Ljubi me onakav kakav jesi
Da li si ti razmisljao kadgod, sine, da Ja znam tvoje nevolje, tvoje patnje i borbe tvoje i slabosti tvoga zivota? Ja znam tvoj kukavicluk, grehe tvoje, i uprkos tome kazem ti: dete Moje, daj mi tvoje srce i ljubi me takav kakav jesi. U svakom trenutku i u svakoj situaciji u kojoj se nalazis, u odusevljenju ili potistenosti, u vernosti ili nevernosti - ljubi me takav kakav jesi.
Ja hocu ljubav tvoga siromasnoga srca. Ako cekas da budes savrsen, ondfa me nikada neces ljubiti. Ako cekas da budes andjeo da bi se predao ljubavi, tada me nikad neces ljubiti. Ako si slab u ispunjavanju svojih duznosti i u vezbanju svojih vrlina, ako cesto padas u one grehe koje ne zelis vise da cinis, Ja ti dopustam da me volis. Ljubi me takav kakav jesi.
Zar ja ne bih mogao iz svakog zrna peska stvoriti andjela serafima koji zraci cistotom, plemenitoscu i ljubavlju? Zar Ja nisam svemoguc? I ako se meni svidja da zanemarim ova izvanredna bica i dam prednost i vrednost siromasnoj ljubavi tvoga srca, nisam li ja uvek gospodar Moje ljubavi?
Dete moje, dopusti da te volim, Ja hocu tvoje srce. Svakako, Ja cu te vremenom preobraziti, no danas i uvek, ljubi me takav kakav jesi.
I, ja zelim da ti ovo cinis.Zelim da vidim takodje kako iz dubine raste tvoja ljubav. Ja ljubim takodje u tebi i tvoje slabosti i ljubim, takodje, ljubavi siromasnih i bednih. Ja zelim da iz srca bednika cujem neprekidan zov:" Gospode, ja te ljubim."
Ja jedino zelim pesmu tvoga srca a ne zelim tvoju mudrost i talente. Kad bih ti ja njih dao, ti bi, tako slab, njima hranio svoje samoljublje! Samo je jedno za mene vazno - da vidim kako radis sa ljubavlju. Ja bih te mogao odrediti i za velike stvari, ali ne, ti treba da budes beskorisni sluga. Stavise, Ja cu ti oduzeti od onog malo sto imas, jer sam te stvorio samo za ljubav.
Danas stojim pred vratima tvoga srca kao prosjak. Ja - car careva. Ja kucam i cekam, pozuri da mi otvoris. Ne pozivaj se na svoju bedu. Kad bi ti potpuno mogao shvatiti svoje siromastvo, ti bi umro od bola.
I ono sto me je zabolelo,jeste upravo to, kad bih video da sumnjas i gubis poverenje u mene. Ja zelim takodje da mislis na mene svakog sata, i danju i nocu. I zelim takodje da i beznacajne poslove obavljas iz ljubavi prema meni. Racunam na tebe da mi darujes radost. I ne brini zbog toga sto ne posedujes takve vrline. Ja cu ti darovati moje. Ako budes patio, Ja cu ti dati snagu. A ako mi darujes ljubav, tada cu ja tebi datitoliko mnogo da ces moci ljubiti daleko vise nego sto i mozes sanjati.
Misli na to da me ljubis takav kakav jesi.I neka dodje sto hoce. Ne cekaj da budes svet da bi me mogao ljubiti, onda me nikad neces ljubiti. A sad, dete moje, idi, idi...!...i ljubi me takav kakav jesi.
(Jeromonah Serafim Viricki)