Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To ti misliš sam za sebe. Meni drugi kažu. Nema ateiste da je dobar čovek. 502522593_1281740639968869_3666500096459427974_n.jpg

Да бисмо познали Господа није потребно ни богатство,ни ученост,потребно је само бити послушан и уздржљив,имати смирен дух и волети ближње.

Свети Силуан Атонски

"Љубав се жртвује и не осећа жртву као давање но као добијање.
Децо земаљска: реч љубав је најдужа молитва."

Свети Николај Велимировић

BRILJANTNA ŠIMERA

Oko nije sito gledanja, niti je uho sito slušanja. Svet je ovaj u celini kao jedna briljantna šimera, no on je sama žalost u pojedinostima; ispolinska hrabrost u celini, a mišiji strah u pojedinostima; nepobedni zamah života u celini, a očajno umiranje u pojedinostima.

I sva ova briljantna šimera ne može zasititi nijedno oko, niti i jedno uho, još manje može zagasiti žeđ telesnih želja, a najmanje može ona zasititi žeđ duhovnu. Jer kao što jedna kap vode padne na vreo jezik ožednelog putnika i napoji ga, tako i cela ova vasiona – jedna vrela kap – pada na žedni duh i ne samo ne napaja ga, no upravo ta jedna vrela kap – vasiona – i stvara žeđ i razgoreva žeđ do bezumlja.

Zaista, svet je i postao da stvori žeđ kod čoveka, no ne i da je ugasi.

Duša vidi

Naše oči, same po sebi, vide onoliko koliko i naše naočari. Naše uši, same po sebi, čuju onoliko koliko i metalna slušalica na njima.
Naš jezik, sam po sebi, govori onoliko koliko i klatno u zvonu.

No, zato što naša duša vidi, oči naše vide. I zato što duša čuje, uši čuju. I zato što duša nosi smisao, jezik govori smisleno.
Da su oči naše kao jezero, bez duše one bi videle kao i jezero što vidi. Da su uši naše kao pećine, bez duše bi one čule koliko i pećine čuju.
Da je jezik naš zvučan kao klatno u zvona, bez duše on bi govorio koliko i klatno govori.

Intervju

Jedini iskren intervju naučnika s prirodom jeste:
– Prirodo, kaži mi ko si ti, da bih znao ko sam ja? Jedini iskren intervju istorika sa istorijom jeste:
– Istorijo, kaži mi ko si ti, da bih znao ko sam ja? Jedini iskren intervju svetitelja s Bogom jeste:
– Bože, kaži mi ko si ti, da bih znao ko sam ja? Nepogrešan odgovor u sva tri slučaja jeste:
– Čoveče, nađi mene u sebi!

Dobitnik i gubitnik

Kad se dobitak gleda izbliza, vidi se kao dobitak. Kad se dobitak gleda izdaleka, vidi se kao gubitak.
Kad se gubitak gleda izbliza, vidi se kao gubitak. Kad se gubitak gleda izdaleka, vidi se kao dobitak.
Dobijanje Boga jedini je dobitak, koji je dobitak i izbliza i izdaleka.

TREBA BITI ČOVEK I U NAJTEŽIM VREMENIMA

Vaša Svetosti, kaže se da će Bog biti milostiv prema jednom gradu ako u njemu ima samo jedan pravednik koji živi bogougodno.
Šta to tačno znači, da li to treba shvatiti u doslovnom ili u prenosnom smislu?

Vidite šta znači vrednost jednog čestitog čoveka za ceo jedan narod i kako, s druge strane, može biti poguban greh jednoga za mnoge.
Treba se truditi da se niko od nas ne nađe među tim jednim zlim, ili da bude u onih nekoliko pravednih, ali u broju manjem od potrebnog.
To zavisi isključivo od nas, nezavisno od prilika i neprilika. Tako se mi često izgovaramo za zlodela koja činimo teškim vremenima, a navodno to ne bi činili kad bi se ona promenila.I u najboljim, najsrećnijim vremenima može čovek da bude ništak, nečovek, a u najtežim da ostane čovek.

Iz knjige „Iz dana u dan sa Patrijarhom Pavlom“

VAŽNA JE I MOLITVA,I MILOSTINJA,I SVE VRLINE

Vaša Svetosti, jedni govore da je za hrišćanski život molitva, kako ona lična tako i ona zajednička u hramu Božijem, na bogosluženju, mnogo važnija od milostinje, a drugi da molitva bez davanja milostinje i milostivosti srca ne vredi ništa. Ko je u pravu?

Šta je za hrišćansku vrlinu važnije: molitva ili milostinja?

I jedno i drugo, oboje, i troje, i još više. Jedna sama vrlina ne može biti izdvojena iz celine svih vrlina hrišćanskih.
Molitva je naš živi odnos sa Bogom, naš razgovor sa Bogom. Kakva je to porodica gde sin nema šta reći svome ocu?
Bez milostinje i osetljivosti za druge, takođe se nećemo spasti, jer mi smo svi jedno telo u Hristu.

Iz knjige „Iz dana u dan sa Patrijarhom Pavlom“

Mladi iskušenik u Zen manasturu
Herman Hese

Iako je sve prevara i zabluda
a istina uvek neizreciva,
planina me ipak posmatra
odvažnog držanja i tačno prepoznatljiva.

Jelen i gavran, crvena ruža,
morsko plavetnilo i šareni svet:
saberi se – i oni propadaju
u oblik – i bez imena.

Saberi se i vrati se,
uči da gledaš, uči da čitaš!
Saberi se – i svet će postati privid.
Saberi se – i privid će postati suština.

Iščeznuće

Najveći ćeš biti onda, kada sebe mišlju pretvoriš u ništa;

kada se duhom uzdigneš do Duha beskrajnoga i bezdanoga i posmatraš sebe iz visine, iz daljine, kao jedan objekat, isto onako objektivno kao što sada, iz tela posmatraš sve ostale objekte oko sebe;

kada iz te visine, daljine, pogledaš na sebe kao na umrla, kao u prah razvejana iščezla i osetiš sva ostala tela – sva i svačija – kao i svoja;

kada se uživiš u Besmrtnost i Život, te sagledaš ništavni i uzaludni posao smrti i sagledaš samu smrt u prošlosti, velim u prošlosti, no bez sadašnjosti i budućnosti.

Tada će ti smrt, što neprestano preti da ti odnese telo, biti ne više strašna od vetra, što preti da ti odnese šešir.
Jer ćeš tada znati, da duša tvoja može biti bez tela kao i glava bez šešira.

Како можемо знати вољу Божију?

Воља Божија је у заповестима Божијим. И зато, ако је нешто супротно заповести, онда, сходно томе, то није воља Господња.

+++
Из једног старог катихизиса.

Opet malo drugačije
Svaka vrlina prouzrokuje samozaborav. Svaka vrlina u punoj meri svojoj prouzrokuje samoiščeznuće.
Vrhovna vrlina, ljubav, označava najpotpuniji samozaborav i najpotpunije samoiščeznuće.
Samozaborav prelazi u samoiščeznuće, samoiščeznuće prelazi u večni život.
Kroz ono što je dugo mi poznajemo ono što je kratko, a kroz ono što je kratko mi poznajemo ono što je dugo.
Kroz duge godine truda, dosade i samoljublja, mi poznajemo ovu kratku vremenost, a kroz kratke trenutke vrline mi poznajemo neizmernu večnost.

Back