Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нека твоје дете расте тихо и спокојно, остави га на миру, не држи му лекције. Пробај да измениш себе. Постани по мало пустињак, отшелник. Није важно што живиш у граду где је бука и лудачки ритам живота, живи макар мало као да си монах. Труди се да се бавиш собом, негуј своју душу, сакупљај у њој спокојство, тишину и срећу и када она буде преиспуњена њима, ти ћеш бити у стању да сва та богатства предаш свом детету без много речи и строгог укоравања његовог понашања која једино могу да изнервирају.

Архимандрит Андреј Конанос

WEp0JdT.jpg

А ти се не бој да се радујеш. Довољно је да све чиниш са захвалношћу Богу. Не бој се да будеш срећан. И живиш и ствараш зато да би се радовао! Унеси славу и лепоту Божију у свој дом, у дружење, у посао: све чини бодро, живи истински. Тражи пут исправљања и промена. У сваком случају, немој узалуд траћити време, већ живи надахнуто, радосно, с благодарењем, славећи Бога.

Архимандрит Андреј К.

Никада не губи наду у Божији Промисао.
Постоји допуштење, воља и Божији Промисао.
Допуштење је када Бог даје човеку слободу. Човек тада ради оно што жели.
Када делује воља Божија, човек ради оно, што наређује Бог.
Воља Божија увек доноси добро.
Божији промисао управља: да ли да се деси допуштење, да ли воља. Када не можеш да решиш питање и не знаш шта да радиш, препусти се Божијем Промислу и не размишљај више о томе.

Грузиски старац Архимандрит Гаврило Ургебаџе

Ти знаш како се стрес, осећај кривице, неки унутарњи конфликти одражавају на наш организам. Људи, који не умеју да открију своје срце, просто тону под тежином тог терета. И, на крају крајева, то се одражава на здравље. Од стреса и напетости се појављују разне болести – нпр. чир или рак. Често овде није ствар у неком тамо нарушавању режима, него, пре, у душевном «распореду». Ми себе натоваримо свим тим, вучемо тај воз, а како лепо говори Господ: «Приђите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити» (Мт. 11,28). Ако све будеш држао унутра, нећеш да издржиш и сићи ћеш с ума. Скини са себе то бреме, ослободи се.

" PISMO BOGU
(nadjeno u šinjelu ruskog vojnika, koji je poginuo u Velikom Otadzbinskom
ratu)

Poslušaj Bože …Još ni jednom u životu
nisam s Tobom razgovarao, ali danas
želim da Te pozdravim.
Ti znaš da su mi od detnjstva govorili
Da Tebe nema. i, ja, glupan sam poverovao
Ne sozercavajući nikada Tvoju tvorevinu.
I evo danas sam noću gledao
iz kratera koji je izbila granata
na nebo zvezdano, koje je nada mnom.
I shvatio sam odjednom, očaran tvorevinom,
Kako sam bio u velikoj zabludi.
Ne znam , Bože, da li ćeš mi dati ruku,
Ali ću ti reći i Ti ćeš me razumeti:
Nije li čudno da se usred zastrašujućeg ada
Meni odjednom otkrila svetlost i da sam spoznao Tebe?
A pored toga, moram da kažem
Samo to da sam srećan što sam Te spoznao.
U ponoć idemo u napad,
Ali se ja ne bojim: Ti nas posmatraš…
Signal. Pa šta? Moram da idem.
Bilo mi je dobro s Tobom. Još hoću da kažem,
Da, kao što znaš bitka može biti teška,
I možda ću Ti noćas pokucati.
I evo, iako Ti dosada nisam bio prijatelj
Hoćeš li mi dozvoliti da udjem, kad dodjem?
Ali, čini mi se da plačem, Bože moj. Ti vidiš,
Desilo mi se to da sam progledao.
Praštaj Bože moj, idem. I teško da ću se vratiti,
Ali kako je čudan osećaj, jer se sada smrti više ne bojim.".

Isus reče: Ako vam oni koji vas predvode kažu:"Gle, Carstvo je na nebu", tada če ptice nebeske biti ispred vas.
Ako vam kažu:"Ono je u moru", tada će ribe morske biti ispred vas.
Ali, Carstvo je u vama i izvan vas.
Ako spoznate sebe tada ćete biti spoznati i znaćete da ste sinovi Živog Oca.
Ali, ako ne spoznate sebe, tada ste u siromaštvu i vi ste sirotinja.

Iz Jevanđelja po Tomi

Ми људи склони смо да преувеличавамо свој бол, јер мислиш да ће те мучити још 15 година, оно што те данас мучи. Преувеличаваш свој проблем и протежеш га до бесконачности. Уместо тога, зашто не би рекао: „Данас имам проблем. У реду. Али, сутра тај проблем можда неће постојати. После неколико година, кад све ово будем посматрао издалека, говорићу: „Зашто сам био такав, и зашто сам толико мучио себе?“
Да, ми тонемо, не увек у кашици воде, понекад и на отвореном мору, али ми исто тако много преувеличавамо ствари. То је због тога што се у нашем уму крије највећи проблем, јер све почиње у глави, зато што је много важније како ми приступамо проблему, а не проблем сам по себи. Односно како ти твој ум преноси све то. То је највеће мучење - мучење душе и преувеличавање свега.

Не заборављај никад, да у најтамнијим данима твог живота, захваљујеш Богу за све, Он то чека и послаће ти нова добра и дарове. Човек за захвалним срцем никада ни у чему не оскудева.

Старац Николај Гурјанов

Једним од наших најтежих грехова може се сматрати то што не желимо да прихватимо радост и срећу живота као дар Божији, и што не желимо да, из благодарности Богу, Бога волимо и да Му тежимо. Људи се обраћају Богу обично када су у невољи. Отуда и неизбежност, неопходност страдања. У супротном, она би била потпуно неоправдана.

Архимандрит Софроније Сахаров

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back