Konstantin VII Porfirogenet

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Да додам, имали смо потенцијал да се развијемо као културна нација тек у позном немањићком периоду, и то тек након неколико векова претходне државности, али је падом државе и Отоманским освајањем то све пало у воду. Друга шанса била би можда, али она се никад није указала, да је на територији Војводине у 19. веку Србија стекла државност, и да се одатле ширила на југ, а не обратно.

Ja sam laik za istoriju,pitam tebe,odakle da se baš tih 7516 godina poklapa sa Vinčom i Lepenskim Virom?

То није право питање. Право питање је, откуд у Византији писани документи о томе како су и на који начин израчунали ту 5508. годину пре Христа, када су почели да је примењују, на основу чије одлуке и на основу чијих прорачуна, ако је у питању био календар једног словенског народа којег су сматрали нецивилизованим варварима?

Друго, ако је то српски календар, како га многи крсте, како то да га Срби користе тек након неколико векова контакта са Византијом, и да то чини једино онај "визатизовани" део Срба - владари и свештенство. Како то да за ту "српску годину" током векова под Турцима није знао нико осим образованог дела свештенства, нарочито ако је у питању неки народни календар? Коначно, ако је српско прехришћанско или хришћанско календарско знање било толико јако, како то да у српском језику немамо јединствена имена за месеце у години, чак ни народна имена за дане у недељи? Пази, Енглези макар чувају успомену на Тира, Фриду и остала божанства кроз своје дане у недељи, док Срби имају суботу по јеврејском "сабат", недељу као дан када се не дела, први дан "по недељи", други, "средњи дан" у недељи, четврти и пети. Сасвим случајно, све укомпоновано око већ јасно изражене хришћанске црквене праксе.

То није право питање. Право питање је, откуд у Византији писани документи о томе како су и на који начин израчунали ту 5508. годину пре Христа, када су почели да је примењују, на основу чије одлуке и на основу чијих прорачуна, ако је у питању био календар једног словенског народа којег су сматрали нецивилизованим варварима?

Друго, ако је то српски календар, како га многи крсте, како то да га Срби користе тек након неколико векова контакта са Византијом, и да то чини једино онај "визатизовани" део Срба - владари и свештенство. Како то да за ту "српску годину" током векова под Турцима није знао нико осим образованог дела свештенства, нарочито ако је у питању неки народни календар? Коначно, ако је српско прехришћанско или хришћанско календарско знање било толико јако, како то да у српском језику немамо јединствена имена за месеце у години, чак ни народна имена за дане у недељи? Пази, Енглези макар чувају успомену на Тира, Фриду и остала божанства кроз своје дане у недељи, док Срби имају суботу по јеврејском "сабат", недељу као дан када се не дела, први дан "по недељи", други, "средњи дан" у недељи, четврти и пети. Сасвим случајно, све укомпоновано око већ јасно изражене хришћанске црквене праксе.

vidish...
da su rimljani nipodashtavali sve okolo
to stoji
i da su ti okolo bili daleko od toga da su naradniji od rimljana
i to stoji

recimo...
u juznoj francuskoj je pronadjen najtachniji solarni i lunarni kalenda ikad uradjen

skapirali o chemu se radi tek kad napravili dovoljno dobar program

ali ovde nishta chudno nije ni nadjeno!
nit je ikad iko zapisao nishta slichno pojmu Srbin

al zato ovih budala ima kolko ocesh :(

Да додам, имали смо потенцијал да се развијемо као културна нација тек у позном немањићком периоду, и то тек након неколико векова претходне државности, али је падом државе и Отоманским освајањем то све пало у воду. Друга шанса била би можда, али она се никад није указала, да је на територији Војводине у 19. веку Србија стекла државност, и да се одатле ширила на југ, а не обратно.

ovo ti je najtachnije!

hihihiiiiiihihihiiiiiii.......I na priču o "Karanoviću" se pališ...? :roll: ....Mislio sam da u bajke veruju samo deca...:roll:

Karanović...:lol: .....O kakvim prezimenima na IĆ, Seretić lupeta, u 4. v. p.n.e? I odakle možeš da tvrdi da je Karan uopšte imao neke veze s Aleksandrom? Ni prve potvrdjene dinastije kod Srba, Vastimirovići i Vojislavljevići NISU se tako prezivali, već su kasnije tako odredjeni radi lakšeg proučavanja.

Odlično pametnjakovići,evo jednog pitanja:Prezime Aleksandra Makedonskog je...?

Не, него ајде ти кад ниси "паметњаковић", врати се на причу о календару. Ако се тај календар, наводно, практикује на Балкану хиљадама година пре Христа, како то да у Византији постоје подаци о његовом усвајању, на основу александријских рачунања старости Адама преко дужина живота библијских ликова?

Или како то да у тако развијеном календару код Срба/Словена не постоје јединствена имена за месеце, него их зове како ко стигне?

Или како то да Словени НИГДЕ нису сачували стара имена за дане у недељи, попут Германа, на пример?

Или како то да је забележено да је Александров народ славио нову годину с јесени (1. септембра), док су је стари Словени славили у пролеће?

Пусти Карановића, Караноског или "Каранићија", како га зову браћа "Илири", хајмо мало о том "старом" календару кад смо већ почели.

Karanovski 8)

jeli... slepcho...
a odakle vam taj debilizam oko prezimena?

Mnogo sam fin ali si ti svrako preterala,i ja te lepo upozoravam kada već neće moderator što mu jedužnost da povedeš računa,inače će biti svašta...
Karanović je prezime Aleksandru Makedonskom.Makedonci nikada kao nacija i narod nisu postojali,ali su postojali Srbi.
Sad kome se ne sviđa,njegova stvar,ja nisam pristalica Darvinove teorije za razliku od vas.
Svako neka se uklopi u svoju teoriju,i uklapa se.

Mnogo sam fin ali si ti svrako preterala,i ja te lepo upozoravam kada već neće moderator što mu jedužnost da povedeš računa,inače će biti svašta...
Karanović je prezime Aleksandru Makedonskom.Makedonci nikada kao nacija i narod nisu postojali,ali su postojali Srbi.
Sad kome se ne sviđa,njegova stvar,ja nisam pristalica Darvinove teorije za razliku od vas.
Svako neka se uklopi u svoju teoriju,i uklapa se.

slepcho majmunski

gde to pishe da je Filip Karanovic
dobio sina Aleksandra Karanovica?

makedonci kao nacija su mladji od srba, kao nacije
ne vishe od 120-150 godina

a govorish o par vekova pre Djizaza...

i... :D nemoj mi pretish, molim te :D

Дрбоб, да ли би био љубазан да напишеш неки одговор на оно што сам питао у вези са календаром, Александром и Новом годином, пре него што кренемо да отварамо нове дискусије, чисто да не буде да сам ти за џабе одговарао, и да за џабе читам оно што пишеш?

Kao drugo, datiranje godina od 5508. g. p.n.e. uveli su Vizantinci, utuvi to u glavu. I ta godina nema veze sa postojanjem nikakvih naroda i nacija, već je prema vizantijskom verovanju, u nedelju, 1. septembra 5508. p.n.e. Bog počeo da stvara Svet.

Egipcanin, a na osnovu cega su oni to utvrdili? sigurno su imali neki proracun sa zvezdama ili tako nesto,a?

Egipcanin, a na osnovu cega su oni to utvrdili? sigurno su imali neki proracun sa zvezdama ili tako nesto,a?

Na osnovu starih proračuna starosti Adama po antiohijskoj tj. aleksandrijskoj eri i biblijskih rodoslova tj. dužine života biblijskih likova računali su koliko godina je prošlo od navodnog stvaranja sveta do Potopa (mislim da beše 1656 godina) i od Potopa do Hristovog rodjenja (3852 godina), kad se sabere dobili su 5508.

Vas hiljadu a ja sam...Postavljate mnogo pitanja otvorite nove teme pa postujte...Ja ću da nastavim o Konstantinu VII.

Значи, шта? Не смеш да одговориш на она питања о календару?

Немогуће је да имаш времена за препуцавање, а да немаш времена да одговориш на једно нормално питање.

И ниси "сам против свих"... Ево, и ја сам сам, а вас је много, па опет са свима комуницирам. И не само ја, него и сви.

Egipcanine hvala
a oce ko da mi odgovori ciji je car bio Samuilo
Uh, bre, ali si zapeo... Evo ti slika...

200px-Car_samuilo.jpg

Poreklo

* Prema nekim autorima (S. Pirivatrić i dr.) njegov otac komit Nikola bio je bugarski upravnik oblasti Devol (danas u Albaniji i Makedoniji).
* Prema drugim (Taškovski i dr.) njegov otac bio je brsjački knez Nikola koji je bio vazal bugarskog cara Simeona, a potom nakon što je car Jovan Cimiskije 971. godine osvojio Bugarsku, vizantijski vazal.
* Treći tvrde da je Nikola bio upravnik Sredeca (dn. Sofija).
* U svakom slučaju, većina istoričara se slaže da je Samuilova majka bila Jermenka.

Opširnije... http://sr.wikipedia.org/sr-el/Самуило

Back