Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Screenshot_20220820-214747-931.png

Domaćin koji najmi sluge, daje im i njivu, i alat, i hranu. Kako li tek Otac vaš nebesni snabdeva svoje sluge!
Sve brige vaše kao trnje su što sejete po putu svome. One ne izvode kišu, no čine sušu još sušnijom. Ne dodaju života, no gomilaju nemoći.
Beskorisne sluge, obratite brige u molitve kao što se led obraća u tekuću vodu…
Šta vredi svirali brinuti ko će svirati? Sve njene brige neće proizvesti nijedan zbuk dok svirač ne stavi svoja usta u nju.

Sveti vladika Nikolaj Velimirović

Gajite empatiju
Tolstoj je pokazivao neuobičajenu sposobnost za empatiju, stavljajući se u položaj ljudi čiji životi su bili drastično različiti od njegovog. Tokom 1860-ih, ne samo da je obukao seljačko odelo, već je počeo i da radi zajedno sa emancipovanim radnicima na svom imanju, orući polja i popravljajući njihove domove vlastitim rukama. Za plemića plave krvi, ovakve ponašanje bilo je neverovatno. Iako je tu nesumnjivo bilo paternalističkog odnosa, on je uživao u društvu seljaka i svesno se klonio književnih i aristokratskih elita u gradovima. Tolstoj je verovao da nikada ne možeš razumeti život drugih ljudi dok ga sam ne iskusiš.

Sreća nije cilj

Ne juri za srećom. Nećete naći zadovoljenje u drugim ljudima ili materijalnim stvarima. Sreća dolazi iznutra, a ovo stanje možete postići kada naučite da uživate u životu. Morate da savladate veštinu razvijanja svojih sposbnosti i da ostvarite ono što ste želeli da postignete, i to će biti vaš put do sreće.

Mihail Litvak

Није црква да се у њој пева... Већ да се у њој Богу моли!
Да се људима помаже, не да се размаже...
И није душа у њој да би се спасила од других, већ да би сваки човек био крив пред сваким и за све. Када то буде свако разумео на свету ће бити благостање...

Besmrtna pesma​

Ako ti jave: umro sam,
a bio sam ti drag,
onda će u tebi
odjednom nešto posiveti.
Na trepavici magla.
Na usni pepeljast trag.

Da li si uopšte ponekad
mislio šta znači živeti?

Ako ti jave: umro sam
evo šta će biti.

Hiljadu šarenih riba
lepršaće mi kroz oko.

I zemlja će me skriti.
I korov će me skriti.
A ja ću za to vreme
leteti visoko...
Visoko.

Zar misliš da moja ruka,
koleno,
ili glava
može da bude sutra
koren breze
il' trava?

Ako ti jave: umro sam,
ne veruj
to ne umem.

Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.

Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim, i živim.

M.Antić

Зашто људи уче кроз бол и патњу, а не кроз задовољство и срећу? Врло једноставно, јер задовољство и срећа навикавају човека на задовољство стварима које су дате на овом свету, док бол и патња терају да тражимо дубљу срећу изван ограничења овога света.

Jермонах Серафим Роуз

Не може све бити глатко у овом свету, свеједно ће бити неких неравнина, нешто неће бити како ваља. Ништа на овој земљи се не може урадити идеално. Једном је архимандрит Софроније (Сахаров) рекао својим монасима: „Размишљајте о главном, а остало ће се придодати.“ Ако почнемо да копамо по ситницама ускоро ћемо се заглибити у њима.

Протојереј Андреј Л.

Вера је моја гњурање у бездан душе моје и испливавање с Тобом.
Вера је моја једино озбиљно знање моје. Све друго је дечје сабирање шареног шљунка на језеру.
Вера је моја једино озбиљно занимање живота мога. Заиста, све је друго комедија чула.

Свети владика Николај - „Молитве на језеру”

Сви ми као да се налазимо у болници. Један је болестан од очију, другог боли рука, трећи има повреду или неку другу немоћ. Дешава се да неке ране зарасту, али се опет позлеђују ако се поједе нешто штетно. Исто се дешава и са онима који се кају: онај који осуђује или понижава другога, разара своје покајање. Када један од болесника који леже у болници почне да кука, други му неће рећи: „3ашто кукаш?“. Не мисли ли свако од њих само на своју болест? Исто тако, кад би бол мојих грехова био пред мојим очима, ја не бих гледао на другог грешника. Свако се од оних који леже у болници код лекара чува да не поједе нешто што може да повреди његову рану.

ава Исаија Отшелник

Ништа на свету, од земаљских ствари, није вредније од Љубави. Све остало је прашина на путу. Немојте да придајете значај небитним стварима. Живот је кратак. У вечности ће бити другачије, а у овом животу треба да буде Љубав.

Отац Александр Мень

Да ли вас изненада захвате туге? Преболећете их. Да ли вас обузе очај? Наћи ћете храброст и наду. Вером можете стећи било шта; чак ће и царство небеско постати твоје. Вера је највећи благослов у овом животу. Оно нас сједињује са Богом и чини нас јаким и победничким.

Свети Јован Кронштатски

Back