Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
 Ovaj nas realan Svet ne sme biti zrtvovan u ime onostranog!

 Cak i da postojanje onostranog zivota nije nemoguce, postojanje ovog realnog zivota je iznad svake sumnje.

 Bilo bi amoralno zahtevati da se fokusiramo na eventualno moguce postojanje drugog zivota, a da pri tome zrtvujemo zivot koji sada zivimo. To ukljucuje i zivot i srecu i celovitost prirodnog sveta koji nas okruzuje.
(The Second Human Manifesto)

Arjuna: „Hrishikeśo! Svet je s pravom pokrenut radošću i ljubavlju pri spomenu Tvog imena; Rakshasi beže na sve strane sveta iz straha i sve mnoštvo savršenih priklanjaju se Tebi. A zašto se ne bi klanjali Tebi, o Mahatmo, koji si prvi Tvorac, čak pre samog Brahmana? O beskrajni Vladaoče bogova, stanovište svemira? Ti si neuništivo Biće i Nebiće i Najviša Istina. Ti si prvi od bogova, iskonski Purusha, Ti si najviša riznica svemira, znalac i znan i najviše mesto; Tobom je sve ispunjeno, o beskrajni! Ti si Vetar; Yama, Agni, Mesec, Varuna, Prajapati i praotac sveta. I neka je slava Tebi hiljadu puta i opet neka Ti je slava! Neka ti je slava u prošlosti i u budućnosti, neka Ti je slava sa svake strane, o Svebiće! Bezgranična je tvoja moć i neizmerno tvoje junaštvo; Ti ispunjavaš sve, stoga si Svebiće. Ako sam štagod nepristojno izgovorio misleći da si mi prijatelj i slaveći Te kao Krishnu, Yadavu ili kao druga, ne znajući Tvoje veličanstvo iz nesmotrenosti ili iz ljubavi i ako sam ma kakvo delo učinio prema Tebi iz nepoštovanja, iz šale, bilo sâm bilo u prisustvu ljudi, ležeći; sedeći ili jedući - za sve ovo; ja molim za oproštaj, Tebe neizmernog. Ti si otac ovog sveta, pokretnog i nepokretnog, prečasni i najuvaženiji učitelj. Tebi nema ravnog; kako može biti veći od Tebe u trima svetovima, o Svesilni i Nenadmašni? Stoga padajući ničice pred Tobom, ja Te pokorno molim za milost, o Gospode; kao otac sa sinom, kao prijatelj s prijateljem, kao zaljubljeni s voljenom imaj milosti. Ja sam oduševljen da vidim ono što niko ranije nije video, no moje srce drhti od straha; pokaži mi isto tvoje ranije obličje, smiluj se, o Gospodaru bogova, kućo svemira. Voleo bih da te vidim u istom obliku (kao nekada), s dijademom, žez1om i diskom u ruci; uzmi na se isti oblik s četiri ruke, o Sveoblično Biće hiljaduruko!“

Bhagavad-gita 11:7

Pozitivan pristup zivotu na Zemlji

Scientific Pantheism offers the most positive and embracing approach to life, the body and nature of any philosophy or religion. Our bodies are not base and evil: they are good. Nature is not a reflection of something higher: it is the highest. Life is not a path to somewhere else: it is the destination. We must make the best of while we have it.
Scientific Pantheism is rooted in the present world. It reconciles concern for humans, and concern for the planet. It places life, not death, in the focus of our concern.
Scientific Pantheism has as its central motto:
Healthy mind - healthy body - healthy earth.

:cmok:

Poslednja izmena:
Један старац испосник близу Александрије, окружен руљом невјерника, био је подвргнут са њихове стране не само грђењу, но и батинама и исмијавању. Они су му говорили: "Шта је ваш Христос којега почитујете тако необично, чудесно учинио"? - "То што се ја не узбуђујем и не осјећам се увријеђен тиме, па и већим увредама, ако би их ми нанијели", одговорио је старац. (Ава Хермон).

„Slobodni mislioci su oni ljudi koji žele da koriste svoju savest i razum, da bez predrasuda i straha sagledavaju stvari i dogadjaje koji su u koliziji sa njihovim obicajimma, privilegijama ili verovanjima. Ovo stanje svesti nije svima svojstveno, iako je bitno za pravilno razmišljanje, jer tamo gde je odsutno, diskusija se lako deformise i umesto njene korisnosti postaje destruktivna..”

(Lav Tolstoj o filosofima)

„Smatrati Hrista bogom i njemu se moliti, je za moj um najvece moguće svetogrdje.”
{Lav Tolstoj- Navod iz pismo od 4. aprila 1901. kao odgovor na njegovu ekcomunicaciju iz Ruske pravoslavne crkve.}
Ja smatram da Sveto Trojstvo predstavlja Jedno a ipak Troje - kome god da se molim, molim se na pravom mestu.

Реч што посла синовима Израиљевим, јављајући мир по Исусу Христу, који је Господ свима.
Дела апостолска, глава 10 - 36

Један благочестиви човјек у току двадесет година непрестано је читао Библију, не напуштајући у осталом ни службено ни књижевно занимање. Једном приликом неко га упита: "Зар ти већ није постало досадно понављање једнога и истога?" (тј. читање Библије). - "А ко вам то рече да је ту понављање једнога и истога? Напротив, ја свакодневно проналазим у Ријечи Божјој непрестано по штогод ново, понечега таквога што ми раније није било пало у очи, и, Бог ми је свједок, када би садашњи човјек проживио Матусалове године, он и тада не би до краја прочитао ту књигу, па макар је посведневно читао".

Вјера је - душа народа. Када се она гаси у народу, онда се народ претвара у труп који нема живота у себи, и који се као такав брзо распада и предаје трулежи. (Филарет, архиеп. Черниговски).

Попните се на највишу висину, отидите у најудаљенија мјеста, спустите се у најдубља њедра земље, сакрите се у најмрачнију таму - свуда ће те бити пред очима Божјим. "Куда бих отишао од Духа твојега, и од лица Твојега куда бих утекао" (Пс. 138, 7).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back