KONCERTI

divlja u srcu

Poznat
Banovan
Poruka
7.025
Opet tekst iz danasnjeg "Glasa" :lol:, sa ovim sam se jako slozila, pa rekoh ako bi jos neko da prokomentarise beogradske koncerte.;)

"Dozivljaj za pamcenje

Kad vam je u opisu posla (pored svega ostalog) i to da se intenzivno muvate po koncertima i raznim drugim muzičkim dešavanjima, pre ili kasnije shvatite da se gro muzičkog života Beograda odvija u zatvorenim krugovima... Bez iznenađenja, u okvirima predvidljivog, nezavisno od toga ko nastupa.
Unapred znate koje ćete face videti na kom koncertu, kako će ko da reaguje na ono što čuje i vidi, kakve ćete priče slušati u prolazu, ko je došao iz razonode - ko iz obaveze, ko statira, ko se viđa sa "ekipom" (kraj šanka), ko je samo zbrisao iz kuće... Tako je s rokerima i hip-hoperima, sa ekser-skakutanerima i "duvačima" i još više sa onima kojih je najviše - običnim pozerima. I ništa loše u tome što postoji "žanrovska diferenciranost" scene - to je prirodna neminovnost. Loše je, međutim, što se ovde ti različiti "žanrovi" najčešće ne dodiruju, a začarani samodovoljni krugovi dugoročno vode samo u učaurenost, predvidljivost i dosadu... i to je, nažalost, ono čega najviše imamo u (kulturno-muzičkoj) ponudi...

Upravo zato, najuzbudljiviji koncerti u Beogradu poslednjih godina događali su se kada je publika bivala "šarena" i neopterećena, odnosno kada su ljudi došli da se zabave, a ne (kao što je ovde čest običaj) da stoje sa strane i puše, pijuckaju i traže dlaku u jajetu... Stereo Em-siz u Hali sportova, Manu Čao i Femi Kuti na "Tašmajdanu", Gotan prodžekt na Kalemegdanu, Dejvid Birn (prvi put) u Centru "Sava", Džangl braders u Domu omladine... Neki su od tih nezaboravnih koncerata kada je, pored inspirisanih muzičara, i publika aktivno učestvovala u stvaranju spektakla.

Iako je predstavljao događaj drugačije vrste, 21. beogradski džez festival, koji je posle pet dana i petnaestak koncerata, u noći između ponedeljka i utorka priveden kraju džem-sešnom u Pogonu Doma omladine, sasvim sigurno ulazi u taj niz uspelijih muzičkih događaja u (Beo) gradu u poslednje vreme. Ne samo zato što je, posle 15 godina prinudne hibernacije, "iz prve" uspeo da okupi vrhunska imena (Dejv Holand, Al Foster, Duško Gojković, Denis Baptist, Nikola Konte, Čarli Hanter, Vinisijus Kantuarija, Moreno Veloso, Dejv Libman, Vorld saksofon kvartet i dr) i ponudi program gde je svako mogao da pronađe nešto po svojoj meri (konvencionalno, kontemplativno, zabavno, eksperimentalno, sa etno ili rok aromom...) već i zato što na taj način u velikoj meri uspeo u alhemičarskoj nameri da "pomiri" mnogo različitih publika i tako stvori svoju sopstvenu.

Iz večeri u veče u Domu omladine se okupljao zanimljiv svet - mlade i sede glave, stari (ji) džez entuzijasti, muzičari raznih generacija i svetonazora, redovni "muzički frikovi" (u kojima Beograd ne oskudeva), ali i veliki broj onih koji nisu deo "standardne ekipe" koja obilazi koncerte. Možda zvuči trivijalno, ali to jeste veliko dostignuće u gradu bolesno naviknutom na inerciju.

Žalosno je, međutim, to što Beograd nema pravu kuću za tako ambiciozno zamišljen festival. I pored nekih "šminkanja mrtvaca" (delimična rekonstrukcija Pogona i toaleta), Dom omladine Beograda i dalje deluje jadno i sindikalno (skoro kao Dom sindikata): musavo je, zagušljivo, publika se sudara pošto su bilijarski stolovi okupirali holove, tako da je stvarno potrebno mnogo dobre volje da bi se apstrahovao ambijent i u potpunosti prepustilo muzici...

Pozitivno je, ipak, što je na upravo završenom 21. beogradskom džez festivalu bilo dobre volje... a više takvih volja, valjda, može nešto da promeni. Nije zgoreg pokušati..."

:razz:
 
Norveška truba u Beogradu


Arve Henriksen & Jan Bang duet

Koncert će biti održan na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u četvrtak 3. novembra od 20 sati.


Arve Henriksen (truba, glas) predstavlja poslasticu festivala i koncertnih dvorana jedinstvenim pristupom instrumentu, karakterističnom bojom i atmosferom. Inspirisan norveškim, jermenskim i japanskim folkom i tradicinalnim muzičkim instrumentima Arve Henriksen se krajem osamdesetih zainteresovao za zvuk i razvio muziku u sasvim novom pravcu. Japanska svirala od bambusa, šakuhači (instrument koji koriste i zen monasi), imao je jak uticaj na ovog mladog trubača, ali je ipak samo jedan od posebnih zvukova koje je razvio. Iako prilično mlad, Arve Henriksen je od 1990. učestvovao na više od 70 albuma a od 2001. do danas snimio je i dva albuma pod svojim imenom: "Sakuteiki" (2001) i "Chiaroskuro" (2004)....:razz:
 
Mladi americki dzez saksofonista Dzejms Karter (James Carter) nastupice veceras u klubu Centra “Sava” u Beogradu, u okviru turneje na kojoj predstavlja novi album “Gardenias For Lady Day”.

Karter, koji ce nastupiti sa svojim “Organ” triom (saksofon, orgulje, bubanj), rekao je da je album “Gardenias For Lady Day” nastao kada je prvi put cuo “Mean to Me”, jer je Bili Holidej postala vokal od sustinskog znacaja za njegov dalji rad, posebno zbog jedinstvene muzicke relacije koju ima sa Lesterom Jangom...

:-P
 
može joj se 8)
i da pri tom postavlja suvisle teme, pride :D

Divlja, jazz je jedino u čemu NEMA greške ako odeš :P


i...super je sintagmica "ekser-skakutaneri" :lol:


posl. dooobar koncert na kojem sam bila "Beogradski duvački orkestar"
 
Ih, pa džez-scena je uvek okupljala publiku raznorodnog profila, to je, jednostavno, takva vrsta muzike! :P A Dom Omladine je i u ono vreme bio tesan i musav. :lol:
Beogradu odavno nedostaje jedna prava koncertna dvorana! Sava centar to svakako nije.
I nemo' da mi vređaš grad! :twisted: Nije Beograd 'navikao na inerciju' :evil: nego javni mediji drugim stvarima pridaju više značaja, a tu sam skoro imala veoma dugu i glaaaaasnu raspravu sa svojim kumom, tako da mogu lako da nastavim, on je iz tvoje branše. :mrgreen:
Potegla sam pitanje cenzure u javnim medijima. Tj. ograničavanja ove blažene slobode štampe, između ostalog.
;)
 
mouse1.gif
mouse1.gif
mouse1.gif


a baš "ova blažena sloboda" :mrgreen:
sačuvaj Božo da neko takne u beogradsku pozeriju i gistrologiju :P
ti mediji, bre, to su sile haosa i bezumlja :lol: Sve to ukinuti! 8)

a nikome ne smeta što je ok muzika skrajnuta, što se reklamira grand devijacija, što pinkov kombi ide po Srbijici i dovodi u studiju decu obučenu u pink, sve sa traljavim roditeljima ispranih mozgova, da dreče n aTV ? :roll:
 
however,
bejah večeras u SC
Lajko Felix & Boban Marković :P
Naš kao pimp, kao bitanga, globalni svodnik - Satana na violini, potpuni artizam, jeca, urla, grmi, vrišti, diže revoluciju :D
a njihovi....juuu....do tog kamena do tog bedema, pa lament...pa bruj, moćan...ko drum n'bass
SC je pravi okvir za ludilo iz Guče - neuslovne za žene (nema pristojnog hotela sas ogledalima i wirelesom, dfa ne pričam o toaletima kad si napolju. Iz tih razloga, poštedela sam sebe Guče )
i lepo su izgledali, stylish sasvim, a mali Marko lepo vrcka u kubanskom ritmu, da! :P
strašno
sjajno :P
sjajno!
 
o, da - bila sam među blaziranom press publikom ( ne odričem da sam i sama pretty cool )
ali po međuprostorima je bila - žurka :P
Poskidale devojčice majice i sve ...:lol:
A novinar RTS-a zapevao sa Jelenom Marković "zajdi, zajdi" :lol:
Mislim da su se mnogim ženskama grudi itekako dizale i spuštale .lol:
Lajko je ...hmhmhmh....mh! BEZOBRAZNA erotiše violina :P :P :P
 
Meni je to neurotična violina, svaki ciga brate, svira ćemane, samo što nema epileptične napade :lol: daj' biJo Grapeli, a ne ovaj hungaronjac, al nije mogo da bidne, ondak bi mi išli
E, ja sam slušao Reinghartove potomke na koncertu. To je strava..Django genije
Mi bili na srpskoj modi Kolekcija jesen-zima 1876. Odlično je.
 
jesen zima 1876???? :lol:
nije neurotična, nego bezobrazna đavolja violina - Eros na delu
kažu kad đavo svira violinu on je spusti na sto pa prebira prstima :P
Zvu ga, doduše, i Orfej :)
felix07.jpg

vidi ga, luče medeno :)

PC118258-copy-2.jpg
 
Prodaja karata za koncert grupe “Simpl majnds” (Simple Minds), koji ce biti odrzan 7. marta sledece godine u Centru “Sava” u Beogradu, pocece sutra, po ceni od 1.600 i 2.000 dinara.

Karte za nastup tog benda, osnovanog krajem 70-ih u Glazgovu, mogu se kupiti na blagajnama Centra “Sava” i Bilet servisa, kao i posredstvom sajta www.ticketline.co.yu

Grupa “Simpl majnds”, koja se probijala albumima “New Gold Dream” iz 1982. i “Sparkle In The Rain” iz 1984, stekla je svetsku popularnost albumom “Once Upon A Time” iz 1985, posebno hitom “Don’t You (Forget About Me)”.

Centar “Sava” najavio je za mart i koncert cuvenog americkog muzicara Lu Rida (Lou Reed), a za april spanske operske dive Monserat Kabalje, koja bi trebalo da nastupi u pratnji Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije.

:-D
 
divlja u srcu:
Prodaja karata za koncert grupe “Simpl majnds” (Simple Minds), koji ce biti odrzan 7. marta sledece godine u Centru “Sava” u Beogradu, pocece sutra, po ceni od 1.600 i 2.000 dinara.

Karte za nastup tog benda, osnovanog krajem 70-ih u Glazgovu, mogu se kupiti na blagajnama Centra “Sava” i Bilet servisa, kao i posredstvom sajta www.ticketline.co.yu

Grupa “Simpl majnds”, koja se probijala albumima “New Gold Dream” iz 1982. i “Sparkle In The Rain” iz 1984, stekla je svetsku popularnost albumom “Once Upon A Time” iz 1985, posebno hitom “Don’t You (Forget About Me)”.

Centar “Sava” najavio je za mart i koncert cuvenog americkog muzicara Lu Rida (Lou Reed), a za april spanske operske dive Monserat Kabalje, koja bi trebalo da nastupi u pratnji Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije.

:-D
A Dip Parpl, a Fil Kolins, a Stivi Vai!? to ništa ne valja.. pretpostavljam.. samo Ceca i trumpetaši!? :?
 
p da,bolje ti đavolji poklonici nego svojta :P :P :P
Ja se nisam amerikanizovala (sem hip hopa, i to delimično, ništa me USA ne interesuje :lol: )

A jesu oni iz USA? :roll:
Svejedno, GB bendovi su nešto sasvim drugačije 8)

coeur.gif
 
Betty:
btw, mađarski cigani nisu isto što i šumadijski
ali ti to ne možeš da znaš, kako bi?
Ne znam, zaista.. znam samo ove, naše, što peru šoferke na ćošku kod orača...Ja ću da slušam deda- Gilana, posle nove godine... a rado bih slušao i ciganske kraljeve, ako bi se prevarili da, opet, dođu kod nas... a tebi prepuštam sve ostale, pa i one mađarske.. Uz dužno poštovanje.. ćemane mogu da slušam, ali samo kada je u pratnji gitare...
 

Back
Top