KONTROVERZE KURANA

cekaj, ako ti sam kazes da ima vise hejtera, pusaca ili sta vec, zasto si se onda latio samo mene?

ovo je religijski podforum, u njemu se podrazumeva dijalog, rasprava, pa cak i debata kada je religija u pitanju... kao sto i na navijackom podforumu ces citati najvise o prepucavanju navijaca

ne znam sta si ti ocekivao da ces ovde procitati, ali ako o religiji pricaju pripadnici razlicitih religija, onda je logicno da ce biti neslaganja i reci koje nekima ne prijaju bas najbolje

recimo ako ja kazem da je za mene Muhamed lazni prorok, ja cu izgazati svoje misljenje i verovanje, koje ce mozda nekog i uvrediti

isto tako i mene moze da uvredi kada neko govori da Isus u kojeg ja verujem nije pravi, a toga sam se naslusao i nacitao i od strane muslimana i Jevreja i ateista

to je sve sastavni deo ovog podforuma

ajde mi odgovori, a ovo vazi i za Israphela, da li je ovo od Boga ili coveka:

34:10 Mi smo Davudu Našu milost ukazali - "O brda, ponavljajte zajedno s njim hvalu, i vi ptice!" - i učinili da mu mekahno gvožđe bude.

ako kazes da je od Boga, zeznuces se jako i pokazacu ti zasto

i videces da ne znas nista, bas kao ni autor Kurana
Cio Kur'an je od Boga ;)

ajde mi odgovori sta taj stih znaci... moze odmah i sledeci posle tog

Uzvišeni izvještava o blagodatima koje je podario
Svome robu i poslaniku Davudu, alejhissalatu
vesselam, davši mu očitu blagodat i spojivši kog njega
poslanstvo i istisku vlast, brojnu i opremljenu vojsku,
veličanstven i ugodan glas. Kada bi on svojim glasom
veličao Allaha, sa njim su to činila i brda, a ptice su
zastajale u letu i ponavljale za njim različitim jezicima.
U Sahih-hadisu stoji (565) da je Allahov Poslanik,
s.a.v.s., čuo glas Ebu-Musa el-Eš'arija kako uči noću,
pa je zastao i slušao njegovo učenje, a potom rekao:
"Ovome je data jedna od frula porodice Davudove",
tj. lijep glas.
Riječi Uzvišenog: "ponavljajte", tj. ponavljajte za
njim slaveći Allaha. Brdima i pticama je naređeno da
sa njim ponavljaju svojim glasom. Riječi Uzvišenog:

"I omekšali smo mu gvožđe." El-Hasan el-
Basri i drugi vele: Nije imao potrebu da gvožđe stavlja
u vatru, niti da ga kuje čekićem, već ga je uvrtao
rukom poput niti. Stoga Uzvišeni veli:
"Pravi široke pancire", tj. oklope. On je prvi
koji ih je izrađivao; prije toga su se sastojali od ploča.
"I odmjeri u vez vanju halki", tj. nemoj udarati
klinove koji će se klimati u halkama, niti ih previše
udaraj da ih razdvajaju, već to čini s mjerom. Ovdje
upotrebljena riječ "es-serd" što znači gvozdene halke,
pa se kaže za oklop da je "mesrudeh" kada je sa
spojenim halkama. Novcem dobivenim od prodaje
pancira koje je izrađivao izdržavao se umjesto platom
iz muslimanskog bejtulmala. Veli se da je prodavao
pancir za 4000 dirhema, dijeleći trećinu, za trećinu
kupujući što je dovoljno njemu i njegovoj porodici,a
zadržavajući trećinu kako bi svakodnevno davao
sadaku dok ne napravi drugi. Allah mu je dao lijep
glas kakav nije dao nikome drugom. Kada bi počni
učiti Zebur činilo se kao da mu je 70 frula u grlu.
i
Riječi Uzvišenog: "I činite dobro", tj. sa onim
blagodatima koje vam je Uzvišeni Allah darovao. "Ja
vidim šta radite vi", tj. motrim vas, vidim vašta
djela i vaše riječi i ništa od toga mi nije skriveno.

Tefsir Ibn Kesir

Uzvišeni izvještava o blagodatima koje je podario
Svome robu i poslaniku Davudu, alejhissalatu
vesselam, davši mu očitu blagodat i spojivši kog njega
poslanstvo i istisku vlast, brojnu i opremljenu vojsku,
veličanstven i ugodan glas. Kada bi on svojim glasom
veličao Allaha, sa njim su to činila i brda, a ptice su
zastajale u letu i ponavljale za njim različitim jezicima.
U Sahih-hadisu stoji (565) da je Allahov Poslanik,
s.a.v.s., čuo glas Ebu-Musa el-Eš'arija kako uči noću,
pa je zastao i slušao njegovo učenje, a potom rekao:
"Ovome je data jedna od frula porodice Davudove",
tj. lijep glas.
Riječi Uzvišenog: "ponavljajte", tj. ponavljajte za
njim slaveći Allaha. Brdima i pticama je naređeno da
sa njim ponavljaju svojim glasom. Riječi Uzvišenog:

"I omekšali smo mu gvožđe." El-Hasan el-
Basri i drugi vele: Nije imao potrebu da gvožđe stavlja
u vatru, niti da ga kuje čekićem, već ga je uvrtao
rukom poput niti. Stoga Uzvišeni veli:
"Pravi široke pancire", tj. oklope. On je prvi
koji ih je izrađivao; prije toga su se sastojali od ploča.
"I odmjeri u vez vanju halki", tj. nemoj udarati
klinove koji će se klimati u halkama, niti ih previše
udaraj da ih razdvajaju, već to čini s mjerom. Ovdje
upotrebljena riječ "es-serd" što znači gvozdene halke,
pa se kaže za oklop da je "mesrudeh" kada je sa
spojenim halkama. Novcem dobivenim od prodaje
pancira koje je izrađivao izdržavao se umjesto platom
iz muslimanskog bejtulmala. Veli se da je prodavao
pancir za 4000 dirhema, dijeleći trećinu, za trećinu
kupujući što je dovoljno njemu i njegovoj porodici,a
zadržavajući trećinu kako bi svakodnevno davao
sadaku dok ne napravi drugi. Allah mu je dao lijep
glas kakav nije dao nikome drugom. Kada bi počni
učiti Zebur činilo se kao da mu je 70 frula u grlu.
i
Riječi Uzvišenog: "I činite dobro", tj. sa onim
blagodatima koje vam je Uzvišeni Allah darovao. "Ja
vidim šta radite vi", tj. motrim vas, vidim vašta
djela i vaše riječi i ništa od toga mi nije skriveno.

Tefsir Ibn Kesir

e vidis sta je problem... ovde se spominju gvozdeni oklopi

medjutim, problem je sto je kralj David ziveo negde oko 1000 godina p.n.e. a gvozdeni oklopi su nastali oko 400-500 p.n.e. na severu Italije od strane Etruraca i odatle su poceli postepeno da stizu do srednjeg istoka i danasnjeg Izraela... tek nekoliko vekova kasnije su stigli

ako je ceo Kuran zaista Bozija rec, onda je Bog u zestokom sukobu sa istorijom

- - - - - - - - - -

ako je kuran od boga , a u kuranu se pominje isus kao bozji poslanik time se kaze da je i isusova propoved tacna.

hriscani veruju u isusovu pripoved i tako ispada da je i hriscanstvo prava vera.

kuranski Isus i istorijski Isus su u velikom sukobu

Isus u Kuranu je pun gresaka

a sta ti je merilo da dokazes da istorija laze? Kuran?

to nemuslimanima i naucnicima ne vredi nista

u Kuranu pise da je David koristio gvozdene oklope, a takve oklope su otkrili ljudi 600 godina kasnije na drugom kontinentu

dokazi da ja lazem, a Kuran ne... rekao si da je Kuran 100% od Boga

Pošto je u današnjici kod modernih muslimana već uvrežena priča o famoznoj islamofobiji , pitao bih cenjene vernike te religije jel u tome slučaju Kuran hrišćanofoban 'sobzirom da direktno negira temelje hrišćanstva tako što negira Isusovu božansku prirodu i njegovo vaskrsnuće??

U stvari jel može se proglasiti pristalice Muhameda paganofobima jer se poziva diretkno na njihovo ubijanje?? , a ja znam dosta idolopoklonika i pagana u mojem okruženju i pitam se kako ih zaštiti od islama kad sami muslimani neće nikad reći ništa loše o svome kuran jer je on za njih savršen?!

a sta ti je merilo da dokazes da istorija laze? Kuran?

to nemuslimanima i naucnicima ne vredi nista

u Kuranu pise da je David koristio gvozdene oklope, a takve oklope su otkrili ljudi 600 godina kasnije na drugom kontinentu

dokazi da ja lazem, a Kuran ne... rekao si da je Kuran 100% od Boga

Uzvišeni je podučio Davida tome, i dao mu znanje i odredjene moći koje drugi ljudi nisu imali, to je stvar vjere, ako nećeš da vjeruješ- ne moraš ;)

Poslednja izmena:
David je imao ogromnu vojsku... ako je njegova vojska zaista nosila gvozdene oklope, zasto arheolozi ne mogu da pronadju nijedan?

a tu je i Isusov Indzil... rec indzil su koristili arapski hriscani za novozavetno Jevandjelje, nastalo od grcke reci euangelion sto znaci dobra vest

sad u Kuranu pise da je Isus poslat samo Izraelcanima i takodje pise da proroci koji su poslati narodima su propovedali na jeziku tog naroda... ako je tako, zasto je onda Isusova knjiga nosila grckoarapski naziv, a ne hebrejski? sta Jevrejima predstavlja rec Indzil?

indzil/euangelion/jevandjelje ili dobra vest, je ta da je Isus umro zbog nasih grehova i da je vaskrsnuo i time pobedio smrt i greh... posto Islam negira sve to, sta je onda indzil/euangelion/jevandjelje ili dobra vest po Islamu?

uostalom taj indzil ili dobra vest, nije nikakva knjiga koju je Isus nosio sa sobom, vec se ta dobra vest sirila tek posle Njegove propovedi i Njegovog vasrksa

zato je po meni i kuranski Isus potpuno besmislen i nelogican

poslanik nad poslanicima? zar nisu svi poslanici isti?

Isus je Mesija, buduci vladar sveta, samim tim je daleko vazniji od Muhameda... ne mozes Njega da podredjujes Muhamedu

ako je jevandjelje zaista o dolasku Muhameda, kako to da se ono nigde ne spominje? kako to da ni hriscani, ni Jevreji posle Isusa nisu ocekivali novog proroka i nisu prihvatili Muhameda?

David je imao ogromnu vojsku... ako je njegova vojska zaista nosila gvozdene oklope, zasto arheolozi ne mogu da pronadju nijedan?

Ko zna, možda su istopljeni, možda uništeni, ili ih nije sva vojska nosila no samo odredjeni,to što ih niko nije našao ne znači da ne postoje, šta je sa džinovima iz Biblije? Što njihove skelete niko nije našao?
Postanak 6,4 Onda, kada su se sinovi Božji ženili kćerima čovječjim, pa i kasnije još, i ove im rađale djecu, živjeli su divovi na zemlji, gorostasi davnine, preslavni junaci.

a tu je i Isusov Indzil... rec indzil su koristili arapski hriscani za novozavetno Jevandjelje, nastalo od grcke reci euangelion sto znaci dobra vest

sad u Kuranu pise da je Isus poslat samo Izraelcanima i takodje pise da proroci koji su poslati narodima su propovedali na jeziku tog naroda... ako je tako, zasto je onda Isusova knjiga nosila grckoarapski naziv, a ne hebrejski? sta Jevrejima predstavlja rec Indzil?

indzil/euangelion/jevandjelje ili dobra vest, je ta da je Isus umro zbog nasih grehova i da je vaskrsnuo i time pobedio smrt i greh... posto Islam negira sve to, sta je onda indzil/euangelion/jevandjelje ili dobra vest po Islamu?

uostalom taj indzil ili dobra vest, nije nikakva knjiga koju je Isus nosio sa sobom, vec se ta dobra vest sirila tek posle Njegove propovedi i Njegovog vasrksa

zato je po meni i kuranski Isus potpuno besmislen i nelogican

http://www.answering-christianity.com/injil_and_gospels_according_to_islam.htm

Ko zna, možda su istopljeni, možda uništeni, ili ih nije sva vojska nosila no samo odredjeni,to što ih niko nije našao ne znači da ne postoje, šta je sa džinovima iz Biblije? Što njihove skelete niko nije našao?
Postanak 6,4 Onda, kada su se sinovi Božji ženili kćerima čovječjim, pa i kasnije još, i ove im rađale djecu, živjeli su divovi na zemlji, gorostasi davnine, preslavni junaci.

pa treba to objasniti istoricarima, oni jadni su promasili nastanak gvozdenog oklopa za najmanje 600 godina, a mesto nastanka za 2500 kilometara

treba ih uputiti na Kuran, da ne veruju u ono sta istrazivanja kazu, vec u ono sto pise u Kuranu

znaci kad je nauka u skladu sa Kuranom, onda je to cudo, a kad nije u skladu, onda nauka ne valja... i onda ja treba da ocekujem bilo kakvu objektivnost u dijalogu sa tvoje strane

otkud znas da nema dokaza o dzinovima? jesi guglao malo? jesi cuo za Si-Te-Cah? zar nije po Islamu Adam bio visok skoro 30 metara?

ovde gotovo da nema nikakvog odgovora, vec samo gomila pretpostavki i onda jos autor ovog teksta naziva svoje oponente smesnim, a posto znam po stilu pisanja ko je autor, nisam mogao da se ne nasmejem glasno :D

pitanje je veoma prosto: ako je Isus poslat samo Izraelcanima, zasto mu knjiga nosi grcki naziv? gde pise da su svi Jevreji znali grcki? ako je Isus znao aramejski, jezik koji su tada Jevreji koristili, zasto onda nije i propovedao na tom jeziku?

po meni odgovor je sasvim prost: Isus je propovedao svom narodu na maternjem jeziku, a kasnije je zaduzio apostole da nastave propovedanje i van granica Judeje i Izraela, odnosno neznaboscima, a posto je grcki jezik bio zvanican u carstvu, zato su i jevandjelja i poslanice pisane na grckom jeziku... upravo zbog nejevreja

ali ako je to istina, onda je i ta cinjenica u sukobu sa Kuranom, jer su apostoli radili ono sto nije njihov posao

i dalje cekam - sta je dobra vest po Islamu?

znaci kad je nauka u skladu sa Kuranom, onda je to cudo, a kad nije u skladu, onda nauka ne valja... i onda ja treba da ocekujem bilo kakvu objektivnost u dijalogu sa tvoje strane

Nisam rekao da nauka ne valja?

otkud znas da nema dokaza o dzinovima? jesi guglao malo? jesi cuo za Si-Te-Cah? zar nije po Islamu Adam bio visok skoro 30 metara?

Ne kažem da nije bio visok tolko, već da nema dokaza, slike ljudi pored skelta od dzinova su dokazana prevara...

i dalje cekam - sta je dobra vest po Islamu?
A kada Isa, sin Merjemin, reče: "O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći" – i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: "Ovo je prava vradžbina!" (61:6)

Mi šaljemo poslanike samo zato da donose radosne vijesti i da opominju. A nevjernici se raspravljaju, služeći se neistinama, da bi time opovrgli Istinu, i rugaju se dokazima Mojim i Mojim opomenama. (18:56)

Back