то је исправно. Од нас зависи да ли ћемо се спасти. Бог жели наше спасење.
 
Зла сила нагони гордог човека да у другима види само лоше, и он се радује када говори о њима лоше, а ти другачије поступај: труди се на међусобној љубави и никога не осуђуј! Свако ће за себе дати одговор Богу, а ти гледај себе! Чувај се пакости! Нађи у лошем човеку нешто добро и радуј се том добру и са радошћу говори о његовим добрим особинама. Нема човека у коме не би било некаквог добра. Зло које се налази у њему покривај љубављу и моли се за њега Богу.


Сава Псково - Печерски
 
Без Христовог васкрсења живот би био бесмислен, страдања би била неоправдива, патње би биле неискупљиве. Ако Христос не уста - узалуд вера наша, узалуд наука, узалуд философија, узалуд страдања, узалуд - сав живот.

Ava Јустин Ћелијски
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top