Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
„Ukloni se od zla i dobro čini“

Prepodobni Isaija Otšelnik u svojoj knjizi „Materik“ piše o tome kako kroz život treba činiti dobro. Psaltir kaže, veli svetac, „ukloni se od zla“, ali nije dovoljno samo ukloniti se od lošeg.Blažena Teodora je pričala: “Jednu devstvenicu, staru po godinama, i uznapredovalu u strahu Božijem, upitah za razlog njenog udaljavanja od sveta.

Uzdahnuvši, ona mi stade govoriti:
“Otac moj beše krotak i tih, no telom slab, tako da je skoro čitav život preležao na postelji. Međutim, dok je bio zdrav, on smireno rađaše u polju, trpeljivo sakupljajući ono što je neophodno za kuću. Živeo je tako usamljenički, da je u našem selu retko ko sa njim razgovarao. Toliko je voleo ćutanje da je onima, koji ga nisu znali, izgledao kao nem.
Moja majka je imala sasvim suprotnu narav. Bila je radoznala i raspitivala se čak i o događajima u inostranstvu. Kad je pričala, činilo se da joj je čitavo telo postajalo jezik. Svađala se i prepirala skoro sa svima. Volela je da pije vino, vodala se sa razvratnicima i raskućivala kuću. Međutim, za bolesti nije znala. Čitavog života je bila vrlo zdrava.

Na kraju je moj otac, iscrpljen od dugog bolovanja, umro. Odmah potom, vazduh se uskovitlao. Počelo je strašno da grmi i seva; nastala je oluja sa kišom. Zbog toga on tri dana nije mogao da bude sahranjen. Tada su svi u selu, klimajući glavama, govorili: ,Kakvo se nepoznato zlo krilo među nama! Očito je to neprijatelj Božiji, kada nam sama tvorevina ne dozvoljava da ga predamo zemlji’. Ali da se njegovo telo ne bi raspalo i nanelo neku štetu, rešili su, makar i s mukom, uprkos kiše i vetra, da ga sahrane.

Još slobodnija, moja majka se predala još većem razvratu. Kad je potom umrla, vreme je bilo lepo, i sve kao da se uklapalo u lepotu njene sahrane. I tako ostadoh sama, maloletna. Ali, kad sam već prerasla dečiji uzrast, i kad su strasti počele da se bude i da uznemiravaju moje neiskusno srce, jedne noći sedoh i počeh da razmišljam o tome kakav put života da izaberem. Da li da idem očevim putem – u krotosti, pobožnosti i čistoti? Ali, razmišljala sam, kakvu je on korist imao od takvoga života? Svagda bolesti i nevolje, i posle smrti zemlja kao da nije htela da primi njegovo telo. Da je taj život bio ugodan Bogu, on ne bi pretrpeo toliko zala. Život majčin je, izgleda, valjaniji. Živela je kako joj se srcu htelo, uvek je bila zdrava, i sahrana joj je bila lepa. Jer, bolje je verovati svojim očima i ići za onim što je istinito i izvesno. Tako se meni učinilo da je bolje ići majčinim putem.

Međutim, nastade noć i mene obuze san. I u snoviđenju, gle, preda me stade neko strašan izgledom, visoka rasta, i grozno me zapita: ,Reci mi, veli, kakve su to pomisli u srcu tvome?’ Drhteći od straha, nisam mogla da ga gledam. A on još strašnijim glasom od mene zahtevaše da mu kažem o čemu sam razmišljala. Obuzeta strahom, zaboravila sam o čemu sam razmišljala, i rekoh: ,Ničega se ne sećam’.

Tada me je on na sve podsetio. Razobličena, shvatila sam i molila oproštaj, navodeći kao izvinjenje razlog koji me je naveo da tako razmišljam. Posle toga, on mi reče: Dođi, i pogledaj, kakav je udeo oca tvoga, a kakav je udeo matere tvoje, te izaberi sebi ono što želiš’. Uzevši me za ruku, on me povede. Uveo me u vrt, prepun svakovrsnog drveća s plodovima čija lepota ne može da se saopšti. Kad stigosmo do sredine, srete nas moj otac i zagrli me, nazivajući me voljenim čedom. Molila sam ga da ostanem s njim, ali mi on reče: ,Sada to nije moguće. Ali, ako pođeš mojim stopama, za kratko ćeš vreme doći ovamo’. Opet sam počela da preklinjem oca, ali mi anđeo, koji me je tu doveo, reče: ,Sad idi pogledaj gde ti je majka’. I odvede me na neko mesto prepuno tame i smrada.

Tamo mi pokaza peć koja je gorela ognjem i ključala smolom. Neka strašna lica su stajala oko peći. Pogledah, i videh majku svoju u ognju do vrata. Škrgutala je zubima, žežena ognjem, a crvi je jeđahu. Videvši me, ona zavapi: ,Avaj meni, čedo moje! Avaj meni zbog zlih dela mojih! Smešnim mi je izgledalo tvoje časno celomudrije, i mislila sam da zbog bluda i neuzdržanja neću biti kažnjena. I evo šta trpim zbog privremene slasti. Ali, pomozi mi, čedo moje! Seti se bolova porođajnih i briga o vaspitanju, i pomozi majci svojoj!’ Od žalosti joj pružih ruku, ali je oganj ožeže, i ja od nesnosnog bola zakričah silno, pa se i probudih. Od krika se probudiše i oni koji su sa mnom bili u kući. Pritrčavši mi, oni me upitaše za razlog mog straha. Ispričah im ono što sam videla, i, blagodareći čovekoljublju Božijem, izabrah put života svoga oca”.

Eto šta mi je ispričala časna sestra! Tako, znajući kakve strašne muke očekuju grešnike, i kako su radosna žilišta onih koji idu putem zapovesti Božijih, stavimo u srce svoje da se udaljavamo od zla i činimo dobro, da bismo, blagošću Gospodnjom, nasledili život večni”.

Izvor: Crkvasvetogilije

S obzirom na to da je patrijarh Pavle često prolazio pored čuvene beogradske kafane “Znak pitanja”, prišao mu je jedan boem koji redovno pohađa ovu kafanu, očigledno, malo pripit, i obratio se rečima: “Vaša svetosti, nas dvojica smo najbolji ljudi u Beogradu”, na šta mu je patrijarh odgovorio: “Jesmo, jesmo, al' kad popijemo, onda ništa ne valjamo”.

U prijatnoj atmosferi, na ručku u Patrijaršijskom dvoru, jedan do drugoga sedeli su patrijarh Pavle i vladika Stefan. Na stolu je bila i činija sa maslinama. Svi prisutni znali su da se patrijarh drži svog načela da je ljudskom organizmu potrebno do šest maslina, ne više. Vladika Stefan je zahvatio osam, te je šaljivo upitao patrijarha: “Vaša svetosti, ja zahvatih dve više, šta da činim”? Patrijarh mu je odgovorio: “Sad uzmi to što si zahvatio, a sutra uzmi dve manje”...

366646816_3427063380956596_4266012842281032916_n.jpg

Sveti mučenik Kalinik

Rodom iz Kilikije. Vaspitan od malena u hrišćanskom blagočešću. Ostavivši sve, pošao da propoveda Jevanđelje. U Ankiri bude uhvaćen od nekoga neznabožačkog kneza Sakerdona. Kada mu knez grozno pripreti mukama, ako se ne pokloni idolima, odgovori mu sv. Kalinik: „Meni je svaka muka za Boga moga tako dobrodošla kao gladnome hleb”.

Posle strašnih istjazanja i poboja, obu ga knez u gvozdene opanke, sa ekserima unutra, i naredi da ga teraju u grad Gangrski, jer niti ga smede više mučiti niti pogubiti u Ankiri, pošto mnogi gledajući junačko trpljenje Božjega čoveka obratiše se u veru Hristovu. Uz put ožedniše vojnici, i ne bi vode. Sveti Kalinik se pomoli Bogu, i izvede vodu iz jednog kamena.

Kad stigoše u grad Gangrski baciše mučitelji svetog Kalinika u peć zažarenu. Svetitelj se pomoli Bogu govoreći: „Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”. Po tom uđe u oganj. Kada se oganj ugasi, nađoše telo njegovo mrtvo ali celo i od ognja nepovređeno. Česno postrada i uvenča se vencem večne slave oko 250 god.

Ohridski prolog

Osećam se lepo kada sam dobar čovek, osećam se zapravo kao sam bog. A boga ako stvarno ima on će svakako ovo moje ponašanje prepoznati i posebno nagraditi, ako ni zbog čega drugog onda zato što moje ponašanje za života nije bilo iz koristoljublja. Jer zamisli, nisam verovao u boga, pa ipak, bio sam pošten čovek. Pa to valjda isto treba nagraditi.
Imamo dve vrste dobrih ljudi :
Imamo dobre ljude koji su religiozni i imamo dobre ljude koji nisu religiozni (bilo da su ateisti ili agnostici, recimo da veruju u teoriju evolucije).
Ovi koji su dobri i religiozni verovatno su dobri u strahu od odlaska u pakao.
Ovi koji su dobri a nisu religiozni su jednostavno dobri jer smatraju da čovek dobar i pošten i treba da bude

Sveti mučenik Evdokim

Gospod, želeći da proslavi ugodnika Svog i pokaže posle končine njegove kakve je svetosti bio njegov život, dade čudotvornu blagodat česnim moštima njegovim: da isceljuju od svake bolesti. Tako najpre neki čovek po imenu Ilija, u kome beše nečisti duh i on silno paćaše od njega, nakon ne mnogo vremena po prestavljenju i pogrebu svetog Evdokima, gonjen i mučen besom, priteče grobu pravednikovom. I čim se noga njegova dotače groba, duh nečisti kao ognjem opaljen odmah povika gromko i, bacivši čoveka na grob, iziđe iz njega i pobeže gonjen molitvama pravednika. LJudi videvši to stadoše dovoditi i donositi svoje bolesnike i polagati ih na taj grob, i svi brzo dobijahu isceljenje. Zbog toga ukazaše naročito poštovanje svetom Evdokimu načinivši mu nadgrobni trem sa užeženim kandilom.

Јван 15:19 (превод А. Бирвиша): "Ако бисте припадали свету, свет би вас волео као оне који му припадају. Ипак, ви не припадате свету јер сам вас ја изабрао из света. Зато вас свет мрзи."

Добротољубље:

Приђите и почнимо да подражавамо једни друге у избегавању лењости и одсуствовања са дневних божанствених служби и ноћног псалмопојања (што је својствено ленштинама и недораслима), те у напору да стекнемо усрдност да дело Божије, за предухитравање других у долажењу у храм Божији пре почетка псалмопојања (што је својствено ревнитељима благочашћа и врлине). Међутим, да не бих набрајао све једно за другим, рећи ћу уопштено: сви се међусобно подражавајмо у добру, удружимо се у љубави без дрскости, у мирном расположењу и у благом смиреноумљу, избегавајући лукавства и узајамна подозрења и духовним јединством утврдивши душе у узајамном поверењу. Нека нико не буде Јуда издајник, нити двоједушан, ни непостојан, ни неуздржљив, ни склон на блуд, ни суров, ни тврдоглав. Нека нико не чини и не поступа на наведен начин, него нека свако напредује само у преподобном, праведном и богоугодном, из дана у дан очекујући своју кончину и чекајући дан доласка Господа нашег Исуса Христа, када ће се све претворити и преобразити. Ми ћемо стати пред страшним престолом Судије у присуству свих бесплотних чинова анђелских и дати одговор за сва дела, речи и помисли.

Господ је о Јовану Претечи рекао:

Илија је дошао и не познаше га (Мт.17,21).

36oг чега? Због тога што нису пазили на путеве Божије и што се њима нису занимали. Код њих је било друго настројење, друго гледање на ствари; oни имађаху друге укусе; ван круга Божанских ствари беше њихова досетљивост. У том, пак, кругу они се нису сналазили, јер му беху страни. Унутрашње настројење има чуло којим одмах примећује и налази оно што му је познато, ма како иначе било и прикривено. Уметник, научник и економист гледају на једну исту ствар на различити начин - први суди о лепоти, други о узрочним односима, трећи о користи коју може извући. Исто тако су и Јудејци по свом настројењу судили о Јовану, а затим и о Спаситељу. Пошто нису били настројени по Божијем, нису ни разумели да они врше дело Божије. И сада су, такође, почели да не разумевају Претечу и Господа, и да са њима раде шта хоће. Подиже се тајно гоњење на Хришћанство. Оно се, чак, повремено и јавно појављује, као недавно у Паризу. Оно што се тамо урадило у малом обиму, временом се може очекивати у већим размерама...

Спаси нас Господе!

Iz Ohridskog prologa za 03/16.08.
https://orthodoxhr.wordpress.com/2024/08/16/ohridski-prolog-za-3-16-kolovoz/

RASUĐIVANJE

Svete duše su s velikom marljivošću čitale Sveto Pismo, udubljujući se u svaku riječ, i stavljajući sebe pred ogledalo Riječi Božje kao pred Posljednji sud. Tolika je bila njihova predanost u tome, da su neki asketi poduzimali daleka putovanja, da bi došli do nekog duhovnog mudraca, koji bi im jednu riječ ili jednu izreku iz Svetog Pisma protumačio. Tamo gdje je bilo moguće, to se postizalo pomoću pisama. Otuda su i ostale čitave zbirke pisama svetaca, kao što su bili: sv. Bazilije, Grgur, Ivan Zlatousti, Izidor Peluziot, Nil Sinajski, i mnogi drugi. Sv. Kuzma zamisli se jednoga dana nad riječima Gospodina Isusa, kada je On u Getsemaniju pitao učenike, imaju li mač. I kad mu učenici rekoše: evo ovdje dva mača, On im reče: dosta je. (Lk 22, 38). Pa ne mogavši sam sebi objasniti te riječi odluči se Kuzma otići preko pustinje u udaljeni samostan, zvani Pirga, znamenitom abbi Teofilu, da ga pita. S velikom mukom dospije on do svog cilja. I Teofil mu objasni: „Dva mača označavaju čin dvojakog bogougodnog života: rada i viđenja, tj. trud i udubljenje uma u kontemplaciju i molitvu. Tko ima ovo oboje, taj je savršen“.

Poslednja izmena:
Ne sudite da vam se ne sudi (Mt. 7;1)

Glavni uzrok osuđivanja i klevetanja je gordost i egoizam, jer čovek sebe smatra boljim od ostalih. Iz tog razloga je za čoveka veoma korisno da sebe smatra ništavnijim od svih ostalih i da svoju braću smatra boljima od sebe kako bi se, uz pomoć Božiju, oslobodio ovog zla.

Ne sudite jedni drugima, jer time narušavate evanđelski zakon: Svaki prestup i neposlušnost dobi zasluženu kaznu (Jevr. 2;2). Ko si ti koji osuđuješ tuđeg slugu (Rim. 14;4). Zar ne znate da se onaj koji osuđuje prelešćuje usled gordosti i da će Gospod poniziti svakog koji sebe uzvisuje (Lk. 14;11) kad ga obuzme ovo iskušenje.

Starac Jefrem Filotejski

Јван 15:19 (превод А. Бирвиша): "Ако бисте припадали свету, свет би вас волео као оне који му припадају. Ипак, ви не припадате свету јер сам вас ја изабрао из света. Зато вас свет мрзи."
Nije prevod, već dopunjeno smislenicama... Smisao je tačan, ali ne i prevod

Да је Господ говорио српски, тако би се изразио.
Лепо је маштати, али тачне смислене изразе имаш сиријском... Сличан је тадашњем арамејском од било код другог канонског језика, наравно искључујемо јеврејски због проклетства на њима...

Лепо је маштати, али тачне смислене изразе имаш сиријском... Сличан је тадашњем арамејском од било код другог канонског језика, наравно искључујемо јеврејски због проклетства на њима...
Опет фантазираш. Види се да си у расколу јер нема љубави у теби. Дакле, недостаје ти благодат Духа Светога. Зато ти и јесу стално на памети анатеме, проклетства, свети Илија са мачем и паклене сцене.
+++
Тако је са сваком групицом која је изван Васељенске цркве.

Svetih sedam mučenika u Efesu

Sedam mladića, vojnika, uzdržaše se od skvernog žrtvoprinošenja, i usrdno se moljahu Bogu jedinome da spase rod hrišćanski. Oni behu sinovi najuglednijih starešina Efeskih, i njihova imena behu: Maksimilijan Jamvlih, Martinijan, Jovan, Dionisije, Ekzakustodijan i Antonin.

SEDAM SE OTROKA BOGU POMOLIŠE, DA SE SUTRA OPET ŽIVI NAĐU KAD PRED CARA DAKIJA IZAĐU. Veliko gonjenje hrišćana beše za vreme cara Dekija. Sam car dođe u Efes, i tu priredi hučno i bučno praznovanje u čast mrtvih idola ali i grozan pokolj hrišćana.
Sedam mladića, vojnika, uzdržaše se od skvernog žrtvoprinošenja, i usrdno se moljahu Bogu jedinome da spase rod hrišćanski. Oni behu sinovi najuglednijih starešina Efeskih, i njihova imena behu: Maksimilijan Jamvlih, Martinijan, Jovan, Dionisije, Ekzakustodijan i Antonin. Kada i oni behu optuženi kod cara, oni se skloniše na jedno brdo iza Efesa, zvano Ohlon, i tu se skriše u nekoj pećini. Kad to car sazna, naredi, da se pećina zazida. Bog pak po dalekosežnom promislu Svome pusti na mladiće jedan čudnovat i dugotrajan san. Carski dvorjani, Teodor i Rufin, potajni hrišćani, dadoše uzidati i jedan kovčežić od bakra sa olovnim pločama, na kojima behu ispisana imena ovih mladića i njihova mučenička smrt u vreme cara Dekija. Prošlo je od tada preko 200 godina. U vreme cara Teodosija Mlađeg (408 – 450) nasta veliki spor oko vaskrsenja mrtvih. Jer behu neki što posumnjaše u vaskrsenje. I car Teodosije beše u velikoj žalosti zbog toga spora među vernim; i moljaše se Bogu car, da bi Bog nekim načinom objavio istinu ljudima. U to vreme bure u crkvi čobani nekog Adolija, koji posedovaše brdo Ohlon, počeše praviti torove za ovce, i uzimahu kamen po kamen od one pećine. Tada se otroci probudiše odsna, mladi i zdravi kakvi su i zaspali. I to se čudo razglasi na sve strane, te i sam Teodosije dođe sa velikom svitom i s umilenjem razgovaraše s mladićima. Posle nedelju dana oni ponovo zasnuše snom mrtvim, da čekaju opšte vaskrsenje. Car htede da položi tela njihova u zlatne kovčege, ali mu se oni na snu javiše i rekoše mu, da ih ostavi na zemlji kako su bili i polegali.

Iz prologa svetog vladike Nikolaja

Back