Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Противим се насиљу, јер кад изгледа да постиже добро, добро је само привремено; зло које чини је стално.

Прикрити незнање значи повећавати га. Поштено признање незнања, пак, даје основе за наду да ће оно пре или касније нестати.

Срећа је кад су оно што мислите, оно што кажете и оно што радите у складу.

Мрзите грех, али волите грешника.

Слободу не вреди имати ако она не укључује слободу да правимо грешке.

Спреман сам да умрем, али не постоји разлог због кога сам спреман да убијем.

Седам је грехова на свету: богатство без рада,уживање без савести, знање без карактера, трговина без морала, наука без хуманости, обожавање без жртве и политика без принципа.

Не смете да изгубите веру у људскост. Људскост је океан; ако је неколико капи океана прљаво, океан неће постати прљав.

Није мудро бити превише сигуран у своју сопствену мудрост. Здраво је подсетити се да најјачи могу да ослабе и да најмудрији могу да погреше.

Ви морате бити промена коју желите да видите у свету.

Будућност зависи од тога што радимо у садашњости.

Човек је производ својих мисли. Оно што мисли, то и постаје.

Нема пута до мира. Мир је пут.

Махатма Ганди

"Са онима који те посећују само ради провођења времена, говори о Христу, о смрти, о будућем животу, о суду и о паклу; тада ће они или поћи од тебе кући са поуком, или више неће долазити теби и одузимати ти време."

Св. Антоније Велики

„Човек не може да бира време у којем ће се родити и живети. Од њега не зависи ни од којих родитеља, ни од ког народа ће се родити, али од њега зависи како ће он поступати у датом времену: да ли као човек или као нечовек, без обзира на то у ком народу и од којих родитеља.“

„Када је сујета присутна онда долази до гордости, свађе. Није несрећа што ми имамо супротна гледишта, јер се ствар мора сагледати са више страна. Али често код нас долази до оног што није разлика у мишљењу. Тога се морамо ослободити. Ако будемо толерантнији, онда ћемо моћи да схватимо и то гледиште другога. Не да га усвојимо ако није добро, али да га схватимо да не дође до мржње и овог што нас цепа и дели.“

„Пре него што почнеш судити о мени и мом животу, обуј моје ципеле и иди мојим путем! Прођи улице, брда и долине! Осети бол и срећу! Прођи године кроз које ја пролазим, падни преко сваког камена који се мени нашао на путу! Устани увек поновно и иди истим путем, као што и ја радим! И тек ми онда можеш судити.“

„Кад се човек роди, цео свет се радује, а само он плаче. Треба да живи тако да, кад умре, цео свет плаче, а само он се радује.“

„Чувајте и непријатеље своје и молите се за њих јер не знају шта раде.“

„Смиреност је дакле, браћо и сестре, мајка свију еванђелских врлина, јер се Бог гордима противи, а смиреним даје благодат…Смиреност је дакле темељ и основа свију еванђелских врлина.“

„Права ревност је она која је разумна, јеванђелска, као ова коју је показао Спаситељ. Такву ревност и ми треба да имамо, разумну ревност. Ако њу будемо имали, избећи ћемо сваки фанатизам и сва претеривања. Нека би нам Господ помогао да и ми имамо исту ону ревност у врлини и према сваком добром делу коју је Он имао према дому Оца свога! О бесконачној љубави Божијој.“

„Љубав је највећа врлина, али се до љубави која је највећа и која је „свеза савршенства“ не може доћи наједанпут, док се прво не стекну и остале врлине, почевши од смирености, од смирења. И Апостол Павле нас опомиње на то да „сад остаје вера, нада, љубав, али је љубав највећа“ (1 Кор. 13, 13).“

Патријарх Павле

"Као што јак ветар подиже са земље прашину и носи је, тако и нашега супарника ђавола прогони глас слављења Бога, молитве и сузе."

"Онај не може бити побеђен ђаволом, у коме Христос, Победилац ђавола, живи."

Св. Јефрем Сирин

BUDIMO LJUDI, UVEK I SVUDA!

„Svako vreme i svako drustvo se odslikava na zivot Crkve. I u vremenima koja nisu ateisticka i materijalisticka, neminovno ima teskoca. Isus Hristos kaze: „Podajte caru carevo, a Bozje Bogu“. Bog nikada nije trazio ono sto pripada caru, tj. ovom svetu i ovozemaljskim vlastima, ali vlasti ovoga sveta uvek su zelele ono sto pripada Bogu da damo njima, barem delimicno. Tako je bilo i u vreme Vizantije i u doba nemanjicko, i u svako doba. Nasa je duznost da znamo gde je ta granica izmedju „caru carevo“ i „Bozje Bogu“. I da to odrzimo. Znate, i u vreme vlasti koja nije neprijateljski raspolozena prema Crkvi moramo ocekivati da ce biti toga trazenja vise nego sto pripada „caru carevo“, a da ne govorimo o doba materijalisticki orijentisane i ateisticke vlasti koja je motrila na svako krstenje i vencanje u crkvi, na svaku slavsku svecu u domu, na svaki krst nad grobom. Ali, i za to nas je Hristos unapred opomenuo: „Mene su gonili i vas ce goniti. Ko hoce da ide za mnom neka uzme krst svoj“. Nema druge. Mnogo napora treba da se Crkva duhovno i materijalno oporavi.“

„Srpska pravoslavna crkva ispovedajuci veru Spasitelja nasega i brinuci se pre svega za duhovni zivot svog naroda, ali i za onaj materijalni koji mu je danas veoma tezak, ne moze se svesti samo na pouke i obrede. Ona mora nastaviti da se suocava sa svim okolnostima od kojih zavisi zivot svih ljudi u nasoj zemlji, da opominje da budemo covecni i prema onima koje ne prestaju uciti da smo im neprijatelji. Ne kazem da treba zuriti sa zagrljajima, ali treba pruziti ruku svakome ko uvidja da moramo ziveti kao ljudi. I apostol Pavle veli : „Blazenije je davati nego primati“, ali tu se mora voditi racuna o sustini, jer neko moze to da okrene i da kaze: „Pa kad je blazenije, dajte mi“. Ili kad Isus Hristos kaze: „LJubite i neprijatelje svoje“, to ne znaci ako neprijatelj ide da me ubije da ja sirim ruke: „Gde si brate“. To znaci svest da taj zlocinac ne zna da je to nesreca i za njega i za narod kome on pripada, da treba da mu se pomogne da on shvati da srlja u propast i da se pokaje.

Isus Hristos zeli i moli se Ocu svome za apostole „da svi jedno budu, kao Ti, Oce, sto si u meni i ja u tebi, da i oni u nama jedno budu“ (Jovan 17,21). To ne samo da mozemo, to je i duznost. Ali, vec i u to doba apostolsko bilo je jeretika raznih. Mi pravoslavni njih ne treba da mrzimo, niti da zelimo da ih nekakvom vestinom privucemo. Mi svojom verom i zivotom po veri treba da pokazemo sta znaci biti ovca Hristova: „Evo vas saljem kao ovce medju vukove“, kaze Hristos. Ali on nas ne salje da nas vukovi rastrgnu, niti da mi od Hristovih ovaca postanemo vukovi da bi opstali. I zato nas savetuje: „Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. Mudrost ce vas sacuvati da vas vuci na rastrgnu, a dobrota ce vas sacuvati da vi ne postanete vuci“. U tome je sustina. Ako to budemo znali i po veri pravoslavnoj ziveli odrzacemo se, i mi u otadzbini i Srbi u svetu, a ako ne budemo, nece biti steta ako nestanemo.

Patrijarh Pavle

Vera – temelj

Vera je jedini blagosloveni temelj života ličnog i života društvenog i uređenja državnog. (Sv. Nikolaj Žički)

Sloboda u Bogu

Sloboda u Bogu a ne od Boga – to je prava sloboda, neprolazna, životvorna, radosna, zlatna.“ (Sv. Nikolaj Žički)

Tvoj izbor

Ko ne veruje Apostolima taj veruje Judi, Kajafi, Irodu i Neronu – goniteljima Apostola i izdajnicima istine. Ko ne poveruje pravednicima, tome ne ostaje drugo nego poverovati nepravednicima. Ko ne veruje čistima taj mora poverovati nečistima. Ko ne veruje stradalnicima za istinu, taj mora poverovati mučiteljima i razvratnicima.

Dan svaki ne sviće nizašta drugo nego da se ljudi opredele za jedne ili za druge. (Sv. Nikolaj Žički)

Nošenje Krsta

Samo kroz dragovoljno nošenje Krsta poznaje se važnost Krsta. Ko ponese Krst, taj i saznaje, da je Krst – Put, Istina i Život. (Sv. Nikolaj Žički)

Sv. Nikolaj Žički

A ja vam kažem da je život mrak, osim kad postoji žar, a svaki je žar slep, osim kad postoji znanje,
a svako znanje je uzaludno, osim kad postoji rad, a svaki je rad prazan, ako nema ljubavi,
a kad sa ljubavlju radite, tek onda se spajate sa drugima, sa sobom i sa Bogom.

Halil Džubran

potreba da voliš i da budeš voljen je put koji vodi u beskonačnost. Zašto ne idem tim putem ako znam da vodi u vecnost.Pokusao sam ,verujte ,i ne ide. Treba se odreci sebe ,svoje sujete,reci sebi -bespotrebni covece uludo tracis vreme koje je neko ko ti jako veruje poklonio-,saviti se do crne zemlje i postaviti pocetak. I tako svaki dan vezbati,trenirati do skoncanija

Hrabro ispovedanje vere

Boj se Gospoda, sine moj! da ne izgubiš pripremljeni ti venac, da ne budeš odbačen od Hrista u tamu najkrajnju i muku večnu. Hrabro stoj u veri i, ako je neophodno, s radošću trpi progone i druge nevolje, jer će sa tobom biti Gospod… i Sveti Mučenici i Ispovednici sa radošću će gledati na tvoj podvig. (Sv. Antonije Optinski)

Sveta revnost

Bez svete revnosti hrišćani su hrišćani samo po imenu; oni imaju samo ime da su živi ali u stvarnosti oni su mrtvi. (vladika Averki)

Vreme

Razumi vreme. Ne očekuj blagoustrojstvo u opštem stanju Crkve, nego budi zadovoljan time što je onima koji žele spasenje ostavljena mogućnost da ga ostvare. (Starac Isaija)

Ljubav Božija

Blažen je čovek u kome postoji ljubav Božija, zato što nosi u sebi Boga. (Sv. Jefrem Sirin)

Boj se Boga ne kao mučitelja, već ga se Boj iz ljubavi. (Sv. Atanasije Veliki)

"Вера је - душа народа. Када се она гаси у народу, онда се народ претвара у труп који нема живота у себи, и који се као такав брзо распада и предаје трулежи."

Филарет, архиеп. Черниговски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back