Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam nimalo cinična,ozbiljno mi nije jasno koja je poenta....to što čitaš i citiraš bi trebalo da ti dopre do mozga....jel tako?
Ili da prihvatiš zdravo za gotovo?
Meni je sve to pomalo besmisleno i bizarno...

За смислом се трага, и само упорни трагачи га налазе. ти си лења да тражиш смисао и зато у свему налазиш бесмисао. Најдубљи смисао сам налазио баш тамо где сам на прву лопту нашао бесмисао. Зето не буди лења него у потрагу: имаш овде подоста страница са свислом.

"Човек, браћо моја и сестре моје, у овоме свету не може да издржи без Бога.
Није истина да има безверника!
Нема безверника, нема неверника.
Има само Богопоколника и идолопоклоника."

Свети Јустин Поповић

Неки је монах упитао великог учитеља аву Нистерија, пријатеља Антонија пустињака:
„Шта ми је чинити да стекнем највише добро?“
Ава одговори:
„Није ли свеједно шта се чини? Писма кажу да је Аврам био гостољубив и Бог је био с њиме; за Илију кажу да је волео самоћу и Бог је био с њиме; за Давида да је био смирен
и Бог је био с њиме. Стога, шта год видиш да ти душа жели у својој потрази за Богом – то чини, али увек пази да ти срце буде беспрекорно.“

Навикли смо да постављамо ствари тако да тражимо туђу одговорност према нама, а кад дође до наше одговорности личне, националне или вјерске онда ми бјежимо од те одговорности. То је праисконски људски гријех...

Владика Григорије

Зашто су свети оци ставили послушност изнад поста и молитве?
Зато што се од подвига без послушности рађа сујета, док послушан човек ради све онако како му је речено и нема повода за гордост. Осим тога, послушан је одсекао своју вољу у свему и слуша свог духовног оца, па му је ум слободан од сваке бриге и може чисто да се моли... Послушношћу се човек чува од гордости. Због послушности се добија молитва и благодат Светога Духа. Ето, зато је послушност изнад поста и молитве.

Преподобни Силуан Атонски

Ми никада не живимо у садашњости, не живимо овде и сада – а то и јесте једино сигурно и безбедно. То је оно што ти припада, захављујући чему можеш да се наслађујеш тим највећим даром Божијим који се зове живот. И ипак, забринутост нас не напушта, ми се клатимо између онога што је било у прошлости, сећања, утисака, догађаја и онога што теоретски може да се догоди у будућности. Тако пролази живот, године лете и ми се разбољевамо. Не радујемо се, не уживамо, имамо забринута лица, немирна срца, не умемо да се осмехнемо, не успевамо да проникнемо у оно што се догађа и да кажемо: „Слава Богу!“
Не можемо да се зауставимо. Страшно је када помислимо где толико журимо: журимо ка крају свог живота. Као да се журимо да што брже умремо.
Ако умеш да живиш у ономе што је сада, тада поимаш да је сада код тебе све добро јер заправо немаш толико много проблема како ти представљају твоје фантазије. можемо да будемо таква чудовишна рана за Бога, вређамо Га својим поступцима, наносимо Му бол, да, бол, јер ми својим животом као да Му непрестано говоримо: „Ја Теби не верујем! Не верујем да Ти постојиш! Не верујем да ме Ти волиш! Не верујем да ћеш ми Ти помоћи!“
Мислите да се ово не односи на вас? Ви ћете ми рећи: „Али, оче, како тако? Ми идемо у храм, молимо се, слушамо црквени радио, како може бити да ми не верујемо?“ А ја вам дајем одговор: „Може“. Зато што теоретски ми верујемо да Бог постоји, нешто знамо и говоримо о томе, али не доживљавамо веру као поверење. Поверити себе значи дати целог себе без страха, у потпуности.
Човек кога су као дете учили да плива, сећа се родитељских речи: „Не брини се, опусти тело, држимо те, ту смо да ти помогнемо, диши мирно. Ако се будеш уплашио, узнемирио, потонућеш“. Тако и Господ говори човеку: „Опусти се, смири се, престани да страхујеш за себе, повери се Богу и тада ћеш осетити шта значи истинска вера, не теоретска, већ вера срца и искуства“.

Архимандрит Андреј К.

"Христос је једини излаз из овог света; сви остали излази - сексуална занесеност, политичка утопија, економска независност - само су слепе улице у којима труле лешеви многих који су их испробали."

Отац Серафим Роуз

Не треба без потребе другоме откривати своје срце. Од хиљаде њих, можеш наћи само једног који би сачувао твоју тајну. Када ми сами не можемо да је сачувамо у себи, како се можемо надати да ће је сачувати други?

Преподобни Серафим Саровски

Старај се изнад свега да чистиш себе од зле воље према људима. Јер, гомилајући злу вољу према људима гомилаш отров који ће тебе, пре или после, уништити као човека.

Свети владика Николај Велимировић

"Све што видим и чујем около, толико је ужасно, страшно и кошмарно, да бих пао у потпуни очај,ако не бих веровао, знао и видео да последња реч припада Богу."

Старац Пајсије Светогорац

Када почнеш да исправљаш рђаву навику, па макар једном, два пута, па макар и двадесет пута преступио закон, не очајавај, него опет устани, прихвати се истога труда и сигурно ћеш бити победник.

Св. Јован Златоусти

vzAiSlS.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back