Jedna, priča o mrtvima. Igumanija manastira Sokolice Blaženo Počivša Makarija, pričala i ispričala je ovako.
Studirala sam u Beogradu, i nisam mogla učiti ispite u sobi zbog buke, tako sam pokušala da odem kod drugarica ali još gora buka. Onda, odem ja na gradsko groblje u Beogradu i nađem zapuštene grobove gde je nepristupačno, očistim jedan grob i tu naučim 1 ispit i položim, i tako ja položim još 3 ispita, i za to vreme očistim oko 15 grobova, od korova, bagrema , i svega što je tu bilo.
Jedne, noći kaže ona dal u polu snu ili snu ili javi ne znam, javi se meni jedan čovek i pozdravi me rečima **Pomaže Bog dete, blagoslovena da si i od Boga a i od mene, hvla ti što si mi očistila grob, ja nikoga nemam da mi sveću zapali već dugo godina, a ti mi grob očisti.
Ona upita a ko si ti, ja sam kaže čika Pera videćeš ti moj spomeničak. Kaže Igumanija tada student, ja zaboravih viđenje i nastavih da učim na groblju jer nema buke, tako učih i pogledam ovako pravo, kada ugledah ime Petar Stojanović-Para.
Eto da ne dužin, to vam je istina živa, vi i ja i svi koji izguismo soje bližnje, posebno vi decu koji izguiste, znajte da
MRTVI NE POSTOJE
Ima samo trenutni rastanak tekesni. Svet duhovni je Božiji svet i mnogo je veći i življi nego ovaj telesni. Braćo i sestre borimo se do kraja i pominjimo svoje upokojene na svetoj Liturgiji i u svojim molitvama. Posebno kada Psaltir čitamo, odlazimo u crkve i nekad na groblja, jer mi se molimo za usnule a oni silnije za nas žive, trenutno u telu. Mrtvi ne postoje."MRTAV" JE SAMO ONAJ KO NEMA SVEST DA BOG POSTOJI i da je život večan i ne prolazan. Ne budimo neverni već.verni i uskoro staćemo svi pred Gospoda i oni tada živi na zemlji, i oni si živi u večnosti daće svi odgovor za svoje postupke ovde na zemlji, jer smo poslani da zadobijemo carstvo Nebesko.
MOLITVAMA SVIH SVETIH IZ RODA NAŠEGA I MAJKE MAKARIJE GOSPODE ISUSE HRISTE BOŽE NAŠ POMILUJ NAS..