KONAK

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čitao sam neki njegov tekst o tome zašto je tako teško nama danas da shvatimo S.Zavet.
Otprilike,(parafraziram)da nemamo shvatanja ondašnjih ljudi,tadašnjeg načina života,itd.
Neke stvari koje su danas nama potpuno čudne,Izraelcima su tada bile normalne
i zbog toga je Bog delovao tada na način jelte...kako je delovao.:zcool:

Prosto mi pripadne muka kada čitam ta teološko-apologetska objašnjenja u vezi sa Starim Zavetom. Izraelcima u ono vreme je kao bilo normalno da magarac govori a danas jel te mi to ne razumemo ali ćemo u to verovati...:hahaha1:

14161_446708378725720_1851825911_n.jpg

Diploma teološkog fakulteta daje kvalifikaciju da pravilno razumeš bajkovite priče u kontekstu sa hororom elementima...

Ni jednu školu ne treba omalovažavati, ni jedan posao podcenjivati. To šte se mi sa nečim na slažemo, na znači i da smo u pravu. Svako od nas ima pravo na mišljenje, ali je ružno kad sebi damo previše slobode da nekoga vređamo, pa makar i blago kao u tvom postu kolega.

Ni jednu školu ne treba omalovažavati, ni jedan posao podcenjivati. To šte se mi sa nečim na slažemo, na znači i da smo u pravu. Svako od nas ima pravo na mišljenje, ali je ružno kad sebi damo previše slobode da nekoga vređamo, pa makar i blago kao u tvom postu kolega.

Naravno da neslaganje sa nečim ili nekim samo po sebi ne znači da smo u pravu. A na tu okolnost bivam u uverenju da razmena mišljenja upravo biva u funkciji da barem pokušamo zastupati svoja uverenja. I naravno da se do apsolotnosti slažem sa tobom da svako od nas ima pravo na svoje mišljenje. E tu sada nastaje jedan mali problemčić, jer pojedini postovećuju svoje mišljenje sa unapred datim mišljenjima nekih autoriteta izdignutih na nivo dogme. Po meni nije isto misliti i verovati. A to o teološkoj diplomi je bilo malo šaljivo a nikako neko vredjanje.

Naravno da neslaganje sa nečim ili nekim samo po sebi ne znači da smo u pravu. A na tu okolnost bivam u uverenju da razmena mišljenja upravo biva u funkciji da barem pokušamo zastupati svoja uverenja. I naravno da se do apsolotnosti slažem sa tobom da svako od nas ima pravo na svoje mišljenje. E tu sada nastaje jedan mali problemčić, jer pojedini postovećuju svoje mišljenje sa unapred datim mišljenjima nekih autoriteta izdignutih na nivo dogme. Po meni nije isto misliti i verovati. A to o teološkoj diplomi je bilo malo šaljivo a nikako neko vredjanje.

Tako je kolega, vera jeste nešto iznad misli, nešto čemu svako razumno biće teži. Činjenica je da neko to spozna ranije, neko kasnije.
Odbrana mišljenja je uvek dobrodošla, jer se iz različitosti uglavnom (u zdravoj raspravi) dobije saznanje više. Ali to nije slučaj kad se ozbiljna rasprava svodi na prepucavanje i uvrede bilo koje snage.
Dobro jutro.

nisu nikad ni bila ako ne gledamo kroz prizmu ovozemaljskog moral, zakona i drustvenih normi. :roll:
ovozemlajkse kazne i moral idrustvene norme jesu u skladu jedno sa drugim...nazalost.

nisu nikad ni bila ako ne gledamo kroz prizmu ovozemaljskog moral, zakona i drustvenih normi. :roll:
ovozemlajkse kazne i moral idrustvene norme jesu u skladu jedno sa drugim...nazalost.

Ne mogu da se složim da nisu bile nikad. Mada, ako nas istorija laže...
Ni sa drugim delom se ne bih složio. Kazne za zločine su užasno male, ubice izlaze na vikend nakon nekoliko godina, silovatelji vikendom malo odu u grad, siluju pa se vrate i tako u krug. A ja ih i dalje smatram zlikovcima.

Tako je kolega, vera jeste nešto iznad misli, nešto čemu svako razumno biće teži.
...reče Reefer, dok se Vitgenštajn nervozno okrete u grobu.

Kognitivna teorija je kristalno jasna - jezik prethodi bilo kakvoj ideologiji (pa i religioznoj) - a misli su svakako neophodan preduslov formiranja jezika.

Dakle, nema nikakve "vere" pre osnovnih kognitivnih procesa.

...reče Reefer, dok se Vitgenštajn nervozno okrete u grobu.

Kognitivna teorija je kristalno jasna - jezik prethodi bilo kakvoj ideologiji (pa i religioznoj) - a misli su svakako neophodan preduslov formiranja jezika.

Dakle, nema nikakve "vere" pre osnovnih kognitivnih procesa.

Nigde nisam napisao da je jedno pre drugoga, već sam pisao o vrednostima i osećanjima.
I nisam rekao, već napisao. z:p

Ni sa drugim delom se ne bih složio. Kazne za zločine su užasno male, ubice izlaze na vikend nakon nekoliko godina, silovatelji vikendom malo odu u grad, siluju pa se vrate i tako u krug. A ja ih i dalje smatram zlikovcima.

ti ih smatras a tesko da se drustveni moral moze odrediti na osnovu misljenja 1 coveka. sa druge strane kazne koje su mizerne su ogledalo morala drustva kakvo je danas.

ti ih smatras a tesko da se drustveni moral moze odrediti na osnovu misljenja 1 coveka. sa druge strane kazne koje su mizerne su ogledalo morala drustva kakvo je danas.

Diploma teološkog fakulteta daje kvalifikaciju da pravilno razumeš bajkovite priče u kontekstu sa hororom elementima...

Јерох, највећи недостатак Швабових прича је то што је из њих уклањао делове који су по његовом суду били превише насилни или еротски. све те приче из старине, без обзира да ли су се развиле у блискоисточном, грчко-римском, старогерманском или словенском културном кругу, носе у себи дубоке и вишезначне поруке. кроз њих су се преносила нека важна искуства, којих можда нису били свесни ни они који су их смислили.

I da se vise ljudi slozi oko drustvenog morala, to opet ne znaci da je dobro. Zato ja uvek konsultujem Bibliju, jedina knjiga koja nas savetuje za nase dobro.
Probajte i vi, nije tesko...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back