Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Рођени мој! Од срца те молим: не свађај се, не суди, не вријеђај и буди добар према ближњима. Говори више свијетлих, добрих ријечи, поштуј туђе мишљење, не расправљај се. Можда је неком баш сада лоше, можда је на ивици. Не жури да вичеш на њега, осмијехни се, поздрави га, буди љубазан, срдачан, помози му да превазиђе тешкоће, пружи му руку, раме за плакање, поклони му марамицу, иконицу...Не плаши се. Рођени мој! Брате и сестро у Христу! Буди милостив! Носи свјетлост и радост!

Старац Илија Н.

Starac Pasije Svetogorski

Iz svetovnih blagodeti proizilazi teskoba ovoga sveta

Koliko se više ljudi udaljavaju od prirodnog, jednostavnog života, i što se više okružuju luksuzom, toliko se uvećava i njihova teskoba, I koliko se više udaljuju od Boga, prirodno je da ni u čemu ne nalaze spokojstva. Zato se i vrte zabrinuti, čak i oko meseca – kao kaiš motora oko ludog trčka[1], zato što na celu našu planetu ne može više da stane sva njihova zabrinutost.

Iz svetovnog lagodnog života, iz blagodeti ovoga sveta proizilazi i teskoba u svetu. Formalno, površno obrazovanje, stečeno uz mnogo teskobe i nervne napetosti, svakodnevno odvodi na stotine ljudi (čak i malu decu to pogađa) na psihoanalize i kod psihijatara, pa tako se gradi sve više duševnih bolnica i ima sve više psihijatara, dok mnogi ti psihijatri niti u Boga veruju niti dušu priznaju. Shodno tome, kako mogu takvi ljudi da pomognu dušama, kada su i sami nervno napeti i puni teskobe? Kako je moguće čoveka istinski utešiti, ako on ne veruje u Boga i u istiniti život, u život posle smrti, u život večni? Kada čovek pronikne u dublji smisao života, onog istinskog, tada nestaJe iz njega sva napetost i teskoba, dolazi božanska uteha i on se isceljuje. Kada bi se našao neko ko bi posećivao duševne bolnice i čitao tamo bolesnicima avvu Isaaka, isceljivali bi se svi oni koji bi poverovali u Boga, zato što bi shvatali dublji smisao života.

LJudi idu da umire; živce ili pomoću lekova za umirenje ili u „joga meditacijama“, dok stvarno spokojstvo, koje dolazi onda kada se čovek smirava, ni ne nastoje da zadobiju, a time ni božansku utehu. Pa i oni strani turisti, što dolaze iz raznih zemalja i šetaju po ulicama, po suncu, po žegi, usred prašine i tolike gužve, zamisli samo šta sve ne trpe! Kakav oni pritisak u sebi imaju, čime oni sve ne guše svoju dušu, samo što. ne prepuknu, kad ovaj spoljašnji ventil smatraju predahom! Koliko li su samo progonjeni od sebe samih, kad misle da će odahnuti u svom tom mučenju.

Kad zapazimo čoveka koji u sebi nosi veliku teskobu, sekiraciju i tugu, iako im.a sve što poželi – ništa mu ne nedostaje – treba da znamo da mu nedostaje Bog, Na kraju krajeva, ljude muči i samo bogatstvo, zato što ih materijalna dobra ne ispunjavaju – t.o je dupla muka. Poznajem ljude bogate, koji sve imaju, a nemaju dece i mnogo trpe. Dosadno im je da spavaju, mrzi ih da šetaju, i sve im je muka. „Dobro, kad već imaš slobodnog vremena na pretek, kažem jednome, zanimaj se duhovnim stvarima. Pročitaj jedan Čas, otvori malo Jevanđelje“. „Ne mogu“, kaže. „Učini i neko dobro delo, pođi do neke bolnice i poseti nekog bolesnika“. „Gde čak tamo da idem, kaže ti, i na šta će to izići?“ „Idi pomozi nekom siromahu iz svog susedstva“. „Ne, ni to mi, kaže, ne pričinjava zadovoljstvo“. Zamisli, ima slobodnog vremena, ima gomilu kuća, ima sva blaga, a muči se! Znate li samo koliko takvih ljudi ima? I tako se muče, dok ne pomere pameću. Strašno! A još ako se desi da ne rade, pošto žive od prihoda koji im donosi njihovo bogatstvo, e ti su najjadniji. Jer ipak je bolje, ako imaju makar nekakav posao.

Вера те твоја брани у болести и од болести, у муци и од муке, у тами и од таме, у очајању и од очајања, у самоћи и од самоће, у смрти и од смрти. И од смрти брани те и одбраниће те вера твоја. Ваистину, чак и од смрти, од које безверци чак и не знају да има одбране.

Свети владика Николај

Када си у невољи, не тражи помоћ од људи. Не губи драгоцено време и не исцрпљуј снагу душе своје на тражење тако слабе помоћи. Очекуј помоћ од Бога: на Његов знак у своје време доћи ће људи и помоћи ће ти.

Св.Игњатије Брјанчанинов

Кад читаш Јеванђеље, немој га читати формално, већ се стално питај: а где сам у ономе што је овде речено ја? Шта је повезано с мојим животом? Христос каже: «И као што желите да људи поступају према вама, тако и ви поступајте према њима» (Лк. 6: 31). Примени ову Христову истину на свој живот и размисли: да ли би ти се то свидело? Да ли би ти се свидело, на пример, да сваки пут кад идеш да прошеташ и да поразговараш с другом, да мало живиш својим животом, или кад идеш сам у шетњу, осећаш да те стално неко прати и за нешто сумњичи? Зашто идеш тамо? Зашто ме остављаш? Не говориш ми све... Зашто кришом разговараш телефоном? Зашто си се окренуо тамо? Зашто си прекинуо свој разговор? Сумње, сумње, сумње... Али на такав начин ништа нећеш постићи. Љубав и слобода увек иду заједно.
Реци: «Волим те и дајем ти слободу да радиш шта хоћеш.» И човек ће одговорити: «То је права љубав! Тако се односиш према мени да желим да будем с тобом, зато што ме поштујеш!»

У сваком случају, Бог поступа управо тако. Он нас поштује у сваком тренутку нашег живота. Даје нам слободу кретања. И не свети нам се. Дозвољава ти да учиниш свој грех, да се удаљиш од Њега, и шта ти каже? Сваког дана излази сунце и сија целом свету! Сунце је љубав – зар не? Сваког дана кад излази сунце Господ као да ти поново каже: «И данас сам испуњен љубављу према теби. Дарујем ти нови дан. Не просто зато да би ти појео свој доручак и да би започео дан у радости и тако даље, већ да би то прихватио и размислио: то што сам данас жив значи да ме Господ воли.» Мене. Мене, који сам јуче тонуо у свом егоизму, злоби, љубомори, осветољубивости, радозналости и осудама. Учинио сам много тога што је задовољило мој нарцизам, моје самољубље и моје пороке. И без обзира на то, Христос је поново извео Своје сунце и ја сам угледао светлост и нови дан!
Шта Христос говори свим овим? «И данас те поново волим. Нека си јуче био онакав какав си био. Али данас ти дајем могућност да поново начиниш свој избор.» Христос каже: «И кад пада киша, она не разликује и пада и на добре и на зле.» Она кваси све. Кваси све куће, све ливаде. Киша пада на све. Видиш ли? «Будите милосрдни као што је милосрдан и ваш Отац» (Лк. 6: 36). Односно, имај милосрђе, самилост и љубав према свему, доброту и разумевање. Како су то изванредне особине!

Андрејушка Конанос

"За Бога није важно ко си ти: монах или мирјанин. Главно је - стремљење ка Богу. Тим стремљењем се човек и спашава. Монаха ће питати за монашко, а мирјана за мирјанско.
Ако мирјанин победи ради Христа своје страсти, биће изједначен са монасима.
Неуморно стреми ка Богу. Видевши твоје стремљење Бог ће ти дати све неопходно. "

Преподобни Гаврило Ургебадзе

"Благосиљам свакидашње рађање сунца, и срце му моје пева као и досад, али више волим залазак његов, његове дугачке, косе зраке, а с њима тихе, кротке дирљиве успомене, драге слике из целога дугог и благословеног живота - а над свима је праведност Божја која буди гануће, смирује и све опрашта. Ја знам и осећам да се мој живот примиче крају, али опажам сваки дан, који ми још преостаје, како се мој земаљски живот већ додирује с новим, бесконачним, непознатим, али већ блиским животом, и од предосећања тог живота дрхти моја душа, светли се ум и радосно плаче срце..

Ф. М. Достојевски

Ако је свет за тебе постао одвећ празан и суров, сети се цветића, памти како се рађа и како живи, и тада ти неће бити потребно да тражиш благороднију утеху. Како он, усамљено, носи у себи раст, своју слабашну тајну и споро зри ради своје одбачене судбине, беспомоћно подвргнут непостојаном или, чак, суровом времену, поверен, кришом, једино самоме себи и Богу! Он је спокојан и ћутљив, покоран судбини, а, ипак, изнутра одолева. Припремајући драгоцен дар и сам је, зарана, спреман за незахвалност света. Затим се појављује пупољак као живо обећање лепоте, као привлачна будућност још невидљивог цветића. Он је према себи снисходљив, као да зна да све што је верно долази само, и то у оно потребно време, да не треба убрзавати тајни ход живота, као да би желео да научи нас, несталне, нестрпљиве људе, тој нежној и спокојној мудрости."

Иван Иљин

Лаж је губитак љубави. Они који су истински вољени не лажу. Лажи не могу да држе два срца зајдено.Онај ко лаже, у том тренутку уништио је љубав према другом човеку у срцу, и све што је засновано на лажи пропашће.

Архимандрит Рафаил Карелин
.

Лаж је мислити да је лако остварити Христове завете, и да хришћанство није истинита религија зато што сами хришћани рђаво остварују завете своје религије. Још је већа лаж мислити да није потребно ни покушавати да се оствари хришћанство у својој пуноћи живота, да није потребно ни тежити савршенству Оца Небеског, Царству Божијем. Цео живот хришћанинов треба да стоји пред тим знаком. Тражите пре свега Царство Божије а све остало ће вам се дати. Не треба парализовати вољу за савршенством, за правдом Божијим Божијом, Царством Божијим, зато што је човекова природа грешна и зато што се савршенство на земљи не може постићи. Човек је дужан да остварује Божију правду, без обзира да ли ће се она остварити у пуноћи живота.

Николај Берђајев

Сада када је Лепота постала човек, ништа више није могло да спречи да човек постане лепота.
Мирис Уља радости које је донео Помазаник, Лепота која је спасила свет, шири се светом и враћа осмех на лице лепом. Победа је величанствена и потпуна. Непријатељ је потпуно занемоћао. Лепо је ослобођено тираније лепшег и Лепота му је пружила руку. У тој руци је Уље радости којим Лепота жели да помаже лепо, да га тако учини помазаником, сличним Себи и да га постави на царски престо.
Помазавши се Уљем радости лепо се поново рађа, али сада имајући оно „Јесам", за којим је дуго чезнуло. Тако је престала завада лепог и лепшег и тако је Лепота спасила свет. Поставши лепота, лепо је увидело да лепше и не постоји. Лепше је промашај. Лепота је почетак. Лепота је циљ. Алфа и Омега. Лепота је Онај Који јесте.

Достојевски

Лаж је губитак љубави. Они који су истински вољени не лажу. Лажи не могу да држе два срца зајдено.Онај ко лаже, у том тренутку уништио је љубав према другом човеку у срцу, и све што је засновано на лажи пропашће.

Архимандрит Рафаил Карелин
.
Ако смем да приметим, мало непотребно замршене узрочно-последичне везе :rumenko:.

Osećam se lepo kada sam dobar čovek, osećam se zapravo kao sam bog. A boga ako stvarno ima on će svakako ovo moje ponašanje prepoznati i posebno nagraditi, ako ni zbog čega drugog onda zato što moje ponašanje za života nije bilo iz koristoljublja. Jer zamisli, nisam verovao u boga, pa ipak, bio sam pošten čovek. Pa to valjda isto treba nagraditi.

Poslednja izmena od moderatora:
“Iz iskustva znam da su ljudi podeljeni u dve kategorije. Treća kategorija ne postoji; ljudi pripadaju ili jednoj ili drugoj.

Prvi podsećaju na muvu. Glavna osobina muve je da nju privlači nečistoća. Kada se, na primer, muva nađe u bašti punoj cveća prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primetiti i zaustaviće se na nekoj nečistoći koju nađe na zemlji. Počeće da kruži unaokolo i osetiće se sasvim lagodno u smradu. Ako bi muva mogla da govori, a vi zatražili da vam u bašti pokaže ružu, odgovorila bi: Ja uopšte ne znam kako ruža izgleda. Znam samo gde da nađem đubre, toalete i blato. Postoje ljudi koji podsećaju na muvu. Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u životu uvek traže loše strane, nipodaštavajući i odbijajući prisustvo dobra.

Druga kategorija su oni što podsećaju na pčelu, čija je glavna osobina da uvek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletela. Kada bi se pčela našla u sobi prepunoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu onu nečistoću i sletela na bombonu. Kada bi ste od pčele zatražili da vam pokaže gde se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi: Ne znam. Mogu ti reći samo gde da nađeš cveće, slast, med i šećer.

Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one rđave nepoznate. To je druga kategorija ljudi koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari. Oni se uvek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje; a naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da izlože zlo i da ga iznesu na površinu

Starac Pajsije Svetogorac

Screenshot_20220820-175224-574.png

Back