Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Kad jedno odredjeno stanje počne da vas muči, da postaje neizdržljivo, nemojte stajati u mestu jer bolje neće biti, još manje pomišljajte da bežite natrag jer se od toga pobeći ne može. Da biste se spasili - idite napred! Terajte do vrhunca! Do apsurda! Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi!"

Ivo Andrić (mislim :lol: )

Преподобни Серафим Саровски

O ТРПЉЕЊУ И СМИРЕЊУ

Свагда треба трпети што год нас снађе, Бога ради са благодарношћу.

Наш је живот - један минут у поређењу са вечношћу, и зато "страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће нам се јавити" (Римљ. 8, 18).

Ћутке подноси када те непријатељ жалости, и Господу откривај срце своје.

Када ти неко вређа част или ти част ускраћује, на све начине настој да му опростиш, по речима Јеванђеља - "и који твоје узме, не ишти." (Лк. 6, 30)

Када нас људи руже, треба себе да сматрамо недостојнима похвале. Када бисмо похвале били достојни, сви би нам се клањали.

Ми свагда и пред свима треба да унижавамо себе, следујући поуци Светог Исаака Сирина: "Унизи себе и угледаћеш славу Божију у себи".

Зато, заволимо смирење и угледаћемо славу Божију. Јер, где се точи смирење, тамо се и слава Божија точи.

Да нема светлости, све би било мрачно - исто тако и без смирења, у човеку ничега нема осим таме.

„Лако је бити захвалан Богу у благостању, али бити благородан у несрећи значи обрадовати Бога и посрамити ђавола. Сваки који претрпи несрећу с благодарношћу Богу, примиће венац мученика."

Imao sam u porodici jednog divnog strica,seljaka, poštenjačinu i velikog vjernika i slugu Božijeg. Njegovo ponašanje i ophođeđe graničilo se sa naivom....a njegov moralni lik i prostodušna filozofija života , uvijek su me fascinirali. Bio je iskreni vjernik i svoju moralnu snagu je crpio od Boga ....bio vječiti optimista, kad je bilo teško nikada nije posustao, a kad je bilo opušteno i veselo nikada nije pregonio. Znao je uvijek kad je početak ,a kada kraj. Još i sada mi u ušima odzvanjaju njegove krilatice .....iznikle iz naroda , a svjedoče davno dokazane istine. Njega odavno nema , među nama ......ALI IMA GA U MENI STALNO , JER JE TAKO JEDNOSTAVNO POSTAVLJAO I RJEŠAVAO ZAGONETNE FORMULE ŽIVOTA. Često, skoro svakodnevno se sjetim njegovih riječi i savjeta.....i pomislim, NOSIO JE NEŠTO U SEBI ŠTO IMA MALO LJUDI......ISTINU,LJUBAV I OPTIMIZAM .....pa eto jedne male duhovne poruke za nas!

Imao sam u porodici jednog divnog strica,seljaka, poštenjačinu i velikog vjernika i slugu Božijeg. Njegovo ponašanje i ophođeđe graničilo se sa naivom....a njegov moralni lik i prostodušna filozofija života , uvijek su me fascinirali. Bio je iskreni vjernik i svoju moralnu snagu je crpio od Boga ....bio vječiti optimista, kad je bilo teško nikada nije posustao, a kad je bilo opušteno i veselo nikada nije pregonio. Znao je uvijek kad je početak ,a kada kraj. Još i sada mi u ušima odzvanjaju njegove krilatice .....iznikle iz naroda , a svjedoče davno dokazane istine. Njega odavno nema , među nama ......ALI IMA GA U MENI STALNO , JER JE TAKO JEDNOSTAVNO POSTAVLJAO I RJEŠAVAO ZAGONETNE FORMULE ŽIVOTA. Često, skoro svakodnevno se sjetim njegovih riječi i savjeta.....i pomislim, NOSIO JE NEŠTO U SEBI ŠTO IMA MALO LJUDI......ISTINU,LJUBAV I OPTIMIZAM .....pa eto jedne male duhovne poruke za nas!

Хришћанин не треба да сматра да он има ма и једнога непријатеља у свијету, па макар му свијет не дао ни једнога пријатеља.

(Филарет Московски)

Нас спасава вера без икаквог порока.
Као што је вера без икаквог дела мртва,
тако је мртво и дело без вере;
где је права вера и добра дела,
тамо је потпуна праведност.

Св. Пајсије

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back