Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možda ovde nije mesto za jednu misao koja mi se mnogo svidja,
Msm, nije mesto jer je rekao Knjaz Miloš
(ni duhovno lice, čak vrlo daleko od toga):

Dobro, i nizvodno bačeno, uzvodno se vraća.

Često razmišljam o tome i mislim da je istina.
Kao i što je i ovo (teška) istina:
Ko čini zlo i srećan je, vratiće se zlo njemu.
Ako nije srećan vratiće se deci i unucima.

10177307_867871586562488_2920348440780035183_n.jpg

Baš kao i telo i duh - i naša duša traži stalne vežbe i redovan "trening".
Telo se jača trčanjem i u prirodi, šetnjama i istezanjem, u pomodnom "dzimu" ili "teretani", po vežbaonicama, borilištima i sportskim terenima.
Duh se vežba čitanjem i učenjem, umetnošću i naukom, razmišljanjem i samospoznajom, u bibliotekama, školama i na fakultetima.
A duša se vežba i održava u kondiciji - ljubavlju i molitvom.
Ljubavlju prema voljenom biću, roditeljima, deci, prijateljima, životinjama, prirodi, Otađbini, Bogu...

Poslednja izmena:
1526086_868144223201891_4795679078712161713_n.jpg

S. N. LAZAREV - O SAMOUSAVRŠAVANJU - DA LI LJUBAV PROLAZI?
Pitanje: Osim samousavršavanja čoveka, šta još savetujete, kakav pravac, smer....?

Lazarev: Osim samousavršavanje ništa vam više ne savetujem. Zato što je to glavno. Smisao samousavršavanja sastoji se u tome da dovedemo u sklad svoje telo, duh i dušu. Moramo imati više ljubavi, a čim imamo više ljubavi, imaćemo više i energije. I samim tim više potrebe za stvaranjem, u svemu. Jer ljubav mora da pronađe izlaz. Zašto je Hristos govorio: „Ne zakopavajte talente u zemlju“. Dakle, ukoliko je ljubav u našoj duši veća, utoliko je u nama više svetlosti, energije, lakoće u duši, i potrebe za stvaralaštvom. Obratite pažnju – čovek se zaljubio i počinje da piše stihove. Uvek je tako bilo. Mnogi mi govore: „Pročitala sam vaše knjige i počela da pišem pesme. Da li je to opasno?“ A ja kažem: „To je normalno. Zato što se kod vas pokrenula energija, vi morate nekako da je realizujete. I u poslu, i u odnosima sa ljudima, i u stihovima, takođe, stihovi su stvaralaštvo. "Zato, ukoliko imate veću želju da dajete, da se žrtvujete, stvarate, realizujete sebe – onda se na pravom putu – to i jeste samousavršavanje. Stvar je u tome da se u osećanju ljubavi nalazi aposlutno celokupna informacija o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti. Zato ako pročitate ogromnu količinu knjiga, a u vama se ne pojavi ljubav, ne poveća, sve je beskorisno, to je onda čisto tehnički...Ja to zovem tako. Ako sakupite hiljadu budala i svaki napiše po hiljadu tomova, i vi sve to pročitate, nećete postati pametniji. Danas svo to štivo koje se štampa, čita, to savremeno...informacija je nula. Nula! I jedino čemu verujem su svete knjige, jer više od onoga što je rečeno u svetim knjigama niko do sada nije rekao. I određenim naučnim otkrićima, verujem. Eto, otkrili su da gen momentalno reaguje – da to je realno. Eto, otkrili su, a ja sam u poslednjoj knjizi „Odgovori na pitanja“, ona sada ide u štampu...Amerikanci su došli do zapanjujućeg otkrića. Žive zajedno muž i žena 30 godina. On na nju uopšte ne reaguje. Ni ovako, ni onako. A onda se vrši eksperiment kako podsvest reaguje na nešto. Kažu (mužu) ženino ime. I kod njega dolazi do reakcije, izliva, eksplozije, tačno onakve kakva je bila kada se prvi put zaljubio u nju. Ispostavilo se, na nivou podsvesti, on ima apsolutno ista čista, sveža osećanja. A na nivou glave, sve se završava. To jeste, na nivou duše nema vremena. Ljubav ne prolazi. Čovek kaže: „Kakva ljubav, ja već 20 godina ne znam šta je to“. A na nivou podsvesti, kako je voleo, tako i dalje voli. Eto takva je situacija, i to su naučnici otkrili. A ja, sećate se ranije, pre 5, 7 godina, šta sam govorio? Ljudi govore: „Ljubav prolazi“. A ja kažem: „Ljubav ne prolazi, mi prolazimo.“ Naša svest prolazi, ali mi nismo svest. Mi smo ljubav. Mi smo duša, mi smo osećanje. Zato, ispostavilo se, tamo nema vremenskih rokova, tamo ih prosto nema, na nivou pojmova kao što je ljubav, nema rokova. Na nivou mržnje ih ima. No, čovek može mrzeti desetinama godina i čak nekoliko života. I to će svejedno odraditi, završiće se to itd. Ali te situacije, kada nauka potvrđuje religiju, to je zanimljivo. A sve ostalo...još jednom kažem, danas se glavno samousavršavanje sastoji u tome da smo strašno obuzeti telom, svim tim mašinama za pranje, za vožnju itd, mi smo jako opterećeni svešću i mi smo nišči dušom. Zato samousavršavanje čoveka znači dovođenje duše u red. To je osećanje jedinstva, ljubavi, radosti, osećanje koje vas tera da svaki dan pištete pesme. To danas predstavlja samousavršavanje - upravo usavršavanje duše. Jer za svakog normalnog, prosečnog zapadnog čoveka, samousavršavanje predstavlja čitanje nove knjige, učenje još jedne tablice množenja itd. Ali to je već put koji nikuda ne vodi.
(Seminar u Izraelu 2009.)

10256529_1467845526781229_3175308454983737213_a.jpg

НА КУЋНОМ ПРАГУ

У благо предвечерје уморни сељак сео је на свој кућни праг и уживао у свежем поветарцу.
Поред куће је пролазио вијугави друм. Неки пролазник је, видевши сељака, помислио: „Ово је неки лењивац. Цео дан ништане ради, само седи на прагу и гледа ко пролази друмом, а кука како је на пијаци све јефтино!”
Мало касније наишао је други човек. Видео је сељака на прагу и промрсио себи у браду:
„Види само ти њега. По цео дан седи на прагу, гледа и задиркује младе девојке и снаше које овуда пролазе на чесму и у њиву. Срам га било!”
Потом је друмом наишао дрвосеча и помислио:
„Ево вредног сељака. Радио је и трудио се цео дан у њиви, па се сада на свом прагу одмара, чекајући вечеру.”
О сељаку који је седео на прагу ништа не знамо. Али можемо много да сазнамо о тројици пролазника.
Први је био ленштина и дангуба.
О другом никако не бисмо могли рећи да је добар човек.
Трећи човек је вредни радник, који часним трудом зарађује свој хлеб.
Све што говориш сведочи о теби самом, а нарочито када говориш о другима. Нису добри људи они који, не само да другима приписују своје особине, него их још за то,ни криве ни дужне, осуђују.

извор: "СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ" Датум : 03.10.2011.
Број : 05-2011

https://www.facebook.com/1462224160...699/1467845526781229/?type=1&relevant_count=1

Niščeta duhovna, ili skrušenost, osobina je najboljih umova, koje je svet imao. To je samosvest o svome ništavilu pred veličanstvom Božijim, samosvest o svojoj prljavštini prema čistoti Tvorčevoj, samosvest o svojoj potpunoj zavisnosti od bezgranične moći Gospodnje.
Car David je govorio za sebe: ja sam car a ne čovek. A car David nije bio skudouman, nego je bio jedan bogat i genijalan um. Njegov sin, premudri Solomon, napisao je: uzdaj se u Gospoda svijem srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se. To i znači biti nišči duhom, naime: poveriti se sav Bogu, a sebi ne verovati.

"Не бојте се, ја победих свет” (Јн. 16, 33), и: „Не будите неверни него верни!“

Данас Он долази и нама, браћо и сестре, уплашенима и преплашенима. Уплашенима од глобалног светског поретка и беспоретка, од великих и малих инквизитора, а и од нових Пилата који поново суде и пресуђују истини и правди, и поново прете Голготом, наслеђу Божјем на Земљи. И нама Он поручује данас: Не плашите се! Ја сам с вама и победих свет! Вером препознајући у Њему Победника сваког греха и сваке неправде и смрти, охрабримо се и не плашимо се оних који, не знајући шта чине, још питају: шта је Истина? Ми, пак, искусивши Васкрслог Господа као Истину над истинама, данас, сабрани око Њега на духовном Сиону, славимо Га и величајмо, јер Му дођоше „сва богопросвећена светила са Запада, од Севера и мора, и од Истока, деца, Његова, славећи Га кроз векове”.

„Данас је Дан Васкрсења, озаримо се торжеством!” кличе црквени песник и додаје: „Загрлимо једни друге, рецимо браћо и онима који нас мрзе и свима све опростимо Васкрсењем!” Нека из наших грла, а пре тог из наших срца, потече песма и слављење Христа који нас прослави. Свепобедним и сверадосним поздравом – Христос васкрсе! – још једанпут поздрављамо све вас, драга децо светосавска у отаџбини и у расејању широм света. Васкрс је празник свеправославног јединства и свехришћанског заједништва. У име Христа Васкрслога позивамо вас на јединство и слогу у Цркви Његовој. Ко није у јединству са Црквом, коју Он стече крвљу, Својом, није ни с Њим, Христом Господом."

(Из Васкршње посланице патријарха Иринеја, 2014. лета Господњег)

Срећан Ускрс!

1897898_631823656907526_6045361336232333284_n.jpg

† Света Петка †

''Aко ли живи у вама Дух Онога који је васкрсао Исуса из мртвих, Онај који је подигао Христа из мртвих оживеће и ваша смртна телеса Духом Својим који живи у вама'' (посланица Римљанима 8, 11)
То значи да У НАМА ЖИВИ исти онај ДУХ БОЖИЈИ, КОЈИ ЈЕ И ХРИСТА ВАСКРСАО !! Када прихватимо Господа Исуса за Господа и Спаситеља, онда Божији Дух борави у нама, ОНАЈ ИСТИ КОЈИ ЈЕ ВАСКРСАО ХРИСТА !!

Bog i car

Dva siromaha hodaše po Carigradu. Jedan vikaše: “Pomozi Bože!” A drugi: “Pomozi care!”
Caru dosadi slušati siromaha gde svaki dan viče: “Pomozi care!” te ga naumi obogatiti. Zato ga pozva k sebi i dade mu hleb u kome su bili zamešani dukati, te mu reče:
“Ne viči sada više, idi kući i budi sretan.”
Siromah ne znajući šta je u hlebu, krenu kući. Ali putu srete onog drugog siromaha i ispriča mu sve što se sa njim zbilo te mu pritom ponudi hleb na prodaju pošto je bio uveren da hleb nije dovoljno pečen.
Siromah, koji je vikao:”Pomozi Bože” prihvati ponudu i dade mu za hleb nekoliko dinara. Kad dođe kući, zareza hleb i na ogromno čudo spazi gomilu dukata u njemu, te od tog dana prestade i prositi.
Siromah koji je vikao:”Pomozi care!” prinuđen bi i dalje prositi. Kad to car spazi, dozva ga sebi i celu stvar ispita.
I kad je sve saznao, reče mu: “Ne vredi ti vikati: ‘Pomozi care’, ipak bog sreću deli!”

"Моли се за саму молитву да она буде онаква каква треба да буде."

(Ава Исак)

"Молитва, која се са небрежењем (непажњом) и лијеношћу врши јесте брбљивост и бесмислица."

(Св. Антоније Велики)

:hvala: колега.

" Људи обично мисли сматрају за нешто неважно зато их и прихватају олако. Али од прихватања неправилних мисли рађа се свако зло. Мисао је налик кормилу брода од невеликог кормила, од неугледне даске која се вуче за бродом, зависи кретање и у великој мери судбина читаве те огромне машине. "

~ Свети Игњатије Брјанчанинов

"С точке сваке погледај човјека,
како хоћеш суди о човјеку -
тајна чојку човјек је највиша.
Твар је творца човјек изабрана!
Ако исток сунце св'јетло рађа,
ако биће ври у луче сјајне,
ако земља привиђење није,
душа људска јесте бесамртна,
ми смо искра у смртну прашину,
ми смо луча тамом обузета."

Петар II Петровић Његош

„Ko zna da li se može nazvati obrazovanom jedna varoška dama pre nego jedna stidljiva čobanica u planini! Tu se nikad neće doći do saglasnosti, dok god se ne vratimo na narodni pojam obrazovanosti, i ne kažemo: obrazovan je onaj ko ima obraza. A ko nema obraza, nije obrazovan, pa ma gde živeo, ma kakav položaj zauzimao i ma koliku gomilu znanja u glavi nosio.“

„Ko nema strpljenja sa nama kada grešimo, ne voli nas. Ne voli nas ni onaj ko nam ne oprašta ni kada se kajemo za grehe. A najmanje nas voli onaj koji se ne raduje našoj popravci.“

V. Jerotic

Њутн о васкрсењу тела

Једном су запитали Њутна: „Како је могуће да тела мртвих, одавно распаднутих, поново постану тела својих душа?“ На то је научник помешао гвоздене опиљке са земљом и упитао своје саговорнике: „Ко може да издвоји из прашине и састави ове гвоздене опиљке?“

Одговора није било.

Онда је Њутн узео магнет и принео га мешавини. Настало је комешање честица. Опиљци гвожђа почели су се хватати за магнет и једни за друге.

У прашини није остао ни молекул гвожђа.

Тада Њутн рече присутнима: „Онај, Који је оволику силу дао мртвом камену, зар Он да не може дати такву моћ нашим душама када буде требало да се обуку у своја прослављена тела.“

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back