Коначно идеално решење за насиље у породици

ma ne raste broj slucajeva nego se vise prijavljuje - realan porast se procenjuje na oko 2 - 5 % godisnje (bar ovde, stvarno ne znam kako je u srbiji pa i ne tvrdim).
kazne su strasno visoke, 75 000 evra je ogromna suma, 5 godina zatvora za prebijanje zene nije malo, jedini je problem sto zene cesto odluce da ne zele da bivseg muza i oca svoje dece teraju u zatvor, pa ne podnose tuzbe. skoro sam citala neke policijske izvestaje gde zandarmerija glumi bracne savetnike u 2 ujutru - u konkretnom slucaju nije bilo stiglo do batina ali je bivsi muz obio prozor i upao u kucu a zandarmerija ga jurila, pa kad su ga konacno nahvatali zena nije htela da ga tuzi jer ga je vec prijavljivala za batinanje ranije pa joj je bilo zao da on robija zbog prozora.
sta bi se desilo da je moj bivsi bio nasilan - oni su mi rekli da apsolutno izbegavam svaku raspravu sa njime, da ce oni proveravati redovno da li je sve u redu i da ako se nesto desi idem pravo kod soc. radnice koja onda zove policiju i pokrece se postupak. ja bih u pratnji policije ako zelim i smatram da je potrebno otisla kuci, spakovala dete, smestila ga u jednu od tih sigurnih kuca ili centara a njega bi priveli. posle zavisi od okolnosti, da li je zlostavljanje psihicko ili fizicko, da li trazim neke posebne mere zastite od toga sta se dalje desava - on moze u pritvor, na 48 + 48 sati, kontaktira se sudija i to dalje ulazi u sudsku proceduru.

ma ne raste broj slucajeva nego se vise prijavljuje - realan porast se procenjuje na oko 2 - 5 % godisnje (bar ovde, stvarno ne znam kako je u srbiji pa i ne tvrdim).
kazne su strasno visoke, 75 000 evra je ogromna suma, 5 godina zatvora za prebijanje zene nije malo, jedini je problem sto zene cesto odluce da ne zele da bivseg muza i oca svoje dece teraju u zatvor, pa ne podnose tuzbe. skoro sam citala neke policijske izvestaje gde zandarmerija glumi bracne savetnike u 2 ujutru - u konkretnom slucaju nije bilo stiglo do batina ali je bivsi muz obio prozor i upao u kucu a zandarmerija ga jurila, pa kad su ga konacno nahvatali zena nije htela da ga tuzi jer ga je vec prijavljivala za batinanje ranije pa joj je bilo zao da on robija zbog prozora.
sta bi se desilo da je moj bivsi bio nasilan - oni su mi rekli da apsolutno izbegavam svaku raspravu sa njime, da ce oni proveravati redovno da li je sve u redu i da ako se nesto desi idem pravo kod soc. radnice koja onda zove policiju i pokrece se postupak. ja bih u pratnji policije ako zelim i smatram da je potrebno otisla kuci, spakovala dete, smestila ga u jednu od tih sigurnih kuca ili centara a njega bi priveli. posle zavisi od okolnosti, da li je zlostavljanje psihicko ili fizicko, da li trazim neke posebne mere zastite od toga sta se dalje desava - on moze u pritvor, na 48 + 48 sati, kontaktira se sudija i to dalje ulazi u sudsku proceduru.
За такве жене, којима је жао да онај који их је тукао робија због тога, заиста је потребно лечење. Након такве изјаве, полиција следећи пут не би ни требало да интервенише.
У сваком случају, хвала на информацијама, корисно је чути како се негде то заиста ради, а да није оно уопштено "у Европи".

Ја сам и покренула ову тему како бих видела шта људи мисле о томе какве мере би требало предузети да се жртве насиља заиста заштите, јер заиста сумњам у излечење насилника психо-социјалном терапијом.

A шта је алтерантива?
Затворити га у затвор у којем ће отчамити пар месеци до годину, евентуално две за неко теже дело - и вратити га назад да настави по старом?
За насиље у породици не постоји доживотна казна, нити вишедеценијска - значи насилници се врло брзо враћају претходном животу. Па кад се већ враћају - зар није логично да се покуша лечење док су на издржавању казне? Поента кажњавања је да се друштво и убудуће заштити од таквих дела, а не само да се насилник на кратко време склони из средине, па после опет врати у њу, а да се ништа у међувремену није променило...

За такве жене, којима је жао да онај који их је тукао робија због тога, заиста је потребно лечење. Након такве изјаве, полиција следећи пут не би ни требало да интервенише.
У сваком случају, хвала на информацијама, корисно је чути како се негде то заиста ради, а да није оно уопштено "у Европи".

Хоћеш да кажеш ''сама је крива - добила је шта је заслужила''? :roll:
Кривично дело је кривично дело! :rtfm:
И оно мора да се спречи и санкционише без обзира на то какав је лични однос жртве према починиоцу!
Код нас то тужилаштво покреће по службеној дужности, жртва уопште не мора лично да подноси никакве тужбе!

Очито никад ниси била жртва никаквог насиља, јер да јеси знала би колико је тешко жртви да прихвати да је жртва, да се суочи прво са собом, па онда са насилником, па тек онда да смогне снаге да му се супротстави...:(

Poslednja izmena:
Јуче сам, поводом два невезана догађаја у којима је исход исти - муж убио жену, на ТВ-у чула коментар неке наше "стручњакиње" (да ли се сада тако каже?), која нас обавештава да ће ускоро бити донет закон, према коме насилници у породици неће ићи у затвор, већ ће бити послати на психо-социјално лечење. То је, каже она, пракса у многим европским земљама, и ваљда је таква, a priori, савршена.
Сад ја вас питам, да ли заиста мислите да такав кретен, по изласку са третмана, неће одмах насрнути на жену и децу, онако исфрустриран и бесан?
И да ли жене сада неће помислити да више заиста нема ко да их заштити, па ће преузети правду у своје руке?

Po meni, takvim ludacima treba dati dozivotnu, sprovesti njihovo lecenje na klinici u okviru zatvora u kojem ce da provedu zivot, zatim ponovo u skolu, da uce i da polazu predmete za najmanje trojiku i na kraju ih treba poslati da rade osam sati dnevno kako bi zaradili za zivot u zatvoru. Pa bismo videli da li bi potencijalnim manijacima ikada palo na pamet da tako nesto urade.

Хоћеш да кажеш ''сама је крива - добила је шта је заслужила''? :roll:
Кривично дело је кривично дело! :rtfm:
И оно мора да се спречи и санкционише без обзира на то какав је лични однос жртве према починиоцу!
Код нас то тужилаштво покреће по службеној дужности, жртва уопште не мора лично да подноси никакве тужбе!

Очито никад ниси била жртва никаквог насиља, јер да јеси знала би колико је тешко жртви да прихвати да је жртва, да се суочи прво са собом, па онда са насилником, па тек онда да смогне снаге да му се супротстави...:(

Па, рецимо да сматрам да ако је полиција већ дошла на врата јер је неко пријавио свакодневне туче и свађе, а она глуми да се ништа није десило и не жели да га пријави и тужи, мораће да трпи и даље. Јер ће он то обилато користити и млатиће је и чешће, јер зна да неће сносити последице.
И сама кажеш да се они брзо нађу на слободи. Вратиће се старим навикама, јер га она неће пријавити.
А неколико година затвора за овакво дело је смејурија. Но, ако погледамо да је код нас најдужа казна за убиство, ако се не варам, 25 година, онда је то ОК. 10-25 година убици, 5-10 силоватељу, 1-3 насилнику... Нека цвета криминал и насиље! :orkestar:

И да, нисам написала шта је испровоцирало овакав мој став. У Мојрином посту је описан случај да жена није хтела да га пријави јер је он отац њене деце. Па зар она није мајка његове деце, а добија батине као во.
Нисам никада трпела такво насиље и даће Бог да то не доживим, али такав став вероватно не бих имала, јер једино што не бих дозволила то је да ме неко удари. Сматрам да смо ми разумна бића и да разговором, па некада и свађом ако треба, можемо да решимо све, али батине - е, ту не бих била тако разумна и милосрдна.
Ја имам само овај један живот, не бих дозволила да га проведем у страху, нити бих дозволила да моје дете то гледа.

Јуче сам, поводом два невезана догађаја у којима је исход исти - муж убио жену, на ТВ-у чула коментар неке наше "стручњакиње" (да ли се сада тако каже?), која нас обавештава да ће ускоро бити донет закон, према коме насилници у породици неће ићи у затвор, већ ће бити послати на психо-социјално лечење. То је, каже она, пракса у многим европским земљама, и ваљда је таква, a priori, савршена.
Сад ја вас питам, да ли заиста мислите да такав кретен, по изласку са третмана, неће одмах насрнути на жену и децу, онако исфрустриран и бесан?
И да ли жене сада неће помислити да више заиста нема ко да их заштити, па ће преузети правду у своје руке?
Jaoo....Uzas!!!Osvetice se onda zeni kad izadje sa tretmana.....

За мене је застрашујуће ово што је навела Mojrae. Да се држава због обичног развода по аутоматизму ангажује на страни једног супружника (жене), имплицирајући да због тога што је у питању развод се очекује и насиље? Можете у име женске солидарности то да одобравате али за мене је то Орвел.

@mina68

"Није хтела да га пријави јер је он отац њене деце", то је фраза. У стварности, када су се страсти смириле, верујем, није хтела да га пријави јер нико боље од ње не зна шта се тачно догодило и да за то што се догодило пет година затвора није примерена казна.

Строге казне су оправдане (не мислим да је пет година затвора мало). Али су прилагођене за доказане, континуиране, безобзирне и бруталне насилнике. Подвођење свих случајева породичног насиља под ту регулативу може само да погорша ствар. Другим речима, не може то тако: наљутиш се на дечка или мужа зато што ти је опалио шамар па да му се осветиш напакујеш му насиље у породици и процедуру прилагођену за патолошке силеџије (не мислим буквално ти, него кажем у принципу) :). А држава једва чека да интервенише јер из неког разлога је то у моди. То је злоупотреба.

Па, пре ће из затвора изаћи исфрустриран и бесан и насрнути да се свети....
Терапија би требало да му помогне да се избори са тим емоцијама и да превазиђе такав начин реаговања, да увиди последице свог агресивног понашања и да изнађе начине да се на други начин суочава са пробелмима....

Lepo zamišljeno, ali jedan od faktora uspešnosti je želja da se bilo šta promeni, što nisam sigurna da postoji kod ljudi koji su naučili na takav model ponašanja.... Opet, pretpostavljam da postoje različiti slučajevi gde ima smisla pokušavati, i drugi koji su nepopravljivi....

Насиље "момка над девојком" не спада у насиље у породици, него у зависности од случаја и последица, негде чак и покушај убиства...
Ово није то дело Tukao maloletnu devojku i vezanu za auto je vukao po Fruškoj Gori http://www.trojka.rs/vesti/25669-tu...-vezanu-za-auto-je-vukao-po-fruskoj-gori.html али ће овакав поремећени лик исто то радити и када се ожени, зато му не треба пружити прилику да некоме упропасти живот или га чак убије. Није то злочин из страсти, него профил насилника - психотичног, алкохоличара или са сличном већ дијагнозом. Такав се смести у психијатријску установу затвореног типа, не сме да буде слободан.

По страни агресивни за које нема лека...
Ово је још'увек патријахална средина где је незапосленој жени далеко теже да пријави насиље од стр. мужа. Држава не може да расписује високе новчане казне, такође.
У држави у којој је сваки 3. пунолетни грађанин незапослен трпи породица, окидач за зло. Социјална служба лабилним људима чија деца гладују, а они по 15 година не могу да нађу посао који ће да их прехрани, не може да помогне. Може да им помогне НСЗЗ у сарадњи са соц. службама, гладнима нема шта да се објашњава да је живот леп јер је напољу пролеће.

Poslednja izmena:
За мене је застрашујуће ово што је навела Mojrae. Да се држава због обичног развода по аутоматизму ангажује на страни једног супружника (жене), имплицирајући да због тога што је у питању развод се очекује и насиље? Можете у име женске солидарности то да одобравате али за мене је то Орвел.

@mina68

"Није хтела да га пријави јер је он отац њене деце", то је фраза. У стварности, када су се страсти смириле, верујем, није хтела да га пријави јер нико боље од ње не зна шта се тачно догодило и да за то што се догодило пет година затвора није примерена казна.

Строге казне су оправдане (не мислим да је пет година затвора мало). Али су прилагођене за доказане, континуиране, безобзирне и бруталне насилнике. Подвођење свих случајева породичног насиља под ту регулативу може само да погорша ствар. Другим речима, не може то тако: наљутиш се на дечка или мужа зато што ти је опалио шамар па да му се осветиш напакујеш му насиље у породици и процедуру прилагођену за патолошке силеџије (не мислим буквално ти, него кажем у принципу) :). А држава једва чека да интервенише јер из неког разлога је то у моди. То је злоупотреба.
Зато сам и рекла у једном од постова да може доћи и до злоупотреба, али ми није јасан болдовани део твог поста. Зашто би мени неко опалио шамар?
Можда сам рекла или урадила нешто што није требало, по његовом мишљењу?
Нека изволи да нађе другу, одговарајућу, којој ће да лупа шамаре ако му дозволи.
Са мном само може да разговара о томе и да се културно разиђемо, ако се не сложимо.
Замисли да ја кренем да лупам шамаре када ми се нешто не допадне код супруга или детета? Зар не би требало да очекујем узвратно-повратну?

По страни агресивни за које нема лека...
Ово је још'увек патријахална средина где је незапосленој жени далеко теже да пријави насиље од стр. мужа. Држава не може да расписује високе новчане казне, такође.
У држави у којој је сваки 3. пунолетни грађанин незапослен трпи породица, окидач за зло. Социјална служба лабилним људима чија деца гладују, а они по 15 година не могу да нађу посао који ће да их прехрани, не може да помогне. Може да им помогне НСЗЗ у сарадњи са соц. службама, гладнима нема шта да се објашњава да је живот леп јер је напољу пролеће.
:ok:chovek ipak mora da ima kontrolu nad SOBOM...za mnogw stvari u zivotu nisu krivi zena i deca...ali su najblizi za iskazivanje nezadovoljstva pretochenog u agresiju...msm da su to nesposobne osobe da se bore sa zivotnim nedacama,pa onda to prebace na zenu i decu...takve treba pod hitno zatvoriti u SAMICU,pa tamo neka vidi shta ce i kako ce...posle xx vremena provedenog sa samim sobom ce mozda biti izlecheni...

Зато сам и рекла у једном од постова да може доћи и до злоупотреба, али ми није јасан болдовани део твог поста. Зашто би мени неко опалио шамар?
Можда сам рекла или урадила нешто што није требало, по његовом мишљењу?
Нека изволи да нађе другу, одговарајућу, којој ће да лупа шамаре ако му дозволи.
Са мном само може да разговара о томе и да се културно разиђемо, ако се не сложимо.
Замисли да ја кренем да лупам шамаре када ми се нешто не допадне код супруга или детета? Зар не би требало да очекујем узвратно-повратну?

Зато сам и нагласио да није реч о теби лично. Ти нећеш да ти лупају шамаре и то је ОК.

Рецимо да ти је опалио шамар (опет не буквално теби, него некој другој) јер сте се посвађали око даљинског управљача. Онда си ти кренула да му вратиш шамар, а он се измакао и ударио ти још један. То су дакле два.

Крајње изнервирана, позвала си полицију (или је неко други позвао) и пријавила да те је муж изударао (што је факат). Полиција је дошла и сада њему прети строга казна затвора. Али ти си се у међувремену охладила и закључила да је ипак претерано због таквог инцидента да се све то дешава.

Можда ти не би тако урадила, нити се мени такве ситуације допадају, али не сматрам да је глупача свака жена која прихвати са тим да живи. Није најбоља ситуација, али нико ни не каже да је овај свет идеалан.

ali, ja mislim da dva šamara u svađi, jedanput u životu zapravo i nisu neki veliki problem
ne kažem da tako treba da se živi i ne kažem da je to mnogo lepo i naravno da nije cilj, niti kažem da to mora da se trpi
mislim da je problem kada žena dobije batine npr jer je vruća supa
a sutradan jer se muž iznervirao zbog scene na filmu, a prekosutra jer je njegov tim izgubio u fubbalu a nakosutra jer su ga deca iznervirala i tako u krug
i kad žena ne zna šta da očekuje od muža u kakvom će raspoloženju da dođe kući, dal raspoložen za batine ili za ljubav...
ja mislim da o takvim vrstama nasilja i o takvim žrtvama ovde pričamo

Ja osudjujem nasilje nad zenama, mislim to tuci zenu a na ulici kesa.
Ali treba da se uzme u obzir i UZROK, mi ovde pricamo o posledicama (tuca). Rec zna vise da boli od maca, a danasnje zene, pogotovo ove tek vencane imaju jezik ubitacniji od samara.

Zene znaju da psihicki zlostavljaju svog muza, ovome pukne film i udri. Cak je sada u modi medju zenama da one vode glavnu rec u kuci, cak sam prisustvovao gde zena zenu nahuskava na njezinog muza.

Pa tako i u vezama, drugarica savetuje drugaricu kako da decka pretvori u roba.

Danasnji muskarci su odrasli u porodicama gde su im majke znale da drze jezik za zubima, znale su da kuvaju i brinu se o porodici. I sta onda ozene se rade crnce po ceo dan dodju kuci zena otisla u solarijum a za vecera pasteta i tako to postane uobicajno, muz se zapita ali sta se to desava, napadne zenu verbalno onda ona ima takve nerve da moze da se svadja ceo dan i pregoni, muskarcu pukne film i ucutka je samarcinom.

I ja se sada pitam sta bi bilo da su zene po prirodi jace u fizickoj snazi od muskarca. Da li bi one to zloupotrebljavale i nanosile fizicke povrede svom partneru?

Ali treba da se uzme u obzir i UZROK, mi ovde pricamo o posledicama (tuca). Rec zna vise da boli od maca, a danasnje zene, pogotovo ove tek vencane imaju jezik ubitacniji od samara.

Zene znaju da psihicki zlostavljaju svog muza, ovome pukne film i udri. Cak je sada u modi medju zenama da one vode glavnu rec u kuci, cak sam prisustvovao gde zena zenu nahuskava na njezinog muza.

Danasnji muskarci su odrasli u porodicama gde su im majke znale da drze jezik za zubima, znale su da kuvaju i brinu se o porodici. I sta onda ozene se rade crnce po ceo dan dodju kuci zena otisla u solarijum a za vecera pasteta i tako to postane uobicajno, muz se zapita ali sta se to desava, napadne zenu verbalno onda ona ima takve nerve da moze da se svadja ceo dan i pregoni, muskarcu pukne film i ucutka je samarcinom.

I ja se sada pitam sta bi bilo da su zene po prirodi jace u fizickoj snazi od muskarca. Da li bi one to zloupotrebljavale i nanosile fizicke povrede svom partneru?

..mushkarci bi trebalo da se zene devojkama koje im odgovaraju po temperamentu i shvatanjima,
a ne da pokushavaju da prisilom, fizichkom ili bilo kakvom drugom, oblikuju ponashanje osobe sa kojom su u braku..
..jezik ubitachniji od shamara nije tek venchanoj zeni izrastao prve brachne noci, pa da se mladozenja nashao u nebranom grozdju..

Никако не бих могла да се сложим са овим, јер да је тако наше мајке и баке исто не би требало да су добијале батине, зар не, а знамо да није било тако. Добијале су батине и оне, али се није говорило о томе, уз све то што је ручак био спремљен на време и нису јели паштету за вечеру.
Сем тога, сада и жене црнче по цео дан, па би и оне можда волеле да им буде спремљен ручак кад дођу, али 'оћеш! Када дођу кући, чека их наоштрен муж, који их вербално напада јер ручак још није готов, деца која имају проблем са задатком из математике, гомила опраног, али неиспегланог веша ...
Знаш, свака прича има само једну истину која је негде на средини између две сукобљене стране.
И баш ниједна истина не оправдава батине.
Не желим ни да дискутујем на тему даљинског управљача (мада је ту решење куповина другог ТВ-а :cool:)

i po tebi to tako treba?
a sta ako zeni pukne film, pa uzme sacmaru pa ucutka muza. opravdavas i to?

Fizicko nasilje NESME da bude odgovor na bilo kakvo psihicko nasilje. Kazes da zene zlostavljaju muskarce pa zar oni nemaju mozak pa nek im odgovore. Drugo koji posao se smatra pod muskim u jednom stanu. Zene idu na posao, kuvaju rucak, pospremaju, peru, gledaju djecu i jos sto cuda. Muskarac dodje sa posla, jede sto je ona napravila i izvali se pred tv, uz mnogo ubjedjivanja mozda izbaci smece. I sad imas obraza da kazes da ako zene zvocaju sto muskarci nista ne rade treba da dobiju batine.
Dragi moj postoji tako jednostavno resenje RAZVOD, nemozete zajedno pa onda svako na svoju stranu ali nesmijes upotrebiti silu zato sto ti je Bog dao misice a nemas mozga da zeni odgovoris (uzmi pomozi pa ces vidjeti kako ce ti biti zahvalna)

Čisto da podsetim, odlutasmo: i muškarci imaju jezičinu i to ogromnu i oni mogu verbalno da zlostavljaju ženu. S tim da su još i fizički jači (uglavnom) pa joj mogu i pripretiti. Mnogo je situacija gde žena ne dobija batine ali redovno dobija pretnje. I da, to je verbalno zlostavljanje. Često gore od samih batina jer je stavlja u podređen položaj, trajno i definitivno. Posle nekoliko šamara, možda se opameti i ode, ovako misli - ma neće.....

Za udarac nema opravdanja.

Back