Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Добро дело, које је угодно Богу и које ће Он наградити, јесте оно које саветује дух љубави и мудрости, а извршује с храброшћу, чврстином и самопрегоревањем.
Не гледа Бог на то колико је ко учинио добра и колико чини, већ на то из каквих побуда произлази дело.
(Тома Кемпијски)

Budi promena koju zelis da vidis u svetu.- Gandi
Ne smete unistiti zivot jer ga je BOG ucinio neprikosnovenim.-Muhamed
O tri predmeta ne zuri da govoris:
o BOGU-dok ne utvrdis veru u njega
o tudjem grehu-dok se ne setis svoga
o sutrasnjem danu-dok ne svane.-Nikolaj Velimirovic
BOG vam nece dati nista vise od onog u sta mozete da verujete.-Jevandjelje po Mateju
Ne znas li? Nisi li cuo da BOG ne sustaje niti se utvrdjuje.Razumu njegovu nema mere.ON daje snagu umornome i nejakome umnozava krepost.Deca se more i sustaju i mladici padaju.Ali koji se nadaju BOGU dobijaju novu snagu,podizu se na krilima kao orlovi,trce i ne sustaju,hode i ne more se.-Isaija

Због чега се одричеш љубави према ближњему, када је Христос за њега чак и живот свој положио? (Филарет Московски)

"Љуби непријатеље своје (личне непријатеље), непријатеља Божијих (јеретика) се гнушај, а непријатеље Отачаства сатири"
+Свети Филарет Московски+

"А ја вам кажем: љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који на вас мрзе и молите се Богу за оне који вас гоне"

Isus
Рекао је Господ да љубимо СВОЈЕ, а не Његове непријатеље.

Јел си чуо некада за непријатеље Божије(јеретике), латине, екуменисте, протестанте и сл...

Ако желиш да нађеш пут који води у Живот, тражи на том путу Оног Који рече: ''Ја сам Пут, Истина и Живот; Ја сам Врата''... и тамо ћеш наћи, АЛИ ТРАЖИ ЈАКО ПАЖЉИВО, јер је ''мало оних који нађоше''(Мт 7:14) ... да не би иначе био остављен од оних неколико и нашао себе међу многима.
+Свети Максим Исповедник+

Рекао је Господ да љубимо СВОЈЕ, а не Његове непријатеље.
Nije rekao da ne ljubimo njegove neprijatelje. To je kazao taj tvoj zadrti Rus. :)
Јел си чуо некада за непријатеље Божије(јеретике), латине, екуменисте, протестанте и сл...
Jeretici nisu neprijatelji božji. Jeretici su neprijatelji crkve.

Храна за огањ су дрва; а храна за раздражљивост је високоумље (високо мишљење о себи). Буди дуготрпљив... Дуготрпељивост је прекрасан дар; она изгони раздражљивост, гнев и презир, приводећи душу смиреноумљу. ... Не можеш да подносиш увреде? Ћути и смирићеш се. (Св. Јефрем Сирин)

:roll:

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом. (Св. Теофан Затворник)

Imaj na umu da su veliki uspesi i velike ljubavi spojeni sa velikim rizicima.
Kad gubiš nemoj izgubiti pouku koju iz toga mozeš izvuci.
Nemoj dozvoliti da zbog malog nesporazuma izgubiš veliko prijateljstvo.
Podeli svoje znanje sa drugima. To je put da postaneš besmrtan.
Presudi svoj uspeh po onome cega si se morao odreci da bi to postigao.
Ne smej se snovima drugih ljudi.
Živi dobrim i casnim životom. Kada ostariš moci ceš se osvrnuti i još jednom uživati u životu.

Dalay Lama

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Никада не треба улазити у препирке, а посебно онда када непријатељ може да надговори онога који је у праву и када се непријатељ не плаши да ће бити прекинут, него се нада да, у случају нужде, ако већ не може да докаже да је у праву, свога супарника може победити грубошћу и подсмехом. (Св. Филарет Московски)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back