Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim te procitaj nemoj da places.Bog je video da patis zbog necega i on kaze dosta. Neka blagoslov ti stize. Ako verujes u Boga posalji ovu poruku. Molim te ne ignorisi. Testiran si. Bog će srediti dve stvari veceras u tvoju korist. Sutra će biti najbolji dan u tvom životu. Nemoj prekidati ovaj lanac pošalji na 20 svojih prijatelja. "
😇

Stiglo mi u inbox, bolesno......
Ja ne smaram moje prijatelje, imam postovanja

''Zdravlje je dar Božji, ali taj dar nije uvek koristan. Kao i svako stradanje, i bolest ima silu da nas očisti od duševne nečistote, da izbriše grehe, da smiri i omekša našu dušu, da nas primora da se zamislimo, da postanemo svesni svoje nemoći i da se setimo Boga. Zbog toga su bolesti potrebne i nama i našoj deci.''

Sveti Serafim Sarovski

Heleni nije ponuđeno da s decom ostane i tom stanu, niti joj je predložena neka alternativa.„Nažalost, to je pravilo Srpske pravoslavne crkve i protiv toga se ne može. Helena planira sa decom da se vrati u Požarevac, u očevu kuću koja zahteva određenu adaptaciju. Kuća je u veoma lošem stanju. Pokušaćemo svi da pomognemo da se sredi, jer je potrebna mala adaptacija. Šta će, sama je, mog Nemanje više nema“, kazao je on za naš portal.SPC inače dobija milione iz budžeta Srbije, a ogroman novac zarađuje i od vernika. Poznato je da u svom vlasništvu poseduje i veliki broj nekretnina.Ali ipak Crkva bez trunke milosti u sred zime izbacuje suprugu poginulog sveštenika sa troje male dece na ulicu, a da im nije obezbedila ni privremeno rešenje.

Detinjci

U ovim pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su, uglavnom, svuda isti. Najpre oci i majke, u treću nedelju pred Božić, koja se zove Detinjci, izjutra rano "vezuju" svoju decu, negde čak i onu u kolevci, a deca im se "dreše".(daruju onoga što ih je vezao).Pošto je to uvek nedelja po Svetom Nikoli, to obično "Sveti Nikola ujutru donosi deci poklone".

Kako mi možemo da načinimo korak ka Bogu? Pre svega svojom željom da budemo poslušni Gospodu…

Približite se Bogu i On će se približiti vama (Poslanica Jakovljeva 4, 8).
Gospod nas sve poziva k sebi, ali na nama je da napravimo prvi korak na tom putu. Ako mi učinimo samo jedan jedini korak ka Bogu, On će napraviti deset koraka ka nama.

Setimo se jevanđelske priče o bludnom sinu. Nakon što se pokajao, bludni sin je krenuo natrag ka domu svoga oca, da prizna svoju grešku i zatraži oproštaj od njega. Otac koji je video svog sina dok je ovaj još bio daleko, obradovan njegovom odlukom nije ni malo oklevao, već je imao ljubavi i samilosti da mu pritrči i da ga zagrli.

Zašto je to tako? Zašto nas Bog poziva i očekuje da mi napravimo makar jedan korak ka Njemu? Zato što nas On beskrajno voli i zato što želi da mu mi slobodno, po svojoj volji i bez ikakve prisile, uzvratimo tu ljubav.

Kako mi možemo da načinimo korak ka Bogu? Pre svega svojom željom da budemo poslušni Bogu. Na koji način možemo da pokažemo da u nama postoji ta želja? Bog poznaje naše srce.

Pre nego što mi bilo šta kažemo ili učinimo, On vidi šta želimo, ali da bi naša želja bila istinska i iskrena potrebno je da ona postane delatna.

Dakle, potrebno je da najpre verujemo u Boga, zatim da živimo po toj veri, da učestvujemo u Svetoj Liturgiji, da se pričešćujemo Svetim Darovima, da uznosimo molitve Bogu, da činimo dobra dela svojim bližnjima.

Na taj način približićemo se Bogu i On će se približiti nama.

Slava Teb' je Gospode Bože i čovekoljubiju tvome, oprosti nam grehe grešnim dušama našim i skini ove bolesti sa nas grešnih, da bi se zdravi i sposobni molili Tebi Gospode Bože Oče naš i Tvom Sinu Gosopodu Isusu Hristu i Gospodu Svetom Duhu za Slavu Tvoju i Silu Tvoju i Neizmernu Snagu Ljubavi Tvoje sada i uvek u vekove vekova.
Amin

Prepodobni Lavrentije beše rodom iz grada Megare u Atici. Roditelji mu behu vrlo pobožni, i zvahu se Dimitrije i Kirijakija. Pošto odraste, Lavrentije se oženi devojkom po imenu Vasila i s njom dobi dva sina, Jovana i Dimitrija.

Baveći se zemljoradnjom i ponekad zidarstvom, Lavrentije jednom otide na svoju njivu koja se nalazila blizu grada Korinta. Tu mu se u snu javi Presveta Bogorodica i naredi mu da ide na ostrvo Salaminu, i da tamo obnovi njen porušeni hram. Lavrentije ne poverova tom glasu i ne pođe.

Sledeće noći Presveta mu se ponovo javi i opet mu naredi da učini ono što mu beše rekla. Ali on ni tada ne pođe. Posle treće noći i trećeg javljanja Majke Božije, koja mu je ukazivala i tačno mesto gde se njena crkva nalazi, on najzad, sav u strahu od kazne za neverovanje, reši se da pođe sa kopna na ostrvo Salaminu. Došavši na morsku obalu on vide da je velika bura na moru, ali uz čudesnu pomoć Presvete Bogorodice on pređe nepovređen na ostrvo Salaminu. A kad dođe na mesto koje mu u snu beše pokazala Presveta, on poče da kopa, i ubrzo nađe njenu svetu ikonu. Potom on podiže i obnovi tu nekadašnju porušenu crkvu; i sam na tom mestu postade monah, dobivši na postrigu ime Lavrentije, dok mu do tada ime beše Lampros. Uskoro zatim zamonaši se i njegova žena, a kasnije i njegov stariji sin Jovan.

U tom novojavljenom manastiru ubrzo se okupi veći broj monaha i jeromonaha, kojima po smrti Lavrentijevoj postade iguman njegov sin Jovan. Pošto imovina manastira Bogorodičinog beše razgrabljena od Turaka, prepodobni se staraše da je povrati, što i uspe svojim molitvama i čudesima. Jer on čudesno isceli svojim molitvama bolesnu ženu jednog Osmanlije koji beše zaposeo veliki manastirski maslinjak u Glifodi, te ovaj posle toga povrati maslinjak manastiru.

Živeći i podvizavajući se u ovom obnovljenom manastiru koji se nazva Manastir Bogorodice Faneromene (= Javljene), prepodobni Lavrentije isceli jednog slepog i jednog đavoimanog čoveka, i učini još mnoga druga čudesa.

Ovo pronalaženje i javljanje čudotvorne ikone Presvete Bogorodice i obnovljenje njenog manastira bilo je oko 1642. godine, a prestavljenje prepodobnog Lavrentija zbilo se šestog marta 1707. godine.

dve zaista jake duhovne pouke sam nasao danas na knjizevnosti:
Nina:
Haruki Murakami "1Q84"

"Gde ima svetla, mora biti i senke, a gde ima senke, mora biti i svetla. Ne postoji senka bez svetlosti, ni svetlost bez senke. Karl Jung je u nekoj knjizi rekao nešto ovako: isto onoliko koliko smo mi, ljudi, pozitivni, toliko je senka zla. Što se mi više trudimo da budemo savršeni ljudi izuzetne dobrote, to senka sve jasnije pokazuje volju da bude mračna, zla i destruktivna. Kada čovek prevazilazi sebe kako bi postigao potpunost, senka silazi u podzemlje i pretvara se u djavola. Jer u ovom svetu prirode, to da čovek postane biće superiornije nego što jeste, jednak je greh onome da postane inferiornije biće."

Baudrillard:
— Baš u ovom trenutku — nastavi on — u svakom kutu sveta događaju se najužasnije stvari. Ljudi se prosto satiru, kolju, komadaju; creva im se vuku, leševi im se raspadaju i oči im trule sa ostalim delovima tela. Vazduhom se prolamaju krici od bolova i straha — brzinom od tri stotine kilometara u sekundi. Ali već posle tri sekunde prolamanja, ništa se više ne čuje. Bolne su te činjenice; a da li mi zbog toga nešto manje uživamo život? Razume se da je odgovor negativan. Saosećamo sa njima, nema sumnje; mi u svojoj uobrazilji predstavljamo sebi patnje naroda i pojedinaca — i sažaljevamo ih. Ali šta su, najzad, saosećanje i uobrazilja? Savršeno ništa, ukoliko nam ljudi s kojima saosećamo nisu naročito bliski; pa čak ni onda naša naklonost ne ide mnogo daleko. A to je, uostalom, i dobro; jer kad čovek ima veliku uobrazilju i kad je toliko osetljiv da stvarno razume i oseća patnje drugih, on je večito nespokojan.

Jedna istinski saosećajna ljudska rasa ne bi znala za sreću. No srećom, kao što već rekoh, mi nismo saosećajna rasa. Početkom rata ja sam kroz svoju uobrazilju i saosećanl verovao da zaista patim zajedno sa onima koji su fizički patili. Ali mesec-dva kasnije morao sam priznati, ruku na srce — da nisam patio. A uz to smatram da je moć moje uobrazilje veća nego kod većine ljudi. Čovek je u svojim patnjama uvek usamljen; ta činjenica je bolna kad nam se desi da baš mi budemo paćenici, ali zato ona ostalim ljudima omogućuje da budu zadovoljni.

Oldos Haksli - Setni Krom

Gospod je ispričao ovu priču: Neki čovek je pripremio veliku večeru i pozvao je mnoge. A u vreme večere posla svog slugu da kaže gostima: Dođite, jer je već sve spremno. I svi redom počeše da se izgovaraju. Prvi mu reče: Kupio sam njivu i moram izaći da je vidim; molim te izgovori me. A drugi reče: Kupio sam pet jarmova volova, i idem da ih pogledam; molim te izgovori me. A treći reče: oženio sam se, i zato ne mogu da dođem. I kad dođe taj sluga, javi to svom gospodaru. Tada se domaćin razgnevi i reče svome sluzi: Izađi brzo na trgove i ulice grada i dovedi ovamo siromahe, sakate, hrome i slepe. A sluga reče: Gospodaru, učinjeno je kako si zapovedio, i još ima mesta. A gospodar reče slugama: Izađite na puteve i među ograde, i nagovorite ih da uđu da mi se kuća napuni. Jer kažem vam da niko od tih takozvanih ljudi neće okusiti moje večere. Jer mnogi su zvani, a malo izabrani. (Luka 14:16-24)

Gde je Carstvo Božije?

Na to pitanje može se odgovoriti i ovako: Gde god je neko kršten u ime Presvete Trojice i prima Duha Svetog kroz Svetu Tajnu krštenja, tu je posejano seme Carstva Božijeg.

Kada god bilo koji grešnik preispita sebe i odluči da se kroz iskreno pokajanje vrati svom Ocu, kao što je to učinio bludni sin iz jevanđelske priče, tu je Carstvo Božije.

Kada god kleknete da u molitvi otvorite svoje srce Bogu, tu je Njegovo Carstvo.
Kada god vidite da neko pomaže gladnima, žednima i nemoćnima, kao i da se brine za bolesne i one koji su u bilo kakvoj nevolji, i da to čini u ime Gospoda Isusa Hrista, znajte da je tu Carstvo Božije.

Gde god se služi Sveta Liturgija i gde je Isus Hristos prisutan kao reč Božija i Hleb Života, tu je Carstvo Božije.
Ali, moram još jednom da naglasim: deco, ako je Carstvo Božije u vama, niko više neće morati da vas ubeđuje i nagovara da idete na Svetu Liturgiju niti na časove veronauke.
Doći ćete od svoje volje i ispunjeni radošću! Nećete moći ni da zamislite da ne dođete, jer ste u Carstvu i Carstvo prebiva u vama.

Sveti Teodor Studit (759-826) bio je vizantijski monah, asketa i književnik. Ovde on govori o svetoj tajni pričešća i njenom značaju za bogougodan život svakog čoveka.

Ovako je Sveti Teodor Studit pisao o pričešću:

Duša koja je pobožno proživela ovaj život neće se uplašiti kada u času napuštanja svoga tela po nju bude poslan s neba anđeo, naprotiv, ona će se obradovati i radosno otići svome Gospodu na nebo. Međutim, grešna i nepokajana duša zbuniće se i uplašiti kada napusti svoje telo, jer niotkuda neće imati utehe.
Može biti da ovakva reč izaziva strah, ali tako treba i da bude, jer u Svetom Pismu piše da će svaka duša stati pred Hrista kao Sudiju. I sv. Danilo opisuje taj sud ovako: „Ognjena reka izlažaše i tecijaše ispred njega, hiljade hiljada služahu Mu i tušta i tma stajahu pred njim; sud zaseda i knjige se otvoriše“ (Dan 7,10). Tada se mora dati odgovor za svaku praznu reč. Kako će duša moći sve to da podnese? I zaista je „strašno upasti u ruke Boga živoga“ (Jevr 10,31). Ali je još strašnije ako duša čuje od Gospoda da se On nje odriče (Mt 25,41) i da je predaje na beskrajno mučenje.

Zbog svega ovoga sve vas molim da se pomirimo sa Bogom pre naše smrti i da se sprijateljimo sa angelima koji treba da dođu po našu dušu. Treba da naš um bude nepobediv, nepokolebiv, da se ne poda privlačnim strastima. Ali ako i malo pokliznemo, treba da odmah ustanemo i da mnogim suzama gasimo plamene strele lukavoga protivstavljajući im kao štit ognjenu ljubav prema Hristu. „Mnogo može pomoći molitva pravednoga“ (Jak 5,16), a to znači da imamo veliku potrebu da se drugi mole za nas i svi međusobno jedni za druge.

Mnogo pred Bogom znače suze pokajanja i skrušeno srce, pre svega pričešće Svetim tajnama. Gledajući vas kako se nemarno odnosite prema Svetom pričešću, ja se prosto čudim. Kad osvane vaskrsni dan Gospodnji (to jest nedelja), vi još nekako pristupate Svetoj čaši. Ali na svakodnevnim liturgijama, kad nije praznik, vi uopšte ne dolazite na pričešće. Čak i u manastirima moglo se ranije pričestiti svaki dan, ali sada i tamo to biva sve ređe. Ovo ja vama govorim ne zato da biste vi išli na pričešće bilo kako i kao po običaju. Napisano je: „Neka čovek ispituje sebe, pa onda od Hleba da jede i od Čaše da pije; jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući Tela Gospodnjega“ (1 Kor 11,28-29).

Ne daj Bože, da se ovo dogodi! Nego ja vama govorim, da bismo svi mi morali da gorimo silnom željom za Pričešćem i da se prethodno očistimo tako da budemo dostojni svetih Darova, Hleba nebeskoga kao pričešća života.

Gospod je rekao: „Ja sam hleb života koji siđe s neba; koji jede od ovoga Hleba živeće večno i Hleb koji ću ja dati je Telo moje, koje ću dati za život sveta“ (Jn 6,51). I opet: „Koji jede moje Telo i pije moju Krv stoji u Meni i Ja u njemu“ (stih 56). Vidiš li koliko je bezgraničan ovaj Dar. Hristos je ne samo umro za nas, nego je i samoga sebe nama dao za Hranu. Šta bi jasnije moglo da pokaže njegovu silnu ljubav prema nama? I šta je spasonosnije za dušu od te njegove žrtve? Ako domaćin ponudi i običnu hranu i piće, niko neće otkazati da uzme učešća za njegovom trpezom; i ako je neko odbijen sa obeda, to njemu veoma teško pada.

A kada sam Hristos Bog nudi ne običan hleb, nego Hleb života, i ne običnu čašu, nego Čašu Besmrtnosti, mnogi se prema tome odnose nemarno i hladno. Zar takav stav ne otkriva veliku nerazumnost? No ako se ovo i dešavalo do danas, molim vas da se čuvamo da do toga u buduće ne dođe, pošto znamo silu svetih Darova Božjih.

Zato treba da koliko je god moguće više očistimo sebe da bismo često išli na pričešće Svetim tajnama. I ako se desi da smo na poslu, a zvona pozivaju na Liturgiju, dužni smo da ostavimo svoj posao i sa najvećom spremnošću primimo nebeske Darove Hristove. I ovo će nam biti na veliku korist ako se mi čestim pripremama za Pričešće čuvamo u čistoti. Ukoliko se nemarno odnosimo prema Pričešću, kako možemo izbeći robovanje strastima? Sveto Pričešće biće nam predukus života večnoga.

Sveti Vladika Nikolaj

„Misli o dobru i zlu”

Ćutanje su voleli svi veliki duhovi, jer su duboko osećali istinitost one narodne izreke: govor je srebro, ćutanje je zlato. Svaki misaon čovek iskusno je na sebi, da on nije ono što kaže o sebi no ono što prećuti. Ne ono što prećuti hotimično no ono što prećuti po nuždi, jer ne može da iskaže.

Naši razgovori u društvu jesu kao sitna moneta, kojom sebe otkupljujemo, dok krupna moneta ostaje u nama, ne pokazata. Ili, mi se predstavljamo društvu u letimičnim fotografijama, dok naš pravi duševni portret ostaje u nama, nepokazat.

U ostalom sve velike stihije su najviše ćutljive, a sam Bog ćutljiviji od sviju, dok su sve male tvari govorljive. Kakvo je čudo, da su svi veliki duhovi ćutljivi?

Otac Tadej Vitovničji

✞ ✞ ✞

Čim se izjuta probudiš i pročitaš molitvu: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluje me", prvi posao neka ti bude da se povučeš u svoje srce. Kad to učiniš, seti se da ti sa jedne strane stoji neprijatelj i zla želja, sa kojima si u ratu i koji su spremni da te napadnu. Zato odmah donesi odluku ili da pobediš ili da umreš, ali da ne odustaneš. Seti se isto tako da ti sa druge strane stoji pobedonosni Vojskovođa tvoj, Gospod Hristos, sa Presvetom Svojom Majkom i mnoštvo svetih Anđela na čelu sa Arhanđelom Mihailom, spremni da ti pomognu i zato se raduj! ...

Back